aeon flux

ready for the action now, danger boy?

eközben kínában... (14.) Takács Máté
2017. június 27. 20:25:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A nyári blockbusterek menetrendszerűen érkeztek-érkeznek Kínába is, és persze ott is megsínylik a tömegnyomort, pedig eleve rövid életre vannak ítélve. Egy hónappal ezelőtt A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja legalább kiteljesedhetett, majd a Wonder Woman és A múmia is beköszönt a világpremierrel egy időben, és nem feltétlenül a maximális pörgéssel, ám még így is jobban jártak, mint az Alien: Covenant - ami csaknem százmillióval nyitott alacsonyabban, mint a Transformers: Az utolsó lovag...

kinai_bo_14.png

> a közelmúlt újdonságai
Május 26-án a kínaiak figyelme is Jack Sparrow-ra vetült, ám szemben az amerikai helyzettel, nem született szerényebb eredmény, mint a legutóbbi résznél, s még a magyarok megtartott figyelménél is jobban alakult A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja sorsa, de az aligha csoda. 2011-ben az Ismeretlen vizeken összesen hozta töredékét a mostani film 65,9 millió dolláros nyitányának. Ezt mozgalmas hétköznapok követték, ráadásul Johnny Depp és a franchise ereje még a következő hetek újdonságait is úgy-ahogy állta, ezáltal mostanra már 170 millió fölé ért a Disney produktuma - így persze könnyű volt félmilliárdon túlra lökni a nemzetközi bevételt.

Június elején Wonder Woman tulajdonképpen biztatóbb kezdetet jegyzett, mint nálunk, ámbátor igazán nyomot hagyó eredményhez a 37,7 milliós nyitás csekélynek bizonyult, még ha simán első helyet is ért. A Warner terjesztése relatíve jól tartotta magát eztán - ebben tehát nagyon is hasonlítható a magyar és amerikai helyzethez -, s az utolsó júniusi hétvégének 88 millió dollárral vág neki, már ha akad még némi morzsa számára. A DC tehát a 100 milliót nem tudta bevenni ezúttal sem.

A múmia a Salazar bosszújához hasonlóan jobb első hétvégét jegyzett a távol-keleti országban, mint hazájában, s nem is kevéssel. A június 9-én rajtolt kalandfilm 51,3 millióval vágott az élre, igen ritka képet festve a piacon: a dobogó minden helyét egy aktuális hollywoodi blockbuster foglalta el. Tom Cruise maradása persze nem volt hosszú életű, harmadik, alakváltókkal súlyosbított víkendjén már egymilliót se (!) hozott. Eddigre mondjuk beelőzte a Wonder Womant egy arasznyival, szóval valamivel 90 millió felett száll ki a versenyből. Tekintettel a nemzetközi érdeklődés nagyságára, az azért csalódás, hogy a százast nem húzza be Kínában.

Egy egész hónapot kellett várnia kínai nézőtársainknak az Alien: Covenantre. A június 16-án bemutatott sci-fi iránt nem is mutatkoztak különösebben hálásnak, kiváltképp, hogy erősen vágott verziót tálaltak nekik: 28,2 millió dollárnyi jüannal lépett az élre Ridley Scott filmje. Bármily szerénynek is tűnik ez, úgy kell értékelni, hogy nem egy kategória piacképesség szempontjából a fentebbiekkel, továbbá, a Prometheus 2012 augusztusában majdnem feleennyivel, 15,3 millióval indult rövid útjára, ami 34 millióig vitte. A Covenant ugyanúgy áldozatául esett a Transformerek söprésének, mint A múmia, ami egy 87%-os második hétvégi zuhanásban nyilvánult meg. A Prometheuson mindenesetre már átlépett, 42 milliós eddig bevétel mellett még dobogós napi szinten.

A Transformers 3. és a Transformers: A kihalás kora a legnagyobb kasszasikerek közé tartoznak Kínában, így igen nagy magabiztossággal várhatta a Paramount a Transformers: Az utolsó lovag bemutatóját, ami persze egybeesett az amerikaival. És közel háromszor akkorára sikerült: 120,5 millió dollárral parancsolt minden mást 2,5 millió alá maga mögött a hétvégi toplistán - jócskán növelve A kihalás kora 92 milliós nyitányán (és persze a harmadik rész 56 millióján). A kihalás kora 320 milliót hajtott fel három éve, így hát ott a cél Az utolsó lovag előtt: összejön-e ezúttal is 300 millió, ami segít legalább 750 millióhoz közel kerülni globálisan?

> korábbi filmekről
Az indiai filmcsoda, a Dangal több mint 50 nap elteltével is aktív részese az élbolynak: immáron 187 millió dollárt köszönhet Kínának - s ezzel 310 millió dolláros világszintű bevételt.

Címkék

disney box office warner paramount wonder woman the mummy alien covenant box office kina pirates of the caribbean dead men tell no tales dangal transformers the last knight

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8412624655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása