aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: nyílt nemzet Takács Máté
2015. augusztus 02. 18:05:00

Kategória: film 2 komment

Erőfeszítéseit látva, Amerika igent mondott Tom Cruise-ra: Mission: Impossible: Titkos nemzet meggyőző összeggel nyitott az élen, miközben a még régebbre visszanyúló Vakáció nem különösebben keltett zavart az elmúlt öt nap folyamán.

> új filmek
A Mission: Impossible: Fantom protokoll egészen elképesztő 2011-es sikere (209 millió dollár) csak a zavart fokozta eme franchise box office-lehetőségeit illetően, tekintve, hogy a rekorder második után a harmadik küldetéssel kifújni látszott. Hogy mégis legjobb formáját hozta akkor, az a remek időzítésnek volt köszönhető, hiszen uralni tudta annak az évnek a karácsonyi szezonját, s persze az sem volt mellékes, hogy roppant jó fogadtatásban részesült a kritikusok és a nézők felől egyaránt. Ám ezek után sem volt bizonyos, hogy a szokott módon érkező (nyári szezon, egyből a lehető legszélesebb premier – ti. a Fantom protokoll első körben csak pár száz mozikban debütált) Mission: Impossible: Titkos nemzet (Mission: Impossible - Rogue Nation; hazai bemutató: augusztus 6.) megtartja a sorozatot a csúcson. Azonban a csupa mellétrafálással elmúló júliust követően a közönség valami biztosra vágyott, és az tudvalevő, hogy egy M:I-től mire lehet számítani. Újabban kaszkadőrmutatványokra és a valóságtól csak elnézhető mértékben elrugaszkodó akciókra, amik sarokpontját képezték a film marketingjének is (központi szerepben Cruise repülőgépes bravúrjával), márpedig ez viszonylag ritka attrakció, s mint ilyen, hiánycikk a változatosságot egyre igénylő amerikai piacon. A Titkos nemzet tehát kétséges esélyekkel (túl sok újdonságot egy ötödik résszel nehéz felmutatni), de bizalomgerjesztő elemekkel felszerelkezve várta a bemutatót, ami sikert tartogatott: 56 millió dolláros nyitánya második legjobb a szériában (eladott jegyek számában persze csak a negyediket üti), s mondani sem kell, hogy mennyire meggyőző adat egy 19 éves franchise háza tájáról. Cruise tavaly is behúzta a 100 milliót A holnap határával, vagyis ha megfelelő matéria támogatja, akkor el lehet még adni vele egy filmet – kiváltképp persze Amerikán kívül. A Paramount a 150 milliós költségvetést biztosan viszont látja majd bevételi adatként, s ha érvényesülnek a filmről alkotott igen pozitív visszajelzések, akkor az első küldetés eredeti bevételét (181 millió) is megfejelheti.

Talán vígjátékot a legalávalóbb dolog remake-elni meg egyebelni, hiszen egy sor poén újrahasznosításáról van szó ilyen esetekben, alig többről. A Családi vakáció és folytatásai sajátos bánásmódban részesültek a Vakáció (Vacation; hazai bemutató: augusztus 27.) képében, hiszen nem kifejezetten újrafeldolgozásról van szó, s nem is az a konkrét reboot, hiszen Chevy Chase és Beverly D'Angelo megőrizte szerepét, mellékalakként. Talán ez a bizonytalanság is közrejátszott abban, hogy a közönség nem nagyon akart kezdeni semmit a filmmel, de a korhatárszint-emelés is inkább visszájára fordulhatott. Családi film helyett a mostanság divatos R-es vonulatot választotta a Warner, aminek gyenge szerdai-csütörtöki eredmények és enervált, alig 15 milliós hétvége lett az eredménye. Az öt nap alatt termett 21 millió dollár, bármily szerény is, nincs messze a 31 millió dolláros költségvetéstől, úgyhogy túl nagy pofont nem jelent a stúdiónak a leszereplés, leszámítva, ha minimum egy Családi üzelmeket vártak tőle. A gyatra kritikák, de még inkább az átlagos nézői értékelések nem jósolnak hosszabb menetet a Vakációnak, mint a tavalyi Szexvideónak, szóval 40 milliónál többel csak óvatosan szabad számolni. És ha belegondolunk, hogy ezt az összeget itt-ott már vasárnapra várták...

> korábbi filmek
A Minyonok alatt tovább omladozik a talaj, hiszen harmadik hete zuhannak embereset, ám a Universal rajzfilmje magabiztosan közelít a 300 millió felé. Az elsőről a harmadik helyre visszaszoruló A Hangyát pár fokkal rosszabbul érinti a második hete tartó kemény erózió; a Disney szuperhős-filmje 12 milliónál valamivel többet hozott most, összbevétele pedig úgy áll, hogy a 150 milliót nem nagyon fogja meghaladni, pláne a Fantasztikus Négyes fenyegetésével.

A múlt heti hármasfogat mindegyike kérlelhetetlenül ereszkedett: a Pixeltől ez nem meglepő, hiszen már a premierkor elvérzett, ám a Mélyütés számára az erős premier után kissé váratlan fordulat, és csak azért nem annyira kellemetlen, mert egyébiránt nincs szó különösebben éltett alkotásról. A Papírvárosok csalódást keltő bemutatkozását hasonlóan rossz fordulat követte a 64%-os bukdácsolással; a film 10 nap alatt sem ért el 25 millió dollárt, azaz a Csillagaink a hiba többet kaszált első napján, mint ez eddig.

> végszó & ami jön
Egy éve robbant be A galaxis őrzői a tengerentúli mozikba, így a mostani mezőnynek esélye sem volt megismételni a tavalyi forgalmat. Mindazonáltal a Titkos nemzet hozta a tőle telhetőt, a Vakáció meg azt, amit érdemel. A folytatásban a nyár utolsó fix százmilliósaként érkezik a Fantasztikus Négyes, bár egyre több a bukást kilátásba helyező szó. Hosszú távon lehet nyerő a Dübörög a szív című Meryl Streep-dráma, miközben a Shaun, a bárány - A film és Az ajándék együttesen fog észrevétlenül műsorra kerülni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Mission: Impossible: Titkos nemzet
$56.0m $56.0m $150m
2 ú  Vakáció
$14.9m $21.2m $31m
3 1  A Hangya
$12.6m $132.1m $130m
4 3  Minyonok
$12.2m $287.3m $74m
5 2  Pixel
$10.4m $45.6m $88m
6 4  Kész katasztrófa
$9.7m $79.7m $35m
7 5  Mélyütés
$7.5m $31.6m $30m
8 6  Papírvárosok
$4.6m $23.8m $12m
9 7  Agymanók
$4.5m $329.6m $175m
10 8  Jurassic World
$3.8m $631.5m $150m

 

Címkék

box office comedy warner tom cruise action paramount sequel mission impossible spy movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr437674130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterTom 2015.08.02. 18:18:45

Most mit lehet mondani? Hajrá Tom Cruise és M:I, innen még a 200 millió is behúzható, ha a Fant4stic gyengébben fog hozni. Várom a jövő csütörtököt. :-)

misafeco 2015.08.03. 11:04:45

Hát, ez a július messze nem volt olyan jó, mint a június, de az augusztus se tűnik túl erősnek papíron. Nem baj, az ősz és a december biztosan hozza majd a formáját. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása