aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: halálos iramban 7. [furious 7] (2015) Takács Máté
2015. április 01. 16:08:00

Kategória: film 12 komment

"Hé, pajti, az autó nem repül!"

Ahogy elkezdődik a Halálos iramban 7., az kiválóan megadja az alaphangot: pont olyan, mint amilyennek minden Jason Statham-akciófilmnek lennie kéne: röhejes... majd inkább vicces... és mégis kemény. Deckard Shaw-nak ugyanis sajátos elképzelései vannak a kórházi rokonlátogatásról – viszont annál általánosabbak arról, mi tévő is legyen a jó báty, ha az öcs (Luke Evans az előző részből) súlyos sérelmeket szenvedett el. Álljon bosszút.

furious7.jpg

Kezdetben úgy is tűnik, itt alapos terrornak lesz kitéve Dominic Toretto (Vin Diesel) és baráti társasága – bocsánat! – családja, mert ennek a másik Shaw-nak a háttérsztorijáról még Hobbs (Dwayne Johnson) is csak úgy mer beszélni, hogy előbb kiküldi kislányát a szobából. Nagyon elit, nagyon kegyetlen, nagyon kínossá vált az őt megteremtő szerveknek, de likvidálni még nem sikerült. Egy árnyék ő csupán, lehetetlen ráakadni.

Ezek után igazából nem kéne amiatt akadékoskodnom, hogy Statham figurája csak időnként lép elő az árnyék jelentette cselekménybeli mellékszálból, amikor a feszültségi szint emelése vagy a felgyülemlett tesztoszteron bunyóbeli levezetése ezt megköveteli, de valahol mégis enyhébb csalódás, hogy a kevésbé érdekes Owen Shaw anno értékesebb lap volt a forgatókönyvírók kezében, mint fivére most. Szó se róla: akár Johnsonnal, akár Diesellel csap össze Statham, az azért megéri a pénzt.

Domnak és a többieknek pedig azért éri meg egy újabb "állítsanak-meg-egy-nemzetközi-terroristát-és-cserébe-jó-lesz-maguknak" küldetésre vállalkozni, mert ez jelenti a könnyű utat az újabb Shaw megfékezéséhez, vagyis a további háborítatlan életvitelhez. A nagyon spéci, nagyon drága, nagyon veszélyes és nagyon eltulajdonított eszköz ezúttal az Isten Szeme névre hallgat, amivel bárki bárhonnan bemérhető – még egy árnyék is.

Minden ismerős, semmi sem változott: ugyanazok a vagány verdák, ugyanazok a képtelen mutatványok, ugyanazok a kemény fickók, ugyanazok a szép nők, ugyanazok a gázos Diesel-dumák, ugyanazok a fárasztó, mégis vicces Tyrese-poénkodások, ugyanazok a családról szóló traktálások, ugyanazok a (majdnem) sérthetetlen hősök. Viszont az, hogy többször is felemlegetik az előző rész akciójeleneteit (tank és repülő), káros: akad itt egy kis tornyok közötti légi autókázás meg gépjárművekkel történő maszek fakitermelés a Kaukázusban, de felülmúlni bármi korábbit ilyen sokadik nekifutásra már tényleg kemény diónak bizonyult. A végső haddelhadd, melyben Los Angeles utcái változnak csatatérré, a sok szál, sok felesleg, sok érdektelen lődözés miatt kissé antiklimatikus (bár valami vagy az, vagy nem az, olyan nincs, hogy kissé, szóval egyszerűen az), de Johnson röpke magánszáma azért felráz. Ő mindig.

A főszereplő áhította Oscar-esőre legfeljebb akkor számíthat a széria, ha csakugyan leszerződik hozzá a részvételi szándékát már jelzett Helen Mirren, de a Halálos iramban 7. attól, hogy ilyen irányú ambícióit nem váltja be, még nem árulja el a sorozat szellemiségét, ami egyfajta teljesítmény így hetedjére. Másfelől ott van az is, hogy hetedjére akár egy új irányt is ki lehetett volna jelölni (ez egyszer már bejött), mert csakugyan harmadjára adják elő ugyanazt. Ennek az epizódnak ugyanakkor mégis kicsit másféle ízt adnak a végső, Paul Walker sorsára reflektáló képsorok... amik meglettek volna Diesel nagy bölcseletei nélkül is.

Én is így érzem magam. A Halálos iramban 7. meglett volna az én okvetlenkedéseim nélkül is. Éltetni nem lehet teljes szívből. Oltani meg felesleges, nem bozóttűz.

furious7_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika *** djimon hounsou kurt russell action michelle rodriguez universal jason statham sequel vin diesel paul walker dwayne johnson fast and furious james wan uip duna film dwayne the rock johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr317327204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2015.04.01. 16:22:29

Valahogy az érződik a kritikádból, hogy alapvetően elvoltál vele, de egyébként végtelenül unod/nem szereted ezt a szériát. Úgy gondolom, hogy egy olyan ember, aki jobban rajta tartja a kipufogóerét a szérián, talán jobban átadja a film okozta élvezeteket. Nem feltétlenül ír pozitívabb értékelést, de a fent leírt sorokból a lelkesedés vagy az öröm csírája is hiányzik.

purple rain 2015.04.01. 16:24:46

"hogy a kevésbé érdekes Ian Shaw anno értékesebb lap volt a forgatókönyvírók kezében"

Ez nem Owen Shaw akart itt lenni? :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.04.01. 16:30:08

@Atkakukac1989: Ah, pedig imádom én a mindent törő-zúzó széf-utánfutót meg a viadukt felett repkedő Vin Dieselt.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2015.04.01. 21:00:26

Tudták überelni azt a jelenetet, mikor Vin Diesel az autópályán nekihajt a falnak, hogy kirepüljön a kocsiból, hogy pont elkapja a zuhanó csajt és a szembe sávban landoljon egy kocsin? Nem tudom melyik részben volt de ez a széria csúcsa eddig.

cjnin 2015.04.01. 21:45:22

@Feiertag Erik: Nálam az volt a mélypont.

Dean6 2015.04.01. 23:01:39

Nekem kicsit csalódás volt, valahogy hiányzott az előző 2 rész feel -good érzése,túl thriller beütése volt. Az egész film kicsit darabos volt,érződött a sok átírás, emellett a cgi is túl sok volt,emellett néhol félkésznek is tűnt. Az akciók látványosak,pörgősek,ezen a téren nagyon ott volt. A vége kicsit könnyezős, szép elköszönés volt Walkertől. A cgi Paul nem volt szemet szúró, kevés helyen is alkalmazták. +jelenet nincsen.

szkristof92 2015.04.02. 16:43:49

Pontosan megkaptam azt a két órás verekedős-lövöldözős-robbantgatós-üldözős marhulást amiért befizettem rá, mondjuk erősen érződik a filmen a sok átírás, Rock túl keveset volt jelen, viszont a végső búcsú Walkertől szép volt és egyben tökéletes lezárása lehetne az egész sorozatnak...de persze mind tudjuk, hogy nem így lesz.

csubaka12 2015.04.04. 19:08:03

Szerintem jó film volt
Jobb lenne ha Vin a 9-10 részt átengedné Lucas-nak így neki is lesz külön szerep ő lenne a családfő míg Vin elmegy megnézni hogy fejlődik Paul-ék gyereke

Regggie 2015.04.06. 19:02:41

A búcsú PW-től szép, de a film sajnos gyenge. Ezt még Michael Bay is megirigyelhetné, annyi robbanás van benne. A baj az, hogy eszméletelenül súlytalan az egész, egy pillanatig nem lehet rajta izgulni. Itt már a lövéseknek sincs súlya, még egy "mezei" Subarut is megsorozhatnak gépágyúval, nem árt neki. Megpróbálnak ráemelni a 6. részre, de el kéne felejteni ezt a vonalat, mert lassan vígjáték lesz belőle. A kevesebb néha több. Persze a 4-5-6 sem volt nagyon földözragadt, de ehhez a 7. részhez képest ég és föld a különbség..most direkt újranéztem őket. Vissza Justin Lint a rendezői székbe!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása