aeon flux

ready for the action now, danger boy?

talált vagy süllyedt: nyári sikerek és bukások az amerikai mozikban Takács Máté
2016. szeptember 04. 11:50:00

Kategória: film 4 komment

Augusztus ugyan pozitív mérleggel zárt, a nyári időszak összességében bevételcsökkenést hozott a tengerentúli mozikban. Aligha várhattunk mást: a tavalyi május-augusztus intervallum igen magasra (de nem a legmagasabbra) tette a mércét, amit ismételni is nehéz lett volna ilyen érdektelen felhozatallal. 2014-nél ellenben kedvezőbb az összkép, és bár a folytatások látványos mértékben bukdácsoltak, 2016 sem fog különösebb tanulságokkal szolgálni, csak megerősíti az eddigieket: olcsó horrorokba, animációs filmekbe és szuperhősös mozikba érdemes fektetni. Jönnek a box office-ügyileg kedvezően elbírálható és a kétségtelenül kiábrándító filmek az elmúlt hónapokból, időrendben.

summer_2016_1.jpg

A NYERTESEK...

> Amerika Kapitány: Polgárháború. Menetrend szerint, jó nagy rakományt.

> Mielőtt megismertelek. A Szerelmünk lapjai és a Csillagainkban a hiba nyomvonalán gyűjtötte be a könnyeket. Amerika is sírt, de a nemzetköz egyenesen eláztatta a kasszákat. Van amúgy az alapul szolgáló könyvnek folytatása is...

> Démonok között 2. A dollár kevesebb lett, de a becsület megmaradt: 100 milliót elérő horror-folytatásokról ritkán hallani. Viszont egy harmadik részhez 80 millió is elégséges lett volna...

> Központi hírszerzés. Kevin Hart és Dwayne Johnson marokra fogta a vígjáték után sóvárgókat, akik igencsak hoppon maradtak e nyáron. Valljuk be: ez a két fazon a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres címszerepében egyenesen tarolt volna, a Rossz anyákéban meg főleg.

> Szenilla nyomában. A fő bajnok, a Pixar legnagyobbja, minden idők legmagasabbra jutó animációs filmje az amerikai piacon. Jöhet a Pizsi nyomában, esti mese gyanánt.

> A zátony. Ez lett a pénzes cápa. Ismerős felállás, filmügyileg agyongyötört állati ellenfél, de jókor, jó helyen.

> Tarzan legendája. A tiszteletbeli hely elnyerője. Lesajnálva vert halomra jó pár egyéb aspiránst, bár a végelszámolásnál a stúdiónak csak egy ágyékkötője marad (ti. a gatyája is rámegy).

legend_of_tarzan_kiskep.jpg

> The Purge: Election Year. Ha van ritkább a horror esetében, mint a 100 millió feletti második rész, akkor az a legsikeresebb harmadik rész. A negyedikben az űrt tisztogatják majd meg.

> A kis kedvencek titkos élete. Egy előzetessel nyert magának 300 millió dollárt. A további 60 millió szólt magának a filmnek.

> Amikor kialszik a fény. Filléres horror, démonokkal hangulatba hozott közönségnek tálalva. És ez se lett rossz, az sem utolsó. Erre az apróságra azért talán felfigyelnek a jövőben.

> Rossz anyák. Végül megmenekült a vígjáték becsülete: 100 millió okot szolgáltat az STX forgalmazó a többi kicsinek, hogy "rossz" dolgokba fektessenek.

> Suicide Squad - Öngyilkos osztag. Augusztus havának megváltója, ami kapcsán minduntalan az a kérdés vetődik fel: ha így hoz 320 milliót, mennyit hozott volna Deadpool, vagy A sötét lovag-szintű kritikákkal?!

> Virsliparti. Teszkógazdaságos animáció, vákuumcsomagolás: nem csak a gyerekekre pozicionált rajzfilmeknek termett babér. 100 millió dollárból hány pár virslit lehet befalni? A folytatásban a macskakaják sanyarú sorsára derül majd fény.

> Vaksötét. Mint tudjuk, a nálunk forgatott filmek már biztos kasszasikerek, és ez a bezártságos thriller két hétnyi listavezetéssel nyerészkedik a lassuló időszakon.

dont_breathe_kiskep.jpg

> Hell or High Water. A korlátozott vetítésszámmal kezdők kiemelkedője, ami majd csak ezután bizonyít igazán.


A VESZTESEK..

> Rossz szomszédság 2. Elmérgesedő helyzet, a közönség kétharmada pár utcával arrébb cuccolt, mert még egyszer ugyanazt nem bírta kiállni.

> Alice Tükörországban. A csoda három napig tartott: jó tükör a felesleges és drága folytatásoknak a Disney legnagyobb idei csődje. Észre se veszik.

> Popstar: Never Stop Never Stopping. Lehet jó a hülye vígjátékod, csak ne feledd, hogy szólnia is kell valakinek, ha több mint 2000 moziba tolod be.

> Tini nindzsa teknőcök: Elő az árnyékból. Nem hallgattak a hívószóra a családok, inkább egy Disney-mozira fizettek be. A teknőcök már elsőre is épp eleget mentettek világukon, meg különben is: 20 év múlva jön az újabb feldolgozás, a jelmez és a motion capture helyett majd már valódi mutáns teknősök által előadva.

> Szemfényvesztők 2. Ugyanannak a trükknek csak a kínaiak és a magyarok dőlnek be kétszer. Na jó, talán még többen is, de az amerikaiak ébredő öntudata nem engedte, hogy a drágább körülmények között forgott bűvészmutatvány harmadik részhez jusson.

> Warcraft: A kezdetek. Több kraft kellett volna legalább az előzetesekbe, aztán egy lóugrásszerű nyitány megoldotta volna a 100 milliós végeredményt. Tessék átmenni a Warner/DC-hez leckéket venni: rosszat jól eladni 101.

warcraft_kiskep.jpg

> Harc a szabadságért. Matthew McConaughey és Gary Ross szabadságharcát hamar leverték a gyatra kritikák. Még jó, hogy a valós történelmi eseményeket nem százalékokkal és pontértékkel döntötték el annak idején. Hanem előzetesekkel.

> A függetlenség napja: Feltámadás. Hiába jutsz 100 millió fölé, egyre kevésbé tolerálhatóak ezek a hézagok a költségvetés és a bevétel között. Tetszett volna egyből a harmadik résszel folytatni! Ja, hogy vannak még ötletek? Atomot nekik.

> A barátságos óriás. Spielberg egy ilyen szekcióban, ejnye! A cím akár rá is vonatkozhatna, ám direktori tekintélyét már csak igaz történetek rekonstruálására szedi elő. A HABÓ egy családi mozikkal túlzsúfolt nyárba trappolt bele, különcként. Így járt.

> Jégkorszak: A nagy bumm. Jól megérdemelt befürdés, az animációs perecelések ritka, ám laboratóriumi esete. Javasolt alternatív alcím a DVD-megjelenéshez: A nagy semmi.

> Kilenc élet. Nyilván senki nem hitte, hogy ez bárkinek is be fog jönni, szóval már bejelentésével kiharcolta itteni helyét. Ami front volt, ott otthagyta mind a kilenc életét a Kevin Spacey bőrébe bújt cirmos. Vagy mi.

> Ben-Hur. Csak kicsivel került többe a Római Birodalomnak az a pár ezer hadjárat, amit lebonyolított fennállása alatt, mint a Paramountnak és az MGM-nek eme avítt történet felhánytorgatása. Gályarabság nem fenyeget, de aki még egyszer ilyen ötlettel áll elő, az minimum egy filmbeli Morgan Freeman-frizurára ítéltetik.

summer_2016_b.jpg

Címkék

horror disney thriller warcraft box office marvel comedy animation pixar tarzan ice age dc matthew mcconaughey sequel romance alice in wonderland gary ross teenage mutant ninja turtles dwayne johnson suicide squad children movie the purge kevin hart ben-hur captain america civil war ice age 5

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1911675145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Hosnyinszky 2016.09.04. 17:05:40

Ritka sz*r nyár volt filmes téren az idei.
A Suicide Squad kritikátokra még mindig izgatottan várok.

Péter Hosnyinszky 2016.09.05. 17:05:20

@Takács Máté: Nem tudom,hogy sajnos-e,mert én sem láttam még,és a kritikák alapján nem mostanában nézem meg :)

Edrick 2016.09.05. 22:09:02

@Takács Máté: Nekünk sajnos, mert nincs kritika. ;) De valahogy meg lettetek kímélve tőle. Pedig sok jó eleme van, csak azokat egymás mellé téve egyszerűen nem áll össze

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása