aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: mission: impossible 2. (2000) Takács Máté
2015. augusztus 08. 14:32:00

Kategória: film 4 komment

A csaknem két évtizedet átölelő akciófilm-sorozat ötödik része kapcsán újfent beleástuk magunkat a magyar mozis archívumokba, de nem az első, hanem egyből a legvitatottabb és egyben legsikeresebb epizódot pécéztük ki. Jöjjön néhány tény, amit talán nem tudtál a Mission: Impossible 2. magyarországi szerepléséről.

mission_impossible_2.jpg

> 2000-ben a nyár még mindig nem volt csúcsszezon a hazai mozikban úgy, mint mostanság, így a tengerentúlon taroló blockbusterek közül csak néhányat fogyaszthattunk mi is a hőségben. Egy volt ezek közül a Mission: Impossible 2., amit szűk másfél hónappal amerikai premierje után, július 6-án mutatott be a UIP-Duna Film.

> A filmet feliratosan vetítették a mozik. Ez alapvetően nem volt nagy dolog akkoriban, elvégre számos kasszasikert kíméltek meg a mozikban a magyar hangtól, ugyanakkor annak fényében mégis meglepő, hogy az első rész egyike volt 1996 igen kevés szinkronizált bemutatójának. A további lehetetlen küldetések (2006-ban, 2011-ben és most) már ismét magyarul szóltak.

> A Mission: Impossible 2. 24 kópiával indult. A harmadik rész 39-cel, a negyedik pedig 37-tel, a digitális módszerrel vetített Titkos nemzet pedig már 65 teremben látható szimultán módon.

> A mára megritkult éjféli vetítésekből bőven kijutott a filmnek, de legalábbis az éjféli vetítések szellemét idézte meg Budapesten a Corvin Budapest Filmpalota (00:30-kor), mindhárom akkor üzemelő Hollywood Multiplex (Duna Plaza, Eurocenter, Lurdy Ház 00:01-kor) és a Mammut Budai Moziközpont (00:45-kor).

> A fővárosban a premier hetében 11 mozi tűzte műsorra, ezek:

  • Átrium
  • Cinema City - Csepel Plaza
  • Cineplex Odeon Pólus Mozi
  • Corvin Budapest Filmpalota
  • Hollywood Multiplex Duna Plaza
  • Hollywood Multiplex Eurocenter
  • Hollywood Multiplex Lurdy Ház
  • Mammut Budai Moziközpont
  • Rózsadomb Mozi
  • Ster Century Campona Bevásárlóközpont
  • Ster Century Westend City Center

A Mammut napi 18 előadást hirdetett meg, a legkorábban a Corvinban lehetett megnézni (09:45), legkésőbb pedig pénteken és szombaton éjjel 1-kor a Lurdy Házban.

>  A film vetett véget a Gladiátor hét héten át tartó regnálásának az országos toplistán. Az első hétvégén csaknem százezren nézték meg, ebből 56 ezren a fővárosban. Ez a legjobb nyitánynak számított 2000-ben, ugyanakkor éves szinten csak a dobogó harmadik helyéig küzdötte fel magát, a Gladiátor és a Hatodik érzék mögé. A toplistát egyébként három héten át vezette, a Mel Gibson-féle A hazafi érkezéséig.

> 405.046 látogatójával ez a rész a Mission: Impossible-sorozat legnézettebbje. 238,8 millió forintos bevételével ugyancsak messze vezeti a franchise bevételi listáját. A két adatból kiszámítható, hogy egy jegy átlagosan 589,6 forintba került a filmre.

> Tom Cruise karrierjében jelenleg a harmadik helyen áll a nézettségi rangsorban: csak két elsőként, még 1989-ben bemutatott filmje, az Esőember (969.550) és a Cocktail (805.383) előzi meg, valószínűtlenül magas látogatószámmal. Vagyis az elmúlt negyed évszázad több mint 25 Cruise-filmje közül egy sem került közel a Mission: Impossible 2. népszerűségéhez.

> A korhatár körül akadt némi zavar. Kezdetben egycsillagosként tüntették fel a moziműsorban (azaz 14 éven aluliaknak nem ajánlottként), majd egy hónappal később, az augusztus 3-ai műsorhéttől kezdődően már háromcsillagosként szerepelt (azaz csak 18 éven felülieknek ajánlottként) mind a Pesti Műsorban, mind a PestiEstben – miközben a hivatalos korhatárbesorolásaként a csak 16 éven felülieknek ajánlást találjuk. Ezzel egyezik meg a második, 2002-ben, a DVD-megjelenéskor született határozat is, melyen jelenleg is fut.

mission_impossible_2_b.jpg

Címkék

tom cruise action john woo sequel mission impossible spy movie uip duna film kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr217690646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2015.08.08. 15:24:27

Emlékszem, hogy pont akkoriban nyitott a Mammut, de mivel még voltak gebaszok, akciós jegyeik voltak az első hetekre. Így viszonylag olcsón bejutottam rá és mintha premier nap első előadására. Emlékszem, hogy el is lógtam emiatt valahonnan és tök egyedül voltam a film kb első 15 percére. Eléggé kihasználtam, ott sétáltam a sorok között meg ilyenek :D Akkoriban azt hittem ez valami ritka dolog. Tudtam volna, hogy jó 15 évvel később ezt már jó párszor megéltem azután.

--

Na, milyen jó dolog, hogy megtartom a jegyeimet:

Mammut mozi
2000.07.10
10:45
400 forint

Akkor még 12% áfa volt egy mozijegyen. Micsoda idők

Spawn85 2015.08.08. 16:26:16

Áh igen a múltkor pont azon gondolkodtam hogy az első M:I mintha szinkronnal ment volna mozikban, a második pedig tuti feliratos volt. Akkor jól rémlett :)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.08.08. 18:31:48

Újra is kéne már nézni! Überkúlság és pozőrködés netovábbja, imádom. Az a fülhallagtós Oakley de menő volt! Meg a Metallica, meg a Take a look around. Ízig-vérig 2000-es évek az egész!

Egyik első DVD-im egyike volt. Német kiadást kellett szereznem 8000Ft-ért, mert a Paramount filmek hosszú éveket késtek nálunk. Még mindig az van meg.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2015.08.08. 18:34:58

Jah, a motoron visszapillantóból hátrafelé lövöldözést ki ne hagyjam! :D Mi laza már... :D:D:D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása