aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: strange things Takács Máté
2016. november 06. 17:22:00

Kategória: boxoffice 4 komment

A Marvel mozis üzelmei szuperül folytatódnak: a Doctor Strange a legerősebb bemutatkozások közé lépett 80 millió dollár feletti rajtjával. Ezalatt a Trollokkal a DreamWorks számításai is bejöttek, miközben Mel Gibson A fegyvertelen katonája szintén decens startot jegyez.

trolls_kiskep.jpg

> új filmek
Nem lehet másra gondolni, mint hogy az amerikai közönség fenemód tudatossá vált a Marvel mozis univerzumát illetően, s így nem egy önálló újdonságként tekintett sem tavaly nyáron A Hangyára, sem most a Doctor Strange-re, hanem a szándék szerint olyan filmekként, amiket szintén nem ildomos elmulasztania annak, akit érdekelnek Vasember, Amerika Kapitány és a többiek folytonos kalandjai. A november eleje rendszerint egy-egy nagyobb várományosnak van alárendelve (és rendszerint gyatra októberi heteket követ), ám a Disney csupán másodjára jelölte ki ezt a területet a szuperhőseinek. A 2013-as Thor: Sötét világ 85,7 milliós nyitányához most egészen hasonlót termett Benedict Cumberbatch mágiája is: 85 millió dollárt halmozott fel a 165 millióból forgatott fantasy, aminek persze nagy előnye volt, hogy egy kicsit más tésztát gyúrt, mint az eddigiek (a fantasy ebben egy kulcsszó), másfajta figurákat vonultatott fel, és így önmagában is könnyen fogyasztható két órának minősült, nem csupán egy nagy filmfolyam tagjaként. Mindemellett még a kritika is roppant kedvezően nyilatkozott erről a sokadik tagról, úgyhogy minden klappolt ahhoz, hogy a Doctor Strange egy pillanat alatt blockbuster-státust szerezzen magának. 240 millió dollár innen már minimális elvárásként jelentkezik, és ez messze jobb, mint amit Thor és Amerika Kapitány első bevetése elért. A film nemzetközileg két hétvége után 240 millión áll, amiben a mostani kínai premier 44 millióval képviseli magát.

A DreamWorks Animation felemás éveken van túl: Az öt legenda, a Turbó, a Mr. Peabody és Sherman kalandjai és A Madagaszkár pingvinjei kudarcot vallottak az amerikai kasszáknál, és az Így neveld a sárkányodat 2. és a Kung Fu Panda 3. sem ért fel a két széria régi dicsőségéhez. Ami azt illeti, a 2013 tavaszán játszott Croodék óta csak a másfél éves Végre otthon! ütötte meg a mércét bevételileg, márpedig hat film tekintetében ez fenemód rossz képet fest. A Hasbro fura játékain nyugvó Trollok (Trolls; hazai bemutató: már a mozikban) most menti kissé a mundér becsületét 45 millió dolláros nyitányával; a komolyabb érdeklődés köszönhető egyfelől annak, hogy gyerekfilm már nem volt a palettán, hogy november elején már rendszerint el is várják a családok az ilyen jellegű néznivalót és hát azt sem túlzás állítani, hogy a filmnek musical jellege is hasznára volt. Az említett rossz széria ismeretében érthetően visszafogott, 125 milliós költségvetés megugorható a bevételi oldalon.

Mel Gibson tíz éve rendezett utoljára, és az Apocalypto sikerrel kamatoztatta rendezője A passióval elért sikerét. Most hasonlóan épkézláb érdeklődés mutatkozik A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge; hazai bemutató: december 29.) iránt is; a csaknem 15 milliós rajtot Gibson komoly médiajelenlétet magáénak tudó személye mellett a pozitív visszhang és az intenzív háborús vonulat segíthette meg; jól tudjuk, hogy a közönség még ennyi idő elteltével is nagy arányban vevő lehet a második világháborús filmekre, és A fegyvertelen katona még valami újdonságszerűt is tudott kínálni a magyar cím által körülírt főszereplő személyével és (nem)tettével. Gibson a blockbusteri költségvetéseket ostorozó nyilatkozataiból már jó ideje tudható, hogy a film 40 millió dollárba került, s ennyit biztosan összegyűjt már Észak-Amerikában, de mivel - a fenti két másik filmhez hasonlóan - remek nézői visszajelzésekkel bír, az 50 milliót is könnyen meghaladhatja majd a Lionsgate terjesztésének bevétele.

> végszó & ami jön
A lépés úgy jött ki, hogy ez a 45. hétvége minden korábbit lefőzött összforgalom tekintetében. Szüksége volt már az iparnak egy olyan víkendre, amikor minden premier helytáll. A következő fordulóban az Érkezés tesz próbát, a Paramount viszont visszafogott premiert szán neki, kevesebb mint 2500 moziban. Jön még a Bezárva című thriller és az Almost Christmas című afrovígjáték is.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Doctor Strange
$85.0m $85.0m $165m
2  Trollok
$45.6m $45.6m $125m
3  A fegyvertelen katona
$14.8m $14.8m $40m
4  Boo! A Madea Halloween
$7.8m $65.0m $20m
5  Inferno
$6.3m $26.1m $75m
6  A könyvelő
$6.0m $70.9m $44m
7  Jack Reacher: Nincs visszaút
$5.6m $49.2m $60m
8  Ouija: Origin of Evil
$4.0m $31.4m $9m
9  A lány a vonaton
$2.8m $70.7m $45m
10  Vándorsólyom kisasszony különleges...
$2.1m $83.3m $110m

 

 

Címkék

disney fantasy mel gibson box office marvel animation drama hasbro superhero dreamworks lionsgate biopic trolls benedict cumberbatch doctor strange war movie children movie hacksaw ridge

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2611935127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2016.11.06. 18:27:05

Ez igen. Végre egy combos hétvége volt

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2016.11.06. 19:42:52

@Csaba Turbucz: Mondjuk jobban örültem volna, ha nem valami szuperhősös mozi miatt.

Volt egyáltalán idén olyan blockbusternek szánt film, ami jól teljesített és nem kívül hordták benne az alsógatyát?

misafeco 2016.11.06. 21:39:46

@Feiertag Erik: Zootopia, Finding Dory, Secret Life of Pets, Jungle Book (bár Maugli is kívül hordja :D ).

Repce Manó 2016.11.06. 22:16:11

@misafeco: tehát ha nem szuperhős film, akkor beszélő állatok.

A legsikeresebb film idén, ami nem szuperhősfilm, gyerekfilm, folytatás vagy remake az a 14. helyen lévő Központi hírszerzés 127 millióval. Majd a 16.-on a Sully ami sikerének nagyon örültem, mert tényleg jó film, de nagyon sok amúgy elég jó film, mint a Mélytengeri pokol meg erős anyagi bukás. A könyvelő lesz eredeti ötletként a legjobbak között még 80 milliós véggel, meg ilyenek, mint A zátony 55 millióval csak azért sikeresek, mert alacsony a költségvetés. Na meg a horroroknak még elég jól megy, de szerintem egy mondjuk A szikla meg Ál/Arc stílusú akciófilmekkel, amiket még annyira imádtunk anno, egy normális 100 milliós költségvetéssel már nem lehetne sikerre vinni ma.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása