aeon flux

ready for the action now, danger boy?

eközben kínában... (7.) Takács Máté
2017. január 07. 09:43:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A 41 ezer vásznat birtokló (többet, mint az Egyesült Államok) kínai mozik 2016-ban 6,6 milliárd dolláros összbevétellel zártak, ami 3,7%-os növekedést jelent 2015-höz képest. Az összeghez egyébként 40 külföldi film járult hozzá.

Karácsony óta hazai produkciók uralták a kínai mozikat: Jackie Chan-akció és romantikus vígjátékok mérkőztek meg, ám egyik sem aratott akkora sikert, hogy az betegyen A nagy fal menetelésének. A Bridget Jones babát vár próbált legjelentősebb importként boldogulni, tegnap óta viszont már a Zsivány Egyesé a terep.

kinai_bo_07.jpg

> újdonságok, toplistások
Nagy várakozásokkal tekintettek a karácsonykor induló kettős elé. Jackie Chan új akcióvígjátékát, a Railroad Tigerst A nagy fal biztos kiütőjeként tartották számon, ami legalább 40 millió dollárt kasszíroz első, december 23. és 25. közötti hétvégéjén. Matt Damon nyilait csakugyan letörte, ám 30,7 millió dollár jött össze végül, ami a második helyre volt elegendő. A továbbiakban a film belehúzott, átvette a napi, sőt következő hétvégi vezetést, és mostanra már 83 milliót halmozott fel, viszont a súlyos hollywoodi konkurencia innentől útját állhatja a százmillióhoz vezető úton. És még ezt a nem elég erős teljesítményt is beárnyékolja, hogy némi box office-csalást szimatoltak meg a filmmel kapcsolatosan: a forgalmazó ugyanis egyben mozilánc-üzemeltető, és valószínűtlen változási mutatókat jelentett. Nem ez az első eset (így hírlett az év eleji Yip Man 3 esetében is), az állam pedig nagyon ráncolta a homlokát.

A Railroad Tigers a See You Tomorrow című romantikus vígjátékkal karöltve igyekezett szuper karácsonyt varázsolni a kínai mozikba, ám ez a film is csak módjával produkálta magát a várakozásokhoz képest. A Wong Kar-wai által írt és finanszírozott mű főszerepeiben errefelé sem ismeretlenül csengő színészek tűnnek fel, úgymint Tony Leung Chiu-wai, Takeshi Kaneshiro és Angelababy, és egy bártulajról szól, aki meghallgatja a magányos emberek szerelmi panaszait és szárnyai alá vesz egy rádiós lemezlovast. Az élen, 40 millióval indított a film, ami ugyancsak nem ért fel az elvárásokhoz (a bennfentes előrejelzések 60 milliót pedzegettek), és mivel gyorsan fogyott lába alól a talaj (74%-os esés a második víkendre), csalódásként kell elkönyvelni a két hét után csak 67 milliónál járó See You Tomorrow-t.

A december 30-ával kezdődő hétvégén a Some Like It Hot című komédia került képbe újdonságként, ám meg kellett állapodnia a második helyen, a Railroad Tigers mögött. 23,1 millió dollárnak megfelelő összegét 45 millióra növelte mostanra, és még egy darabig termelni fog.

Január 1-jén mutatták be Kínában a Bridget Jones babát várt, és hát nincs semmi meglepő azon, hogy egy ilyesfajta nyugati vígjátékot nem kultivál a távol-keleti közönség: vasárnaptól csütörtökig 560 ezer dollárt fialt, majd kiesett a napi top tízből.

Tegnap, vagyis január 6-án nyitott a Zsivány Egyes. A premier napján 10,3 millió dollár gyűlt össze, amit a sajtó legjobb szívvel is csak "okés"-ként jellemez. És tényleg: az év legnagyobb globális kasszasikereinek egyike ez alapján nem fog százmilliót gyűjteni az egyik legtöbbet rejtő piacon. Persze a meccs még nem lejátszott, a hétvége csak most pörög fel...

> korábbi filmekről
Jól szerepelt nyitánya után A nagy fal, ez a Railroad Tigers és a See You Tomorrow csalódást keltő üzelmeinek is tulajdonítható. Annyi biztos, hogy a film visszhangja finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után, mind a kínai, mind a nyugati sajtóban, de ez persze ritkán fogja vissza a nézőket. 157 millió dollárral a zsebben vágott neki negyedik hétvégéjének Matt Damon hősködése.

Meglepően jól tartja magát A fegyvertelen katona a kínai toplistán. Mel Gibson háborús filmjét egy hónapja játsszák már, de még mindig a top 5-ben található a napi listán. 55 millió dollár gyűlt eddig össze, ami több mint fele a nemzetközi bevételének és csak tízmillióval marad el az amerikai összegtől.

> érkező reménységek
A Zsivány Egyes után egy héttel bemutatják az Utazókat is Kínában (épp, mikor nálunk is), de nyit a Kubo és a varázshúrok is - ami egy sereg helyi animációs filmmel mérkőzik meg.

Címkék

mel gibson jackie chan box office matt damon bridget jones tony leung the great wall asian movies rogue one hacksaw ridge box office kina

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr212106361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása