aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a kis herceg [the little prince] (2015) Richter Géza
2015. november 06. 00:25:48

Kategória: film Szólj hozzá!

 - SPOILERMENTES -

A rajzfilm főhőse, a vélhetően egyedülálló, ám biztosan eredménymániás édesanyjával új lakókörnyékre költöző kislány és a szomszéd öregúr, az egykorvolt pilóta között szép lassan barátság szövődik. A szürke hétköznapok hajtásához szokott nebuló nagypapapótléka hóbortos iránymutatásának segítségével megismerkedik a kis herceg színpompás fantáziavilágával, ami észrevétlenül megváltoztatja egész életét.

Rövid időn belül a második feldolgozás kerül a mozikba, ami klasszikus örökzöldet próbál napjaink elvárásainak megfelelően adaptálni. Mindkét, látszólag gyermekded irodalmi alapanyag valójában több generációt szólít meg, egyúttal a közöttük zajló kommunikáció működőképességéről is szól. A "Weird Al" Yankovic és SpongyaBob háza tájáról indult, majd a Kung Fu Panda egyik direktoraként elhíresült Mark Osborne és nemzetközi csapata a Pán stábjához képest jóval sikeresebben teljesítette az aktualizálás jelentette kihívást. Ennek oka javarészt abban keresendő, hogy különbözőképpen nyúltak a választott matériához, hiszen nemcsak a vásznakon láthattuk már számtalanszor annak igazolását, hogy néhány finom gesztus jóval többet érhet a hatásosnak szánt, ám végül hatásvadásznak bizonyuló csinnadrattánál.

A film elsődleges érdeme, hogy nem csupán Antoine de Saint-Exupéry művének mondanivalójához, hanem annak visszafogott hangneméhez is hű marad, miközben kifejezetten naprakész, és korunk apraja-nagyja számára érthető. Olyan, mára talán elcsépeltnek tűnő érzelmeket mutat be őszintén és giccsmentesen, mint a félelem és a szeretet. Nem kell nagy dolgokra gondolni, mint a háborútól vagy természeti katasztrófától való rettegés, esetleg valamilyen szélsőséges fóbia bármitől: a manapság szinte népbetegségnek számító szorongás olyan jelentéktelennek látszó kérdésekkel őrli fel a lelket, mint "vajon mi lesz, ha kirúgnak és nem kapok munkát?" vagy "hogyan tudom biztosítani a leginkább az utódom jövőjét?" Ockham óta tudjuk, hogy a legegyszerűbb megoldások a legnagyszerűbbek, így aztán ne számítsunk másra válaszként, mint a gyermeki képzelet szeretet- és örömteljes, teremtő erejére.

A regényt kizárólag a központi szálra koncentrálva még narrációval együtt is lehetetlen lenne úgy dramatizálni, hogy ne vesszenek el a szöveg egyes fontosnak tartott részei, ezért nagyszerű ötlet a sztori a sztoriban módszer alkalmazása a megfilmesítésnél. A kétféle technika és ábrázolásmód, vagyis a CGI és a stoptrükk váltogatásának köszönhetően a legkisebbeknek sem okoz nehézséget az események követése és elkülönítése egymástól, ráadásul az alkotók igen dicséretesen a szerző eredeti illusztrációit használták a modernizálás során. A két stílus emellett tökéletesen ellenpontozza egymást, megadják a történet ritmusát, kiemelnek és hangsúlyoznak ott, ahol szükséges. Könnyen belátható (-hallható?), hogy egy animációs produkció esetén nem kevés felelősség hárul a figurák hangját adó színészekre. E téren a magyar változat munkatársai egyáltalán nem vallanak szégyent, különösen Csuja Imre végzett tiszteletre méltó munkát, a tőle általában megszokott szerepkörtől eltérő karakter miatt hatalmas piros pont jár a szinkronrendezőnek, honfitársunk simán Jeff Bridges-zével egyenértékű teljesítményt nyújt.

Számomra az év egyik meglepetésmozija A kis herceg, méghozzá az egyszerre szép és okos fajtából. Kézenfekvő parafrázissal élve aki nem csak a szemével, ámde nyitott szívvel nézi a megelevenedő mesét, hasonlóan felemelő élményben lehet része.

Kövess minket facebookon és twitteren!

the_little_prince_magyar_poszter_b.jpg

Címkék

kritika **** fantasy cannes animation paramount benicio del toro csuja imre stop motion cgi hans zimmer marion cotillard jeff bridges rachel mcadams paul giamatti paul rudd james franco albert brooks adaptation ricky gervais eurocinema children movie mackenzie foy french cinema a company hungary mark osborne cannes 2015 richard harvey riley osborne bud cort

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr958050794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása