aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: alaktalanul Takács Máté
2017. június 25. 18:07:00

Kategória: boxoffice 1 komment

Amerika csak ímmel-ámmal fogyasztja már az alakváltókat, éppen úgy, mint a karibi kalózokat és alieneket: a Transformers: Az utolsó lovag messze a tíz éves széria leggyengébb számait produkálja - miközben a nemzetközi bevételek még legalább tíz részt helyeznek kilátásba...

tf5.png

> új filmek
2007 nyarán öltött játékfilmes formát a Hasbro közkedvelt figuraarzenálja, igen komoly rendetlenséget okozva a jegypénztáraknál. Michael Bay filmje tizen-huszon-harminc éveseknek szóló, de még-még családi filmként is funkcionáló, fiú-és-kutyája, vagyis -robotja mesét mondott fel sok zúzással és vagánykodással, plusz némi megfoghatósággal - ettől volt kedvelt. A folytatások aztán már csak a zúzásból gazdálkodtak, ezzel a második rész után lejtmenetbe is kapcsolt a széria az amerikai terepen, miközben nemzetközileg - leginkább a kínai piac szélesedésével - egyre több és több zöld termelődött. Most már csak ez tartja életben a Paramount réztojást tojó tyúkját, és ha azt vesszük, ezúttal sem kellett csalatkozni. Ötödjére ugyan már csak töredéke folyt be a korábbiaknak, ám a szerdai nyitás óta összegyűlt 69 millió dollárral még így is üt a Transformers: Az utolsó lovag (Transformers: The Last Knight; hazai bemutató: már a mozikban) pár más sokadjára próbálkozót a szezonból, a péntek-vasárnap időszakra jutó 45 millióból pedig ki lehet kalkulálni, hogy 140-150 millió körüli végeredmény tűnik fel a látóhatáron. Ez újabb csaknem 100 milliós visszalépés, minden egyéb változatlan a korábbiakhoz képest, de hajjaj, milyen magasan is létezett ez, ha részről részre 100 milliókat tud visszalépni a bevétele! A többi ország még később ébred: Kínában egyetlen nap alatt termelt annyit a film, mint itt a hétvégén, a teljes hétvégén meg 123 milliót, úgyhogy ha a milliárdról ezúttal le is csúsznak a transzformerek, elég közel kerülnek még hozzá (265 millió már letudva, ennek 72%-át Amerika és Kína termelte), hogy a jövőre érkező Űrdongó-film és a kilátásba helyezett 7. film gond nélkül meg is valósuljon.

Pusztán öt moziból 435 ezer dollárt fialt a The Big Sick című független, kulturális súrlódásokból poént csináló, nagyon jó kritikákkal vértezett vígjáték. Egy mozira így 87 ezer dollár jut, és mivel könnyed műfajról van szó, talán sikerül a nagy városokon kívülre is kiterjeszteni az érdeklődést. Szóval érdemes figyelni, mit kezd vele a Lionsgate és az Amazon Studios.

> korábbi filmek
A második helyen igen szoros a küzdelem: a Verdák 3. egy izmos zuhanást követően, a Wonder Woman pedig a negyedik hétvégéjén is igen jó változási mutatót jegyezve pályázik rá 25,2 millió dollárral. A Disney/Pixar folytatása a várt vacak forgatókönyv szerint pöfékel, a 100 milliót éppen nem bírta bevenni 10. napján az előzetes becslések szerint. A Gru 3. érkezése mellett nagy tett lesz elfurikázni 150 millióig. A Warner szuperhősös kalandja ezzel szemben csaknem 320 milliót halmozott már fel, és igazán jó blockbuster-konkurens híján még menetelhet legalább egy hétig, aztán már Pókember, majd majmok állják útját.

Cápás thrillerekhez mérten fene jól tartotta magát a 47 Meters Down. Az Entertainment Studios forgalmazta film előre is lépett egy helyet - az ötödikről a negyedikre -, miközben összbevételét majdnem 25 millióra növelte, ötmilliós költségvetés mellett.

Ezzel szemben az All Eyez on Me sikere tiszavirág éltűnek bizonyult, de ez aligha meglepő a hasonló filmek sorsának ismeretében. A Lionsgate Tupac-filmje 78%-ot zuhant, 38 milliót keresve eddig.

> végszó & ami jön
Ez a hétvége sem alakult a legmozgalmasabb hónapok egyikéhez méltó módon, hiába a nagy nevű premier, a nagy számok nem jelentkeztek. Tíz éve volt utoljára ilyen alacsony összbevétele a top 12-nek a 25. víkenden, úgyhogy le kell vonni a következtetéseket: erősebb nevű folytatások és remake-ek kellenének! Most épp egy ilyen jön, és a Gru 3. végre nem is fog csődöt mondani a kasszáknál. A vígjátékok érdekében A szerencse háza sem szerepelhet le, alternatív sávban pedig a Nyomd, Bébi, nyomd! törhet utat, már szerdától.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Transformers: Az utolsó lovag
$45.3m $69.1m $217m
2  Verdák 3.
$25.2m $99.9m $175m
2  Wonder Woman
$25.2m $318.4m $149m
4  47 Meters Down
$7.4m $24.3m $5m
5  All Eyez on Me
$5.9m $38.6m $40m
6  A múmia
$5.8m $68.5m $125m
7  Csajok hajnalig
$5.3m $17.2m $20m
8  A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
$5.2m $160.0m $230m
9  Captain Underpants
$4.3m $65.7m $38m
10  A galaxis őrzői vol. 2.
$3.0m $380.2m $200m

Címkék

box office sci fi transformers action hasbro paramount michael bay sequel transformers the last knight

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7812619547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2017.06.25. 21:18:27

Máté szerinted mennyi lesz a WW vége USA-ban?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása