aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: kerülők Takács Máté
2017. október 01. 17:44:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Az új Egyenesen át rövid úton teljes kudarccá vált: a tipró kritikákkal egy időben a gyenge bevételek is halottá nyilvánították a filmet. A másik fő premier ellenben szárnyra kapott a maga visszafogott módján: a Barry Seal: A beszállító szoros versenyben van az első helyért... amit egyelőre újfent az Az birtokol.

american_made.png

> új filmek
Tom Cruise látszólag legyűrhetetlen; a színész jelenti a Barry Seal: A beszállító (American Made; hazai bemutató: még a mozikban) elsődleges attraktív pontját, és a színész képes még valamit villantani egykori sztárerejéből az amerikai porondon is. A Universal stratégiája jól sült el: a korrekt nemzetközi fogadtatás után - kedvező kritikákkal felszerelkezve - a film könnyebben szállt le több mint 3000 tengerentúli moziban. 17 millió dollár értékben váltottak jegyet a teljesen képtelen igaz történetre, ami határozottan stabil rajt a bizonytalankodó előrejelzések fényében - és szeptember két legnagyobb slágerét, az Azt és a Kingsman: Az Aranykört is szorongató. Az első hely A múmiának nem jött össze júniusban, ahogy a Jack Reacher: Nincs visszaútnak sem egy éve, szóval a Barry Seal helyzete annyival jobb, hogy ha le is csúszik róla, kevéssel fog. A nézők nem elutasítóak, úgyhogy az útirány 60 millióig is elvezethet - 50 milliós költségvetés mellett kielégítő menet.

Az Egyenesen át 1990-ben csupa tetszetős fiatal arcot vonultatott fel: Kiefer Sutherland, Julia Roberts és Kevin Bacon is hozzátette a magáét a 61,5 millió dolláros bevételhez, ami 2017-es jegyárak mellett csaknem 130 milliót jelentene. A halál közeli/utáni élmény kérdésköre viszont egy nívósabb nyári filmet se terhelne éppen túl érdekfeszítéssel manapság, nemhogy egy gyors és olcsó szeptemberi horrort. A Sony még az R korhatárt is PG-13-ra cserélte, s kevés bizalommal küldte be 2500 moziba a 19 milliót kóstáló produktumot. Várható eredmény született: az érdeklődést csiholni képtelen kampány 6,7 millió dollárt eredményezett, és nem akadt egy jelentősebb újságíró sem, aki gyenge közepesnél jobbra értékelte volna a látottakat, vagyis 0%-os Rotten Tomatoes értékelés is riogatja a még bizonytalankodókat. Ami biztos: az új Egyenesen át (Flatliners; hazai bemutató: már a mozikban) totális kudarc, a Sony mai filmpolitikájának tökéletes mementója.

A család kicsi kincse alkotópárosa a '70-es években a nemek harcaként elhíresült teniszmeccset dolgozta fel a Battle of the Sexes című filmben. Az egyik legnézettebb tévés sportközvetítés hasonló kaliberű mozis látogatottságra aligha számíthat, ám az alkotói presztízs, Emma Stone és Steve Carell szereplése, a Fox Searchlight értő kezei, és persze a ma is aktuális tartalom és témák biztos utat rajzoltak meg a filmnek. A kezdet mondjuk kissé göröngyös: a korrekt limitált körű bemutató után most több mint 1200 moziból 3,4 millió dollár gyűlt össze, ami már a korrekt alatti kifejezésért kiált, mindazonáltal tán nem jelent ez olyan sorsot, mint ami például a Steve Jobsnak jutott két éve: szerény érdeklődést kiváltó országos premier után légüres tér, amiben csak zuhanni lehet. A Battle of the Sexes kellemes, de nem éltető kritikái pár Golden Globe-jelölésre elegendőnek tűnnek, a box office-kilátások pedig ennek fényében 15-20 millió dollár közé szerveződnek a mostani rajt alapján.

A Novus nevű forgalmazó mutatta be Til Death Do Us Part című, fekete színészeket felvonultató thrillert, ami szerény kereteivel is meg tudta csípni a 9. helyet. Persze nem sok az az 1,6 millió dolláros nyitány, ami 562 moziból gyűlt össze. A haláltól nem választja el sok, vélhetően 4 millió dollárnál többet nem szed be - a Screen Gems nyilván többet ki tudott volna hozni belőle.

A keresztényi drámák mostanság nem mennek annyira jól. Az A Question of Faith se lett kivéltel: a 661 moziban térítő dráma 1,1 millióval a tizenegyedik lett. Ennél a forgalmazó Pure Flix több jobbat látott, mint rosszabbat, úgyhogy pár imát nem árt elrebegniük a kedvezőbb folytatásért.

> korábbi filmek
Ugyancsak 17 millióval pályázik az élre a Kingsman: Az Aranykör. A Fox folytatása 56%-ot zuhant, ami vészharangot kongató 100 millió feletti végső remények mellett. 67 millió dolláron áll a mutató, és október, bár tartogat nagy dobást, többnyire a mellétrafálásoktól lesz hangos, így talán kap még elég teret a kémfilm a kilenc számjegyes vidék meghódítására.

Ha már hódítás, hát az Az már a 300 milliót ostromolja, ráadásul megint az első helyen. A Warner horrorja 17,3 millióval bízik benne, hogy visszahódíthatja a vezetést forgalmazásának negyedik hétvégéjén - vagyis nem csökken a becsült összeg a végleges számokkal, és a két vetélytársé sem nő. 291 millió dollárnál jár a horror.

> végszó & ami jön
A szoros verseny közepette valamivel több mint 80 millió dollárt prezentált a top 12, ami jóval az elmúlt három víkend mögé esik, de a szeptemberi rekordot már nem fenyegeti. Hogy mennyire járt jól a Barry Seal, azt majd a hétfőn befutó végleges adatok mondják meg, de gyorsan kell kiélveznie az esetleges győzelmet, hiszen a Szárnyas fejvadász 2049 már kopogtat és sok izgalmat tartogat a pénztáraknak. A első rész mai árfolyamon számolva sem érte el a 100 millió dollárt, így hát szabad a pálya. Jön még a My Little Pony - A film és a Hegyek között című romantikus kalandfilm némi apróért.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Az
$17.3m $291.2m $35m
2  Barry Seal: A beszállító
$17.0m $17.0m $50m
3  Kingsman: Az Aranykör
$17.0m $66.7m $104m
4  A LEGO Ninjago-film
$12.0m $35.6m $70m
5  Egyenesen át
$6.7m $6.7m $19m
6  Battle of the Sexes
$3.4m $4.1m $25m
7  Amerikai bérgyilkos
$3.3m $31.9m $33m
8  Újra otthon
$1.8m $25.2m $15m
9  Til Death Do Us Part
$1.6m $1.6m n.a.
10  anyám!
$1.5m $16.3m $30m

Címkék

it fox horror sony remake box office independent tom cruise universal emma stone steve carell flatliners battle of the sexes american made kingsman the golden circle til death do us part

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2612916193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása