aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: konklúziók Takács Máté
2017. április 30. 17:22:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Miközben a legnagyobb hollywoodi filmmé vált Kínában és átszakította a globális milliárdos határt, a Halálos iramban 8. biztonsággal őrizte harmadjára is a vezető pozíciót az amerikai mozikban. Az amerikai mozikban, ahol a nemzeti kincs Tom Hankset és mindenki üdvöskéjét, Emma Watsont leiskolázták az indiaiak és a mexikóiak. A Körnek nem volt elég a sztárerő, csendben vérzett el, miközben a szerény moziszámmal dolgozó Hogyan legyél latin szerető és a Baahubali 2: The Conclusion című bollywoodi import 10 millió felett nyitott.

> új filmek
Eugenio Derbez okozott már meglepetést, mikor 2013 szeptemberében az Instructions Not Included 44,5 millió dollárig vitte úgy, hogy nem játszották 1000 moziban sem egyidejűleg. A közkedvelt mexikói komikus következő nagy projektjét, a Hogyan legyél latin szeretőt (How to Be a Latin Lover; hazai bemutató: május 4.)  így hát egyszerre kalibrálták az amerikai és a spanyolajkú közönségre: angolul forgatták, de spanyol szinkronnal is bemutatták most, ugyancsak nem túl sok, 1118 filmszínházban. A Pantelion álnév mögé bújva a Lionsgate bizonyára reménykedett a legutóbbihoz hasonló mozinkénti átlagos bevételben, s nagyot nem is kellett csalódnia: 12 millió dollár értékben, vagyis az előrejelzéseket határozottan meghaladó összegben keltek el jegyek a kedvező korhatárú filmre (89%-ban latinok vásárolgatták). A kritikák nem ígérnének hosszú életet, de ez éppen olyan produkció, ami ettől függetlenül is fokozatosan hívhatja fel magára a figyelmet - ha a forgalmazó résen lesz és jól terjeszkedik a továbbiakban. A végső határ 50 milliónak látszik, de 35 millióig biztosan eljut a Hogyan legyél latin szerető.

Nem csak Derbez, de Baahubali is okozott már egyszer felbolydulást. A nagyívű indiai film, a Baahubali: The Beginning 2015 nyarán 236 moziban termelt az első hétvégén 3,6 millió dollárt, majd fékezett be hamar, de impozánsnak ható 6,7 millióval. A világszinten 100 millió dollár felett teljesítő kalandfilm most folytatódik a Baahubali 2: The Conclusionnel, amit a szerény nevű Great India Films mutatott be csaknem dupla annyi, 445 moziban. Ez még mindig kevésnek tűnik, ha a keresletet nézzük: a film ugyanis 10,1 millió dollárral dobogós helyezést ért el. Az előrejelzések nem fukarkodtak, de 10 milliót csak óvatossággal jósoltak. Az érdeklődés magas volt a potenciális nézők körében, hiszen a nyitány negyede a csütörtök esti premier előtti vetítéseken folyt be. Az uszkve 37 millió dollárnak megfelelő rúpiába került film nyilván túl is szárnyalja majd az első rész globális összegét, mindazonáltal az amerikai terjeszkedés nem valószínű, hogy túl sok extra dollárral szolgálna.

Katasztrofális kritikák és nézői értékelések közepette vérzett el a több mint 3000 moziban látható A Kör (The Circle; hazai bemutató: már a mozikban). A technológiai dráma/thriller hiába sorakoztatta fel az örök kedvenc Tom Hankset és A szépség és a szörnyeteggel mostanság nagyon reflektorfényben lévő Emma Watsont, az érdektelen történet és lagymatag trailer nem tudott befűzni annyi embert, hogy a 18 millió dolláros vállalkozás konkrétan sikerré váljon. 9,3 millió dollár folyt be, azaz lényegesen a várakozások alatt teljesített az STX forgalmazta film. A megosztás törődés, ezt az élményt viszont a film egyetlen résztvevőjének sem érdemes tovább adnia - 25 millió dollár alatt szállhat ki a körforgásból, vagyis a tavalyi Idegpálya is csúnyán leiskolázza A Kört.

A The Belko Experience-t is istápoló Blumhouse Tilt mutatta be 565 moziban a Sleight című drámát, amelyben egy utcai bűvész/mágus a tehetségét használva igyekszik kiszabadítani elrabolt húgát. A sztorit sikerült élvezetesen kifejteni a kritikák szerint, így a jövő még nem dőlt el a film számára, ugyanakkor az 1,7 milliós nyitány - nem egészen 3000 dolláros mozinkénti átlaggal - egyelőre nem sejtet semmit. A költségvetés viszont negyedmillió volt, úgyhogy további erőfeszítések hiányában is combos siker kerekedik a Sleightből.

> korábbi filmek
A Halálos iramban 8. 19,4 millió dollárral őrzi elsőségét, immáron harmadjára. A Universal  akciófilmje most 50%-on belül ereszkedett, de a következő hetek nagyágyúi egyre lejjebb nyomják majd, s így 225 milliónál sokkal messzebbre már nem visz az útja. Ezzel együtt a film túl van az 1 000 000 000 dolláron világszinten, amelynek több mint 80%-át adja a nemzetközi piac, azon belül is Kína, ahol a helyi pénzben már át is vette a film a vezetést a hetedik résztől, mint a legsikeresebb amerikai produkció.

> végszó & ami jön
Unalmas hétvégének látszik ez a mostani, de a Hogyan legyél latin szerető és a Baahubali 2: The Conclusion sikere mindenképpen figyelemreméltó, és előre mutató. A mezőny igencsak a végét járja, a jövő héten érkező A galaxis őrzői vol. 2. nagyon szakít majd, s az egyedüli film lesz 10 millió dolláros hétvégi bevétel felett. De hogy pontosan mennyi lesz az annyi? 120 millió? 150 millió? Amerikán kívül 101 millió már a kasszákban...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Halálos iramban 8.
$19.4m $192.7m $250m
2  Hogyan legyél latin szerető
$12.0m $12.0m n.a.
3  Baahubali 2: The Conclusion
$10.1m $10.1m n.a.
4  A Kör
$9.3m $9.3m $18m
5  Bébi úr
$9.1m $148.5m $125m
6  A szépség és a szörnyeteg
$6.4m $480.1m $160m
7  Vén rókák
$3.6m $37.3m $7m
8  Hupikék törpikék: Az elveszett falu
$3.3m $37.7m $60m
9  Gifted
$3.3m $15.8m $25m
10  Öldöklő szerelem
$2.3m $8.9m $12m

 

Címkék

box office comedy emma watson bollywood tom hanks lionsgate fast and furious the circle stx how to be a latin lover eugenio derbez baahubali

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7312469391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása