aeon flux

ready for the action now, danger boy?

toplista: olimpiai vonatkozású filmek Richter Géza
2016. augusztus 21. 17:44:06

Kategória: film 17 komment

Ma érnek véget a XXXI. nyári olimpiai játékok. Ebből az alkalomból gondoltam végig, melyek azok az olimpiához kötődő filmélményeim, amik a legtöbbet jelentenek a számomra akár pozitív, akár negatív értelemben. Tehát egyrészt nem a tíz legkiválóbbnak tartott alkotást gyűjtöttem össze, hanem a legrosszabbtól a legjobbig tart a lista. Másfelől szeretném kiemelni a cím "vonatkozású" kitételét: nem kizárólag egy-egy olimpiára való felkészülést, vagy az azon való részvételt bemutató darabok kerültek terítékre. Fontos szempont volt viszont, hogy még ha nem is az olimpikonok megmérettetése áll az adott művek középpontjában, azok valahogyan az olimpiai eszmékről vagy egy világverseny apropóján a sport alkalomadtán zárt világáról is szóljanak. Így például a München (Munich, 2005) az összes érdeme ellenére nem kapott helyet a bejegyzésben. (Remélem, alant értelmet nyer ez az egész hadova...) Végezetül pedig egy kicsit csaltam, mert a felsorolás tartalmaz téli olimpiás filmeket is. Emellett az egészet egyedül raktam össze, a felelősség engem terhel, a szidalom engem illett.

toplista_olimpia_01_b.jpg

10. Asterix az Olimpián (Astérix aux Jeux Olympiques, 2008)

Tökéletes példája az elrontott, méregdrága adaptációknak, aminek készítése során teljes mértékben félreértelmezték az alapanyagot. Goscinny és Uderzo finom iróniával átszőtt humorú képregénye eredetileg számos fricskát osztott ki a doppingbotrányok és a teljesítménykényszer miatt sokat bírált sportvilágnak, ami a feldolgozás során talmi csillogássá és harsány ripacskodássá transzformálódott. Különösen fájdalmas az alfás kiadás Tímár György jegyezte, örökbecsű magyar fordításának fényében.

9. A nagy futás (Running, 1979)

A kanadai B-mozi egy fiktív maratonfutó, Michael Andropolis olimpiai felkészüléséről szól. Nem különösebben átütő erejű dráma, ellenben életszerűen mutatja be, ahogyan a megszállott sportoló fokozatosan elidegenedik a környezetétől, a családjától, a szeretteitől, és egy idő után kizárólag a hőn áhított cél lebeg a szeme előtt. A fiatal Michael Douglas pedig kifejezetten szerethető ebben a szerepben.

8. Rendíthetetlen (Unbroken, 2014)

Hiába a nagyszerű színészi játék, Angelina Jolie középszerű, sziruposan giccses és szájbarágósan sablonos rendezése feledhetővé teszi a Louis Zamperini életét feldolgozó mozgóképet. A berlini játékok után japán fogságba került amerikai katona túlélésért folytatott harca és kitartása a filmtől függetlenül időtálló metaforája az olimpiai eszméknek.

toplista_olimpia_02_b.jpg

7. Eddie, a sas (Eddie the Eagle, 2016)

Ornitológiai csúsztatással élve íme az első kakukktojás a listán, hiszen a valós eseményeken alapuló Eddie, a sas főszereplője egy angol síugró. A mérsékelt sikert aratott vígjáték az egyszer nézhető darabok kategóriáját bővíti. Sajnos Taron Egerton hibátlan csetlése-botlása, valamint az edzője bőrébe bújt Hugh Jackman tisztes teljesítménye sem tudja az átlag fölé emelni.

6. Harc a másodpercekért (Prefontaine, 1997) és Korlátok nélkül (Without Limits, 1998)

Egy év különbséggel két biopic is feldolgozta a tragikusan fiatalon elhunyt, hírhedten önfejű Steve Prefontaine sorsát, akinek a számára az 1972-es müncheni olimpián elkövetett terrortámadás utáni napon került volna sor. A versenyt végül az amerikai balhézása miatt nem fújták le. Míg az első alkotásban Jared Leto remekel a szakszövetséggel hadban álló hosszútávfutó szerepében, a másodikban az edzője, Bill Bowerman (a Nike egyik későbbi alapítója) megformálójaként Donald Sutherland nyújt maradandót.

5. A napfény íze (1999)

Ha olimpia, akkor kötelező a magyar részvétel! A viccet félretéve Szabó István történelmi tablójának középső, Sors Ádámról szóló része Petschauer Attila olimpiai bajnok magyar kardvívó életének is emléket állít. Az Európai Filmdíjjal többszörösen jutalmazott mű amellett, hogy Ralph Fiennes-t tiszteletbeli hazánkfiává emelte, többek között Kovács Lajos rövidsége ellenére zseniálisan hidegrázós feltűnése miatt is szót érdemel.

toplista_olimpia_03_b.jpg

4. Foxcatcher (2014)

Bár a Foxcatcher nem szorosan egy olimpiához kapcsolódik, úgy érzem, az aranyérmes olimpiai bajnok Schultz-fivérek és birkózómániás szponzoruk, a nem éppen ép John du Pont milliárdos drámája feltétlenül helyet érdemel a listán. Mégpedig azért, mert kevés olyan filmet tudnék felsorolni, ami ennyire tűpontosan ábrázolja a sportolók, edzők és mecénások bensőséges viszonyait, illetve az elismerésre való vágyakozás hétköznapi őrületét.

3. Csoda a jégen (Miracle, 2004)

A hidegháborús viszonyok uralkodnak szó szerint és hideg háborúsak képletesen az USA hokiválogatottjának 1980-as hőstettét megéneklő Miracle-ben. Az abszolút esélytelennek tartott amatőrök jól odavernek a profi és gonosz szovjeteknek, mint a népmesékben. Közhelyesnek hangzik, de nem annak látszik, nem utolsósorban a Herb Brooks edző szerepében pályája egyik legjobb alakítását nyújtó Kurt Russell-nek köszönhetően.

2. Jég veled! (Cool Runnings, 1993)

Furának tűnhet a hazánkban nem kis népszerűségnek tűnő komédia ilyen előkelő helyen történő szerepeltetése, pedig a Jég veled!-ben minden megvan, ami egy parádés sportfilmhez szükséges. Mi lehet magasztosabb és "olimpiaibb" egy jamaicai bobcsapat történeténél, aminek tagjai még életükben nem láttak havat? Mindjárt azt is elárulom.

1. Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

Ugye nem igazán volt kérdés, melyik mozgókép lesz az első helyezett? A Tűzszekerek vitathatatlanul "AZ" olimpiai film a hit és az akarat diadaláról, valamint az esélytelennek tartottak győzelméről. Hasson bár avíttnak Vangelis zenéje a mai nézők számára, az a bizonyos hátracsapott tarkó még harmincöt év távlatából is elég sok mindent visz.

Címkék

sport toplista comedy angelina jolie drama michael douglas kurt russell hugh jackman gerard depardieu jared leto ralph fiennes rachel weisz asterix donald sutherland mark ruffalo billy crudup vanessa redgrave mark strong channing tatum steve carell bennett miller jack o connell top film szabo istvan domhnall gleeson taron egerton

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7111070010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2016.08.21. 23:18:37

A Napfény íze, mint olimpiai film? Milyen anyagot szedtek?

Dr. Nagy László 2016.08.21. 23:23:42

@Aldou Raine: van benne egy rész Sors Ignácról, aki olimpiai kardvívó volt. Ralph Fiennes alakítja. ... Bár az tény, hogy ettől nem egy olimpiai film. A történet középpontjában egyébként egy zsidó család hányattatott sorsa áll, a Monarchikus időktől a vészkorszakon át a kommunizmusig. Családi receptjük egy ital, a napfény íze, mely a família nevéből származik: Sonnenschein. Nagyon érdekes film, történészként is ajánlom.

ComLo 2016.08.22. 00:36:31

Az ötkarikàs kèp nem tudom honnan van, de hibàs ... Ausztràlia a kèk karika Europa a zöld

MR3 Béla 2016.08.22. 01:23:42

Az Olimpia egy női név.
A játékok neve olimpia.

gh14 2016.08.22. 07:15:54

Fúú... A Tűzszekerek mennyire túlértékelt.

Kelly és a szexi dög 2016.08.22. 07:56:49

Ennyi erővel azokat is beválogathattad volna, amelyekben Olympia Dukakis szerepel...

froton 2016.08.22. 07:57:16

Ennyi erővel az Ászok ásza is lehetne a listában.

elemes 2016.08.22. 08:17:29

ah, reméltem, hogy a tűzszekerek ott lesz, és igen.

Vangelis.

2016.08.22. 09:08:29

@Dr. Nagy László:

Ettől még nem olimpiai film.

2016.08.22. 09:09:55

A Tűzszekereket a világhírű zenéje teszi ismertté csupán.

Richter Géza 2016.08.22. 09:20:44

@Aldou Raine: egy szóval nem írtam, hogy az. a cím és azt magyarázva a bevezetés viszont külön hangsúlyozza, hogy a listán nem kizárólag a klasszikus értelemben vett olimpiai filmek szerepelnek. emellett azt is, a hozzászólásodban miért indokolatlan a többes szám használata.

@Dr. Nagy László: a filmben a fiktív kardvívó neve Ádám, és nem Ignác, ahogy azt a fenti leírás is tartalmazza.

@ComLo: "As can be read in the Olympic Charter, the Olympic symbol represents the union of the "five continents" of the world and the meeting of athletes from throughout the world at the Olympic Games. However, no continent is represented by any specific ring. Prior to 1951, the official handbook stated that each color corresponded to a particular continent: blue for Europe, yellow for Asia, black for Africa, green for Australia and Oceania and red for the Americas; this was removed because there was no evidence that Coubertin had intended it (the quotation above was probably an afterthought)."

en.wikipedia.org/wiki/Olympic_symbols

persze a wiki nem hivatalos forrás, de ahonnan idéz, az igen.

@MR3 Béla: az Index főoldalon szereplő helyesírási hibához nincs közöm, itt végig jól szerepel.

@ccppo: maximum nyomi. a posztot egyedül jegyzem, erre fel is hívom a figyelmet. a kérdésedre a válasz egyszerű: amit nem láttam, arról nem tudok írni.

@Kelly és a szexi dög: nagyszerű ötlet, köszönöm! a következő téli olimpiánál esetleg majd így teszek.

@froton: a felsorolt szempontok alapján ugyanazért nem, mint a München.

Ybl 2016.08.22. 09:57:55

Foxcatcher az tényleg zseniális film.

takingsider 2016.08.22. 09:58:33

A Napfény íze nem egy magyar olimpikon vívóról szól, nem csak Petschauerről, hanem több valós magyar olimpikon vívó életpályája van egybegyúrva, például Kabosé is.

mézescsók 2016.08.22. 14:42:10

Annyi alapon, mint a Napfény íze, a sorban lehetne a Szabadság, szerelem is. Mondjuk az előbbi jó film, utóbbi nem. Szerintem.

2016.08.22. 15:55:51

A Taxidermiát is belevettem volna.
Méltó emléket állít az evéssportnak.

f.fredericks 2016.08.25. 13:28:03

@ccppo: Úúúú ezt én is meg akartam nézni, de amikor kerestem még sehol nem volt fent. Trailer alapján nekem nézős volt. Na akkor ránézek, hátha fent van valahol.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása