aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az éhezők viadala - a kiválasztott (befejező rész) [hunger games: mockingjay part 2] (2015) Németh Barna
2015. november 18. 20:02:00

Kategória: film 3 komment

Ennek is vége.  Három évvel azután, hogy a Lionsgate óvatosan, nem túl nagy büdzséből gazdálkodva tálalta a soványka adag, bár elég ízletes előételt (majd a sótlan levest), Az éhezők viadalára éhező rajongók asztalára megérkezett a főétel. Desszert nem lesz.

mockingjay.jpg

S hogy ízlett-e ez a falat? Azt hiszem, ezen a ponton már nem túl kockázatos kijelenteni, hogy aki lenyelte az eddigieket, ezt is szívesen legyűri majd. Aki viszont ideje korán távozott az asztaltól, azt a bőséges köret képzeletbeli képe sem csábítja majd vissza. Legalábbis a stúdió nem fukarkodott, amikor egy jó szaftos finálé ígéretével kezdte reklámozni az utolsó felvonást. Erre volt is okuk, hiszen hiába az eddigi hétszeres haszon, a tavalyi adag meglehetősen rossz szájízt hagyott maga után.

Sajnos a befejező rész első jelenetei sem oszlatják el a kételyt, ha a lexikonban lenne „könyvszerű film” címszó, ez az alkotás tökéletes illusztráció lehetne hozzá. Az alkotók letudnak egy fejezetet, majd a finom átmeneteket mellőzve ugranak a következőre úgy, hogy a két jelenet közötti elsötétedés közben akár lapozhatnánk is egyet. Igaz, ez nem új keletű probléma a sorozat történetében, csakhogy az első két epizód cselekménye, és a harmadik rész viszonylagos zárt tere (és viszonylagos eseménytelensége) jobban elfedte ezt a problémát, ami itt megmutatkozik, darabossá téve a filmet.

Darabossá, de nem szétesővé. Sőt, az alkotók annyira fókuszáltak a két végcélra – azaz a szabadságharcra és Katniss érzelmi életének egyenesbe hozására -, hogy mintha hentesbárddal munkálnák a jégszobrot, szinte sulykolják a nézőbe a történet tartópilléreit a túlságosan kiemelt párbeszédekkel*, alaposan kihangsúlyozva mindent, aminek később jelentősége lesz. Haladunk egyről a kettőre, a hiátust pedig akciójelenetekkel igyekeznek betölteni, amelyek az arénákból a főváros utcáira helyezett „játék” egyes állomásai, természetesen a PG-13 besoroláshoz finomítva a látványt, de a könyvtől való eltérések többségének is ez az oka.

De vissza az akcióhoz, a mennyiségre most nem lehet panasz, és a minőségre sem nagyon. Bár a cirka 150 millió nem 250, túlságosan nem tudnék belekötni a látványba. Nem ez az, ami miatt nem lett elég grandiózus, elég emlékezetes a végkifejlet, azért inkább a finoman hangolt nyomaték hiányát okolhatjuk. Egy kicsit közelebb kellett volna hozni a nézőhöz a nagy döntéseket, a sorsfordulókat, mert hiába kerül pont minden végére, hiába hullanak a szereplők úgy, mintha George R.R. Martin ment volna végig rajtuk, nézőként ezt inkább értjük, mint átérezzük. Pedig a nagy történetek nem működnek enélkül. Így a konzumtermékek készülnek, a tipikus hatpertízesek, a klasszikus , mint amilyen ez a film is. Nem méltatlan lezárás, de nem is maradandó. Olyan közepes. Már nem is kell az a desszert, bár...

SPOILER!!! SPOILER!!!

...talán nem volna rossz, ha Katniss beváltaná kisbabájának tett ígéretét, és néhány év múlva újramesélné ezt az egész históriát kicsit egyenletesebb színvonalon.

*Ezen mondjuk a mérhetetlenül lapos szinkron csak rontott.

hunger_games_mockingjay_part_2_magyar_poszter_03_b.jpg

Címkék

kritika *** fantasy sci fi forum hungary woody harrelson julianne moore lionsgate josh hutcherson liam hemsworth jennifer lawrence the hunger games philips seymour hoffman

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr998083450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fade 2015.11.24. 20:44:26

Nekem tetszett, de inkább csak sorozat zárásként funkcionál. Azoknak szól, aki szerették az előzményt, önmagában csak egy közepes film.
A lázadás és a Kapitólium bukása csak engem emlékeztetett a cári Oroszország bukására? Nekem a lázadók nagyon kommunistának tűntek :)

misafeco 2015.11.24. 23:13:39

@fade: Szerintem is ez a legjobb párhuzam, esetleg a francia forradalmat dobnám még be. A rezsim leváltása sokszor járt tisztogatással a történelemben, és nem feltétlenül lett jobb utána, sőt. A 13. körzet egyértelműen a kommunizmust jelképezi, az egyenruhák, a propaganda, a szigorúság, stb. Még a hidegháborút is megidézi a film a rengeteg nukleáris fegyverrel. Az utolsó két film gyakorlatilag az extrém kapitalizmus szembeállítása a(z extrém) kommunizmussal, a következtetés pedig nagyon helyesen az, hogy egyik rosszabb, mint a másik.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása