aeon flux

ready for the action now, danger boy?

eközben kínában... (8.) Takács Máté
2017. január 31. 19:57:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Zsivány Egyes hó eleji, csalódást keltő szereplését az Utazók és az Érkezés is folytatta; a hollywoodi sci-fik aztán ez elmúlt napokban végleg leköszöntek az élbolyból, midőn a kínai új év kezdete a szokott módon irdatlan számokkal örvendeztette meg a tülekedő helyi produkciókat. Közülük is a Journey to the West: The Demons Strike Back tűnt ki elsősorban, minden idők második legnagyobb nyitónapját generálva.

kinai_bo_08.jpg

> újdonságok, toplistások
28-án, szombaton köszöntött be a kínai újév, ami rendszerint hatalmas pénzekkel kecsegtet a mozikban. Az erre a napra időzített helyi produkciókra tolongtak, és győztesen a pár évvel ezelőtti nagy siker, a Journey to the West: Conquering the Demons folytatása emelkedett ki. A Journey to the West: The Demons Strike Back - Tsui Hark rendezésében és Stephen Cow írásában - 50,6 millió dollárt kasszírozott szombaton, aminél többet jüanban számolva csak a Halálos iramban 7. jegyzett nyitónapján. Ezt követte a 31,8 milliós vasárnap, így a film - két napos - első hétvégi eredménye 84,1 milliót mutat, vagyis meg is van az év első kínai bombasikere. A 64 millió dolláros költségvetéssel (és kemény kétmilliós marketingbüdzsével) bíró fantasy-vígjáték hozzájárult minden idők legforgalmasabb napjához is 8,7 millió szombati nézőjével. A mai nappal már 130 millió felet járó The Demons Strike Back február 3-án veti rá magát Észak-Amerikára.

A Buddies in India című kaland-vígjáték, melyben ketten Indiába utaznak egy végrendelet felkutatására, lett a másodhegedűs. A Lost in Thailand (200 millió felett hozott 2012-ben) egyik főszereplője jegyzi rendezőként is a két nap alatt 44,5 millióra szert tevő filmet - ami mostanság már a 70 milliót ostromolja.

Még ki sem hűltek a székek a Railroad Tigers vetítései után, Jackie Chan ismét betámadta a mozikat. A Kung Fu Yogát veterán alkotótársa, Stanley Tong rendezte (aki még Hollywoodban is letette névjegyét a Mr. Magooval...), Chan pedig egy régészprofesszort játszik, aki egy indiai professzorral Tibetbe indul egy mitikus tárgy felkutatására (vegyük észre a finom közeledést a két nemzet filmgyártása között...). A Kung Fu Yoga 38,9 millióval nyitott két nap alatt, hétfővel pedig már 80 millióra pattant a bevétel, szóval jobban szerepel, mint a Railroad Tigers - ami azért bevette végül a 100 milliót a csalódást keltő kezdés ellenére.

A The Continent című százmilliós kasszasiker rallyversenyzőként és énekesként is tevékenykedő rendezője, Han Han jegyzi a Duckweed című drámát, ami egy apa és egy fiú békülését meséli el. A sok kalandfilm között a komolyabb hangvételre 18,5 millió dollár jutott a két nap alatt, mára pedig már 37 milliónál is magasabbra tört a Deng Chao (The Mermaid, I Belonged to You) és Eddie Peng (Operation Mekong, A nagy fal) főszereplésével készült film.

Boonie Bears címmel közkedvelt rajzfilmsorozatot sugároz párhuzamosan két kínai csatorna is, a 2012 januárja óta futó széria eddig több mint 200 részt ért meg. A mozifilm elkerülhetetlen volt, 2014-ben 40 milliót fialt, majd évente jöttek az újabbak, s a legfrissebb, negyedik rész, vagyis a Boonie Bears: Entangled Worlds 14,5 millió dollárral lépett be most, négy nap után - plusz a premier előtti vetítések forgalmával - pedig már 31 millió felett jár. A korábbi epizódok megrekedtek 40 millió alatt, érdekes lesz figyelni, az ötödik rész kap-e dupla indokot (azaz lesz-e áttörés 50 millió fölé).

> korábbi filmekről

Nem egészen 70 millió dollárral búcsúzott a top 10-től a január 6-án bemutatott Zsivány Egyes, ami Az ébredő Erő bőven százmillió feletti zárása után, no meg Donnie Yen és Jiang Wen szerepeltetése mellett mindenképpen a számítások alatti összeg. Persze a Disney hálás lehet a kínai közönségnek, hiszen az egymilliárdos globális bevételhez jó szolgálatot tettek, és nem tanúsítottak nagyobb elpártolást az egy évvel korábbiakhoz képest, mint az amerikaiak.

Némileg beárnyékolta a Zsivány Egyes gyűjtögetését az egy héttel rá érkező Utazók. A Sony sci-fije 18,6 millió dollárral lőtte ki magát, ami nem figyelemreméltó egy sztárok vezette látványfilmtől. 44 millió dollárnál jár, miközben már a top 10 alfelébe csimpaszkodik, a számos helyi produkció által kiszorítva. A film nemzetközi bevétele közelít a 200 millióhoz, világszinten pedig átaraszol majd a 300 millión.

Szintén január második víkendjén startolt a Kubo és a varázshúrok. A távol-keleti mesét vázoló animációs film 3,2 millió dollárral nyitott, és ezt nagyjából megduplázni tudja, mire kivonják a mozikból. Még így is jobb arányokat ért el, mint minálunk.

Hiába a direkt (bár nem oly hízelgő) kínai kapcsolat, az Érkezés még a fentebbinél is szerényebben muzsikált: 7,9 millió dollárnak megfelelő összegre tett szert a január 20-ai hétvégén, és mostanság, a végéhez közeledve a 15 milliót ostromolja. Ez önmagában kevés ahhoz, hogy a nemzetközi bevétel 100 millió fölé ugorjon.

A Railroad Tigers mellett a Some Like It Hot című, korábban taglalt vígjáték is kitartónak bizonyult, így 95 millióig jutott, mire a tengernyi újdonság kilökte a top 10-ből.

> érkező reménységek
Február első felében animációs filmek és akcióvígjátékok jönnek, szokás szerint, a külföld pedig a xXx: Újra akcióbannal (Donnie Yen talán majd most) és a Kaliforniai álommal (a Valentin nap még Kínában is számít, nem?) képvisel majd magát.

Címkék

fantasy jackie chan box office comedy animation sci fi stephen chow drama tsui hark sequel passengers donnie yen arrival rogue one kubo and the two strings box office kina

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9712172144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása