aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: étvágytalanság Takács Máté
2015. november 22. 17:40:00

Kategória: film 1 komment

Az éhezők viadala: A kiválasztott befejező része nem kanyarított akkora box office-lakomát, mint elődei, mindazonáltal a 100 millió felett nyitók táborát gyarapítja, s ezzel egy kis történelmet is fabrikált, elvégre nincs még egy olyan franchise, aminek négy része is kilenc számjegyű bevétellel indított volna. A további újdonságokra kevesen voltak kíváncsiak: a The Night Before még mentheti a menthetőt, ellenben a Szemekbe zárt titkok képtelen volt érvényt szerezni létének.

hunger_games_mockingjay_pt2_kiskep.jpg

> új filmek
Nyújtották, mint a rétestésztát, és így el-elszállingózott az a nagy étvágy, ami az első két rész idején látványosan megmutatkozott: Az éhezők viadala: A kiválasztott befejező része (The Hunger Games: Mockingjay Part 2; hazai bemutató: már a mozikban) az eddigi legkisebb közönség előtt futott az első három nap folyamán a sorozatból, ami egy záróakkord esetében nem túl hízelgő fejlemény. A törés persze már egy éve megtörtént: A kiválasztott 1. részből hiányzott a címbeli viadal, ami alapvető eleme volt annak, hogy disztingválja magát a Lionsgate terméke a többi disztopikus young adult-produkciótól. Ennek százmillió dollár látta kárát, és most megint szűkül a kör, annak ellenére, hogy a finálék nemrégiben még visszafelé terelték a közönséget. A végső felvonás 101 millió dollárral indított, ami hozzávetőleg 25 millióval marad el az ideálistól. Ez a 25 millió persze csekélység azzal szemben, mint ha csak három film készül a könyvekhez igazodva, úgyhogy hiába kell majd kapkodnia magát a 150 milliós árcédulát viselő adaptációnak a 275 milliós amerikai bevétel archiválásához, a biznisz jól sül el. És a forgalmazó már keresi a módot az újabb Éhezők viadala-filmekre, miközben A beavatott és Az útvesztő második részei kissé vészharangot kongató módon maradtak el az elsőktől; előbbi esetében ráadásul még két menet van hátra... Az éhezők viadala befejeztével tán ezeknek az ifjúsági sci-fiknek is leáldozóban lenne a csillaga?

Seth Rogen azon tűnődött, milyen körülmények között nem szívott még el a vásznon pár dzsoját, és a karácsony mellett döntött. A The Night Before című vígjátékban Joseph Gordon-Levitt és Anthony Mackie társaságában műveli emberünk vélhetően a tőle megszokott dolgokat, amik azonban a nézőket nem teszik a szokás rabjaivá: 10 milliót bír felmutatni a Sony csaknem 3000 moziban bemutatott gyermeke, de talán tudja még majd kamatoztatni feltehetőleg roppantul ünnepi hangulatát és a viszonylag erős nézői visszajelzéseket, s akkor kicsit túlhalad a Fifti-fifti és a Szekatúra 35-37 milliós szintjén.

Öt-hat évet váratott magára az Oscar-nyertes Szemekbe zárt titkok amerikai feldolgozása. A projekt talált ugyan magának egy megbízhatónak vélt alkotót Billy Ray személyében, és persze szereposztása is figyelemreméltó a sok Oscar-díjas/jelölttel, ám gyakorlott forgalmazót nem sikerült belasszózni. Ezzel együtt az STX kezében Az ajándék már sikerré érett a nyáron, így hát a lehetőség adott lett volna a Szemebe zárt titkok (Secret in Their Eyes; hazai bemutató: december 3.) előtt is, csak hát, nem lett túl jó, a jelek szerint. A 6.5 millió dolláros start jelentette közöny egybevág a remake-tervet övező fenntartásokkal, és ez így 19.5 milliót sem ígér az éppen ennyit kóstáló kriminek.

> korábbi filmek
Az éhezők viadala betoppanása arra azért mindenképpen jó volt, hogy lesöpörjön mindenki mást az asztalról. A Spectre - A Fantom visszatér és a Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts-film nem fékezett be, ami elsősorban Bondnak rossz hír, lévén 15 millió alatti harmadik hétvégéjével búcsút is inthet a még megmaradt reményeknek a 200 milliós végződésre. A Fox rajzfilmje 13 millióval került most a 100 milliós kapuba, és majd kiderül, mennyire állja a Dinó tesó szerdai érkezését.

Már csaknem 600 mozi játssza, s így a top 10-be került a Spotlight. Az ábra szerint nem csak a kritikusok, de a nézők is kedvelik a díjesélyes drámát, hiszen csaknem 6000 dollár jut minden teátrumra, ami a sorstársaknak nemigen adatott meg mostanság ekkora szinten. Hosszú futam előtt áll az Open Road Films gondozottja.

> végszó & ami jön
Mivel Az éhezők viadala visszavett a tempóból, így a komplett hétvégi forgalom is elmarad a tavalyitól. Na de mégis csak százmilliók röpködnek, és négy epizód után helyet is kell engedni az újoncoknak, márpedig a hálaadás hete tartogat sokfélét: a Pixar másodjára szeretne betalálni idén a Dinó tesóval, és ebben nem is lesz hiba. Ezen kívül a kedvező kritikákat kapó Creed pályázik még érdemi figyelemre, az meg majd kiderül, hogy jut-e hely még a Victor Frankensteinnek is.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Az éhezők viadala: A kiválasztott (befejező rész)
$101.0m $101.0m $150m
2 1  Spectre - A Fantom visszatér
$14.6m $153.7m $250m
3 2  Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts-film
$12.8m $98.9m $100m
4 ú  The Night Before
$10.1m $10.1m $25m
5 ú  Szemekbe zárt titkok
$6.6m $6.6m $19.5m
6 3  Káosz karácsonyra
$3.9m $15.0m $17m
7 4  Mentőexpedíció
$3.7m $213.0m $108m
8 4  Spotlight
$3.6m $5.9m $20m
9 5  The 33
$2.2m $9.9m $26m
10 7  Kémek hídja
$1.9m $65.2m $40m

 

Címkék

sony remake box office comedy seth rogen sequel joseph gordon levitt adaptation anthony mackie lionsgate young adult the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr88100036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ecco 2015.11.23. 18:14:31

"tán ezeknek az ifjúsági sci-fiknek is leáldozóban lenne a csillaga?"

Csak várni kell pár évet, hogy új generációk lépjék át a PG-13-as korhatárt, és már lehet is eladni ugyanezt a moslékot. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása