aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: anyaszomorítók Takács Máté
2016. május 01. 17:47:00

Kategória: film 1 komment

Vihar előtti csend honol az amerikai mozikban. A premierek érdektelenségbe fulladtak, noha súlyos költségekbe nem verték magukat a gyártók sem a Keanu, sem az Anyák napja, sem a Ratchet & Clank - A galaxis védelmezői kapcsán. Attól persze lebőgniük még nem illett volna. Harmadik hete A dzsungel könyve aratja a babérokat.

keanu_kiskep.jpg

> új filmek
Key & Peele, azaz Keegan-Michael Key és Jordan Peele népszerű és csakugyan vicces szkeccseket kreál az amerikai tévében, de jól tudjuk, hogy akik a kisképernyőn vagy a neten megnyerően nyomulnak, azok a mozikban még simán elvérezhetnek. Pedig a két ipse a Keanuval tényleg valami ütőset talált ki (eltulajdonított kiscicát próbálnak visszaszerezni, ehhez bandatagoknak adják ki magukat, természetesen R korhatár közepette). A kritikusoknak fekszik a cucc, a megkérdezett nézőknek persze már nem annyira, és ez utóbbi probléma, ha eleve kevesek fantáziáját ragadja meg a sztori az elszálltsága miatt. A Warner Bros. nem is tolta túl a terjesztést (a hét legvisszafogottabb országos bemutatójáról van szó), de a tízmilliót azért így is illett volna befogni; maradt a 9 millió a hétvégére, ami egy 15 milliós filmtől bőven jó, de hát pont az ilyen moziknak kéne egy kicsit felpörgetni a berozsdásodott kerekeket. Ha mégis igazságosan bánnak a nézők a Keanuval, akkor 30 millióig eltipeg.

A Warner Bros. már nem volt hajlandó pénzelni Garry Marshall további ünnep-meglovaglásait, így az Anyák napját (Mother's Day; hazai bemutató: már a mozikban) már az Open Road Films mutatta be. A független körülmények ellenére a 3000 mozis premierről nem kellett lemondani, viszont a kielégítő számú dollármilliókról igen. Nem csoda: Amerikában anyák napja még odébb van, és a címben foglalt jeles nap hiányában ez csak egy tucatszerű romantikus dramédia, amin a műfaj kedvelt színészei (Jennifer Aniston, Kate Hudson, Julia Roberts) sem tudtak segíteni. 8 millió dollárral negyedik lett a film, ami 25 milliós büdzsé mellett nem késztet senkit kardba dőlésre, de hát hol van már ez a Valentin nap 56 milliójától? Végeredménynek korrekt lett volna ilyesmi az Anyák napja számára, de ennek fele az, amire igényt formálhat legföljebb.

A Ratchet & Clank - A galaxis védelmezői (Ratchet & Clank; hazai bemutató: már a mozikban) egy videojáték alapján készült animációs sci-fi akciófilm, amelynek költségvetése 20 millió dollár volt. A Gramercy logót hasznosító Focus Features bátorkodott be vele az amerikai mozikba (nem is kevésbe), de hát az ilyen műfajban utazó gyerekfilmek rendszerint a startkor megfeneklenek (ahogy a videojáték-adaptációk java is). Most sem volt ez másképp: ötmilliót sem volt képes összekattintani magának a film, s éppígy nem meglepő, hogy a kritikusok is elagyabugyálták.

> korábbi filmek
42 millió dollárral áll az élen A dzsungel könyve. A Disney filmje ezt bizony harmadik hétvégéjén halmozta fel, amikor ennél többet korábban csak hat film gyűjtött. Negyedmilliárd az aktuális mutató.

Az érdektelen újdonságokból nem tudta a legjobbat kihozni A vadász és a jégkirálynő, lévén a Universal fantasyje így is megkapta a maga 50% feletti mélyrepülését. A folytatás tíz nap alatt 33 millió dollárt szedett össze, 115 milliós árcédula mellett, ugyebár.

> végszó & ami jön
Az év egyik leglassabb víkendjét zárták az amerikai mozik, egy hét múlva azonban egyetlen film fog kétszer annyit termelni, mint most a top 10 együttesen. Az Amerika Kapitány: Polgárháború megcélozhatja a dobogót a Marvel-nyitányok mezőnyében... miután e hétvégén be is tárazott 200 milliót a világ más tájairól.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A dzsungel könyve
$42.4m $252.1m $175m
2 2  A vadász és a jégkirálynő
$9.4m $34.0m $115m
3 ú  Keanu
$9.4m $9.4m $15m
4 ú  Anyák napja
$8.3m $8.3m $25m
5 3  Barbershop: The Next Cut
$6.1m $44.7m $20m
6 4  Zootropolis - Állati nagy balhé
$5.0m $323.5m $150m
7 ú  Ratchet & Clank - A galaxis védelmezői
$4.8m $4.8m $20m
8 5  A főnök
$4.3m $56.1m $29m
9 6  Batman Superman ellen
$3.8m $325.1m $250m
10 7  Beépített tudat
$1.3m $13.5m $31.5m

 

 

Címkék

box office comedy animation sci fi warner game adaptation children movie focus features open road films

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr588677788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.05.03. 10:30:18

Úgy látszik, hogy lassan, talán már a jövő hétvégén, a Zootropolis is lehagyja a Batman v Superman-t

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása