aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: hadiláb Takács Máté
2017. július 16. 17:54:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A franchise-csömör folytatódik A majmok bolygója: Háború premierjével is az amerikai mozikban. A kritikai és bevételi oldalon is növekvő ágban leledző trilógia záró darabja csak az első rész nyitányát tudta megismételni. Ezalatt a Wish Upon című horror sem segítette a műfajt egy nyerő nyári nevezéshez, és az országos szintre lépő The Big Sicket is bizonytalanul fogadta a szélesebb közönség.

apeswar.png

> új filmek
A majmok bolygója jó párszor meglepte már az ipart és az elemzőket, pontosabban az, hogy a közönséget mennyire foglalkoztatja ez a jövőkép. A majmok bolygója: Lázadás figyelemreméltó 2011-es sikerét a minden téren jobb folytatás három évvel rá 200 millió dollár feletti bevétellel tetézte, ami már egészen közel került ahhoz a nézőszinthez, amit az 1968-as film produkált annak idején. A konklúzió, vagyis A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes; hazai bemutató: már a mozikban) azonban kedvezőtlen időszakban jött el. 2017 nyarán ugyanis a temérdek folytatás egymás fejére nőtt, a közönség csak szórványosan jelenik meg ismét a nézőtereken, hogy lássa azt, amit úgymond már látott párszor. A Fox 150 milliót kóstáló gyermeke sem tudta kivédeni ezt a kórt, s a középső rész 72 milliós nyitánya után csak 56 millióval volt képes felvenni a fonalat, ami nagyjából azonos az első rész indításával. Valahol ez is eredmény, ám a remek kritikákat és a nézői szeretet figyelembe véve akár húszmilliós hiányt is számon kérhetnénk. Na de, tényleg számolatlanul sok Majmok bolygója-filmet láttak már az emberek, és ahogy az idény áll, a jó véleményeket ezúttal is hasznosítva, simán fordíthat még a helyzetén a Háború, és akkor legalább 180 millió dollárig visz majd az útja. A nemzetközi bevétel három éve félmilliárd volt, így a visszafogottabb amerikai szereplés nem teszi teljesen elvetendővé a most lezárt történet megújítását a nem túl távoli jövőben. Kétszer már bejött, elvégre.

A Mortal Kombat II: A második menet és az Annabelle rendezője készítette a Wish Upon című új horrort, melyben egy ifjú hölgy tapasztalja meg, hogy a kívánságteljesítő ajándék minden óhajért véres árat követel. Az ilyen cuccok könnyen tudnak csúszni a fiatalságnak, ám a Broad Green Pictures változatlanul képtelen megfelelően eladni termékeit. A 12 millióból összehozott film csak 5,5 milliót préselt ki a közönségből, és a szokásosan borzasztó értékelésük - társulva a kritikusok nem különb vélekedésével - nem hagy túl sok mozgásteret neki az elkövetkezendőkben. A Wish Upon így egy újabb csalódás a forgatókönyves Black Listekről.

Számos lukratív hét után a Lionsgate nagyot lépett a The Big Sick terjesztésével: néhány százról 2500 fölé emelte a romantikus, kultúraütköztetős vígjátékot vetítő mozik számát. Ahogy az gyanítható volt, az egy mozira jutó átlagos bevétel erősen visszaesett, mindazonáltal ebben a felemásan festő szezonban a 7,6 milliós hétvégi eredménnyel kiharcolt 5. hely azért nem olyan rossz fordulat a film számára. Az erős szájhagyomány dolgozni fog a továbbiakban is, így az eddigi 16 milliót 40 millió fölé juttatni igazán nem lesz kihívás.

> korábbi filmek
Csak úgy zakatolt első műsorhetében a Pókember: Hazatérés. A Sony bemutatója 163 millió dollárt hajtott fel egy hét alatt, s a nagyon kedvező fogadtatás nyomán a prognózisok 50-60 millió dollár közé tették a második hétvégét, vagyis egy kedvezőbb csökkenési arányt helyeztek kilátásba. A szuperhősös mozik viszont egy szezonban csak egyszer hazudtolják meg, ami jellemző rájuk; a film 60% felett veszített bevételéből. 45 milliós második hétvégéje azonban már 200 millió feletti összbevételt jelent, vagyis A csodálatos Pókember 2. végső bevételét leköröző adatot.

170 millió dollárhoz ért A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, de ez még mindig kevesebb nézőt jelent, mint ahányan a Holtak kincsét látták az első hétvégén tizenegy évvel ezelőtt. A Disney fantasyje globális szinten a Wonder Woman mögött kullog, ami igen rossz fényt vet rá, másfelől viszont magától értetődő dolog.

40 millió fölött jár a 47 Meters Down. A cápás thriller üdítő alternatívaként szolgált a blockbusterek között, s mindezt úgy vitte véghez, hogy kritikái csupán közepesek.

> végszó & ami jön 
Az előző években Illumination-rajzfilmek tettek róla, hogy magasan legyen a megugrandó léc, és az idei 27. hétvége az alulteljesítő premierekkel a közelébe sem ért. A majmok bolygója: Háború számára még adott a javítás lehetősége, de két nem-folytatás versenyző is nagy reményeket ápol a következő hétvégén. A Valerian és az ezer bolygó városa a globális piacban látja boldogulását, de Észak-Amerikában sem volna ildomos 100 millió dollár alatt maradnia, úgyhogy nem árt 40 millióhoz közel nyitnia. Christopher Nolan Dunkirkje hosszabb pályát tervez bejárni, de 30 millió alatt ilyen nívóval csalódást keltene a nyitány.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A majmok bolygója: Háború
$56.5m $56.5m $150m
2  Pókember: Hazatérés
$45.2m $208.3m $175m
3  Gru 3.
$18.9m $188.0m $80m
4  Nyomd, Bébi, nyomd!
$8.8m $73.2m $34m
5  The Big Sick
$7.6m $16.0m n.a.
6  Wonder Woman
$6.9m $380.7m $149m
7  Wish Upon
$5.6m $5.6m $12m
8  Verdák 3.
$3.2m $140.0m $175m
9  Transformers: Az utolsó lovag
$2.8m $124.9m $217m
10  A szerencse háza
$1.8m $23.1m $40m

Címkék

fox horror box office sci fi sequel lionsgate planet of the apes broad green spider man homecoming war for the planet of the apes the big sick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7712667287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2017.07.16. 21:54:51

Most jövök a majmokról. Kevés olyan franchise van, ami ilyen magasan és stabilan képes tartani a szintet mint ez a trilógia. Remek lett a befejező rész, méltó az eddigi részekhez és abszolút igaznak hat a kritikai pozitív visszhang is.

Remélem a nézők rátalálnak még többen, gyűjtögesse csak a millióit szép komótosan.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása