aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: dheepan (2015) Richter Viktor
2015. október 10. 21:29:54

Kategória: film 12 komment

 - SPOILERES! -

A Srí Lanka-i polgárháború negyedszázados vérontás után 2009 májusában ért véget, amikor a tamil lázadók fegyverszünetet kértek a kormánytól. Jacquies Audiard harmadik filmje az egykori Tamil Tigris Dheepannak a harcok befejezése után, a külvárosi dzsungelben adódó viszontagságairól mesél. A történet fontos kérdése, hogy a két sorstársával együtt Franciaországba menekülő férfi el tud-e szakadni a háború okozta testi-lelki szenvedés gyötrelmes emlékeitől, hogy egy új, dolgos hétköznapokkal teli életet teremtsen az európai közegben?

dheepan002.jpg

Az első pár percben azonnal megtudjuk, hogy Dheepan (Jesuthasan Anthonythasan) a hatóságok szemében nem is önmaga, a menekülttáborban csak kapott egy útlevelet, aminek a fényképén egy rá hasonlító férfi van. Ugyanekkor, ugyanott pontosan így jár Yalini (Kalieaswari Srinivasan) és az iskoláskorú Illayaal (Claudine Vinasithamby) is: idegenek egymás számára, de a cél érdekében innentől ők hárman rokonok.

Frankhonba érkezésük után Youssouf (Marc Zinga), a kirendelt szociális munkás támogatásával Dheepan lakótelepi gondokként kap munkát, Yalini az egyik szomszéd, Monsieur Habib (Faouzi Bensaidi) bejárónőjeként segíti a "család" megélhetését, Illayaal pedig elkezdi az iskolai felzárkóztató foglalkozásokat. Közösen, a kislány segítségével kezdik elsajátítani a francia nyelvet, illetve vele együtt tanulják a hétköznapok viselkedési formáit és kommunikációs gesztusait. Lassan, de mindhárman megtalálják helyüket a külvárosi környezetben, melynek heterogén származású tagokból álló, és a beilleszkedés különféle fokain járó lakóközössége mintha Mathieu Kassovitz Gyűlöletéből toppant volna elénk.

dheepan001.jpg

Amíg az 1995-ös La haine a társadalmi környezet konkrét tettekben manifesztálódó befolyását boncolgatta, addig a Dheepanban a "feleség" és a "férj" lelkének rezdülései, vívódásai, az új helyre és helyzetekre adott reakcióik bemutatása áll a középpontban. Érthető és könnyen belátható, hogy nem képesek egyik napról a másikra működő mikroközösséggé válni, hiszen a boldogságot "normális esetben" sem adják ingyen.

Audiard ezzel elkerüli, hogy a menekültekkel kapcsolatos bármiféle társadalmi álláspont vagy ítélet szószólójává váljon: a trió sztorija mindvégig karnyújtásnyira folyik tőlünk, de nem válik az újrakezdés univerzális tanmeséjévé. Ez csakis a három, az élet forgatagában egymás mellé kerülő és komótosan összekovácsolódó ember története, ami nem nyújt önmagához olyan kulcsokat, melyek a széleskörű általánosításhoz vivő ajtót nyitnák ki.

dheepan004.jpg

Tartózkodó álláspontja ellenére a rendező azonban kis mértékben, de mégis stilizál és heroizál. A telep környéki bandák közt elharapózó indulatokból, és a belőlük kipattanó erőszakból Dheepan is megkapja a saját kis szeletét, amitől a nyugodt habitusú, becsületes férfi rövid időre hőssé válik. Ennek következményeként a döcögve haladó "családi élet" új lendületet kap: a váltók sebes átállítása meghozza az addig csak vágyott és közelített "mi" élményét, egyben valódi társakká teszi a két felnőttet.

Ebből a szemszögből nézve a történet heroizált vonása nem idegen a Dead Man's Shoes vagy a Harry Brown rajongói számára sem. Audiard viszont még a film utolsó tíz percében bekövetkező atrocitást is képes olyan mértékben költői ecsetvonásokkal ábrázolni, hogy az a nézőt nem egy vérontás képeiben meríti meg, hanem a főszereplő megvilágosodással egyenértékű felismerésére vezeti rá. A Dheepan végeredményben szemérmesen tartózkodik a bevezetőben feltett fontos kérdés megválaszolásától, de csöndes mosolya azt sugallja, hogy ez a válasz az "igen, lehetséges".

Kövess minket facebookon és twitteren!

dheepan-plakat.jpg

Címkék

spoiler **** cannes jacques audiard eurocinema cannes 2015 dheepan jesuthasan anthonythasan kalieaswari srinivasan claudine vinasithamby faouzi bensaidi vincent rottiers marc zinga

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr827954314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.10.11. 09:46:29

Mekkora jó lenne, ha a művészeti díjakat nem politikai szempontok alapján osztogatnák szélsőlibsik.

gumirocker 2015.10.11. 10:00:11

Mekkora jó lenne, ha egy filmben azt látnánk, ami - egy elég húzós élethelyzetet, amit valaki jó arányérzékkel mond el és ezért díjazzák.

midnight coder 2015.10.11. 10:14:09

@gumirocker: Á, ennek semmi köze a szíriai menekültválsághoz, dehogy. Ahogy Kertész akkor is megkapta volna az irodalmi Nobel díjat, ha történetesen a Szudéta-németek kitelepítéséről ír...

♔bаtyu♔ 2015.10.11. 10:37:51

Érzek ebben valami antiszemitizmust, a holokauszt megkérdőjelezését.

♔bаtyu♔ 2015.10.11. 10:50:01

@midnight coder: Az igazán jó az lenne, ha nem is a szélsőlibsik osztogatnák a díjakat.

Akkor talán komolyan vennék ezeket a nézők is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.11. 11:16:08

A lényeg az, hogy a filmbéli bevándorlóknak sikerül a beilleszkedés egy európai országba.

Innentől mi a fészkes fenének is tiltakozunk a "menekültek" és a gazdasági bevándorlók ellen? Nekik is biztos sikerülni fog.

Abcúg Orbán, abcúg fasiszta és xenofób Magyarország!

Éljen Gyurcsótány - hoppá, ő már legutóbb elfogadhatónak nevezte a déli határzárat: Abcúg Gyurcsótány is!

Éljenek a "menekültek", legyünk mi is Willkomenskultur!

@midnight coder:

Miket beszélsz! A díj odaítélésének NINCSEN semmi politikai háttere, ugyan dehogy!

Nemfajtalan srác 2015.10.11. 11:36:18

Kíváncsi vagyok, mikor kapna Arany fácánt egy olyan film, ami Deperdieu Franciaországból, vagy Snowden USA-ból való elmeneküléséről szól

Vagy az nem olyan trendi?

Németh Barna 2015.10.11. 12:18:19

@Nemfajtalan srác: Például idén? Több tucatot. Citizenfour, a gyengébbek kedvéért.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2015.10.11. 13:19:45

@Németh Barna: @Nemfajtalan srác: És még ezút jön az Oliver Stone-féle Snowden-film (mondjuk annál már az is nagy teljesítmény lesz, ha a középszer fölé kerül)

exilis 2015.10.12. 17:28:50

Istenem, már itt is a kretén csürhe osztja a bölcsességet. Menjetek a politikával a jó kurva anyátokba, a fasz se kíváncsi arra, hogy egyik kretén libsizik, a másik kretén meg nácizik. Húzzatok valamelyik polfórumra a picsába.

sung_tongs 2015.10.13. 12:03:39

@totorohun: Nem ezekkel a szavakkal, de így-így.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása