aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a bud spencer-terence hill nézettségi toplista Takács Máté
2016. november 05. 14:28:00

Kategória: boxoffice 4 komment

Újra a mozikban a lefegyverző népszerűségű páros filmjei, elsőként a Bűnvadászok, és ennél jobb alkalom aligha adódik, hogy végre sor kerüljön arra, ami amúgy is elkerülhetetlen volt: a 12 közös film, ami eljutott a magyar mozikba 1977 és 1995 között, most sorba áll, mégpedig látogatószám alapján, így kiderül, hogy melyek voltak a legnépszerűbbek a legnépszerűbbek közül - amelyek még mostanság is képesek félmillió embert a képernyő elé ültetni.

Kitartott-e karácsonyig a bunyó? Hányan voltak a vízilovakkal? Volt-e kettő négy nélkül? Másodjára jobban dühbe jöttünk? Itt várnak a válaszok.

bud_spencer_terence_hill.jpg

#12 Mindent bele, fiúk! (1972)
hazai premier: 1992. november 6.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 74 ezer

A Gyémántvadászok címen is ismert darab nagy késlekedő volt; a rendszerváltás eredményezte komoly filmveszteségeket szenvedett Mokép döntött úgy, hogy megkísérli a régi dicsőség felelevenítését, de a hetente érkező hollywoodi produktumok mellett már nem rúghatott labdába egy letűnt korszak terméke, bármily népszerűek is voltak azelőtt. A Mindent bele, fiúk! 1230 vetítést ért meg, átlagosan hatvanan ültek mindegyiken.

#11 Bunyó karácsonyig (1994)
hazai premier: 1995. május 4.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 76 ezer

Az utolsó közös film más időkben született és így viszonylag hamar megtalálta útját a magyar mozikba, ám ahogy a Mindent bele, fiúk! esetében, úgy itt is már csak a nosztalgia vezérelhette a kevesebb mint 80 ezer magyart a vásznak elé (20%-os kihasználtság alatt). Talán a tartalommal harmonizáló premierrel többet ki lehetett volna hozni belőle (mint ezzel a késő tavaszival, amikor is a mozikra az uborkaszezon vetette ki szőrös leplét), de a lényegen nem változtatott volna még az sem, így ez bizony a televízióban dicsőült meg, már ha.

#10 Az ördög jobb és bal keze 2. (1971)
hazai premier: 1992. június 26.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 131 ezer

Szintén 1992, szintén húsz éves késés, szintén a Mokép alkonyi próbálkozása, ami ugyanakkor mindössze négy évvel követte az első részt. Ugyanaz mondható el, ami a Mindent bele, fiúk!-ról és a Bunyó karácsonyigról: a verseny komoly volt, a nyár pedig tikkasztó időszak légkondi híján. A százezer feletti megállapodás így hát kielégítőnek tekinthető (feltéve, ha nem vetjük össze az első rész eredményével), és itt még a 20%-os kihasználtság is megvalósult.

#9 Szuperhekusok (1985)
hazai premier: 1989. augusztus 17.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 554 ezer

Az utolsó előtti közös mozi akkor futott be, amikor átszakadt a gát az amerikai filmek előtt, így hát európai film volt a talpán, amely ki tudott emelkedni; ezzel a mércével a Szuperhekusok helytállt, hiszen 1989 folyamán 40%-ot meghaladó telítettséggel futott több mint 3400 előadáson, azaz fel tudta venni a versenyt a hollywoodi produkciókkal. Más kérdés, hogy ezzel együtt alaposan redukálódott a Spencer/Hill-páros árfolyama.

#8 Bűnvadászok (1977)
hazai premier: 1989. július 20.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 703 ezer

Későn ébredt a Mokép ezzel a tizenkét évesen befutó kedvenccel, s ami öt évvel korábban kétmilliós nagyságrend is lehetett volna, e mozgalmas esztendőben csak egy volt a sok, de azért határozott siker közül. 1989-ben milliós nézettségű film nem akadt (először a magyar mozitörténelem során), a Bűnvadászok ellenben a top 10-ben végzett, 50% feletti kihasználtsággal. És ha nagyon lázba hozza a 2016-ban mozizó magyarokat, akkor most még előre is léphet egyet, 27 év után megelőzve az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagot.

#7 Az ördög jobb és bal keze (1970)
hazai premier: 1988. augusztus 11.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 1 millió 387 ezer

A páros legrégebbi nálunk is vetített filmje egyben utolsó milliós nézettségűjük volt a magyar piacon; Az ördög jobb és bal kezét nem egyszer emlegettem, amikor az Avatarnál vagy a Star Wars: Az ébredő Erőnél nézettebb filmet kutattam. A több mint ötezer alkalommal levetített (szerintem tévében is kb. ennyiszer adták le) westernkomédia 1988 leglátogatottabb bemutatója volt, csaknem kétharmados kihasználtsággal, és ma sem megvetendő 48,5 millió forintos bevételt ért el - nem egészen 35 forintos átlagos jegyár mellett.

#6 Én a vízilovakkal vagyok (1979)
hazai premier: 1987. május 28.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 1 millió 575 ezer

Ez az afrikai kaland nem tartozik a legemlegetettebbek közé, de 1987-es viszonylatban bizony népszerű volt: csak egy ausztrál kalandot (amiben a krokodilokkal voltak) néztek meg többen, és combos bevételét - 46,5 millió forint - is csak egyetlen film haladta meg (A nindzsa színre lép Franco Neróval). Az Én a vízilovakkal vagyok ezek alapján egy második újrabemutatásos etap éllovasa lehet.

#5 Nyomás utána! (1983)
hazai premier: 1985. november 14.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 1 millió 776 ezer

Ezen nem ült annyit a Mokép, és még kellő időben bezavarta ahhoz a magyar mozikba, hogy egy két év múlva már csak áhított nézőszámot produkáljon. A Nyomás utána! 1985. hatodik leglátogatottabb bemutatója volt, Bud Spencer szóló menetelései mellett olyan amerikai nagyágyúk szorították lejjebb, mint a Cápa és Az elveszett frigyláda fosztogatói. Meg a Házibuli, amit kellő hévvel jövő februárban maga mögé tessékelhet, hiszen akkor kerül ismét a mozikba.

#4 Nincs kettő négy nélkül (1984)
hazai premier: 1986. április 17.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 2 millió 165 ezer

Szintén - relatíve - frissiben prezentált darab volt a Nincs kettő négy nélkül, ami annak rendje és módja szerint meg is nyerte 1986 nézettségi versenyét (bevételi rangsorban harmadik lett az Indiana Jones és a végzet temploma és a Kék villám mögött). Az, hogy a film magának tudhatja az utolsó kétmilliós nézettségű film megtisztelő címét, nem csoda, elvégre dupla Bud és Terence-adaggal csábított. És csábít majd újra március 2-ától.

#3 ...és megint dühbe jövünk (1978)
hazai premier: 1981. október 1.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 2 millió 168 ezer

Ha belegondolunk, hogy a Filmátvételi Bizottság csaknem lepasszolta ezt a filmet, mondván, ilyen már volt és nem is nyújt túl sok eredetiséget az előzőhöz képest, hát minimum a tenyerünkbe temetnénk az arcunkat. Aztán végül, mivel politikailag nem volt kifogásolható és a közönségsiker is garantáltnak tűnt, egy gyors tollvonással megszületett a korábbi film nyomán a végleges magyar cím (a Bizottságnak még "Páros vagy páratlan" címmel vetítették le 1979. október 23-án), és az ...és megint dühbe jövünk megint lázba hozta a nézőket, akik 1981 hatodik legnézettebbjévé avatták. December 1-jétől feleleveníthetik kellemes perceiket.

#2 Kincs, ami nincs (1981)
hazai premier: 1984. március 22.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 2 millió 495 ezer

Nem hiszem, hogy nagyot tévedek azzal a kijelentéssel, hogy a magyarok kedvenc Spencer/Hill-filmje a Kincs, ami nincs. A két dühbe jövőset követő, habkönnyű kaland-vígjátékot 1984-ben csak A Jedi visszatér utasította maga mögé a nézettségi rangsorban (de az se sokkal), s a premier évében tartott hét és félezer vetítés alkalmával több mint 72%-ban voltak foglaltak a székek. Ahogy a betétdal szól, aki barátra lel, kincset talál, és hát nagyon úgy festett már 1984-re, hogy életre szóló barátságot kötött a közönség a két fickóval. Elnosztalgiázhat mindenki ezen január 5-től ismét a mozikban.

#1 Különben dühbe jövünk (1974)
hazai bemutató: 1977. február 10.
forgalmazó: Mokép
nézőszám: 2 millió 535 ezer

Az első első is maradt: a Különben dühbe jövünkkel mutatkoztak be együttesen, és ez még a '70-es évekre esett, amikor volt mit a tejbe aprítani. 1977 nézettségi listavezetőjét 36 kópián 11 764-szer vetítették le, és egy előadáson átlagosan 215-en ültek. A film kölcsönzési díja 6,3 millió forint volt, a Mokép pedig 845 ezres további költséget viselt, s tekintve, hogy a jegybevétel 24,5 millió forintra rúgott, elmondható, hogy igazán sikeres vállalkozás kerekedett belőle, amiből mindenki profitált. Még csaknem másfél évtizedig. Sőt, máig.

Címkék

western toplista bud spencer box office comedy terence hill mokep eurocinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2911932425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejlődő szervezet 2016.11.05. 15:10:22

Köszi, jó kis lista! Nálunk a hétvégén a Spencer-Hill Filmünnepen az ...és megint dühbe jövünkre közel 100-an vettek jegyet, de a Kincs ami nincs és a Nincs kettő négy nélkül is remek számokat produkál. Szóval úgy tűnik, a páros filmjei még mindig vonzzák a moziba járó közönséget - illetve annak egy részét.

freddyD 2016.11.05. 15:26:35

Hihetetlen számok. Mikor legközelebb más lesajnálóan beszél ezen filmekről, majd ennek a cikknek a linkjét fogom neki elküldeni.

Oké, hogy nézőszám nem egyenlő a minőséggel, de itt azért tagadhatatlan, hogy a fiúk letettek valamit az asztalra

dzsoker1976 2016.11.05. 15:52:13

A Szuperhekusok és a Bűnvadászok is több mint félmillió nézőt tudott összeszedni?
Nem gondoltam volna abból,amilyen kevés budapesti moziban futott a bemutató idején.
Gondolom százalékos elosztásban vidéken sokkal több vetítést élt meg ez a két film.

Anak 2016.11.07. 19:34:38

Köszönöm a listát, végre megoldottál egy több évtizedes rejtélyt az életemből (mondjuk sosem kutakodtam utána igazán).
Naszóval 1982-ben születtem. A mai napig nem értettem, hogy a büdös életbe láthattam én gyerekfejjel "Az ördög jobb és bal keze" című 1970-es filmet a helyi moziban, szüleimmel.
A válasz itt van, 1988 a hazai bemutatás dátuma.
Ennek a filmnek az emléke az egyik legrégebbi/legkorábbi, amire emlékszem a gyerekkoromból.
Köszönöm

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása