aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: vitorlabontás Takács Máté
2016. november 27. 17:43:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A hálaadás hetében kiderült, hogy a Disney tévedhetetlen, hogy Robert Zemeckis nem tévedhetetlen, hogy a sokat késő folytatásokkal tele van a nézők puttonya és hogy a nyugdíjat ritkán érdemes feladni. A Vaiana kasszát robbantott, a Szövetségesek csalódást keltően nyitott, a Tapló télapó 2. és a Rules Don't Apply pedig egyenesen elhasaltak a pénztáraknál.

moana_kiskep.jpg

> új filmek
A Disney Animation új reneszánsza idén már termett egy milliárd dolláros filmet, ami az animációs kategória éllovasai között van a soron következő Oscaron is. A Zootropolis - Állati nagy balhé gyakorlatilag ugyanannyit kaszált világszerte, mint a Pixar Szenilla nyomábanja, még ha más összetétellel is, s most e nagy durranás mellé érkezik a második is. A Vaiana (Moana; hazai bemutató: december 1.) a kritikusokat ugyanúgy megnyerte magának, mint a tavaszi produkció, és az iskolaszüneti hétköznapokkal turbózott, szerdától máig érő bevételek is a már megszokott színvonalon mozognak. A pénteket 25 millióval a zsebben kezdte meg, majd a hétvégi eredmény 55,5 millió dolláron alakult, így 81 millió, vagyis több mint a 150 millióra rúgó költségvetés fele már a kasszákban van. A Vaiana a Jégvarázsra hajazva igyekezett hatni a Disney-hercegnők hagyományaival, miközben mondhatni akcióhős címszereplőjével és a Dwayne Johnson hangján megszólaló társfigurával túl is tudott lépni a lányos bűvkörön - nem mintha a nevezett 400 milliót bankoló korábbi mese kárt szenvedett volna ennek hiányával. Ez a Disney, mindenhogy tévedhetetlen. Az 56. "klasszikus" a sorban a téli időszak végeztével 250 millióig simán felküzdheti magát.

Robert Zemeckis tavaly a Kötéltánccal csúnyán befürdött a pénztáraknál, így ezúttal a térhatás helyett neves színészeket tett meg főszereplőnek. A Szövetségesek (Allied; hazai bemutató: december 1.) című háborús-romantikus thrillerben Brad Pitt és Marion Cotillard kerül bizalmi zavarba, és valami hasonló kerülgette a nézőket is, hiszen az izgalmas kérdést feldobó előzetes, a főszereplők, kiváltképp Pitt, és a mindenből tartogató műfajegyveleg működőképesnek látszott papíron. Ehhez képest az öt nap alatt összegyűlt 18 millió dollár roppant karcsú, pláne úgy, ha 85 milliót adtak elkészítésére. A Paramount a szokásos hétvégi eredmény gyanánt 13 milliót könyvelhet el, és aki megnézte az egyébként R korhatárú filmet, még azt se nyűgözte le különösebben - erre enged következtetni a semmilyen, 'B' CinemaScore - , vagyis nem valószínű, hogy magára talál még a következő gyér kínálatú hetekben, bár az idősebb célközönségének annyit megköszönhet, hogy kevesebb nyugszik az első hétvége vállán. Ezzel együtt öt nap folyamán legalább 25 milliót illett volna összegyűjteni, mert így a vége 50 milliónál magasabbra nem törhet.

A Tapló télapó 2003 végének egyik csendes sikere volt, hiszen 60 millió fölé ért dolga végeztével, miközben az öt napos nyitánya nem érte el a 17 milliót. Ennek nagyjából fele az, amire a tizenhárom évet késett Tapló télapó 2. (Bad Santa 2; hazai bemutató: már a mozikban) számíthat, hiszen a Broad Green Pictures forgalmazta, igencsak lesajnált vígjáték 6 millióval nyitott, szerda óta pedig 9 milliót termett. A két rész közben eltelt idő az, ami itt a legnagyobb szerepet játszott a kudarcban, mert bármilyen üdítő is volt az Igazából szerelem évében egy ilyen suttyó karácsonyos film, mélyen nem él már az emlékekben. A megkülönböztetéssel nem is próbálkozó előzetesek, vagyis az ellustult marketing is felelőssé tehető, hogy ily kevés embert mozgatott meg Billy Bob Thornton enervált visszatérése. A nézői értékelések egybehangzóak a kritikákkal, úgyhogy ezt a télapót végleg az északi-sarkra száműzi a közönség 20 millió dolláros bevétellel.

A 79 éves Warren Beatty legutóbb a tizenöt évvel ezelőtti, rossz emlékű Félrelépősdiben tűnt fel, rendezni pedig az 1998-as Bulworth - Nyomd a sódert! óta nem rendezett. Egyik film sem került nálunk moziba, és hasonló sors vár a Rules Don't Applyra is, ami egy hollywoodi háttérrel bíró szerelmi történet Lily Collinsszal és Alden Ehrenreichhel, illetve Beatty Howard Hughes-alakításával. Szűk közönségre szabott sztori és alkotói szándékok jellemzik a Fox terjesztését, de hogy több mint 2300 moziból csak 1,6 (szerda óta 2,1) millió dollárt bírjon kifacsarni, az még a legbizalmatlanabb előrejelzéseket is alulmúlja. Az érdektelenség részben a rosszul időzített premiernek is szól, de a 25 milliós vállalkozás mondjuk december második felében sem tudott volna messzebbre jutni költségvetése összegénél. Így pedig ötmillió alatt ragad, és a közepes kritikákkal Beatty esélyei is az Oscar-jelölésre egészen halványak.

> korábbi filmek
A Legendás állatok és megfigyelésük javára váltotta az egész hetet, s egy 45 milliós második hétvégével már egészen közel áll a potteri mércéhez. A Warner fantasyje 156 millió dollárt gyűjtött eddig, így negyedmilliárdra még jó esélyek nyílnak.

Átlépte a 200 milliót a Doctor Strange. A Disney szuperhősös filmje 13,3 milliót szállított negyedik hétvégéjén, még mindig dobogós helyen.

Áthaladt az 50 millión A fegyvertelen katona, ami azt jelenti, hogy többet gyűjtött már most, mint Mel Gibson előző rendezése, az Apocalypto összesen.

> végszó & ami jön
A top 12-re 170 milliót költöttek a nézők, ami nagyjából azonos a tavalyi összeggel, amikor is a Dinó tesó és a Creed - Apollo fia nyomult az utolsó Az éhezők viadala-rész mögött. A Vaiana lefektette az alapokat ahhoz, hogy akár egész december slágere legyen a családok körében, de legalábbis két hétre még jó esélye van az élen. Legközelebb csak A démon arca érkezik nem is oly nagy számú moziba.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Vaiana
$55.5m $81.1m $150m
2  Legendás állatok és megfigyelésük
$45.1m $156.2m $180m
3  Doctor Strange
$13.4m $205.1m $165m
4  Szövetségesek
$13.0m $18.0m $85m
5  Érkezés
$11.3m $62.4m $47m
6  Trollok
$10.3m $135.1m $125m
7  Almost Christmas
$7.6m $36.7m $17m
8  Tapló télapó 2.
$6.1m $9.0m $26m
9  A fegyvertelen katona
$5.5m $52.2m $40m
10  The Edge of Seventeen
$3.0m $10.3m $9m

 

 

Címkék

fox disney thriller comedy animation brad pitt paramount billy bob thornton allied robert zemeckis sequel marion cotillard warren beatty alden ehrenreich lily collins bad santa 2 moana children movie broad green

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr412004124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2016.11.28. 08:28:39

15 éve esemény lett volna beatty...
hughes-ról meg készült egy korrekt film
a főszereplők súlytalanok
kit érdekel az a korszak az ELTE BTK-n kívül
remélem, nem csodálkoznak a bevételen...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása