aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: fényes dolgok Takács Máté
2017. február 20. 19:17:00

Kategória: boxoffice 15 komment

Temérdek új film árasztotta el a hazai mozikat, de hellyel-közzel képes volt mind boldogulni, miközben a korábbi produkciók java nagyokat ugrott lefelé a megcsappanó vetítésszám okán. A premierek vezetőjeként a Pofoncsata kielégítő számokat jegyzett, miközben az Arany és Az egészség ellenszere is módfelett melegebb fogadtatásban részesült, mint hazájában. A Holdfény kifejezetten mély benyomást tett a listára, az Oroszlán viszont kiszorult a tízesből - de nem járt olyan rosszul, mint az üres termekben pergő Kojot. Második hete A sötét ötven árnyalata vezet.

> új filmek
Igaz Ice Cube-ra és Charlie Dayre magyarországi vonatkozásban is, amit tegnap írtam a Pofoncsata nyitányát taglalva: az elmúlt években eleget voltak jelen a vígjátéki műfajban, hogy bizalmat nyerjenek a nevetésre fogékonyak körében. Az InterCom joggal várhatta megannyi ilyen siker után (a Miért pont ő? is csaknem 200 ezer nézőig kúszott fel), hogy ez is arat majd, és ha azt vesszük, hogy a tengerentúlon szerényen muzsikált, akkor az itteni 31,8 millió forint egész jól mutat. 22.025 látogatót takar eme összeg, ami ugyan mind a Pofázunk és végünk Miamiban (25.467), mind a Förtelmes főnökök 2. (30.215) kezdő közönségétől elmarad, de azok egyrészt folytatások voltak, másrészt összességében jobban szóltak a poénos beszólásokat csípők nyelvén (és jobb időszakban startoltak). A 35 mozit elárasztó komédia, ha kap elég teret - márpedig ez nemigen jellemző mostanság - talán képes lesz a két évvel ezelőtti Bérhaverok módjára (13 ezres premierközönség után 73 ezerig menetelt) sokáig a felszínen maradni, és legalább 80 ezer nézőig - és 100 millió forintig - elpofozni magát.

A Freeman Film megérdemel egy vállveregetést, mert minden amerikai bukásból/visszafogott terjesztésű "művészfilmből" képesek kihozni a legtöbbet a magyar piacon. Mondhatjuk úgy is, hogy arannyá válnak a dolgok a kezeik között, mert hát az Arany, ami három hét után már csak egy tucat amerikai mozi műsorán vegetál, nálunk 22,2 millió forinttal a negyedik helyen nyitott. Matthew McConaughey határozott sztárerőről tett tanúbizonyságot ezzel, de ha visszaemlékszünk rá, a piszkosul meggazdagodókról szóló igaz történetek már A Wall Street farkasával bizonyították rátermettségüket. Akkor 55 ezer néző volt, most 15 ezer a leosztás, ennyi a különbség DiCaprio és McConaughey között. A 40 moziban nyomuló aranyvadászatot egyértelműen segítette a szinkronizáltság az érvényesülésben, és ki tudja, ha ilyen könnyen tudott ennyi embert befogni egy sűrű mezőnyben, máskor talán még nyerőbb tudott volna lenni. De hogy a jövő is ily fényes-e számára? Szerintem már 40 ezer néző is abszolút diadalnak számít majd, pláne 50 ezer.

Nehéz kiigazodni az amerikaiakon, ha horrorokról van szó. A legutóbbi áldozat Az egészség ellenszere, aminek csúfondáros perecelését tegnap este kürtölte szét a net. Hogy a magyarokat mi képes vonzani ebben a műfajban, annak megfejtése nem különben kacifántos feladat, de tény, hogy az InterCom meg tudja találni közösségi felületein a célközönséget. A forgalmazó 32 moziba küldte szét a csaknem 150 perces, de legalább szinkronizált filmet, és láss csodát, 20,3 millió forinttal hálálták meg a nézők, hogy nem csak blőd vígjáték és díjszezonos műalkotás került terítékre. Mindenhonnan nézve derék szám ez, ahogy a 14.051 eladott jegy is - pár éve még feleennyinek is örülni kellett, most viszont többön se lepődtünk volna meg azok után, hogy tavaly a forgalmazó három eresztése (Démonok között 2., Amikor kialszik a fény, Vaksötét) együtt 340 ezer jegyet számlált. Az egészség ellenszere visszhangja külön történet, de nem megszokottsága elégséges lehet ahhoz, hogy akár 50 ezer nézőig is elvánszorogjon.

Kevés vállalkozó szellem mutatkozik az olyan független amerikai filmek iránt, amelyek erősen rétegközönségnek szólnak, ráadásul kultúraidegenek is, és bizony a Holdfény kellőképpen kimeríti ezen leírást. Viszont a díjszezon egyik legünnepeltebbjéről van szó, és ez elég merszet öntött a Vertigo Médiába. Kifizetődött: a csupa fekete szereplővel benépesített, rendhagyó felnövés-történet 6,5 millió forinttal a 9. helyig tornászta fel magát 4.834 néző jóvoltából. Ez egészen kiváló eredmény, és aláhúzza, hogy február havában át tud szellemülni a magyar közönség. Ha van film, ami okozhat egy kis meglepetést a vasárnap éjjeli gálán, akkor az a Holdfény, úgyhogy sorsa sokféleképpen alakulhat még, de 15 ezer nézőre így is hivatott, az pedig máris egy szintre helyezi a tavalyi Brooklynnal, például.

A másik delikvens az Oroszlán volt e kategóriában. A Forum Hungary terjesztését 17 mozi tűzte műsorra, és 6 Oscar-jelöléssel a zsebében, a Holdfényénél kedvezőbb sztorival várta a nézőket. Módjával jöttek: a 3.917 látogató és a 6 millió forint a top 10-re már nem volt elég. Ha azt vesszük, hogy a zéró jelöléssel meg egyebekkel bíró Az alapító - aminek története is szűkebb közönséget érhet el papíron - ennél módfelett jobban kezdett, akkor még kevésbé kellemes a szájíz, ugyanakkor két hete sokkal lazább volt a felhozatal. Ez a sűrűsödés nem tesz jót senkinek, az Oroszlánnak különösen nem, de a visszhangja lehet olyan jó, hogy végül nem sokkal marad le a Holdfény mögött. 15 ezer néző, ez lehet most a cél.

A magyar filmek válsága már csak box office-téren tart, de ott képes aztán igazán tombolni. Idén Az állampolgár az elvárható módon vette az akadályt, a Vakfolt meg gyakorlatilag a kutyát sem érdekelte, ami szintén a várhatót jelentette. Hogy a Kojottól tulajdonképpen mit lehetett várni, az egy jó kérdés, és nem az egyetlen. A Hungaricom nem siette el a film népszerűsítését, ráadásul egy ilyen tömött, nem ideális időpontot választott arra, hogy 22 mozit megáldjon a westernes beütéssel bíró drámával, aminek se sztorija, se címe nem szolgálja a forintok beáramlását. A film visszhangja kielégítő, ugyanakkor mire érvényesülhetne a legkisebb mértékben is, már ki is vész nem csak a plázamozikból, de még az utolsó művházból is. Merthogy csupán 1.667-en választották a hétvégén, ami 1,7 millió forintos bevétellel járt (sok volt az ingyérjegy), és ezzel éppen hogy beférkőzött a top 25-be... Fájó eredmények ezek, a későbbiek elkerülése végett pedig nem ártana valamiféle kampányba fogni, hogy megértessék a nézőkkel, nem ördögtől valók a nem vígjáték hazai produkciók. Mert így kb. a vágóhídra készülnek... A Kojot összes nézője 1.967 fő a további "bónusz"-jegyekkel egyetemben.

> korábbi filmek
50,7%-ot zuhant A sötét ötven árnyalata, ami azért sokkal tetszetősebb, mint az első rész 67%-os összeomlása - persze magasabbról nagyobbat lehet esni. A UIP romantikus drámája 68,6 millió forinttal első, ezt félszáz ezer látogató dobta össze. Ők, meg a még ezután érkezők jelentik a rejtélyt, mert ahogy mondani szokás: "akit érdekelt, az már megnézte" egy nem túl kedvelt első rész után ezt a másodikat. Egy hét plusz még egy hétvége lepergésével 209 ezer látogatót jegyez a film, ezzel 2017 első 200 ezer nézős sikere (pedig A nagy fal, az Utazók és meglepő módon a Széttörve is pályázott erre, de mind bedőlt), és még negyedmillióig biztosan el is jut.

Szépen gyűjtöget az Egy kutya négy élete. A Freeman családi filmje a negyedik hétvégén is még 18,2 millió forinttal - és 13 ezer nézővel - képviseli magát, összesen pedig már több mint 100 ezren látták. Ráadásul kutyakínzás sem történt, mint kiderült, úgyhogy minden idilli, senki nem egy érzéketlen szemét, aki jegyet váltott rá.

> végszó & ami jön
Olyan időket kezdünk élni, amikor már a tízentermes multiplex mozik mellett is kevés vetítési idő jut a filmeknek. A ránk zúdult újdonságok elmosták az Utazók és a Miért pont ő? esélyeit is arra, hogy elérjék a 200 ezer nézőt, és a Széttörve is alaposan behúzta most a féket az oda vezető úton. Csúnyán kiszorult Az alapító, sokat esett vissza a Jackie, már szinte csak 3D-ben fut A Kaptár: Utolsó fejezet és a xXx: Újra akcióban, nem tudja kiszolgálni a keresletet a Kaliforniai álom és hiába próbálod este 8 előtt megnézni már Az éjszaka törvényét... A nézők márpedig mennének mindenre, ez a hétvége is bizonyítja, hiszen a Kojoton kívül semmi nem járt kifejezetten rosszul - az összforgalom csaknem 200 ezer nézőt jelez. A kéretlen helyzetet orvosolni nem lehet, de legalább most egy olyan víkend következik, amikor egyet szusszanhatunk, na persze, csak miután a John Wick: 2. felvonást megnéztük úgy 35-40 ezren, és adtunk egy esélyt A régi városnak is, ha már a Tékasztorikat úgyis figyelmen kívül hagyjuk...

> a top 10, február 16 - 19. (csütörtök-vasárnap)

# film csüt-vas
Ft bevétel
csüt-vas
nézők
bevétel-
változás
Ft össz-
bevétel
össznéző
1  A sötét ötven árnyalata
68.6M 50.177 -50.7% 282.2M 209.152
2  LEGO Batman - A film
33.6M 24.022 -30.7% 89.5M 62.816
3  Pofoncsata
31.8M 22.025 - 31.8M 22.025
4  Arany
22.2M 15.044 - 22.2M 15.044
5  Az egészség ellenszere
20.3M 14.051 - 20.3M 14.051
6  Egy kutya négy élete
18.2M 13.344 -31.4% 140.9M 105.914
7  Széttörve
12.8M 8.964 -43.5% 217.9M 156.777
8  Utazók
8.1M 4.998 -43.9% 278.2M 186.335
9  Holdfény
6.5M 4.834 - 6.5M 4.834
10  Jackie
6.2M 4.437 -39.7% 23.0M 16.754

 

 

Címkék

horror gold thriller magyarfilm box office comedy forum hungary drama moonlight ice cube matthew mcconaughey intercom lion kojot biopic charlie day box office hazai hungaricom vertigo media freeman film a cure for wellness fist fight

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7712276163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2017.02.20. 20:25:33

@Seraphin: Pedig a Paterson a Művészben, a Toldiban és a Puskinban is ment teltházzal.

Atkakukac1989 2017.02.20. 20:29:54

Amúgy a Jackie-t remélem nem felejtik el a nézők. Viszont ami címtömeg elfért az összefoglalásban, nem csodálom, hogy nem bírják ezt a nagy futást a kisebb filmek. Én is még meg akarom nézni a Holdfényt, de a küszöbön A régi város meg a John Wick folytatás. Nem jó ez így. Nyáron meg pangás. Ahogy tavaly is.

Az Oroszlán is egy teljesen jó dráma, egy nagyon szép, könnyes befejezéssel. Simán futna erősebb kört, de így?

butch2038 2017.02.20. 20:33:19

@Seraphin: nem volt multiplexben, Toldiban, Művészben, Puskinban is kistermekben volt teltház. A teremméretek alapján nem lehetett több 2000 nézőnél.

butch2038 2017.02.20. 20:34:07

@Atkakukac1989: Oroszlán: kellett volna a szinkron neki.

Seraphin 2017.02.20. 20:42:11

Összeírtam egy várólistát, hogy mi érdekel a "2017-es hazai bemutatók" közül, és hát március utánról nem került fel semmi a listára :(

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.02.20. 21:03:45

@Seraphin: Még Scorsese se? Vagy ha ő nem, akkor az Állati csetepata c. orosz rajzfilm ne már, hogy nem.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.02.20. 21:07:10

@butch2038: Nem hinném. De az, hogy a Művész nem tűzte műsorra... Nyilván nem fért be egy negyedik premier is, de akkor inkább a Kojotot hagyták volna: hagyják is egy hét után, súlyos.

Seraphin 2017.02.21. 08:05:25

@Takács Máté:
- Kong
- Testről és lélekről
- Némaság
- Régi város
- T2
ennyi :(

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.02.21. 09:48:02

@Seraphin: Ja, bocs, márciust írtál, elnéztem. Na de azt követően meg még nem teljesen ismert a felhozatal...

butch2038 2017.02.21. 17:25:20

@Takács Máté: a Tékasztorikat nem becsülöd alá? Premier előtt elképesztő eredményeket, teltházakat hozott Cinema Citykben és Corvinban is. Most pedig ahogy nézem, a legapróbb Cinema City-be is bekerült. Bihari Viktória nagyon iparkodik...

butch2038 2017.02.21. 17:26:53

@Takács Máté: magyar filmet nem mertek kihagyni, most pedig az eredmények már önmagukért beszélnek.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.02.21. 21:11:19

@butch2038: Igen, igen, minden teltházzal megy, amiről nem szolgáltatnak adatot... :) Ezzel lesz elrontva, hogy minden létező moziba benyomják - de legalább a nézők nem panaszkodnak az elérhetetlenségre! Amúgy meg, az Aranyat is kihevertem, ezt is ki fogom heverni.

butch2038 2017.02.24. 20:32:46

@Takács Máté: Anjou Lafayette nem hazudtolja meg önmagát...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása