aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: forgettables Takács Máté
2017. április 23. 17:49:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A Halálos iramban 8. árnyékában számtalan új film bukkant fel, ám az ötmillió dolláros "határt" nem sűrűn lépték át. Legeredményesebbjük a Born in China című Disney-természetfilm volt, amit a Föld napja segített meg. Teljes kudarcnak bizonyult az Öldöklő szerelem, s a további, független forgalmazós darabok szintén nyögtek.

> új filmek
A Disney globális babérokra nem tör ezzel a vonulatával, de a Disneynature természetfilmjei azért stabil pontot képeznek a stúdió éves repertoárjában. A legnyilvánvalóbb és legimádnivalóbb állatok közül válogató sorozat ezúttal pár Ázsiában őshonost vett célba, úgymint hópárduc, arany piszeorrú majom és óriáspanda, nyilván hangsúllyal az utóbbin. A Born in China természetesen kínai koprodukcióban készült (ott már tavaly nyáron bemutatták), és a Föld napjához igazították másfél ezer mozira kalibrált amerikai premierjét. 5,1 millió dollár folyt be, a szokásos összeg, így az éves adagról vélhetően a későbbiekben sem kell lemondani.

A Sony reszortja szokott lenni ezeknek a thrillereknek a nyomatása, ám ezúttal a Warner volt az, aki összeugrasztott két csinos hölgyet egy fickóért 2400 moziban. Az Öldöklő szerelem (Unforgettable; hazai bemutató: már a mozikban) abszolút lehetett volna egy szolid siker, mint ama sonys hasonlóságok, ám Katherine Heigl és Rosario Dawson nem tudott elég nézőt izgalomba hozni. 4,8 millió dollár a film jussa, ami roppant silány kezdet, és a hitványabbnál hitványabb visszajelzések értelmében a 10 milliós korlát is kihívás lehet majd. 12 millió dolláros költségvetéssel bukni, na az művészet.

Igen nívós gárda áll a The Promise című történelmi dráma mögött, amely az Ottomán Birodalom végnapjai alatt játszódik. A Hotel Ruanda rendezője készítette Oscar-díjas zeneszerző és BAFTA-jelölt operatőr közreműkődésével, Oscar Isaac és Christian Bale főszereplésével, méghozzá állítólag 90 millió dollárból. A történelmi drámák nehezen találnak utat nagyobb közönséghez, kiváltképp, ha ilyen ismeretlen időkbe-helyekre kalauzolnak, mint az első világháború előtti, történelmi Örményország. Az Open Road Films nyilván nem várt itt semmiféle megtérülést, de a 2200 mozi azért egy becsületmentő futamhoz elég teret kellett volna hogy szolgáltasson. Nem jött össze: 4,1 millióval a tizedik helyre jutott a spanyol koprodukcióban készült The Promise, és a felemás kritikák nem ígérnek változó szeleket. Ugyancsak 10 millió dollár lehet a végső cél.

A Bleecker Street intézi a The Lost City of Z forgalmazását, és a kedvező limitált körű premier követően 600 fölé lökték a vetítő teátrumok számát. Nagy szintlépés a bevételek terén nem született, de a 2,1 millió dollár így is felülmúl több országos premiert, és még a 10. helyet is megcsípi vele a Charlie Hunnam főszereplésével készült életrajzi kalandfilm. Van sansz arra, hogy a szájhagyomány érvényesíti magát, s így a heti brancs utoljára nevető tagja lesz a The Lost City of Z.

Egy 1997-es, valódinak állított UFO-észlelést zsákmányol ki a Phoenix Forgotten című horror, amit címe megpecsételt: észrevétlen maradt a közönség előtt. A Cinelou Films nem egy tapasztalt forgalmazó és az eltűnt tinédzserekről sok év után előkerülő videofelvétel fogása sem túl friss már ahhoz, hogy csak úgy magától meginduljon a szekér. Pedig 1500 mozi felett azért kétmillió dollárnál futhatta volna többre is. A 2,8 millióba került film a top 10-be nem került be, és egy szemvillanás alatt el fog tűnni, akárcsak az azonosítatlan repülő tárgyak az égboltról.

A szemfüles magyar nézők már láthatták a Free Fire című krimikomédiát, amit az A24 mutatott be alig ezer moziban az amerikaiaknak. Az alig ezer mozihoz alig egymillió dollár, egyúttal ezer dollár alatti átlagos mozinkénti bevétel társult. A brit produktum 7 milliót emésztett fel, vagyis megint egészen jelentéktelen összeget kellett volna megugorni az üdvösséghez, azaz az amerikai premier igazolásához. Az érdektelenség ez esetben sem nagy meglepetés, ínyencebb falat a Free Fire annál, hogy ily szerény terjesztés mellett a top 10-be törjön.

> korábbi filmek
A Halálos iramban 8. esett rendesen, ám 38,7 millió dollárral simán első lett újfent. 10 nap alatt a Universal akciófilmje 163,6 milliót hajtott fel, ami mondjuk az előző résznek 4-5 napjába került. Mindegy, mert a globális üzelmek már 900 millió dollár feletti összeget mutatnak, amiből Kína érdeme kábé 320 millió dollár. Észak-Amerikában 225 millió lehet a finis.

471 millió dollárral A szépség és a szörnyeteg immáron a 10. legsikeresebb film az amerikai öröklistán, és két helyet még előre fog lépni, aztán várja a kihívókat. Lesz-e ennyi A galaxis őrzői vol. 2.-ben, például, vagy a Star Wars: Az utolsó Jedikig kell várni?

> végszó & ami jön
Szóra sem érdemes ez a hétvége, s a következő sem lesz sokkal mozgalmasabb. Emma Watson megint felbukkan A kör főszerepében, és nem sokkal fog nagyobb pénzt termelni vele, mint A szépség és a szörnyeteg a következő körben. Közben Eugoenio Derbez Amerikát is célba veszi a Hogyan legyél latin szerető című vígjátékkal. A Halálos iramban 8. újabb hetet tölt majd az élen.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Halálos iramban 8.
$38.7m $163.6m $250m
2  Bébi úr
$12.8m $137.0m $125m
3  A szépség és a szörnyeteg
$10.0m $471.1m $160m
4  Born in China
$5.1m $5.1m n.a.
5  Vén rókák
$5.0m $31.8m $7m
6  Hupikék törpikék: Az elveszett falu
$4.9m $33.4m $60m
7  Öldöklő szerelem
$4.8m $4.8m $12m
8  Gifted
$4.5m $10.7m $25m
9  The Promise
$4.1m $4.1m $90m
10  The Lost City of Z
$2.1m $2.3m n.a.

Címkék

disney thriller box office sci fi warner rosario dawson christian bale katherine heigl documentary unforgettable fast and furious the promise charlie hunnam oscar isaac open road films bleecker street a24 born in china disneynature the lost city of z free fire phoenix forgotten

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4212448267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejlődő szervezet 2017.04.24. 07:57:01

Sajnálom a The Promise-t. Nekem nagyon hiányzik Hollywoodnak ez a klasszikus hagyományokat folytató/felelevenítő vonulata. Ráadásul szükségesnek vélem, hogy a Holokauszton kívül más szörnyű népirtásokról is tudjon az átlagnéző. Nagy kár, hogy annyira a pörgős, szuperhősös, akcióval dúsított filmekre szoktatta rá Hollywood a közönségét, hogy végül azt a műfajt, amit egykoron a legnívósabban tudott készíteni, a nagyszabású történelmi/romantikus eposzokat, gyakorlatilag ezzel el is lehetetlenítette.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.04.24. 11:34:10

Hohó, ha az FF8 vége 225 lesz, akkor az a 250-es büdzséhez képest... :-DD
Jó, nemzetközileg durván kaszál, de ez akkor is ciki egy kicsit.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása