aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: hitman - a 47-es ügynök [hitman: agent 47] (2015) Richter Viktor
2015. augusztus 25. 18:52:04

Kategória: film 10 komment

 - SPOILERMENTES -

Ha én orgyilkos lennék, mindig lopakodnék, senki sem ismerné az igazi arcvonásaimat, testfelépítésemet, és szokásaimat. Ha világklasszis orgyilkos lennék, átlagos arcomon joviális tekintetet viselve nem tűnnék ki a tömegből, minimum öt nyelven beszélnék, jobban ismerném a harcművészetet, mint Neo, valamint többet tudnék a fegyverekről és a technikai cuccokról, mint Rocket Racoon A galaxis őrzőiben. Bevallom, hogy a fentiek közül egyedül az átlagos arcberendezést tudhatom magaménak – nem mintha valaha is eszembe jutott volna orgyiloknak állni.

hitman_agent_47_01.jpg

A 47-es ügynök (Rupert Friend) viszont bírja mindazokat a képességeket, melyek munkája végrehajtásához nélkülözhetetlenek. Ő az, aki sosem lankad, sosem adja fel, és mindig, minden körülmények között tökéletesen végrehajtja a rábízott feladatot. Elszántsága és kitartása már-már a Terminátoréval vetekszik, de amíg a kivégzőgép rettenthetetlen maximalizmusa gépi mivoltának attribútuma, addig 47-es jóval az emberi teljesítőképesség határain túlra merészkedés metaforája.

Gyilkológépünk aktuális küldetésének abszolválása során botlik bele Katiába (Hannah Ware), valamint John Smith-be (Zachary Quinto), és a következő pillanattól kezdve magas fordulatszámon pörgő események sorozata veszi kezdetét, melyekbe a maga módján mindkét férfi igyekszik a lányt bevonni. A hirtelen a hármasfogat középpontjába kerülő hősnőnek nemcsak azzal a problémával kell megbirkóznia, hogy melyikükben bízhat meg, hanem azzal a nehézséggel is szembesülnie kell, hogy élete idáig megválaszolatlan kérdéseire merje-e felfedezni a biztos válaszokat.

A Hitman: A 47-es ügynök a 2000-es megjelenése óta nagy sikert befutott Hitman videojáték-sorozat második mozira adaptált darabja, aminek a forgatókönyve részben az első szkriptjéért felelős Skip Woods keze munkáját "dicséri". Ebből következően a reboot filmélménye olyan, mintha egy óriási monitor előtt ülve figyelnénk a történéseket. Sajnos a végeredmény sokkal inkább csupán egy termék lett, mintsem bármi, amit alkotásnak nevezhetnénk. Egy jól végiggondolt és alaposan átrágott dramaturgiájú sztori sokat segített volna, hogy ne így legyen, de azt kell mondjam, hogy 47-es idei kalandjai nekem nem tűntek többnek, mint egy gyakorlatlan elsőfilmes rendező (Aleksander Bach) nagy költségvetéssel megtámogatott iskolai vizuálprojektje.

Friend számára valószínűleg annyi volt az instrukció a felvételek alatt, hogy vágjon olyan zord arcot, amilyenre csak képes, illetve hogy beszéljen még kevesebbet, mint Peter Quinn-ként a Homeland tévésorozatban. Quintónak szerintem nagyjából azt tanácsolta Bach, hogy időnként a szája szögletéből Spockot idézően mosolyogva grimaszoljon, de amikor mérges, akkor bátran vicsorogjon, és hevesen gesztikuláljon, ahogy anno Sylarként tette a Hősökben. Esélyes, hogy Hannah Ware még ennyi útmutatást sem kapott, mert nála nagyjából kétféle arckifejezést fedeztem fel a 96 perc alatt: a direktor talán úgy gondolta, hogy ennyi éppen elegendő lesz a Katia bensőjét feszítő kérdések és kétségek ábrázolásához. Azt már nem is említem, hogy a szereplők szájába adott szövegek is gyengén sikerültek.

hitman_agent_47_02.jpg

Az akciójelenetek képi megoldásai tetszetősek, ha ez alatt totális CGI-uralmat értünk. Persze nincs hiány fegyverropogásban, robbanásokban, és a nem egyszer stilizált módon folyó vérben, viszont ezen a téren is azt éreztem, hogy az alkotógárda mintha a cukorkaboltba beszabadult gyerekek módjára állt volna hozzá: "bigger, better, faster, more!". És így is lett, de ezzel egyedül a szinte lehetetlen feladatok elé állított kaszkadőrteam nyert magának nevet és elismertséget.

A sokadik szempont, ami tovább növelte nemtetszésemet, hogy Bach a feljebb említett hiányosságok (vagy hibák, ahogy tetszik) feledtetéséhez egzotikus helyszíneket, ultramodern építészeti megoldásokat, illetve futurisztikus belső tereket tárt a néző szeme elé. Ami rendben is lenne – hiszen kevesen vagyunk, akik a közeljövőben pont a szingapúri botanikus kert csodáit, vagy a városállam merész architektúráját fogják testközelből szemlézni –, ha azt éreztem volna, hogy ennek valami érdemi szerepe is van, és a vizualitás nemcsak a film kátyúinak elfedését szolgálná. Csak halkan említem meg, hogy ráadásként a film főcímdala Jimi Hendrix Voodoo Child-jának botrányosan rossz, meggyalázott "átdolgozása".

Összegezve, a Hitman: A 47-es ügynök a második elmulasztott lehetőség arra, hogy egy nagy sikerű, mostanra már fél tucatnál is több folytatást megért számítógépes játék mozivásznos változata megszülessen. Hollywood döntéshozói ugyanis egyelőre jól érezhetően még nem találták meg az ehhez szükséges, sikert hozó egyenletet. A gémereknek azt javaslom, hogy inkább otthon, a képernyőik előtt tolják tovább a széria darabjait, ellenben a John Wick-féle durr-bele-bumm hívei, és az Államokban a polgárok korlátlan fegyverviselési jogai mellett kiálló Nemzeti Lőfegyver-Szövetség tagjai garantáltan kedvelni fogják.

Kövess minket facebookon és twitteren!

hitman_agent_47_magyar_poszter.jpg

Címkék

microsoft windows pc kritika fox ** jatek thriller reboot hitman action zachary quinto intercom crime sequel pc game skip woods ciaran hinds rupert friend game adaptation crime movie hannah ware aleksander bach

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr327731744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LasDen 2015.08.25. 20:21:46

Az a baj, hogy a témából nem lehet olyan filmet kihozni, ami megfelelne a közönségnek. Mert akkor nincs robbangatás, pisztoly párbaj és hasonlók. Csak csendes gyilkolászás. Az meg nem lenne túl izgalmas a nézők számára. Ezért jó ezt játszani és nem nézni...

Repce Manó 2015.08.25. 21:34:14

"hiszen kevesen vagyunk, akik a közeljövőben pont a szingapúri botanikus kert csodáit, vagy a városállam merész architektúráját fogják testközelből szemlézni" - höhö, jöttem dicsekedni, hogy októberben én fogom, már csak azért is nézzem meg a filmet, hogy felfedezzek néhány néznivalót?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.08.25. 21:44:07

@LasDen: Csak kell egy A-listás rendező és egy A-listás színész. Egy normális hozzáállással, valamint Skip "nem tudok írni" Woods-ot elfelejtve, bőven lehetne ebből király filmet készíteni, amit még a nézők is imádnának.

Söprögető 2015.08.25. 22:17:19

Az tényleg senkinek nem tűnik fel, hogy a 47-es ügynök csak akkor szórja az ólmot kilószámra, mikor már tényleg nincs más lehetősége? Két filmből ezek szerint pontosan nullának sikerült megragadni a lényeget, amitől a Hitman Hitman.

mmolnar 2015.08.26. 08:08:50

Szerintem lehetne jó filmet forgatni a témából, pont a lopakodós- csendesen gyilkolós vonalon. Mondjuk úgy, hogy a 47-es áldozatát követné a film az elején, ahogy próbál megszökni, majd ez szép fokozatosan áttolódna a 47-es szemszögébe, ahol meg kiderül a miért.

fade 2015.08.26. 11:21:59

Mekkora gyökér szart lapátoltak össze ebből megint :) Pedig nagyon érdekes témák lennének, például a 47-es "múltja" - ha jól emlékszem már gyermekkorában kiválasztották a képzésre és agymosásra. Lehetett volna az is a sztori hogy megpróbálja kinyomozni mi történt vele (Bourne).
Lövöldözés meg baromira nincs a játékban, pillanatok alatt lelőnek. Az a lényeg, hogy minden feladatot úgy oldj meg hogy CSAK a célpontot ölöd meg. Álcázás, lopakodás, kémkedés - erről szól a Hitman. Ez nem shooter :)

fade 2015.08.26. 11:23:10

@mmolnar: Már ez a 3 sorod többet ér mint a teljes "hivatalos" forgatókönyv :) Marha jó lenne, ha látnánk valakit aki menekül és csak kb egy óra után derülne ki hogy ki üldözi és miért. Azt megnézném.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.08.26. 17:41:39

személy szerint nekem már a főszereplő alkalmatlan a szerepre

Diarmand 2015.08.26. 22:03:01

Nekem bőven elég volt a trailerekben látható "belerúgok az asztalba, majd ettől elsül a puska (!), de vagyok annyira fasza és gyors, hogy a kilőtt golyó útjába rakom a bilincs láncát (!!)" és a "mellizommal eltöröm a késpengét" jelenet. Nyeltem vissza bőszen az epét, mert ő is elmondta volna a véleményét...

fade: egyet kell értsek, mmolnar ötlete igen tetszetős, az elején az üldözött, majd az üldöző szemszöge és közben kiderülnek a dolgok.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.08.27. 10:31:45

"A gémereknek azt javaslom, hogy inkább otthon, a képernyőik előtt tolják tovább a széria darabjait, ellenben a John Wick-féle durr-bele-bumm hívei, és az Államokban a polgárok korlátlan fegyverviselési jogai mellett kiálló Nemzeti Lőfegyver-Szövetség tagjai garantáltan kedvelni fogják."

nana - a John Wick ennél mérföldekkel jobb volt, és nem, piszkosul nem kedveltem ezt, se mint gémer, se mint JW-et kedvelő néző. Ez így egyszerűen szar volt, olyan, mint a marhapörköltre borított franciakrémes, leöntve erőspistás vaníliapudinggal. brrr...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása