aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: vakáció [vacation] (2015) Takács Máté
2015. augusztus 26. 22:54:00

Kategória: film 8 komment

Meg se próbálja senki összeszedni, mi minden került az utóbbi időkben és fog még a következő években újrahasznosítva a mozikba. Marhára unalmas már, hogy a '80-as, sőt a '90-es évek közkedvelt, vagy akár csak módjával kedvelt filmjeit átfazonírozva ugyan, de ismételten áruba bocsátják. Ezek a produkciók az ebben az iparban is tomboló termékszemlélet legújabb lépcsőfokán hevernek, és gyakran csak arra jók, hogy felértékeljék az ember szemében a korábbi verziókat, még akkor is, ha nem volna szükségük ilyesfajta megerősítésre.

vacation.jpg

Szerencsére a Vakáció azért nem ilyen film. Egy vígjáték a célját csak úgy érheti el, ha vicces, s nem elég nosztalgikusnak lennie – márpedig ezt a távoli folytatást akár végig is lehet nevetni, és a poénok meglepően széles skálán mozognak. Ennek haszna, hogy legalább egyszer biztos mindenki felnevet rajta, és emiatt nem kell még csak szégyellnie sem magát. Persze, persze, egy ilyen gátlástalan filmben a számító, aljas és olcsó viccekkel is meg kell birkózni, de hát a mixben ott a helyük.

Hogy ez a film ilyenre sikerült, az gyökerei talán téves értelmezésének számlájára írható: a családi film klasszikusának számító Családi vakáció ugyanis 1983-ban R korhatárral futott, aminek oka egyszerűen az volt, hogy nem létezett még a PG-13. Clark Griswold súlyos túráinak utóbbi két darabja már ebbe a kategóriába esett, de persze az új film készítői a korábbi lehetőségeket ragadták meg a mai divatnak hódolva, s néhány eredetibb húzás mellett telepakolták szexuális humorral és trágár kisgyerekkel a sztorit.

A sztorit, ami szégyentelen, de kitervelt és hellyel-közzel vállalt másolása az eredetinek, alaposan felpörgetve. Valljuk meg, már 32 évvel ezelőtt sem az volt az alappillér, hanem a humor és a Chevy Chase által játszott központi figura, akit nagyon lehetett bírni alkalmatlansága, naivitása, tántoríthatatlansága, lelkesedése és még megannyi dolog miatt. A fia, Rusty vezette mostani trip ebben szenved komoly hiányt: a figurák vagy satnyák, vagy idióták, vagy mindkettő, aligha kedvelhetők és a kötetlen vígjáték igényelte lazább hozzáállás mellett is nehezen hihető dolgokba bonyolódnak. Bár szó se róla, időnként azért az is vicces...

Oké, feladom: a Vakáció megússza azzal, hogy vicces. Hiszen már erre se nagyon lehetett számítani a szennyvízfürdővel terhelt előzetesek nyomán. Vannak erősre fűzött kötelékei a korábbi filmekkel, könnyű azonban önállóként kezelni, és akkor akkora sértést sem jelent a Chase-féle verziókra, amik között azért szintén akadtak kevésbé sikerült eresztések. Tovább megyek: a Vakáció nem a leggyengébb vakáció az öt közül. Az túlzás, hogy "nem lesz semmi gáz", mert messze nem olyan jó, mint a Családi üzelmek, közel sem olyan élvezetes, mint egy menet a hullámvasúton, ráadásul nem egy jobb ajánlatom lenne az idei felhozatalból, de olyan egy sem, amelyben babakék, forgóüléses albán családi gépjármű késztet frekventáltan nevetésre. Meg még ki tudja, mi.

Kövess minket facebookon és twitteren!

vacation_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika *** comedy christina applegate road movie intercom sequel chevy chase leslie mann ed helms chris hemsworth

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr227737008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LasDen 2015.08.26. 23:51:43

Tök durva. Emlékszem, hogy olvastam róla anno, hogy reboot/remake/reakármizni akarják Griswoldékat, de aztán ennyi. Totál elsunnyogott mellettem a film, csak pislogtam mikor a mozikban láttam. :D

Azért egynek majd jó lesz biztosan....

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.08.27. 05:56:39

Hát Seal meg hogy került ide? :-DD

Jack Skellington75 2015.08.27. 09:11:37

Azt hiszem más filmet néztünk! Nézhetetlen celluloidhulladék. Az év legrosszabb filmje, amit láttam. Majdnem kijöttem... Gusztustalan, túlnyújtott poénok....értelem nélkül. Semmivel sem jobb, mint ha egy Adam Sandler mocskot néznénk...
Nagyon meglepett a 3 csillag, főleg itt....
Nálam ez a film 1, azaz egy csillag.

Spawn85 2015.08.27. 12:23:08

Egynek elmegy ahogy mondani szoktam ha épp nincs más a tévében. (Ami vicces mert nincs tévém, mindegy)

Tetszett meg megtartották az eredeti film főcímzenéjét meg az eredeti szereplők cameoja is jópofa volt.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.08.27. 21:45:43

@Jack Skellington75: Egy Adam Sandler-film (bár már egy ideje nem láttam olyat), sőt *a* legjobb Sandler-film legjobb poénja is alulról verdesi a Vakáció leghitványabb poénját, és igazságtalan, már-már szemellenzős hozzáállás a fent is említett "számító, aljas és olcsó" poénok miatt leírni a filmet, miközben a fent is említett módon "a poénok meglepően széles skálán mozognak", tehát mindenfélét kínál, amivel hellyel-közzel kiegyensúlyozottá, befogadhatóvá válik. A poénok pedig gyakran értelem nélküliek azon túl, hogy nevetésre ingereljék a nézőt. Mi más lehetne az értelmük?

A 3 csillag okozta meglepettséget jó néven veszem, ugyanakkor sok jó nevű oldalon találni még hasonló szinten mozgó értékelést.

Jack Skellington75 2015.08.28. 12:28:51

@Takács Máté: "legjobb Sandler-film legjobb poénja is alulról verdesi a Vakáció leghitványabb poénját" - Ezt viccnek szántad, remélem! :-)
" nevetésre ingereljék a nézőt. Mi más lehetne az értelmük?" - hát ez volt a legnagyobb bajom...egyáltalán nem nevettem, csak feszengtem és néha elmosolyodtam.
De állítólag nekem nincs humorérzékem... ;-)

Mindenesetre a vitát is sajnálom erre a filmre. Meglepett, hogy ilyen pozitív a véleményed, de nekem is megvannak a bűnös élvezeteim a filmek terén! ;-)

Remélem ez csak kisiklás volt az értékeléseidben! :-D
Kerülöm a kritikákat, de az ittenieket el szoktam olvasni, megszokásból is...

Jerryco 2015.09.29. 12:44:08

jerrycomovie.blogspot.hu/2015/09/vakacio-vacation-2015.html

Annyira sajnálom, hogy Chase már nem tudná elvinni a hátán a filmet, mert nekem a Vakáció filmek az ő fizimiskájával működtek igazán.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása