aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: hazatérés Takács Máté
2017. július 09. 17:53:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A függetlenség napját követő hétvégén a Pókember: Hazatérés függetlenítette magát a legutóbbi Pókember-filmektől és a prognózisoktól, és a Marvel mozis univerzumánál megszokott számokkal örvendeztette meg a rászoruló Sonyt.

spidermanhc.png

> új filmek
Ugyan az X-Men - A kívülállókkal kezdődött ez a máig tartó képregényadaptációs őrület, a Sony Pókembere volt az 2002-ben, ami megbolondította Hollywoodot, az akkori legmagasabb nyitóhétvégével, és máig a stúdió legnagyobb bevételével. Bizony, a Sony csupán Sam Raimi első Pókemberével képviseli magát 400 millió dollár fölött az amerikai toplistán, és a harmadik részé jelenti legnagyobb nyitányukat, a csupán két 100 milliós nyitányuk egyikét. Nem csoda hát, hogy ennyire ragaszkodnak a hálószövőhöz: 15 éven belül másodjára rebootolják a szériát és a hatodik filmet prezentálják, ám A csodálatos Pókember 2. elmaradozó bevételein elmerengve, a Marvel Studiossal karöltve. És az eredmény tulajdonképpen a legkifizetődőbb pók-mozivá vált csakhamar: a Pókember: Hazatérés (Spider-Man: Homecoming; hazai bemutató: már a mozikban) először a kritikusokat késztette főhajtásra, a 2004-es Pókember 2. óta nem látott dicséretcunami közepette, majd a 100 millió tájékára (vagyis felszállóágba) belőtt nyitányt fejelte meg jócskán, miután egy 50 milliós pénteket 117 millió dollárt termő hétvégére váltott be. A Sony tehát a Pókember 3. után az eddigi legmagasabb startját jegyzi, és ha érvényesül az a fene jó visszhang, akkor nem kizárt, hogy a 15 éves rekord is megújul. Hogy valóban 400 millió fölé juthat-e a Hazatérés? Ha abból indulunk ki, hogy ezen a nyáron csak képregény-adaptációkat hajlandóak nézni az amerikaiak oly mértékben, hogy az ne legyen csalódásnak bélyegezhető, akkor simán. És most minden Marvel-portéka, ami nem a Disneynél van, egyszeriben tett egy képzeletbeli lépést a Marvel mozis univerzum felé. Ez a túlélésük, sőt újjáéledésük kulcsa, úgy fest.

> korábbi filmek
A Gru 3. az enyhe csalódásként aposztrofált nyitás után belehúzott: az első hetet - amiben benne foglaltatik a keddre eső függetlenség napja okán igen mozgalmas hétfő-kedd is - már 115 millióval zárta, és most sikerült 55%-on belül tartania fogyatkozását (34 milliót bankolva), vagyis összejött neki, ami a Verdák 3.-nak nem. A Universal családi mozija 150 millió dollárt gyűjtött egy hét alatt, szóval nagy probléma nincs.

A Nyomd, Bébi, nyomd! ugyancsak jól tartotta magát, de ez elvárt is volt. A Sony most kivételesen jól termel, ezzel az akció-krimivel 57 milliót hajtott fel 12 nap alatt. Kis szerencsével megcsíphető a 100 millió is, de 90-ig el tud jutni.

A Pókember: Hazatéréstől sem zavartatta magát a Wonder Woman, és ez már több a soknál. A Warner bombasikere a hatodik hétvégéjén is 10 millió felett hoz, s az eddig összegyűlt 369 millióból akár-akár még 400 millió is lehet. Ennyire szomjazza a nép a jó néznivalót.

Ezzel szemben a nem jó néznivaló porlad, ezerrel. A Transformers: Az utolsó lovag a harmadik víkendjén már csak alig több mint 6 milliót hoz, ami nevetségesen semennyi ettől a franchise-tól. A Paramount terméke még nem érte el a 120 milliót 19 nap alatt.

A top 10 utolsó három helyét apróbb, de a kasszarobbantók bedőlésével nagyon is létjogosultságot szerző produkciók sorakoznak. A The Big Sick most 326 moziban pereg, és már 7 milliót kasszírozott. Egy újabb Bazi nagy görög lagzi is lehet még belőle, de hogy 30-40 millió közé elér, az fix. Közelít a 40 millióhoz a 47 Meters Down, és a cápás thriller mindezt csak éppen közepes kritikákkal teszi - ennyire szomjazza a nép a közepes, de legalább alternatív néznivalót. Sofia Coppola Csábítása erősen alternatív, mostani állapotában 15 millióig nem jutna el, de ha takaréklángon jelen lesz az év végéig, akkor a díjszezonos érdekeltség átsegítheti ezen a kis, de becsületre méltó fordulón.

> végszó & ami jön 
Ez végre egy olyan hétvége volt az amerikai mozikban, amikor erősebb összeredmény született, mint a korábbi pár évben, és a premier is méltón teljesített. Pókember kihívója A majmok bolygója: Háború lesz, aminek 65 millió dollárt jósolnak hozzávetőleg. Ez már bőven első helyet érhet, de azért lesznek izgalmak. Jön még a Wish Upon című horror is.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Pókember: Hazatérés
$117.5m $117.5m $175m
2  Gru 3.
$34.0m $149.2m $80m
3  Nyomd, Bébi, nyomd!
$12.8m $56.9m $34m
4  Wonder Woman
$10.1m $368.8m $149m
5  Transformers: Az utolsó lovag
$6.3m $118.9m $217m
6  Verdák 3.
$5.6m $133.7m $175m
7  A szerencse háza
$4.8m $18.6m $40m
8  The Big Sick
$3.7m $6.9m n.a.
9  47 Meters Down
$2.8m $38.5m $5m
10  Csábítás
$2.1m $7.4m $10m

Címkék

sony box office marvel action spider man spider man homecoming

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6912651005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása