aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: hadviselés Takács Máté
2017. július 23. 17:53:00

Kategória: boxoffice 1 komment

Kivételesen egyetlen folytatás vagy hasonló sem került műsorra, és a három újdonság közül kettő igen jól is járt. A Dunkirk készpénzre váltotta ígéreteit, a Girls Trip pedig a nyár első sikeres vígjátékává lépett elő. A kellemetlenséget az szenvedte, aminek leginkább szüksége lett volna a jó startra; a Valerian és az ezer bolygó városa a legnagyobb bukások közé sorol be idén.

dunkirk.png

> új filmek
Christopher Nolan kivételes helyzetben van. Sztárrendezőkről régebben se beszélhettünk túl sűrűn, manapság, mikor már filmsztárok se nőnek minden bokorban, meg talán rajta kívül nincs is olyan, akinek nevére úgy lehet kampányt építeni, hogy attól nem csak az érdeklődés felkeltését, hanem konkrétan dollárszázmilliókat remélnek. A filmes jó receptet követve alakította ezt ki: masszívan kiszolgálja a közönség igényeit, miközben a kritika és a szakma is megleli számítását munkáiban. Ez mostanra ért be igazán: a Warner Bros. egy halom Batman-film, az Eredet és a Csillagok között után rábólintott egy módfelett földhözragadtabb projektre is. 150 millió dollárból elkészülhetett a Dunkirk (hazai bemutató: már a mozikban), egy második világháborús dráma. Minthogy a közönség alapvetően fogékony a háborús filmekre, és Nolan méretes bázisát mozgósítani lehetett rá, az elvárások a film iránt nem voltak elenyészőek. Be is jöttek: 50,5 millió dollárral nyitott a film, ami nem marad el sokkal a Ryan közlegény megmentése első hétvégéjén mért érdeklődéstől. Az extrém módon kiemelkedő kritikák a bemutatót megelőző hajrában alaposan megtámogatták ennek az eredménynek a megszületését, de már azelőtt is magasan pörgött a film a releváns közösségi médiában, amire gyakran alapoznak az előrejelzők. A sok-sok franchise-cím bedőlésével párhuzamosan tehát a frissebb szórakozást nyújtó produkciók sikere is fel-felsejlik; a Dunkirk pedig ennek zászlóshajója lesz, midőn 200 millió dollár felé céloz. A rendező pedig végérvényesen megdicsőül.

Minden korhatáros komédiát tüntetőleg került az amerikai közönség, de most akadt egy, amely fenemód jó kritikákkal felvértezve képes volt azt produkálni, ami nagy hiánya ebben a szezonban a vicces műfajnak. 30,4 millió dollárral nyitott ugyanis a Girls Trip, ami első ránézésre cseppet sem tűnik eredetinek (a cím kábé össze is foglalja az egészet), másodjára pedig kifejezetten rossznak ígérkezik (Malcolm D. Lee rendezte, aki ezeket művelte korábban: Holtunkiglan és folytatása, Tégla tesó, Kavaró korisok, Vad vakáció, A tuti duó, Horrorra akadva 5. és a Birkanyírás harmadik része). Mindezek dacára a kritikusok nagyon viccesnek és őszintének találták, és ez csak olaj volt arra a tűzre, ami alapvetően megadatik mostanság minden olyan filmnek, ami fekete színészekkel célozza a fekete közönséget, ráadásul jelen esetben a hölgyeket. A Universal járt jól a bolton, kevesebb mint 20 millió dolláros költségvetésre jőhet most akár 100 millió feletti jegybevétel is. És ez még magyar bemutatót is eredményezhet...

Luc Besson ugyan a Lucyval rátapintott a mai közönség ízlésére, a moziban gyakorlatilag minden mással befürdött azóta a gyártó EuropaCorp. A nemrég 135 millió dolláros veszteséget jelentő neves francia cégnél annál is több izgulnivaló akadt így a Valerian és az ezer bolygó városa (Valerian and the City of a Thousand Planets; hazai bemutató: már a mozikban) bemutatójakor. Az eddigi legdrágább, 209 millió dollárnak megfelelő euróból készült európai film nyilván saját földrészén és Ázsiában reméli bevételei javát, ám túl nagy ahhoz, hogy az amerikai szereplés hatásától el lehessen tekinteni. Pedig jobb volna: a premier közeledtével már sűrűn nyilvánították ki a filmet a nyár bukásának, mert a trailerekkel az amerikai nagyérdeműt egyszerűen nem lehetett megfogni. Nekik sztori kell, kézzel fogható tétek és mondjuk az se árt, ha a főszereplők egy sci-fi kalandban nem modellek, hanem jól ismert arcok. Az STX forgalmazó legnagyobb premierje alaposan meg is feneklett: 17 millió dollárral csak az ötödik elem lett a listán (hé, amúgy Az ötödik elem is ennyivel nyitott - húsz éve). És tudjuk, hogy az elsőre padlót fogók irtó gyorsan ki is kopnak, vagyis 45 millió dollárnál többet nemigen remélhet a tervezett trilógia első felvonása a tengerentúlról. Ez azt jelenti, hogy a többi országban minimum 305 milliót kell prezentálnia, lévén Besson szerint 350 millió az az összeg, ami már kielégítő és folytatásokat igazoló volna. Hollywood mindenesetre fellélegezhet: a nyár legnagyobb box office-égését ezúttal a franciák szállították.

> korábbi filmek
A franchise-csömör nem csak a megfáradt darabokat sújtja: A majmok bolygója: Háború a csalódást keltő nyitány után irdatlan visszaeséssel is kénytelen szembenézni. A Fox terjesztése 20,4 millió dollárt jegyez most, s ez nem volt elég ahhoz, hogy 10 nap alatt meglegyen a 100 millió. Ha nem tud befékezni, akkor a majmos utópia szerényen, 140 millió tájékán mond búcsút a mozivászonnak - egy időre.

Negyedmilliárdnál jár a Pókember: Hazatérés. A Sony ezer éve legnyerőbb bemutatója erős hétköznapi forgalmat bonyolít, ami kompenzálja a változatlanul súlyos hétvégi fogyatkozást. A 300 millió némi szerencsével - például tré augusztusi felhozatal mellett - még megcsíphető.

Túl van a 200 millión a Gru 3. Ugyan a második résztől fényévekre van, sőt az elsőt sem fogja utolérni, alacsony költségvetése menti a Universal gyermekét ebben a folytatásgyilkos idényben.

A Wonder Woman 389 millió dollárnál jár, s ezzel átvette a vezetést a A galaxis őrzői vol. 2.-től, mint a nyár legnagyobb sikere. Történelmi fordulat, hogy a DC lenyomta a Marvelt. és bizony novemberben újfent megeshet.

> végszó & ami jön  
Köszönhetően a Dunkirk és a Girls Trip méltó sikerének, az összforgalom jobban alakult, mint egy éve. A Valerian és az ezer bolygó városa kivételesen nem okoz törést, bár azt megerősíti, hogy kvázi eredeti űrsci-fivel nehéz boldogulni az amerikai közönségnél. A Dunkirk legközelebb újabb elsőséget is szerezhet, ha érvényesül remek visszhangja, ugyanakkor Az Emoji-film jogot kíván formálni a vezető pozícióra. Az Atomszőke erős harmadikként kíván nevezni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Dunkirk
$50.5m $50.5m $150m
2  Girls Trip
$30.4m $30.4m $19m
3  Pókember: Hazatérés
$22.0m $251.7m $175m
4  A majmok bolygója: Háború
$20.4m $97.8m $150m
5  Valerian és az ezer bolygó városa
$17.0m $17.0m $209m
6  Gru 3.
$12.7m $213.3m $80m
7  Nyomd, Bébi, nyomd!
$6.0m $84.2m $34m
8  The Big Sick
$5.0m $24.5m n.a.
9  Wonder Woman
$4.6m $389.0m $149m
10  Wish Upon
$2.5m $10.5m $12m

Címkék

box office comedy sci fi warner luc besson universal christopher nolan dunkirk stx eurocinema war movie french cinema europacorp girls trip valerian and the city of a thousand planets

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4112682835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2017.07.23. 18:19:04

A Valerian úgy lett elrontva, ahogy van. Ránéztem a plakátra pár hete, és megláttam a két kialvatlan fejű főszereplőt, és abszolút nem tudott érdekelni. Annyira se, hogy egy trailert megnézzek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása