aeon flux

ready for the action now, danger boy?

arnold schwarzenegger legnézettebb filmjei Takács Máté
2017. július 30. 09:35:00

Kategória: boxoffice 2 komment

Minden idők legnagyobb akciósztárja ma ünnepli 70. születésnapját. A magyar közönség 1988-ban ismerhette meg a mozikban, legutóbbi filmjét pedig most nyáron játszották. 29 év alatt 28 filmje került rendes moziforgalmazásba itthon (a Conan, a barbárt például csak videómozikban csíphették el a szemfülesek), ezek tíz legnézettebbjével emlékezzünk hát meg a jeles korfordulóról.

arnold.pngfotó: Timothy White

#10 Az utolsó akcióhős (Last Action Hero, 1993)
nézőszám: 378 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1993. augusztus 13.
magyar hang: Reviczky Gábor

A tengerentúlon nem alakultak úgy a dolgai, ahogy szánták, ám a magyar közönség 1993 nyarának második legnagyobb sikerévé tette Az utolsó akcióhőst, mi több, megítélése is sokkal fényesebb. Mindenesetre Arnold és a rendező, John McTiernan is ütősebbel folytatta.

#9 Terminátor 3: A gépek lázadása (Terminator 3: Rise of the Machines, 2003)
nézőszám: 453 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 2003. augusztus 21.
magyar hang: Gáti Oszkár

Ha rajtunk múlik, a harmadik rész után sem kerül tetszhalott állapotba a Terminátor-sorozat, bár sztárját tán még mi se tudtuk volna lebeszélni politikai ambícióiról. 2003 harmadik legnézettebbjeként A gépek lázadására messze több jegy kelt el, mint később a Megváltásra és a Genisysre együttesen.

#8 True Lies - Két tűz között (True Lies, 1994)
nézőszám: 492 ezer
forgalmazó: UIP-Duna Film
mozistart: 1994. szeptember 29.
magyar hang: Gáti Oszkár

Az 1994-es, akcióbombákban gazdag évadban az összes nagy csillag közül Arnold vitte a prímet; csak pár családi mozi előzhette meg James Cameron filmjét.

#7 Kommandó (Commando, 1985)
nézőszám: 496 ezer
forgalmazó: Helikon Film
mozistart: 1989. április 6.
magyar hang: Gáti Oszkár

E meghatározó művet egy rövid éltű forgalmazó prezentálta nekünk, mindjárt az 1989-es dömpingben, és a Helikonnak nem is akadt ehhez fogható sikere már. A Kommandó az első Terminátort követve és a puszta shoot 'em up-filmek masszív piacképességéből merítve küzdötte fel magát.

#6 Ovizsaru (Kindergarten Cop, 1990)
nézőszám: 529 ezer
forgalmazó: (UIP-)Duna Film
mozistart: 1991. március 15.
magyar hang: Gáti Oszkár

Negyed százada még simán családi mozinak minősült, függetlenül jó pár rosszfiú alapos elintézésétől, és az Ovizsaru igazából máig így is köszön vissza a tévékben (és ha itt tartunk, hát a két héttel rá bemutatott Reszkessetek, betörők! sem volt kíméletesebb a gazfickókkal). 1991-ben csak két egyéb vígjáték és egy másik Arnold-mozi volt keresettebb opció az Ovizsarunál.

#5 Total Recall - Az emlékmás (Total Recall, 1990)
nézőszám: 560 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1990. augusztus 23.
magyar hang: Reviczky Gábor

Az amerikai premierhez képest igen hamar behozott nyári kasszasiker már tudományos-fantasztikus sztorija miatt is kitüntetett figyelmet élvezett volna, pláne Arnolddal a nyeregben. A Total Recall mozgalmas nyarat koronázott meg főszereplőjének: a Ragadozó és A menekülő ember is ott téblábolt a moziműsorban, együttesen is szerényebben muzsikálva.

#4 Terminátor 2: Az ítélet napja (Terminator 2: Judgment Day, 1991)
nézőszám: 786 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1991. augusztus 16.
magyar hang: Gáti Oszkár

Nálunk nem lehetett 1991 nyertese egy vígjáték teperése miatt, sőt az első részt is csak bevételben múlta felül (akkoriban konkrétan a 3. legnagyobb összeget halmozva fel), de Az ítélet napja így is az egyik emlékezetes blockbuster marad a '90-es évekből, az évtized 6. legnézettebbjeként. Rövidesen 3D-ben tér vissza, baby.

#3 Vörös zsaru (Red Heat, 1988)
nézőszám: 829 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1989. május 4.
magyar hang: Gáti Oszkár

A Kommandó után egy hónappal már a ruszki Arnold is csábított, és az InterCom legelső filmjeként a nálunk is forgatott Vörös zsaru évének negyedik legkeresettebbje lett. A színész egyetlen buddy cop movie-ja is azon filmek közé tartozik, amit a magyarok a mai napig többre tartanak, mint amerikai nézőtársaik.

#2 A halálosztó (The Terminator, 1984)
nézőszám: 898 ezer
forgalmazó: Mokép
mozistart: 1988. május 26.
magyar hang: Gáti Oszkár (videón)

Az első Arnold-film a hazai mozik műsorán egy sci-fiben gazdag esztendőben alapozta meg betonbiztosan sztárja nevét. A Terminátor első feltűnése mind a mozi, mind a videóvonulat keresletét meghatározta, és persze főszereplője pályafutását is árnyékként kíséri végig mindmáig visszatérési kényszere.

#1 Ikrek (Twins, 1988)
nézőszám: 919 ezer
forgalmazó: (UIP-)Duna Film
mozistart: 1989. július 6.
magyar hang: Tordy Géza

A Kommandó és a Vörös zsaru után nem sokkal jött egy vígjáték, és az élre állt. Az Ikrek a legnagyobb sztárok egyikét és egy igen komikus alapsztorit ötvözött, e kettő pedig még ma is verhetetlen volna. Az, hogy Arnold Schwarzenegger legnézettebb filmje a hazai mozikban egyben a legszelídebb szerepe, felér egy sokáig emlegetett filmvégi csattanóval.

Címkék

box office comedy sci fi terminator action arnold schwarzenegger intercom tordy geza total recall mokep uip duna film box office hazai reviczky gabor gati oszkar

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5412700857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Recensens 2017.07.30. 19:12:09

Meglepett, hogy az Ikrek az a Schwarzi film, amit a legtöbben láttak.

Csaba121 2017.07.31. 10:02:01

@Inceptio: Mivel pl. a Terminatort már vagy 10-szer láttam a magyar mozibemutató előtt, moziban így nem néztem már meg, persze hogy nem az első lett...
A Kommandót dettó, de azt meg azért nem, mert az meg egy borzasztóan rossz film volt...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása