aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: csak a bátrak Takács Máté
2017. október 22. 17:27:00

Kategória: boxoffice 3 komment

Nem jellemző valódi vállalkozó szellem a stúdiókra, ha október második felét kell megtölteni strapabíró filmekkel. Akik merészkedtek Tyler Perryn kívül, elhasaltak, de a Boo! 2: A Madea Halloween menetrend szerint szállította a zöldet. Az Űrvihar kapta a legnagyobb ütést, de a Hóember és az Only the Brave sem teszi ki az ablakba nyitányát, az biztosra vehető.

geostorm.jpg

> új filmek
2005-ben, vagyis több mint tizenkét éve kezdte meg mozis bizniszét Tyler Perry, a Diary of a Mad Black Women pedig túl nagy és meglepő siker lett ahhoz, hogy ne szülessen meg a nyolcadik darab a franchise-ban, a Boo! 2: A Madea Halloween, ami amúgy a tavaly ilyenkori Boo!: A Madea Halloween direkt folytatása - az a film a második legnagyobb pénzcsináló lett mind között, szóval... Szóval a Lionsgate kényelmesen hátra dőlve nézhette a hétvége eseményeit, melyek során az új film simán elsőséget szerzett 21,7 millió dollárral. Ez határozottan kevesebb a tavalyi 28,5 milliónál, de kétségtelenül vaskos lóvé, pláne egy 25 milliót kóstáló sületlenségtől. Perry tehát változatlanul nagy királynak számít Hollywoodban és Halloweenkor, fittyet hányva a 8%-os Rotten Tomatoes-értékelésére. 50-60 millió dollár között lesz vége a dalnak, aztán jöhet a következő.

Katasztrófafilmekkel Dunát lehetne rekeszteni, és úgy ez tényleg súlyos, hogy gyakorlatilag mindegyikben ugyanaz van. Pár éve a Törésvonalnak bejött a pusztítás, szóval mikor rábólintottak ott a Warnernél az Űrvihar (Geostorm; hazai bemutató: már a mozikban) koncepciójára, biztos csak kicsit fintorogtak a cím láttán, majd jöttek a dollárjelek. A dollárok viszont most nem: egy Dwayne Johnson és egy nyári premier több mint 40 millió dollár pluszt jelent a Gerard Butler + holtszezon felálláshoz képest, ugyanis a film 13,3 millióval rajtolt el. A lesajnáló várakozásoknak ez megfelel, a belefeccölt 120 millió dollárnak már kevésbé. A gyenge humor és az űrös kavarás nem tettek jót a trailernek, sőt igazából semmi sem tehetett volna túl sok jót neki, ezt le kell írni veszteségként, bízva a jövő heti kínai premierben, ami talán eleget dob hozzá az eddig összegyűlt 50 milliós nemzetközi összeghez. Az Űrvihar 30-35 millió dollárral kalkulálhat az amerikai mozikból, 13%-os RT-egyenlege mellé az éppen elegendő.

Életrajzi akció-dráma, így lehet jellemezni az Only the Brave-et, amely egy 2013-as, arizonai tűzvésszel harcoló tűzoltók történetét dolgozza fel, a TRON: Örökség és a Feledés rendezőjének irányításával. Ha a forgalmazást intéző Sony robban rágyúr erre az inspiráló igaz sztori-vonalra meg egy kis amerikai hősiességre, és bízik a jó kritikákban (90%-os RT), akkor valamit összehozhatott volna bevételként a film, így viszont elvész a sűrűben: 6 millió dollárral indított, ami a legkisebb tűzkár fedezésére se volna elég. Az Only the Brave így válik a hét, s talán a hónap elvesztegetett filmjévé, mind a stúdió, mind a közönség oldaláról - talán kihúzza 20 millió dollárig, de 38 milliós büzsé mellett az sem vigasztaló.

Elég lett volna, ha híre megelőzi a Hóembert (The Snowman; hazai bemutató: már a mozikban), ám maga a Universal is elébe ment a dolgoknak, és a katasztrofális nemzetközi fogadtatást alighanem figyelembe véve szolidra vették a krimi premierjét: alig 1800 mozi tűzte műsorra. Ehhez mérten a 3,4 millió dolláros nyitány még mindig nagyon gyatra. Azt persze nem tudjuk, a tengerentúlon mennyire is számít népszerűnek Jo Nesbo detektívfugurája, de Michael Fassbender ennél azért többet kellene, hogy tudjon. A rejtély és nyomozósdi ideális esetben megdolgoztatja a közönség fantáziáját, a Hóembernek is volt lehetősége erre alapozni, de az amerikaiak trükkösebbek, ha valami régi módszert kell alkalmazni rajtuk. A kihívásnak nem sikerült megfelelni, utólag meg nincs mit tenni 9%-os RT mellett. A 35 millió dolláros költségvetés messze van, mint téli hidegtől a nyári meleg.

A hét második legjobb kritikai átlagát (20%) bíró Same Kind of Different as Me plakátja büszkén hirdeti szereplőinek pedigréjét, hiszen az Oscar-díjas Jon Voight és Renée Zellweger, az Oscar-jelölt Greg Kinnear, illetve a többszörösen Oscar-jelölt Djimon Hounsou is játszik benne. És amúgy valamiféle keresztény drámával van dolgunk ezúttal is. A közönséget túlterhelték ezen a fronton, a Pure Flix a sok tologatás után végül 2,6 millió dollárt sajtolt ki belőlük, amivel a top 10-be sem került be. 5 millió innen megváltás lesz.

> végszó & ami jön
Szeptember eleje óta nem volt ilyen álmos az amerikai box office, a top 12-re alig több mint 80 milliót csengettek ki a nézők. Ha a 42. hétvégét nézzük, hát 10 éve volt legutóbb ennél alacsonyabb a forgalom. Rossz jelek, és nagy változást a következő menet sem ígér. A Fűrész: Újra játékban próbál az élre helyezkedni, ezen felül a Suburbicon és a Thank You for Your Service című dráma ugrik a morzsákra.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Boo! 2: A Madea Halloween $21.7m $21.7m $25m
2  Űrvihar $13.3m $13.3m $120m
3  Boldog halálnapot! $9.4m $40.7m $4.8m
4  Szárnyas fejvadász 2049
$7.2m $74.0m $150m
5  Only the Brave $6.0m $6.0m $38m
6  The Foreigner
$5.5m $22.8m $35m
7  Az
$3.5m $320.2m $35m
8  Hóember $3.4m $3.4m $35m
9  Barry Seal: A beszállító
$3.2m $45.5m $50m
10  Kingsman: Az Aranykör
$3.0m $94.6m $104m

Címkék

sony box office comedy warner drama gerard butler universal sequel disaster movie adaptation lionsgate michael fassbender tyler perry the snowman only the brave madea crime movie geostorm boo 2 a madea halloween same kind of different as me pure flix

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4913050148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2017.10.22. 18:17:46

"Katasztrófafilmekkel Dunát lehetne rekeszteni" - komolyan? az elmúlt 30 évben készült annyi katasztrófafilm, amennyi képregényfilm vagy horrorfilm kerül forgalmazásba évente.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.10.23. 17:16:20

@Repce Manó: Amúgy igen, nem ezt akartam írni; nem a mennyiségre, hanem a tartalmi korlátokra akartam megjegyzést tenni, csak egyszerűen nem figyeltem oda.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása