aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: elveszett rókák Takács Máté
2017. április 09. 17:47:00

Kategória: boxoffice 3 komment

Április takarékos üzemmódban vette kezdetét, midőn a legeredményesebb premier sem jutott tovább 14 millió dollárnál. A Hupikék törpikék: Az elveszett falu tovább rombolta a rajzfilmfigurák értékét, miközben a Vén rókák sem robbantott bankot, bár a nagypapás kezdet nem feltétlenül jelent rövid életet a vígjátéknak. Második hete a Bébi úr regnál.

> új filmek
A Hupikék törpikék 2011-ben derekasan teljesített az amerikai mozikban, több mint 140 millió dollárt iparkodtak össze Aprajafalva lakói. A két évvel későbbi folytatás már csak ennek felét tudta összekuporgatni, és ez alighanem csak a már a harmadik részt is előkészítő Sonyt lepte meg. Az elő szereplős vonalat kikukázta a stúdió, s visszanyúlva az alapokhoz, a tavaszi iskolai szünethez időzítve küldte több mint 3600 moziba a Hupikék törpikék: Az elveszett falut (Smurfs: The Lost Village; hazai bemutató: már a mozikban). A baj azonban már megtörtént, az érdekélődés nem kapott új erőre, s még a legutóbbi szintet sem sikerült hozni: 14 millió dollárral nyitott az új film, ami talán 20 millió közelébe kúszhatott volna a Bébi úr hiányában. Alighanem ezek a kis hősök sosem fognak teljesen kimenni a divatból, ha eddig nem tették, szóval talán egy teljes évtizedre jegelni kellene őket, miután Az elveszett falu kb. 45-50 millió dollárral bezárja majd kapuit, 60 milliós büdzsé mellett.

Nagy becsben tartott idős színészek összeterelése jó fogás, ha élvezetes játékot akarunk prezentálni a nagyérdeműnek, de különösebben kielégítő anyagi vonzata a dolognak csak akkor lehet, ha maga a matéria is biztos alapokon nyugszik. Hogy a Vén rókák (Going in Style; hazai bemutató: már a mozikban) filmeredetije mennyire is volt nyerő a maga idejében, az kérdés marad, mindenesetre a Warner nyuggervígjátéka még egy utolsót igyekezett rájátszani a nép ellenszenvére a pénzügyi szektorral szemben. Freeman, Caine és Arkin az elvárhatót hozta azzal a 12,5 millió dollárral, amire a film több mint 3000 moziban szert tett, innentől a szájhagyományon múlnak a dolgok. Tekintve, hogy 25 milliót kóstáló produkcióról van szó, túl rosszul nem járnak már vele, főleg, ha 40 millió fölé kúszik végül a mutató.

Mit tenne Jézus, ha meglátná a The Case for Christ plakátját? Biztosan beülne rá. A szenzációs történet szerint egy ateista oknyomozó újságíró síkra száll, hogy megcáfolja a keresztény hitet, amiben neje újonnan talált rá magára. Nyomban kiderül, ki itt a rossz arc, ha tudjuk, hogy Pure Flix Entertainment prezentálta a filmet, méghozzá 1174 moziban. 3,9 millióval a 10. helyen lépett be, és bár mozinkénti átlaga nagyjából érdektelen, nem mozog más dimenzióban, mint a másik két, szuperszéles premieré. Ez is egyfajta siker, mint ahogy a másfélmillió dolláros költségvetés fényében az akár 12 millió fölé is elnyúló végeredmény is. És a slusszpoén: kivételesen emészthetőnek találtak a kritikusok egy keresztény drámát, erről árulkodik az a néhány kritika (köztük a Varietyé is), ami megjelent a Rotten Tomatoes-on.

Nem csak hazájában aratott óriási sikert a Your Name. című anime (Japánban több mint 200 millió dollár értékben keltek el rá jegyek), de Kínában is igen jó kört futott nem is oly régen. Elérkezett az amerikai premier ideje is, és a japán portékákra szakosodott FUNinmation Films nem is vacakolt, egyből 300 moziban szórta szét. Az eredmények kielégítőek: 1,6 dollár gyűlt össze, és ha szárnyra kap arrafelé is a híre, akkor országos szintre is léphet akár a Your Name.

> korábbi filmek
A Bébi úr ugyan rajzfilmeknél még annyira sem kívánalmas 48%-ot zuhant, a Fox forgalmazta DW-produkció már a rajtnál elég jól állt ahhoz, hogy ez ne legyen kellemetlen. 26,3 millióval újfent első a főnökösködő baba sztorija, összbevétele pedig a 90. milliót ostromolja.

25 milliós negyedik víkendet jegyez A szépség és a szörnyeteg. A Disney fantasyje 432 millió dollárt halmozott fel idáig, amivel már az első 15-ben találja magát az amerikai rangsorban. A globális bevétel 977 millió dollár.

60% felett zuhant a Páncélba zárt szellem, vagyis a szokásos forgatókönyvet követi a Paramount gondozottja: nagy költségvetésű film létére gyengén kezd, majd jelentősen visszaesik. 31 milliót hajtott fel eleddig 110 milliós árcédulára; a vége 40 milliót alig-alig meghaladó lesz, ha egyáltalán.

A Focus Features a közepes eredmény ellenére - vagy éppen azért - 800 fölé emelte a Menedéket vetítő mozik számát. A dráma visszaesést könyvelhetett el, részben a jó vélemények hiányában, s így a top 10-ből kiszorult. 7,4 milliónál jár tíz nap után, 12-13 millió körül pedig alighanem végleg megáll.

> végszó & ami jön
Hat éve nem volt ilyen szerény a top 12 összbevétele az év 14. hétvégéjén, de hát ha egyszer nem érkeztek vonzó újdonságok... Ez nem lesz így a következő körben, hiszen a Halálos iramban 8. egymaga túlteljesíti majd a mostani 114 milliót.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Bébi úr
$26.3m $89.4m $125m
2  A szépség és a szörnyeteg
$25.0m $432.3m $160m
3  Hupikék törpikék: Az elveszett falu
$14.0m $14.0m $60m
4  Vén rókák
$12.5m $12.5m $25m
5  Páncélba zárt szellem
$7.4m $31.6m $110m
6  Power Rangers
$6.2m $75.1m $100m
7  Kong: Koponya-sziget
$5.8m $156.6m $185m
8  Logan - Farkas
$4.1m $218.1m $97m
9  Tűnj el!
$4.0m $162.9m $4.5m
10  The Case for Christ
$3.9m $3.9m $1.5m

Címkék

sony anime box office comedy animation warner drama religious children movie your name smurfs the lost village the boss baby going in style

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5212412631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.04.10. 10:07:45

A Colossal és a Gifted indult még limitálva. Milyen jövő elé néznek?
Mindkettőnek nagyon szurkolok.

Csaba Turbucz 2017.04.10. 12:27:03

Kellet már egy kis szunya.brutál volt a március és nem jó ez a túl telitettség hosszútávon

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.04.10. 19:18:33

@Adam Van Helsing: A Colossal a jó kezdés ellenére nem hiszem, hogy hosszú jövő elé néz, mert eléggé rétegfilm. Szóval sokkal nagyobb terepen vetítve már meg fog csappanni az érdeklődés, ami 4 moziban még nagyon koncentrált. Egymillióig talán-talán azért eljut.

A Gifteddel a Fox Searchlightnak eleve voltak nagyobb tervei, s bár a kritikák nem túl acélosak, eléggé tipikus nézőbarát dráma, szóval 5 millió biztosan van benne, de ezt majd a következő hétvége dönti el igazán.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása