aeon flux

ready for the action now, danger boy?

univerzumtágulás: a marvel-filmek a magyar mozikban Takács Máté
2017. május 06. 14:45:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A most mozikba került A galaxis őrzői vol. 2. a tizenötödik a 2008-ban megkezdett filmfolyamban. Az amerikai közönség egyből rákattant a gondosan építkező franchise-ra, ellenben minket jóval nehezebben fogott be ez szuperhősös felvonulás. Hogy jutott el végül mégis odáig az egész, hogy immáron nálunk is az év legnagyobb sikerei közé várjuk ezeket a produkciókat? A Marvel és a magyar box office, filmről filmre.

marvelfilmek.png

> A Vasember
premier: 2008. április 30.

A lehető legkorábban, és egy szerdai napon kúszott a vásznakra az első delikvens, ám nem voltunk különösebben elragadtatva a képregényadaptációktól akkortájt. Egy évvel korábban a Pókember 3. nagyon mélyre vetette a trilógiát, és pár hónappal rá A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó is elhasalt. Robert Downey Jr. majdnem nímandnak számított mifelénk, így hát nem volt mire építenie a UIP által gondozott akciófilmnek, csupán a látványos-világmentős vonalra. A minimálist teljesítette a film: 30.910-en nézték meg a premierkor, és végül a jó visszhangnak hála átküzdötte magát az első jelentős korláton, végül 105.860 látogatót fogadva. Akkoriban még a DC volt nyerőbb: A sötét lovagot több mint kétszer ennyien választották, de a Hancock és a Wanted is jobban muzsikált azon a nyáron.

> A hihetetlen Hulk
premier: 2008. június 12.

Azon a nyáron, amikor Hulk is bepróbálkozott ismét, ám akkortájt minket nehezebb volt megetetni még egyszer ugyanazzal, mint tengerentúli nézőtársainkat - sok minden változott. A 2003-as Hulk is csak ímmel-ámmal ment egy nagyon gyér nyári szezonban (111.222-en váltottak rá jegyet), de A hihetetlen Hulk ezt is drasztikusan alulmúlta. A Narnia krónikái: Caspian herceg ellenében jött ki, és csak 17.362 főt vonzott a premier hétvégéjén (még a negyedik hétvégéjét élvező Indiana Jones és a kristálykoponya királysága is megelőzte a toplistán). Az egész Marvel Moziverzumból kilógó filmet gyorsan magára is hagytuk eztán, 46.332 nézővel. Az első évét tehát nem zárta különösebben jól a képregényes stúdió.

> Vasember 2.
premier: 2010. április 29.

A kedvelt filmek folytatásai könnyen növelik a tétet, és így volt ez a Vasember 2. esetében is. Ugyancsak a világpremierrel egy időben érkezett meg hozzánk a film, egy nem túl mozgalmas idény végére, illetve egy új kezdetére. A premierkor 38,1%-kal többen ültek be rá, mint az elsőre, azaz 42.689-en, ami már kezdett emlékeztetni egy blockbuster-hajtáshoz méltó számra. Az ugyancsak nem túl acélos 2010-es nyári szezon hosszú életet biztosított a filmnek, így végül 164.731 nézőig vitte a sodrás - 55,6%-kal magasabbra az első résznél. Ne feledjük azt se, hogy ekkorra már a Sherlock Holmes is alaposan felturbózta Downey Jr. piaci értékét, amit a Vasember 2. után fél évvel bemutatott Terhes társaság is kamatoztatott.

> Thor
premier: 2011. április 28.

Maradt a világpremier az első rizikósabb figurának, de Thor éppen úgy vette a kanyart, mint anno Vasember: 32.537-en ültek be rá elsőre, és ebben már, ha haloványan is, de kitapintható a Marvel-építkezés hatása, vagy legalábbis a rendszerszerűség, a rászoktatás - no meg az először jelentkező 3D. Nem bírt akkora hajtóerővel Chris Hemsworth bemutatkozása, mint Downey Jr.-é, így végül a 100 ezer látogatóról lecsúszott a Thor, de 97.361 nézője megfelelő ugródeszka volt a közelgő nagy dobáshoz.

> Amerika Kapitány: Az első bosszúálló
premier: 2011. augusztus 4.

Két héttel a tengerentúli premiert követően, viszonylag szabad mezőnybe érkezett a nevében a legtávolabb eső és szuperhősködésében is a legföldhözragadtabb bosszúálló - de hopp, a cím már megfesti a lényeget. És ez a lényeg meg a jó körülmények be is vonzottak ismételten több mint 30 ezer nézőt, pontosabban 30.046-ot a nyitóhétvégén. A következő hetek hasonló produkciói (Zöld Lámpás, A majmok bolygója: Lázadás, Cowboyok és űrlények), bár rendre elhasaltak, azért némi szelet kiloptak a Kapitány vitorlájából, így végül még A hihetetlen Hulkénál is rosszabb arányt produkálva 77.848 nézőn zárta pályafutását.

> Bosszúállók
premier: 2012. április 26.

A lehető legkorábbi hazai premier megmaradt, azonban immáron nem a Paramount, hanem a Disney istápolta a sorozatot, így itthon is váltás történt a forgalmazót illetően: a UIP-től a Fórum Hungary vette át a stafétát, és aratta le az elmúlt évek babérját. A Bosszúállók nagyon simán vált mindenütt a legfőbb blockbusterek egyikévé, így nálunk is, ahol már a premierkor csaknem annyian nézték meg, mint az Amerika Kapitány: Az első bosszúállót összesen: 74.608-an. Az össznépi hősködés régi mozis vágyakat valósított meg, és még jó is lett, így könnyen maradt a felszínen a teljes szezonban. A 300 ezer nézőt átlépve (303.662-n megállapodva) fényes jövő elé állította az egyéni kalandokat is.

> Vasember 3.
premier: 2013. április 25.

És minthogy a legkedveltebb szereplő jelentkezett legközelebb egyénileg, a Vasember 3. kirobbanó sikerre ítéltetett, immáron az egyik legbiztosabb befutóként a nyári idényben. Tartva az amerikaihoz képest egy héttel korábbi premiert - ám egyúttal ennek véget vetve egy tőlünk kiszivárgó kalózfelvétellel -, a film 92.243 látogatót toborzott az első négy napon. Vagyis: a Bosszúállókat is képes volt nálunk felülmúlni, s ezzel amúgy Magyarország nem is volt egyedül. A lendület aztán el-elfogyott, így végül az egy évvel korábbi végeredmény született meg: 303.459-en tekintették meg a Vasember 3.-at.

> Thor: Sötét világ
premier: 2013. november 14.

Ugyan a Disney büntetése két héttel későbbre röpítette az eredetileg tervezettnél (október 28.), a Thor: Sötét világ azért vígan kamatoztatta maga is a Bosszúállókat. Már kedvelt ismerősként a figura 69.535 nézőt hívott harcba első nekifutásra, vagyis több mint megkétszerezte az első rész számait. A végeredményt illetően viszont nem alakultak ilyen diadalmasan az arányok, ahogy Észak-Amerikában sem, mi több: a leggyorsabban földet érő Marvel-mozi vált a Sötét világból. Teljes nézettsége 40,9%-át köszönhette az első hétvégének, azaz 170.211-en járultak a pénztárakhoz - s tették az addigi nyolc film harmadik legnézettebbjévé.

> Amerika Kapitány: A Tél Katonája
premier: 2014. április 10.

A két hetes csúszás maradt (nem elég, hogy kiestünk a legkorábbi szórásból, még az amerikai premier mögé is soroltak minket), de a tét persze ez esetben is nőtt. Amerika Kapitány Vasember és Thor mögött zárt az első körben, ennek megfelelően feléjük kerekedni ezúttal sem tudott, de 52.603 premiernézője meggyőző, 75%-os ugrást jelentett a három évvel korábbihoz. Sokkal kiegyensúlyozottabb futással végül 162.481-en járták meg a nézőtereket, vagyis alig maradt le a Thor: Sötét világtól A Tél Katonája - miközben duplázta Az első bosszúálló nézőszámát.

> A galaxis őrzői
premier: 2014. augusztus 14.

Új horizontok nyíltak a Marvel filmfolyamában, ám ekkorra nem csak tudatos fogyasztók voltunk, hanem kifejezetten érdeklődőek. És egy ilyen remek trailerrel megáldott űr-kalandnak alapból sem tudunk ellenállni se most, se akkor, se korábban. A galaxis őrzői, mondjuk, hogy 65% önerőből és 35% Marvel-mágiából az addigi tíz film legjobb nyitónapját prezentálta, majd 79.923 nézőt termett a premier hétvégéjén, elsöpörve a várakozásokat. A nagy kedveltség egészen a Marvel-toplista harmadik helyéig röpítette 282.154 nézővel, ami éppen annyi, hogy kiemelkedjen a mezőnyből (a harmadik legnézettebb film volt 2014-ben), de nem oly sok, hogy a folytatás ne tudjon rálicitálni...

> Bosszúállók: Ultron kora
premier: 2015. május 7.

És minthogy az egész második fázis szintet lépett, értelemszerűen a kuliminációja is új dimenziókat fedezett fel. Az Ultron kora képes volt megkétszerezni a Bosszúállók első hétvégi látogatószámát, vagyis 148.882 egyént fogadott négy nap alatt, minden idők akkori harmadik legnagyobb nyitóbevételét is leszállítva eközben (217,5 millió forintot). 2015 eleve kedvezett a nagyszabású filmeknek, a nyári produkcióknak, a franchise-címeknek, így érthető is, hogy a Marvel-elsőséget jelentő 385.832 eladott jegyével miért csak az 5. helyre futotta az Ultron korától éves szinten. Az arányok persze nem voltak oly fényesek, mint korábban (40,8% látta az első hétvégén vagy a premier előtti vetítéseken), de legalább az Infinity Warnak lesz terepe fejlődni...

> A Hangya
premier: 2015. július 23.

33.787 nézőjével Thor és Amerika Kapitány belépőjét idézte a Hangya fogadtatása, vagyis a második fázis vége felé is megvoltak még a korlátok. A kisebb hős azért jóval kedvezőbb futamot élvezet említett társainál, hiszen 121.997 nézőre váltott jegyet ama nagyon dolgos 2015-ös nyáron. A figura később is felbukkant, és jövő nyáron jön a közvetlen folytatás is, amivel feltehetőleg folytatódik az a nézettségi minta is, ami már megszokott ezeknél a filmeknél. Csak a mérték a kérdés...

> Amerika Kapitány: Polgárháború
premier: 2016. május 5.

Enyhítették büntetésünket, és már az amerikaiakkal egy időben (de még mindig egy héttel az első lehetséges premier után) élvezhettük tavaly ilyenkor a legfrissebb Marvel-produkciót. Amerika Kapitány nagyot ugrott előre ezzel a résszel, ami egyrészt az Ultron kora kimagasló sikerének, másrészt Vasember és a többiek jelenlétének volt köszönhető. A második 100.000 néző felett indító darab lett a franchise-ban, egészen pontosan 113.744-en látták az első hétvégén, hogy aztán kicsit sietősre vegye az iramot, s 300 ezer néző alatt állapodjon meg (287 ezerrel). Így tehát papíron Amerika Kapitány felzárkózott Vasember mögé, egyúttal a negyedik helyre a Marvel-listán.

> Doctor Strange
premier: 2016. november 3.

Tartva az amerikai premierrel egy idejű magyar bemutatót, Doctor Strange nem kis meglepetést okozott, midőn a Bosszúállókat lefőző, a Vasember 3.-at megközelítő startot prezentált. 89.613 látogatójával messze a legeredményesebb bemutatkozás a doktoré, amiben közre játszott a magasan pörgő mozizási kedv, Benedict Cumberbatch nálunk is ébredező népszerűsége, a korábbi sci-fi-vonalat felváltó fantasyvonulat, a látványos trükköket hangsúlyozó előzetesek és persze a Marvel brand maga. A Doctor Strange jó szájízt hagyott a nézőkben, bár nem állt oly erős lábakon, hogy végül a kezdeti lehetőségeit (negyedmillió, akár háromszázezer néző) megvalósítsa. 238 ezren látták ezt a legutóbbit.

chart02_620.png

chart01_620.png


> a jövő zenéi
És most A galaxis őrzői vol. 2.-n a világ szeme, hogy megfejelje az első részt. Húzósabb dolga lesz aztán, hiszen a május telis-tele nagy várományosokkal. Novemberben a Thor: Ragnarök lehet az első Thor-epizód, ami 200 ezer néző fölé küzdi magát, aztán jövő februárban a Black Panther lesz a következő újonc, júliusban az Ant-Man and the Wasp kéri a részét, a kettő között pedig az Avengers: Infinity War ügyeskedi magát az egésznek a legtetejére...

gotg2.png

Címkék

disney box office marvel thor hulk robert downey jr iron man avengers chris hemsworth captain america the avengers benedict cumberbatch doctor strange box office hazai guardians of the galaxy ant-man avengers age of ultron captain america civil war guardians of the galaxy vol 2

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr112485523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2017.05.08. 11:25:23

kár h nem toljátok hivatalos oldalon, és vagy papír alapon... terjedelmesebb, több fotóval, és old spice reklámokkal.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása