aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sylvester stallone legnézettebb filmjei Takács Máté
2016. július 06. 21:39:00

Kategória: film 5 komment

Ahogy hívni volt szokás, az olasz csődör ma töltötte be a 70-et, és ennél jobb alkalmunk aligha akad szemügyre venni, mely filmjei voltak leginkább a magyar mozinézők ínyére. Leginkább? Hiszen a '90-es évek végéig minden megmozdulására tódultunk. Rambótól ugyan megkíméltek minket, de számos korai darab befutott. A Rocky és a Creed - Apollo fia között ezt a tíz filmet látták legtöbben mifelénk a Stallone-életműből.

stallone_variety.jpgfotó: Variety

#10 Állj, vagy lő a mamám! (Stop! Or My Mom Will Shoot, 1992)
nézőszám: 321 ezer
forgalmazó: (UIP-) Duna Film
mozistart: 1992. július 3.
magyar hang: Gáti Oszkár

Komikus szerepben sosem tudott érvényesülni sem a kritikusok, sem az amerikai közönség előtt, ám Sly mifelénk pályatársaihoz hasonlóan ugyanúgy vette az akadályt sületlenkedéseivel is (logikus: elvégre a vígjátékok már akkor is a legjobban csúszó műfajok között voltak). Valóban gázos pillanatai ellenére az Állj, vagy lő a mamám! 1992 nyarának második legnagyobb sikere lett az Elemi ösztön mögött, és hazájában sem tekinthettek rá akkora csődként - három Arany Málna ide vagy oda -, ha egyszer rendezője legközelebb egy Bond-filmmel bukkant fel a moziműsorban. Jó sokára, az igaz, de így volt.

#9 Oscar (Oscar, 1991)
nézőszám: 326 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1991. július 26.
magyar hang: Gáti Oszkár

Ha azonban hirtelenjében kellene egy vígjátékot megnevezni Stallone filmográfiájából, akkor fix, hogy mindenki az Oscart mondaná. Eme remake odaát minden fronton leszerepelt, nálunk viszont megint elmondható, hogy csak egyetlen film vonzott többeket azon a nyáron (egy folytatás, amelyben Schwarzi tért vissza). Persze, hogy tudtad, csak nem sejtetted.

#8 A pusztító (Demolition Man, 1993)
nézőszám: 333 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1994. február 24.
magyar hang: Gáti Oszkár (videón)

1994 igazán súlyos év volt akciófilmek terén, s bár A pusztító igen koránra esett, távolról sem az első nagyágyú volt egy nagy sztárral. Stallone és Snipes már az első hétvégén több mint százezer magyart toborzott, amit még akkoriban is lefegyverző adatként könyvelhettek el; hiába, a '90-es évek fénykorát jellemezte a futurisztikus akciófilm is, amelyhez a közkedvelt szinkron egyébként csak a videopremierhez készült el.

#7 A specialista (The Specialist, 1994)
nézőszám: 403 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1995. január 5.
magyar hang: Csernák János (videón)

A specialista - kivételesen - szép siker volt Amerikában is, de nyomába se ért a magyarnak: messze százezer jegy kelt el rá a premier hétvégéjén, ami most nem csak Sly karizmá(já)nak, hanem Sharon Stone bájainak is szólt. Az év első filmjeként egyből meg is határozta 1995 dobogójának képét, hiszen később csak Die Hard - Az élet mindig drága és a Dumb és Dumber - Dilibogyók férkőzött elé.

#6 Cliffhanger - Függő játszma (Cliffhanger, 1993)
nézőszám: 476 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1993. július 16.
magyar hang: Gáti Oszkár

Júliusban, az uborkaszezon kellős közepén zsinórban harmadik éve tűnt fel Sly, ám ezúttal nem valami bohózatban, hanem egyik meghatározó, és jobbfélének tartott akciófilmjével. A Függő játszma elsöpörte Schwarzeneggert (Az utolsó akcióhős), Van Damme-ot (Tökéletes célpont, Hiába futsz, Oroszlánszív) és Seagalt (Úszó erőd) is, csak az újraélesztett dinókkal, Whitney Houston örökké tartó szerelmével és a csodalámpás rajzolt arab legénnyel nem bírt az év végi elszámolásnál.

#5 A bosszú börtönében (Lock Up, 1989)
nézőszám: 595 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1989. november 30.
magyar hang: Gesztesi Károly

Olyan igazságtalanul egyetlen másik filmjében sem bánnak Slyjal, mint A bosszú börtönébenben. Éppen ezért nincsenek humoros pillanatok, nincsenek idézhető beszólások, nincs Rob Schneider - és nem volt Gáti Oszkár se. Mindez tán gátolta a filmet abban, hogy kedvencévé váljon a Stallone-kedvelőknek, ám abban a legkevésbé sem, hogy top 10-es legyen a változás évét jelentő, így hát roppant sűrű 1989-es évben.

#4 Tango és Cash (Tango and Cash, 1989)
nézőszám: 635 ezer
forgalmazó: InterCom
mozistart: 1990. május 10.
magyar hang: Gáti Oszkár

Szemben a fentivel, a Tango és Cash a legnagyobb favoritjai között lehet bárkinek, aki a legkisebb érdeklődéssel is böngészi eme listát, és hát az ilyen nem spórolós akció-vígjátékokkal simán kasszát lehetett robbantani 1990-ben, ha Sly és Kurt Russell ült a volánnál. A film bemutatója évében top 5-ös volt, s éppen tavaly csúszott ki az elmúlt negyed évszázad 30 legnézettebbje közül.

#3 Rocky (Rocky, 1976)
nézőszám: 645 ezer
forgalmazó: Mokép
mozistart: 1978. december 27.
magyar hang: Bubik István (televízió)

Stallone bemutatkozása annyira mély nyomot nem hagyott, hogy a Mokép a második és harmadik résszel is próbálkozzék - vagy csak az első szellemiségét hiányolta belőlük a Filmátvételi Bizottság. Azért a nézők megkedvelték annyira Rocky figuráját, hogy a negyedik és ötödik epizódra (immáron a Duna Film propagálásában) még elégséges érdeklődés mutatkozzon. A Rocky Balboa 2007-ben már súlyosan leáldozó csillagról tanúskodott, a Creed - Apollo fia pedig nem kevésbé idén év elején, de az eredeti Rocky dobogós helyezését a Stallone-panteonban ez cseppet sem befolyásolja.

#2 Fantom az éjszakában (Nighthawks, 1981)
nézőszám: 678 ezer
forgalmazó: Mokép
mozistart: 1985. szeptember 19.
magyar hang: Csernák János

Erre a krimire melléktermékként tekint az utókor, ám nem csak a feltörekvő Stallone (ez volt a negyedik filmje nálunk), hanem Rutger Hauer is jó szolgálatot tett ahhoz, hogy a '80-as évtized derekának emberes, ámbár nem kiemelkedő slágere legyen. Ebben hallhatták egyébként először szinkronizálva a mozinézők a főszereplőt, de Csernák János alig pár hónappal lemaradt az összevont elsőségről, hiszen a Rocky ugyanazon év nyarán debütált a televízióban, Bubik István közreműködésével.

#1 Kobra (Cobra, 1986)
nézőszám: 1 millió 191 ezer
forgalmazó: Mokép
mozistart: 1988. január 28.
magyar hang: Bubik István

S Bubik úgy bevált, hogy pár évvel később már moziban, akciófilmben szólaltathatta meg emberünket. A Kobra a kritika fitymálása ellenére hazájában is kasszasikerré vált, nálunk pedig 1988-ban egyenesen hegyeket mozgatott meg: több mint egymillióan látták, ami akkor már csak néhány kiváltságos filmnek adatott meg. Nem túlzás azt állítani, hogy számtalan tízen-húszon éves néző szeretett volna aztán olyan menő lenni, Marion Cobretti, s e jelenségnél csak egyvalami volt elsöprőbb abban az évben: egy Bud Spencer/Terence Hill-film.

cobra_1986.jpg
Megjegyzések: A Rocky és a Fantom az éjszakában című filmek feltüntetett nézőszáma hiányos. A Túl a csúcson című film nézőszáma nem ismert, egyébként a listát befolyásolhatja.

Címkék

toplista sylvester stallone box office comedy gesztesi karoly sharon stone birthday kurt russell action stallone rocky balboa wesley snipes rutger hauer bubik istvan top film box office hazai csernak janos gati oszkar

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr418871238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2016.07.06. 21:57:19

Stallone 70...azért ezt emészteni kell.

Jose"KILLER"Mendez 2016.07.06. 22:52:21

"Állj,vagy lő a mamám!" a legnézettebb 10-ben? Röhej! :)

További magyar hang 2016.07.07. 02:33:03

És kik voltak a szülinapi partin?
Schwarzenegger, Norris, van Damme, Willis, Lundgren, Statham, Li, Gibson...

Seraphin 2016.07.07. 14:05:11

Jellemző, hogy gyerekkoromban csak az Állj vagy lő a mamámat és a Bosszú börténébent láttam, míg a többit már jóval érettebben. A Cliffhanger a legjobb film ezekk közül.

csokidani 2016.10.13. 12:51:42

Nálam:
1. A Pusztító
2. Rambo 1
3. Függő játszma
4. Rocky 5.
5. Oscar

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása