aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: iramváltás Takács Máté
2017. április 16. 17:37:00

Kategória: boxoffice 2 komment

A Halálos iramban 8. megtartotta a sorozat magas oktánszámát, ugyanakkor újabb sebességbe már nem tudott kapcsolni: a benzin ezúttal 100 millió dolláron fogyott ki, vagyis csaknem egyharmados elpártolással néz szembe Vin Diesel utolsó pénztermelője.

fast8.png

> új filmek
A Halálos iramban 2001 nyarán oly erős rajtot vett, hogy nyitánya mai jegyárak mellett több mint 60 millió dollárt érne - ez már 2001-ben is fenemód figyelemreméltó teljesítmény volt egy előzmény nélküli produkciótól. A sorozat aztán sávot váltott, lefulladni látszott, majd a negyedik, vagy még inkább az ötödik résztől (ami 2011-ben volt, szóval már ez se mostanság) kezdve rendületlen felszálló ágat tanúsított a Universal egyik legnyerőbb kártyája. A Halálos iramban 7. már úgy került a mozikba két évvel ezelőtt, hogy valódi idézhető szövegek nélküli, inkább képtelenségükkel, semmint látványosságukkal vagy emlékezetességükkel hódító akciójelenetekkel tűzdelt kulturális jelenség alkatrésze lehetett. A közönség reakciója elsöprő volt, másfél milliárd dollárt hajtott fel a film, még a Bosszúállók: Ultron korát is lefőzve, de nemzetközileg a Jurassic World és a Star Wars: Az ébredő Erő is mögötte kullogott. Innen aztán nehéz emelni a tétet, és a Halálos iramban 8. (The Fate of the Furious; hazai bemutató: már a mozikban) a dolgok természetes rendje szerint vissza is vett. 100 millió dollárral nyitott a legtöbb moziban játszott nyáron kívüli premierként, ami 32%-os csökkenés az előző epizódhoz képest. A bővülés lehetősége nem állt fent, hiszen a 147 millió feletti szinten olyan franchise-ok tanyáznak, mint a Marvel legnagyobbjai, a Jurassic Park és a Star Wars, márpedig Észak-Amerikában ezek már nagyobb halak, mint az autós akrobaták. Tartani ugyancsak túl nagy kihívás volt: a széria elveszítette az egyik fő szereplőjét, a 7. rész lezárása nem hagyott a levegőben lógva semmit, és hát igen, mostanra már igazán kiaknázták a kocsis mutatványok köré építhető akciók tárházát. Viszont mindenképpen le kell szögezni, hogy egy nyolcadik résztől 100 millió dollár azért nem semmi - és idén nem ez lesz az egyetlen eset... A Halálos iramban 8. a tartalmi-szórakoztatási színvonalat hellyel-közzel tartani tudta, ami ugyancsak egyfajta bravúr a limitált cselekményszövési lehetőségek ismeretében, amit hibátlan CinemaScore és a még mindig friss Rotten Tomatoes-paradicsom is indikál. A visszaesés megint nagyon gyors lesz, ámbátor A galaxis őrzői vol. 2. érkezéséig nagyjából síri csend és hullaszag uralkodik majd az amerikai mozikban. Mindennel együtt 250 millió dollár fölé húz majd a végösszeg (éppen ennyibe került legyártani is), ami legalább egy részre még kellő érv, a nemzetközi érdeklődés pedig még... egy tucatra, hiszen minden idők legnagyobb globális rajtja született meg 532,5 millió dollárral (Kína, már megint Kína...), ami Az ébredő Erőt nyugdíjazta.

A múlt héten korlátozott keretek között mutatta be a Fox Searchlight a Gifted című drámát, melynek főszereplője Chris Evans, rendezője pedig A csodálatos Pókemberek után a függetlenekbe visszasüppedő Marc Webb. A különleges tehetségű kisgyerekért felügyeleti jogáért folyó harcról szóló film korrekt számokat produkált legutóbb, országos, 1146 mozis szélesedése azonban visszarántotta a totális átlagba. 3 millió dolláros nyitánya ezzel együtt biztos helyet kölcsönöz neki a top 10-ben. A nézők csípni szokták az efféle történeteket, filmeket, szóval van rá sansz, hogy 10 millióig elvánszorog végül.

> korábbi filmek
A Bébi úr két hét után hátrahagyta a csúcsot, ám a Fox forgalmazta rajzfilm már 100 millió dollár fölött pereg tovább.

455 millió dollárhoz ért A szépség és a szörnyeteg, s ami még impozánsabb, az a milliárdos globális mérföldkő meghódítása. A Disneynek persze nagy gyakorlata van már ebben, de az Alice Csodaországban óta nem sikerült megtenni ezekkel az élőszereplős rajzfilm-adaptációkkal.

> végszó & ami jön
A hétvége 160 milliós összforgalmat hozott a top 12-nek, ami rekord értékű szám a 15. víkendeket tekintve. Az izgalmak ugyanakkor apadni fognak, a következő hét számtalan premierje közül egy sem tűnik 10 milliót meghaladó esélyűnek, bár az olyan thrillerek, mint az Öldöklő szerelem, szoktak meglepetést okozni...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Halálos iramban 8.
$100.2m $100.2m $250m
2  Bébi úr
$15.5m $116.3m $125m
3  A szépség és a szörnyeteg
$13.6m $454.6m $160m
4  Hupikék törpikék: Az elveszett falu
$6.5m $24.7m $60m
5  Vén rókák
$6.4m $23.4m $7m
6  Gifted
$3.0m $4.4m $25m
7  Tűnj el!
$2.9m $167.5m $4.5m
8  Power Rangers
$2.9m $80.6m $100m
9  The Case for Christ
$2.7m $8.4m $1.5m
10  Kong: Koponya-sziget
$2.7m $161.2m $185m

Címkék

fox box office drama action universal sequel vin diesel fast and furious

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr812430497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2017.04.16. 18:05:35

430 millió dollár nemzetközi bevétel? Szerintem itt nem csak Kínára lehet mutogatni, hanem elég sokfelé.

Atkakukac1989 2017.04.16. 22:11:24

A globális rajta a Fast szériának nagyon durva. Így még tuti elmennek a régóta dédelgetett/körvonalazódott 10. részig. Azt hiszem addig még van kraft, de aztán tényleg abba kéne hagyni. Hacsak nem vált át a széria valami Expendables féle hülyeségbe.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása