aeon flux

ready for the action now, danger boy?

trailer: az eichmann show (2015) Kovács Erzsébet
2015. augusztus 29. 18:47:36

Kategória: film tv 9 komment

Messze a karácsony (Sherlock karácsonyi különkiadás), hát még messzebb a jövő év (Captain America: Civil War). Aki a Martin Freeman utáni éhségét akarja csillapítani, annak moziba kell menni.

A sztárszereposztás, no meg a megdöbbentő archív felvételek szólnak annak a minőségi BBC-tévéfilmnek a javára, amelyet most néhány magyar mozi is vetít. Sokan talán fanyalognak, hogy már a könyökükön jön ki a téma, ám nem volt ez mindig így. Közvetlenül a második világháború után mind a győztes Nyugat országai, mind a fiatal Izrael szégyenkezve és hitetlenkedve hallgattak, mintha jobb szerették volna meg sem történtnek tudni a felfoghatatlan közelmúltat. Csak 1961-ben tört meg a csend, amikor a zsidó állam szinte már kínos precizitással állította bíróság elé az Argentínában elfogott Adolf Eichmannt (aki a Magyarországon, a német megszállás után történteknek is tevékeny részese volt). A monstre pert, amelyben először tanúskodtak a nyilvánosság előtt a holokauszt túlélői a személyes élményeikről, és először vetítették le a lágerekben készült dokumentumfilm-részleteket, úttörő módszerrel, Milton Fruchtman producer (játssza Martin Freeman) és Leo Hurwitz rendező (játssza Anthony LaPaglia) munkája révén élő adásban közvetítették az izraeli tévén, majd felvételről az USA-ban. Ennek a felvételnek a történetét, a munka során felmerülő szellemi és technikai problémákat eleveníti fel Az Eichmann show.

Eichmann arckifejezését, a vád kérdéseire és a bizonyítékokra adott reakcióit, válaszait mi, nézők is az archív felvételeken keresztül fogadjuk be és próbáljuk megérteni az embert és tetteit. Éppúgy, mint Hurwitz, aki a vádlott arcán elidőző közeli felvételekkel igyekezett választ találni a kérdésre és közvetíteni: hogyan történhetett meg mindez? Éppúgy, mint Hannah Arendt, aki ugyanezeket a felvételeket nézve írta híres elmélkedését a gonosz természetéről. Azt hiszem, ezért az intellektuális kihívásért érdemes a leginkább megnézni a filmet.

Címkék

bbc trailer history drama historical anthony lapaglia martin freeman

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr637743942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isvaen 2015.08.30. 23:02:37

"és először vetítették le a lágerekben készült dokumentumfilm-részleteket"
naaaaa... a helyedben azért ennek utána néztem volna, mielőtt leírod.

Kovács Erzsébet 2015.08.31. 12:58:20

@isvaen: Arra gondolsz, hogy a nürnbergi perben is használták bizonyíték gyanánt? Valószínű, de a tárgyalótermen kívül más nem látta (és akkor pontatlanul fogalmaztam az inkriminált mondatot).

isvaen 2015.08.31. 13:33:09

@Kovács Erzsébet: nem valószínű, biztos: szeptember 29-én (ha nem csal az emlékezetem) az amerikai csapatokét, a következő év januárjában (?) az oroszokét vetítették le.

isvaen 2015.08.31. 16:32:08

@isvaen:
pontosítok:
november 29 ill. február 19

Kovács Erzsébet 2015.09.01. 13:01:16

@isvaen: Köszönöm a pontosítást. Ebből a tévéfilmből (emlékeim szerint) nem derül ki, hogy az Eichmann-perben, illetve annak a tévés közvetítésében melyik felszabadító hadsereg felvételeit használták fel.

isvaen 2015.09.02. 08:26:57

@Kovács Erzsébet: sztem nem releváns. semmi mossa le a gyengeséget és tanácstalanságot a készítőkről.

isvaen 2015.09.02. 08:27:48

@Kovács Erzsébet: (megjegyzem, azóta sincs javítva)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása