aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: haláli napok Takács Máté
2017. október 15. 17:31:51

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Péntek 13. hátszelével a Boldog halálnapot! robbant be az első helyre, újabb nagy sikerrel bővítve a Blumhouse horrortárát. Ugyancsak kedvezően fogadták a nézők a The Foreigner című Jackie Chan-akciót, a két premier közé pedig az erőtlen kezdés után jelentősen visszaeső Szárnyas fejvadász 2049 ékelődött be.

foreigner.png

> új filmek
Jason Blum cége a Széttörve és a Tűnj el! után újabb derekas sikert pipálhat ki, hiszen a Boldog halálnapot! (Happy Death Day; hazai bemutató: november 16.) 26,5 millió dollárral lőtte magát az élre - az összeg javát persze a pénteki napon termelte, ami 13-ára esve jó alkalmat szolgáltatott a horrorkedvelőknek. A film a mindig hálás nap-újraélős sztorit keverte a slasherrel, alighanem ezzel tudott még kelendőbb lenni a 20 milliónál messzebbre nemigen merészkedő prognózisoknál. A kedvező kritikák, illetve a horrorhoz képest jó nézői értékelések talán talpon marasztalják a Universal terjesztését, s 70 millió dollár fölé kúszik - szép summa a 4,8 millió dolláros költségek mellé.

Ugyancsak jól ismert formulára épül a The Foreigner című kínai-angol-amerikai koprodukcióban készült akció-thriller, melyben egy férfi terrortámadásban veszíti el lányát, majd maga indul megfizetni a felelősöknek. Jackie Chan a 2010-es A karate kölyök óta először látható országos szinten játszott filmben, ráadásul nem jellemző szerepben. A nézők honorálták az említett ismert formulát, és a lesajnáló, 8-10 milliós előrejelzések helyett majdnem 13 milliót fizettek a The Chinaman című negyed százados regény adaptációjáért. Az STX Entertainment forgalmazó tehát hosszú idő után megint jó lóra tett a 35 milliót kóstáló filmmel, amit még a kritika se szedett szét túlzottan. Chan partnere Pierce Brosnan, neki se ártott a sok DVD-n látott melléktermék után az élvonalba visszatérni, biztos, általa jól ismert rendezői kezek alatt (Martin Campbellről van szó). A The Foreigner ezüstérmes a toplistán, látszólag kimaxolta, amit a bosszúállós akciófilmek ma még tudnak - ha és amennyiben innen eljut 40 millióig. Kínában egyébként már szeptember 30. óta játsszák, és 75 millió dollárnak megfelelő bevételt hajtott fel. Remélhetőleg ezek után hozzánk is befut...

Thurgood Marshallról, az USA Legfelsőbb Bíróságának első fekete igazságügyi tisztviselőjéről szól a Marshall című jogi dráma, melynek címszerepét Chadwick Boseman játssza (minden jelentős 20. századi afro történelmi figurát rá osztanak, olybá tűnik), rendezője pedig Reginald Hudlin (Házimuri, Bumeráng, Pofonláda). Az Open Road Film által istápolt filmet nem szánták a lista élére éppenséggel, hiszen alig több mint 800 mozi tűzte műsorra, és ehhez mérten is szerepelt 3 milliós nyitányával - a 10. helyre ez pont nem bizonyult már elégségesnek. Ami javára válhat, hogy igen jó véleménnyel vannak róla a kritikusok, úgyhogy a megfelelő stratégiával 10 millió fölé lehet jutni.

Ha már 20. századi történelmi figurák, hát Wonder Woman megalkotója, William Moulton Marston professzor is megkapta, ami jár neki, nem sokkal azután, hogy gyermeke az év legnagyobb sikersztorijai közé lépett a mozikban. A Professor Marston and the Wonder Women ugyanakkor nem dajkamese, a Luke Evans játszotta fickó körül sündörgő nők csinálnak ám mindenfélét... Erre építeni a márketinget talán nem lett volna nyerő dolog a mai környezetben, de azért lett volna lehetősége az Annapurna Picturesnek, hogy ne feneketlen kútba dobja a filmet, mikor csak 1229 teátrumot biztosít számára, és szerény hírverést. A film 737 ezer dollárral nyitott, gyenge átlaggal, gyenge mindennel. Pedig a kritikák itt se rosszak...

> korábbi filmek
Egy hét alatt 45 millió dollárt gyűjtött a Szárnyas fejvadász 2049, vagyis annyit, amennyit az első hétvégén volt hivatott leszállítani. A Warner gondozottja ezután nem meglepő módon alábukott: 54%-kal kevesebbet költöttek rá most a nézők, mint egy hete, s a 15,1 millió dollár éppen csak 60 millió fölé lökte a tíz napos összeget. A 100 milliós végződés nagyon messzire került, szépítgetni már nem érdemes a dolgokat - de persze, a díjszezon még felszabadíthat némi tartalékot, amin már viszont a home video részleg nyerészkedhet majd.

> végszó & ami jön
Október közepe nem a fényűzésről híres, de a helyzet az, hogy 2011 óta a leggyengébb 41. hétvégét zárták a mozik - annak ellenére, hogy a két fő premier helytállt. A vánszorgás folytatódni látszik, mivel az Űrvihar-féle filmekről az amerikaiak már le-leszoktak, a Hóember pedig a nemzetközi bemutatkozást követően nyomban ínyenc-filmmé süllyedt, és kevesebb mint 2000 moziban debütál. Na de majd Tyler Perry menti a dolgokat, hiszen a Boo 2! A Madea Halloween ellen nem lehet érvet felhozni - és talán még az Only the Brave című tűzoltós film is beleszól a dolgok alakulásába.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Boldog halálnapot! $26.5m $26.5m $4.8m
2  Szárnyas fejvadász 2049
$15.1m $60.6m $150m
3  The Foreigner
$12.8m $12.8m $35m
4  Az
$6.1m $314.9m $35m
5  Hegyek között
$5.7m $20.5m $35m
6  Barry Seal: A beszállító
$5.4m $40.2m $50m
7  Kingsman: Az Aranykör
$5.3m $89.7m $104m
8  A LEGO Ninjago-film
$4.3m $51.6m $70m
9  My Little Pony: A film $4.0m $15.5m $19m
10  Viktória királynő és Abdul
$3.1m $11.3m n.a.

Címkék

horror jackie chan box office drama action marshall universal pierce brosnan martin campbell reginald hudlin biopic annapurna luke evans stx jason blum blumhouse chadwick boseman open road films blade runner 2049 happy death day the foreigner professor marston and the wonder women

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3912986226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása