aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: mosolyszünet Takács Máté
2017. július 30. 17:41:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Nagypályás újdonság nem érkezett az amerikai mozikba, ami jött, az pedig hiába küzdött első helyért. A Dunkirk háborítatlan maradt az élen, Az Emoji-film pedig nem is félgőzös bevételeivel, hanem a Kis Vuk babérjaira törő kritikáival keltett feltűnést. Az Atomszőke szintén gyengébb kört futott a vártnál a negyedik helyen, így a dobogóra még a Girls Trip léphetett fel, remek második hétvégi forgalommal.

emoji_movie.png

> új filmek
A Sonynál hosszú ideje kettős problémával néznek farkasszemet, és lassan ott tartunk, hogy nem is a kasszasikerek hiánya a nyugtalanítóbb (bár sokat mondó, hogy a kivételként jelentkező Pókember: Hazatérés már most az ötödik legnagyobb bevételű filmjük). A stúdiónál készülő filmek zöme ugyanis az anyagi nyögdécselés mellett a kritikusoknál is leszerepel. Nem változtat ezen Az Emoji-film (The Emoji Movie; hazai bemutató: augusztus 10.), mi több, történelmien rossz visszhangot vívott ki magának az animációs film. Ez mondjuk, családi film lévén, még nem aknázná alá teljesen a box office-lehetőségeket. A korlátok inkább az alapanyagban mutatkoznak meg. Míg a tavalyi Angry Birds - A film legalább egy játék alapján készült animációs produkció volt, addig jelen portéka esetében talán jobb nem is firtatni, miből-honnan ered. Kétségtelen, hogy nagy rajongótáborral nem képes rendelkezni egy telefonos kommunikációs segédeszköz, így inkább csak a "rajzfilm a gyerekeknek" mivolta hordta össze a 25,7 millió dollárt, amit az első hétvége tartogatott (és ami új negatív rekordot jelent a több mint 4000 moziban indulók között). Az időzítés nem volt éppen rossz, a Gru 3. már egy hónapja pereg, és augusztus is biztatóan fest konkurenciát illetően, így összességében nem járhat rosszul az 50 milliót kóstáló produkció. Azért azt nyilván meg kell jegyezni, hogy 100 millió dollár alatti végeredménnyel nem igazán váltaná be célját, mint nyári blockbuster-jelölt, de ilyen silány színvonalról tanúskodó kritikák mellett minden további dollár ajándék.

A John Wick, meg úgy a mostanság elemében lévő egyszemélyes akciófilm sikere okán az Atomszőke (Atomic Blonde; hazai bemutató: már a mozikban) irányában szépen felpörögtek a várakozások. A július végi premier jónak mondható, Charlize Theron nem képes kevesebbre, mint Keanu Reeves, ha megtámogatják és az előzetes is arra lett kihegyezve, amit a film alapvetően és összesen kínál: a tuti akciókra. A Focus Features jobbára csak a Laika animációval merészkedett 3000 mozi fölé, de a rekorderük e téren éppen egy másik akciófilm, szóval nem meglepő a nyomulás, amit ezzel a filmmel csináltak (3300 teátrum). Viszont a nézőket nem érték teljes mértékben a jó hangulatban, így a 20-25 millió dollár közötti eredmény csak remény maradt. A 4. helyet éri a 18,6 milliós rajt, ami a John Wick első részénéél jobb ugyan, de ez most a nyár java és körülmények is ideálisabbak voltak a jó futamhoz. A nézői értékelések nem verdesik az eget, de azért a 30 milliós költségvetésre 50 milliós válasz a nézők részéről kielégítő lehet.

> korábbi filmek
A fantasztikus visszhang nyomán igen erős hétköznapi eredményeket szült a Dunkirk, így a Warner terjesztése csaknem 75 millióval zárta első hetét. A második hétvége 44%-os esést hozott, ami nem kevés, de nem is sok a maximalizált kezdeti összegek után. A 28 millió dollár még elegendő is volt a #1 pozíció megtartására, amire utoljára a Wonder Woman volt képes. A háborús dráma 102,8 millió dollárt halmozott fel 10 nap alatt.

A Girls Trip az első hétvégén tapasztalt nagy érdeklődést további jelentőssel folytatta: a Universal bemutatója 20 millió felett hozott második körében, még dobogós helyen. Nem csak a nyár, de akár az év legsikeresebb vígjátéka van a kezeikben, a végeredmény egyelőre megjósolhatatlan.

A Valerian és az ezer bolygó városa a kiábrándító nyitány után 60%-ot esett, így az STX-nek már kevés számolnivalója marad a továbbiakban. Luc Besson sci-fije 30 milliót termelt tíz nap alatt.

A majmok bolygója: Háború számára sem alakulnak túl jól a dolgok. Hiába a kedvező kritikai fogadtatás, a Fox trilógiazárása iránt rohamosan apad a figyelem. 56 milliós első hétvégét 10 milliós harmadik követ, a bevételi állás 120 millió alatit három víkendet követően.

Világszinten a Wolf Warriors 2 című kínai akciófilm uralta a hétvégét: 144,5 millió dollárnak megfelelő összeget hajtott fel.

> végszó & ami jön  
Szerényen folytak az üzelmek, öt hete nem volt ilyen alacsony a pénzáramlás az amerikai kasszákba, és augusztus sem ígérkezik sorsfordítónak, pláne, hogy a Suicide Squad helyét A Setét Toronynak kell betöltenie. A Sony ezen is spórolt, de a 20 milliós nyitány mégis megerőltető lehet az adaptációnak. Ezen felül a pár moziban most debütált Bigelow-dráma, a Detroit szélesedik, és sok-sok tologatás után a Kidnap című Halle Berry-thriller is a nézők elé kerül.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Dunkirk
$28.1m $102.8m $150m
2  Az Emoji-film
$25.7m $25.7m $50m
3  Girls Trip
$20.1m $65.5m $19m
4  Atomszőke
$18.6m $18.6m $30m
5  Pókember: Hazatérés
$13.5m $278.4m $175m
6  A majmok bolygója: Háború
$10.4m $118.7m $150m
7  Gru 3.
$7.7m $230.4m $80m
8  Valerian és az ezer bolygó városa
$6.8m $30.6m $209m
9  Nyomd, Bébi, nyomd!
$4.1m $92.0m $34m
10  Wonder Woman
$3.5m $395.4m $149m

Címkék

sony box office animation charlize theron action dunkirk focus features atomic blonde the emoji movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4612701689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása