aeon flux

ready for the action now, danger boy?

bruce willis 60 Németh Barna
2015. március 29. 12:40:00

Kategória: film 61 komment

Éppen tíz napja annak, hogy az egyik kedvenc szupersztárunk, Bruce Willis betöltötte hatvanadik életévét. Gazdag volt ez a hat évtized, és mindenekelőtt mozgalmas. Végignézhettük, hogy lesz a nyugat-német csecsemőből simlis, egy fehér trikós akcióhős, a lecsúszott zsaru prototípusa, aki cirkumveniálni ugyan nem tud, de baromi hatásos bánik a szamurájkarddal, és aki akcióhős létére komédiába vagy drámában is helyt tud állni, ha akar.

Most mi is átfutottuk ezt a sokszínű életművet, hogy kiválogassuk belőle a hús-vér, hétköznapi szuperhős legjobbjait, de hogy teljes legyen a kép, egy kicsit elidőztünk a kevésbé sikerült darabok szemrevételezésével is. 

bruce_willis_60.jpg

A LEGJOBBAK

10. Sin City - A bűn városa (Sin City, 2005)

Amint ezt azóta a félresikerült folytatás is megerősítette, a Sin City egyszeri és megismételhetetlen bravúr, egy zárvány a mozgó-képes-regények közös metszetének, az adaptációknak a történetében. Ehhez nem keveset tesz hozzá a három sztoriszál három markáns, központi figurája: az éjsötét noirok íratlan szabályainak megfelelően Clive Owen (Dwight), Mickey Rourke (Marv) és Bruce Willis (Hartigan) orgánuma főszerephez jut mindhárom színész saját fejezetében, mivel mindegyikük a szubjektív nézőpontból előadott események narrátora. Bruno ezen a téren sem vall szégyent, hiszen korábban például a Beavis és Butt-head lenyomja Amerikát című, patinás produkcióban edződött a hangja használatában. Egy szó, mint száz, becsüljük meg ezt a fekete ékkőként ragyogó csodát, mert még (szinte) ugyanazzal a felállással sem sikerült másodszor is összehozni. (RG)

9. Die Hard - Az élet mindig drága (Die Hard with a Vengeance, 1995)

Azt írtam bő két éve, hogy "ez a két óra messze az egyik legtartalmasabb és legszórakoztatóbb, amit az ember a moziban eltölthetett két évtizeddel korábban", és elnézve a ma akciófilm címszó alatt kiadott erőlködéseket, idővel akár el is hagyhatjuk az utolsó három szót. Bruce nagy gyakorlattal bír a lecsúszott zsaru szerepkörében, de ilyen prímán nem volt máskor egyszerre fásult és éber, és bizony, konkrétan az alakítása is hozzájárult Az élet mindig drága olajozott működéséhez. 40 évesen, de mint a mosott szar. (TM)

8. Holdfény királyság (Moonrise Kingdom, 2012)

A Senki bolondja vagy a Holdfény királyság felveti a kérdést, hogy Willis miért nem gyúr rá a drámai vénájára és vállal több csendes szerepet (hangsúlyozva a szerencsés rendezőválasztást)? Bár a kollégáknak nem áll annyira jól az elbóklászás az akciók terepére a mélyebb karakterábrázolástól, neki nem ártana, ha idősebb korára ellentétes pályát írna le. (RG)

7. Az ötödik elem (The Fifth Element, 1997)

Hagyjuk Az ötödik elem hajdani médiafelhajtását, ne számoljuk össze a posztmod popkult utalásait, ne soroljuk fel a közreműködőit a legutolsó cameókig ezredjére! Koncentráljunk Brunóra! Pályája kezdetétől azok ütnek igazán az alakításai közül, amikben megtalálja az egyensúlyt saját maga és a karakter komolyan vétele, valamint a pökhendi önirónia között. Nem mindig jön össze David Addison: ha túl befeszül, A Nap könnyei Waters hadnagya, ha túl lelazul, Hudson Hawk keljfeljancsija a végeredmény. Mindkét véglet pocsék. Korben Dallas, pályája egyik eddigi csúcsa viszont legalább annyit mond az európai tömegről és az azt megmentő amerikai hősről, mint szerep és színész összefonódásáról, vagy sztereotípiákról és kifigurázásukról. Bruce Willis akkor a legzsenibb, amikor tudatosan Bruce Willist játssza. Nem szorítja gránitvicsorra, és bárgyú vigyorra sem tátja karizmatikus állkapcsát, ám a félmosoly, az a simlis fajta, végig ott figyel a szája sarkában. (RG)

6. A sebezhetetlen (Unbreakable, 2000)

Willis és Shyamalan először: Az időközben alaposan levitézlett rendezőúrtól sok mindent, de egy valamit nem lehet elvitatni, konkrétan, hogy sosem hitt a type castingban. Ez mindig dicséretes, a Sebezhetetlen esetében pedig különösen az. Jól tette hogy kitartott Willis mellett (és jól tette, hogy erősködött Jackson mellett) mert tőlük lett ez a film igazi karakterdráma, lélegző szuperhősfilm, amiből egyben mindhármuk karrierjének egyik legeredetibb és legüdébb színfoltja lett. (NB)

5. Hatodik érzék (The Sixth Sense, 1999)

Willis és Shyamalan másodszor: Nem ez volt az első eset, hogy Bruce Willis sikeresen távolodott el a számára legkényelmesebb zsánerektől, a világ mégis feszülten figyelte, hogy mi lesz ebből az egészből. Mint kiderült, nem csak egy csavar, Bruno karrierje szempontjából pedig végképp nem. Visszafogottan, alázatosan, de nagyon okosan hagyta, hogy itt most valaki másra irányuljon a reflektorfény, és éppen ettől lett ütőképes ez a meglehetősen furcsa páros. (NB)

4. Az utolsó cserkész (The Last Boy Scout, 1991)

Van abban valami egészen csodálatos, amikor John McClane találkozik Shane Blackkel, hogy egy teljesen új színt vigyenek a lepukkant zsaru karakterébe olyan dumákkal, amelyekből bárki kapásból idéz vagy két tucatot... ha kell, éhgyomorra. (NB)

3. 12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

Terry Gilliam 1995-ös csavaros mesterműve megérdemelten kapott tőlünk tíz csillagot, és persze előkelő helyen végzett a minden idők legjobb sci-fijeit felsorakoztató összeállításunkban is. Terry Gilliam eredetileg Jeff Bridges-t szerette volna, de a stúdió egy nagyobb sztárt akart, így kapta meg James Cole szerepét végül Bruce Willis, akire a rendező egyébként már a Drágán add az életed! egyik jelenetében felfigyelt. Gilliam mindezek ellenére egyáltalán nem bánt kesztyűs kézzel Willis-szel, a forgatás előtt ugyanis egy listát nyújtott át neki, amiben figyelmeztette, hogy színész játékának mely kliséit – köztük azt az "acélos kék szemű nézést" – nem használhatja a közös munka során. (BA)

2. Drágán add az életed! (Die Hard, 1988)

John McClane a mi kutyánk kölyke. Átlagember és átlagrendőr, az extrém nehézségeket ugyanolyan makacssággal küzdi le, mint a mindennapok kínját-keservét. Nem nehéz megfejteni a Drágán add az életed! sikerének receptjét: ez a fajta akció-antihős mindig tömegeket hódított meg, mert könnyű volt vele azonosulni. Adjuk hozzá, John McTiernan olyat produkált a szerény szkripttel és szűk térrel, amit azóta se sokan (mondjuk ő sem). A sztori és a helyszín felépítéséből valódi feszültséget teremtett, ami gyorsuló tempójú örvényként szippantja be a nézőt. McClane véresen komolyan vehető sérülékenysége, meg a sziporkázó egysorosok pedig garantálják, hogy a film ne butuljon konzoljátékká. (RG)

1. Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Lehet, hogy ha pusztán a színészi teljesítményt néztük volna, akkor nem ez a film végzett volna az élen, de talán nem kell megmagyarázni, miért azt az alkotást hoztuk ki győztesnek, ami még húsz évvel az elkészülte után is érezteti hatását a világ filmgyátásának legtávolabbi bugyraiban is. Tarantino mesterműve megkerülhetetlen, amelyben igaencsak nagy szerepe volt Bruce Willis epizódjának is, és nem csak azért, hogy soha többé ne keverje össze senki a choppert a motorbiciklivel. Ahogy cserélődnek a generációk, úgy kophatnak meg a látványfilmek, úgy változik majd a divat, de a Ponyvaregény már visszavonhatatlanul ott marad a filmek nagykönyvében. (NB)


A FÉLRESIKERÜLTEK

10. A Nap könnyei (Tears of the Sun, 2003)

"Az afrikaiak a testvéreim! (...) Helyesen cselekszel." – így biztosítja lojalitásáról a fekete katona a nigériai tábor védtelenjeit a gonosz diktátor tisztogatása elől kimenteni igyekvő és ezzel parancsot szegő főhadnagyot. Mert ugye eredetileg csak a misszionárius Monica Bellucciékat evakuálták volna a dzsungelből, de a csaj pofonvágta és le is köpte Bruce Willist, aki rögtön jobb belátásra tért. Hisz milyen amerikai katona az, aki nem lép fel védelmezően a zsarnokság ellenében? Sorolhatnám még a magvas gondolatokat és forgatókönyvbeli ócskaságokat, de önmagában a színészettől messze álló muszklimutogatás és az akciók hiánya miatt is ez az egyik legbutább kommandós film a poszt-9/11 Hollywoodjának patrióta darabja között. (Willis egyébként a film bemutatója környékén felhívta a Fehér Házat, hogy szívesen bevonulna, de Bush szerint igencsak elkésett ezzel az akkor 47-éves színész; viszont megdobta egymillió dollárral a Szaddám-vérdíj alapot és szájharmonikázással szórakoztatta a Tikritben szolgáló katonákat.) (GZ)

8. (holtverseny) A kód neve: Merkúr (Mercury Rising, 1998) ÉS Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed (Live Free or Die Hard, 2007)

Középkorára az öregedéstől és az annak folyományaként jelentkező piacvesztéstől való félelem miatt a legtöbb hollywoodi akciósztár megbuggyan, de mostanában a karakterszínészek sem panaszkodhatnak. Ráadásul a két kategória, ha nem feltétlenül könnyen, de átjárhatóvá vált, gondoljunk csak arra a parttalan fosóceánra, aminek a térhódításáért nagyjából Luc Bessont kárhoztathatjuk. Rá és Willisre rossz hatással lehetett a közös munka, mindketten azóta árusítják ki szakmányban talentumukat, és produkál karrierjük egyforma mélyrepülést. Ép elméjű, de legalább jó ízlésű ember nem mondott volna igent a Die Hard 4.0 - Legdrágább az életedre, ami a szeretett hétköznapi hősből nagypapakorára sztenderd emberfölötti akcióhőst farag. Ha most forgatnák az első részt, a gyűrött nyomozó a talpából kiszedett üvegszilánkokkal kaszabolná le az ellenfeleit? (RG)

Fogyatékos kisfiú rájön a szupertitkos kódra, amit valamiért közzétettek egy napilapban. Kódfejtői képességeket nem igényel, hogy kikalkuláljuk: Bruce végül biztonságba helyezi a srácot, akire gaz emberek törnek. Ami közte történik, az minden harmadik 90-es évekbeli konspirációs thrillerben megtörténik, úgyhogy akár lehet is helyette keresztrejtvényt fejteni. Bizonyosan Bruce is ezt tette a szkript elolvasása helyett. (TM)

7. Armageddon (Armageddon, 1998)

A film, amiért Michael Bay maga kért elnézést! Mondjuk az időhiányra panaszkodó rendező a világ végéig is forgathatta volna filmjét, akkor is katasztrofális málnazáporral sújtotta volna azon szerencsétlen földlakókat, akik épphogy túlélték a Deep Impact-et. A Texas méretű meteortól ki más menthetné meg a Földet, mint a legjobb olajfúró: Bruce Willis, aki akkora hős, hogy Ben Affleck helyett hal dicső halált. Még annyi maradt meg bennem, hogy szól Liv "Aerosmith" Tyler igazi apjának szívbemarkoló dala, az "I Don't Want to Miss a Thing". Érdekes módon a nézők sem akarták kihagyni, az Armageddon 1998 legnagyobb kasszasikere lett, egyúttal meghozta Willis régóta várt Arany Málnáját is. (GZ)

6. Hasonmás (Surrogates, 2009)

Kétségkívül nem Jonathan Mostow 2009-es tucat sci-fije Bruce Willis meglehetősen rapszodikus színvonalú filmográfiájának legrosszabb darabja, de a nevetséges módon megfiatalított és bizarrul kiszőkített, furafrizurás Bruce Willis (mint Bruce Willis hasonmása) kinézete azért van annyira kínos, hogy ennek a filmnek szerepelnie kell ezen a listán. A Hasonmásnál láttunk már sokkal rosszabb antiutópiát is, amit hiába bírt volna Philip K. Dick, mert ettől függetlenül a Hollywoodból futószalagon érkező filmes rutinmunkák hosszú sorát gyarapítja. (BA)

5. Már megint bérgyilkos a szomszédom (The Whole Ten Yards, 2004)

Már az előzmény elkészítését sem indokolta semmi – például én simán meglettem volna nélküle –, hagyott is maga után kívánnivalót. Amit viszont a második "bérgyilkosfilmben" vígjáték címén látunk, az megbocsáthatatlan az összes résztvevőtől: külön-külön mélypontja minden egyes karriernek, még Natasha Henstridge és A lény-trilógia viszonylatában is. Történet? Az minek? Rendesen felépített viccek? Szerinted? Mintha a forgatás alatt egyfolytában kéjgázas inhalátort adtak volna körbe, hadd imprózzanak a hölgyek és urak. Kevin Pollak visszatérése a saját apjaként mindennek a legalja. Eddie Murphy míves színjátszást nyújt hozzá képest, mint az egész Klump család. A Már megint bérgyilkos a szomszédom az Brunónak, mint ami az Oszkár Sly haverjának. (RG)

4. Vadidegen (Perfect Stranger, 2007)

Bruce az árnyékban: egyrészt a gyanúéban, hogy csinált-e valami csúnyát Halle Berryvel, másrészt meg a reflektorfényéében. Ilyen jellegtelen szerepen egy kiló só sem segíthetett volna (hogy ne legyen sótlan, érted), és a legrosszabb, hogy később még volt ennél rosszabb. Mégsem emberünk a legégőbb ebben a filmben, hanem hogy egy halom befejezést forgattak le hozzá. Kár, hogy egyikben sem szállnak le az ufók, hogy Bruce legalább megmenthesse a Földet. (TM)

3. G.I. Joe: Megtorlás (G.I. Joe: Retaliation, 2013)

Már nem sokra emlékszem ebből a filmből, de az fel-felsejlik, hogyan is "lendült" akcióba a mi Bruce-unk: egy kocsi platóján hemperegve, aztán az első megnyilvánulása az, hogy kiújult a csúza, vagy valami ilyesmi. Pedig milyen ígéretesnek indult! Az etalon Joe az akcióhősök egyik etalonjának alakításában. Megmaradt műanyagnak. (TM)

2. Az éj színe (Color of Night, 1994)

Ha csinálnánk egy listát a legkevésbé erotikus erotikus thrillerekből, ez a film ott is előkelő helyen szerepelne, mert hát mi mást érdemel egy olyan produkció, amire csak azért emlékszik a közönség, mert ebben villant elő Willis farka? (NB)

1. Die Hard - Drágább mint az életed (A Good Day to Die Hard, 2013)

Szidtuk már eleget, mint a bokrot, úgyhogy most csak némi mementóként: öregebb és unottabb ehhez a szarhoz már nem leszel, Bruce! (TM)

Címkék

toplista bruce willis top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr347314922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2015.03.29. 12:53:09

Le lehet köpni, de én szeretem a Die Hard 4-et és az Armageddon-t is (a Bay féle turbószintre tekert akciógiccs szórakoztatóbb végeredménye), a pozitív toplista helyezettjeivel pedig nem tudok vitába szállni.

McCl@ne 2015.03.29. 12:58:46

A Live Free or Die Hardnak és az Armageddonnak semmi keresnivalója nincs a legrosszabbak között. Előbbiből pedig elég vicces kiemelni az egyetlen elbaszott jelenetet, miközben maga a film abszolút nem ebben a szuperhős hangulatban működött, sőt!

Cucuminator 2015.03.29. 13:30:11

A listával egyetértek, és nagyon tetszik, hogy most már írtok is hozzá pár sort. Viszont mi a bajotok az Oscarral? Szerintem Sly egyik legjobb filmje, és mindamellett kiváló vígjáték is.

Atkakukac1989 2015.03.29. 13:30:14

A Die Hard 4 még az első 3 rész fényében sem kell hogy szégyenkezzen. Ezt úgy mondom, hogy akkor még sehol nem volt tervben az 5. rész. Igazi jó kis akciómóka. Az Armageddont meg nem tudom mióta szokás rossz filmnek titulálni, de mióta kijöttek a TF folytatások, úgy Bay korábbi filmjeit is húzza magával. Amit nem értek. Attól, hogy most nincs a toppon, az előző tök jó filmjeit nem kéne újradefiniálni. Ami régen is jó volt, az most is jó. Bay akciófilmjeire ez meg nagyon igaz.

Tyberius06 2015.03.29. 14:56:01

Értem, hogy ez egy szubjektív lista, de csatlakozva pár előttem szólóhoz, én se értem a Die Hard 4-et és az Armageddont. A DH4 talán legfájóbb pontja, hogy kiherélték a szöveget meg a jelenetek egy részét a PG-13 miatt (ezen mondjuk segített az extended változat), az Armageddon meg úgy volt zseniális, ahogy az vászonra került, kérhet felőlem bocsánatot Bay, inkább kérjen a Pearl Harbourért meg az utóbbi 3 TF filmért.

A lista többi részével egyet értek, de mondjuk Hudson Hawk bőven befért volna a legrosszabbak közé vagy a Sakál, de az utóbbi években csinált pár frappán dupla ZS kategóriás izét, amik ráférnének a listára.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.29. 16:00:15

Én se értem a Die Hard 4.0-át és az Armageddont. Pedig én részt vettem ebben!

cyd 2015.03.29. 16:22:57

Sem a Hudson Hawk, sem az Oscar feletti fanyalgásokat nem értetem soha.
A Senki bolondja megemlítése viszont megmelengette kisszívem :)

NightBagoly 2015.03.29. 16:27:51

Az Armageddonért megy a tockos, szerintem tökéletes popcornfilm volt, idézhető beszólásokkal bőven ellátva ("Vegyél magadnak egy nyakat, köcsög!"). A Die Hard 4 legnagyobb baja meg a címe, önmagában nem volt tragikus (sőt, komédiaként működik), csak annyira Die Hard, mint én.

m.martin91 2015.03.29. 16:44:06

Az Armageddon egy kurva nagy film szerintem. Mindenkinek látnia kell, aki nem látta, az nem is számít. Egyébként ha jól tudom, Bay azt is megjegyezte, hogy a mai napig ezt a filmet játsszák a legtöbbet a kábelcsatornák.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.29. 16:45:15

Én sem szavaztam sem a Die Hard 4-re, sem az Armageddonra, viszont az Oscart nagyon nem szeretem, pedig az én monogramom nem is RG.

Németh Barna 2015.03.29. 17:06:36

Az Armageddonra én sem szavaztam, mert egy sörözős-röhögős-végigpofázós mozizáshoz éppen megfelelő szint. És az Oscar is gáz.

kaamir 2015.03.29. 17:25:14

Az Armageddon határeset. Ott már kezdett eluralkodni Bay-en az elmebaj. Ha másért nem, a gyomorforgató über-patrióta, amcsi-pancsi nyáladzásért helye van a legrosszabbak közt.

Az Oscar pedig minden idők egyik legjobb blődlije. Nem is értem, hogy lehet összehasonlítani a Bérgyilkos 2-vel. Eleve, hány aranyköpés került be a köznyelvbe, és él a mai napig az Oscarból!

batboy 2015.03.29. 19:05:11

teljesen világos, hogy a Loopert pedig csak én szeretem :DD

Nyílméregbéka 2015.03.30. 02:17:02

A Top listába nem kötnék bele, külön öröm, hogy ott szerepel az egyesek által lenézett vagy inkább megnemértett Ötödik elem... De! Egyet értek itt sokakkal, az Armageddon és Dia Hard4 egyáltaln nem rossz film, mindkettő többször is újranézhető, szórakoztatö popcorn-mozi.
Az Oscar meg már-már zseniális, Stallone legjobb vígjátéka, ugyaz az Sly-nak mint Willisnek az ötödik elem, tele mai napig idézhető remek poénokkal és emlékezetes jelenetekkel.

Nyílméregbéka 2015.03.30. 02:21:12

...Ja, és ez egy személyes perverzió, de nekem a Hudson Hawk az egyik kedvenc Willis filmem, nálam benne van a top 5-ben is talán. :))) - Nyuszi! Golyó! :D

iopi 2015.03.30. 09:40:30

Kb ugyanazt tudom hozzáfűzni. a TOP10-es lista rendben van. Az Armageddonnak és a Die Hardnek nincs helye a félresikerült listán. Az Oscar pedig 5 csillagos film. Bár születnének ma is olyan vígjátékok.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.03.30. 16:10:29

Az Armageddon teljesen jó, buta popcornmozi, de annak jó. Nekem a Hasonmás is tetszett, voltak már sokkal rosszabb scifik is.

elwood 2015.03.30. 16:17:54

Szerintem pedig a Die Hard 4.0 messzire kimagaslik a korszakából. Szórakoztatnak az akciófilmek, kikapcsolnak, de mióta megöregedtem keveset tudok úgy említeni, hogy na az jó volt. Nem is emlékszem egy nap múlva rá.
A DH4-et pedig szinte végig izgultam. Akkoriban ezt egyetlen más film sem adta meg.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.03.30. 16:33:32

@Nyílméregbéka: Nyuszi! Golyó!:) - nekem ez mai napig röhögős:) Azaz a Hudson Hawk nálam benne van az "érthetetlenül alulértékelt" filmek kategóriájában. Nagyon kedvelem.
Az Oscart pedig Sly egyik (ha nem a legjobb) filmjének tartom (holtversenyben a Coplanddel, de az másért remek.)

Armageddon - mai napig emlékszem az akkori reklámkampányra, ami a mozikban volt (visszaszámláló a premierig, vörös leddel - piszokjól nézett ki.) Teljesen jó popcornfilm :)

A Top 10-es majdnem teljesen egyetértek (nálam a Die Hard 1 az első, a Ponyvaregény a második - főleg azért, mert az nem teljesen Willis filmje, így ezen a listán "csak" második nálam:))

Netuddki. 2015.03.30. 17:01:38

A legfrissebb a Vice hol van?
Aztán az az előtti a Reevses?

Egyre szarabb filmekben vállal szerepet sajna, még ha nem is főszerepek már ezek...

a katona fehérben 2015.03.30. 17:20:39

Én bírtam a Redben is. Szigorúan az elsőről beszélünk persze. (+ az epizódszerepek a Jóbarátokban!)

Laci1982 2015.03.30. 17:24:37

armageddon, die hard 4 szar? ... lol.... a cikkíró toll helyett megfogna két szöget és megpiszkálná velük a konnektort? Ezzel kicsit megmentené a világot, csakúgy mint Willis XD

Sándor Varga 2015.03.30. 17:25:09

ugye nem a die hard 5 lett a legjobb film? az nagyon tré lett..

drompi 2015.03.30. 17:38:44

A Die Hard 2-ről szó sem esik? Szerintem az is beférne a legjobb 10 közé.

Bambano 2015.03.30. 17:44:47

az oszkár sly egyik legjobb filmje. a bérgyilkos a szomszédom duó szerintem nem a rosszabb filmek közül való.

az az eltúlzott bruce hasonmás pedig pont stimmel abba a filmbe. remélem, hogy szándékos volt.

Bambano 2015.03.30. 17:47:23

@Nyílméregbéka: tudtam! csak nem sejtettem... könnyesre röhögős.

a poszthoz: nekem a két red is bejön... hellen mirren, ahogy morogva eltirhítja a tetemeket... jó az egész. nancyt kirángatták a fűből, rögtön kalamajka lesz belőle. szerintem jók.

aPollo 2015.03.30. 17:47:23

Alapvetően jó lista, mindenkinek úgysem lehet a kedvére tenni, viszont nálam a Die Hard-ok elé nem fér be semmi :) Ja és természetesen csak 3 van belőle.

robi019 2015.03.30. 18:14:17

Az Armageddon egy kiváló film.
Már láttam vagy 20x az rtl-en :D

Momina 2015.03.30. 18:16:15

És miért hívcja a cikk több helyen Bruno-nak????

Gallion 2015.03.30. 18:24:29

Nem értem mi ez a hype az Armageddon körül. Az a film valami reteksz*r. Ha röhögős buli film kell akkor meg sokkal inkább valami jó kis low-budget B-film.

==T== 2015.03.30. 18:44:46

Nekem mondjuk a Hudson Hawk nagy kedvencem, és szerintem Top12-es lista esetén az "Az utolsó emberig" is beleférne a legjobbak közé.

Nálam a legjobb Bruce filmek sorrendje kb ez:

1. Az ötödik elem
2. 12 Majom
3. Ponyvaregény
3. Hudson Hawk
4. Drágán add az életed 3
5. Az utolsó cserkész
6. Jól áll neki a halál
7. Bérgyilkos a szomszédom
8. Drágán add az életed

A "Hiúságok máglyája" is úgy emlékszem, hogy eléggé tetszett régen, de azt még a 90-es években láttam VHS-en.

Aegopolis2 2015.03.30. 18:46:52

@Momina: Talán mert német, és ez lehetett az anyakönyvi keresztneve. De ez csak tipp.

==T== 2015.03.30. 18:48:32

@a katona fehérben: Tényleg, a Red-et el is feljtettem. Akkor beírom újra a 10-es listám, mivel úgy tűnik az előző hsz-em elnyerte az inda.

1. Az ötödik elem
2. 12 majom
3. Ponyvaregény
4. Hudson Hawk
5. Drágán add az életen 3
6. Red
7. Az utolsó emberig
8. Jól áll neki a halál
9. Bérgyilkos a szomszédom
10. Drágán add az életed

Amúgy szerintem a Die Hard 4 egyáltalán nem volt rossz film.

okleveles naiv 2015.03.30. 18:49:10

Hudson Hawk rulez! Bérgyilkos a szomszédom rulez! :)

SarahConnor 2015.03.30. 18:49:58

A Jól áll neki a halál (Death becomes her) mindenképp fel kellett volna, hogy kerüljön. Nem a megszokott, akcióhős szerepet hozza benne, és így is brillíroz. Az egyik legjobb vígjáték evör.

Cs 2015.03.30. 18:50:48

Die Hard 4 nem jó. Mit film lehet élvezhető, bár már mértéktelenül túl sok a túlzás benne, de mint Die Hard szar. John McClane karaktere elég nyers és szókimondó. A 4. résztől ez nincs, a korhatár miatt.

Tömören a Die Hard az a: Yippee ki-yay, motherfucker!

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2015.03.30. 18:56:31

Mi ez a hazugság? Az Armaggedon igenis egy jó kis film!

Másfelől meg a Jól áll neki a halál is nagyon ott van a szeren!

A súlyosan megbukott Hudson Hawkból pedig olyan klasszikus mondatok maradtak meg, mint pl. (igaz, mind James Coburntől):
- Kurva vatikáni titkosszolgálat!
- Ezek azt hiszik, hogy a hidegháború a pingvinek csatája volt.
- Róma… Itt fojtottam meg az első áldozatomat. Hiányzik a kommunizmus!! A vörös veszély!

Momina 2015.03.30. 18:57:58

@Aegopolis2: Nem, én is erre tippeltem először és ezért utánaolvastam. Walter Bruce az eredeti keresztneve.

midnight coder 2015.03.30. 19:23:56

Szerintem a Sin City fényévekkel jobb mint az Ötödik elem.

Richter Géza 2015.03.30. 19:40:43

@Momina: @Aegopolis2: ez a gyerekkori beceneve. valszeg mert hasonlóan hangzik, mint a Bruce. más ok nem közismert.

www.biography.com/people/bruce-willis-9533244#early-life

en.wikipedia.org/wiki/The_Return_of_Bruno_%28album%29

pl. én szavaztam az Armageddonra és a 4.0-ra, mert szarok. legalább annyira, mint az Oszkár :P . ami nem jelenti azt, h egyúttal ne lehetnének feelgood popcornmozik ;) .

ja, és a monogramom is RG :D .

vmaast 2015.03.30. 19:40:46

@Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!!: Így van. A Hudson Hawk-ban galaktikus dumák vannak ;-)

Punxsutawney Mormota 2015.03.30. 20:30:35

@Cucuminator: +1 már, ami az Oscart illeti. Szerintem b@szott jó film.

Punxsutawney Mormota 2015.03.30. 20:32:02

Vessetek a mókusok elé, de szerintem az Armageddon jó film. Nagy dumákkal vannak benne. Ha kivették volna az extra nyálas Ben Affleck-féle szerelmi szálat még jobb lett volna.

Punxsutawney Mormota 2015.03.30. 20:32:44

@midnight coder: Szerintem meg nem lehet összehasonlítani a kettőt annyira más műfaj.

L. J. Wesley 2015.03.30. 23:24:05

. A Már megint bérgyilkos a szomszédom az Brunónak, mint ami az Oszkár Sly haverjának.

Az Oscar egy nagyon jó film szerintem, míg a Bérgyilkos 2 jó ha egy gyenge közepes

oszkar00 2015.03.31. 03:07:18

Bajnokok reggelije? Senki? Elképesztően jól játszik benne ős is, meg Nick Nolte is, bár egy elég szar Vonnegut filmadaptáció.

Parasite 2015.03.31. 03:50:23

@Cucuminator: úristen tényleg létezik ember a földön, akinek nemcsak hogy tetszik, de hangosan ki is meri mondani! többen is vagytok, vagy csak te vagy egyedül az univerzumban, akinek tetszik az Oscar és azt meri állítani, hogy jó vígjáték? állatkertben kéne téged mutogatni!

bajnokok reggelije nekem is hiányzik, jó kis film az! és a last man standing is befért volna a top 10-be, mondjuk a sin city helyett...de tőlem a 6ik érzéket is ki lehetne onnan szedni.

igazi Ténytár 2015.03.31. 04:46:57

Ha mar eppen a Ponyvaregenyt elsonek odaraktad, noha Willis messze nem a főszereplő - sot messze nem is a legjobb vagy legemlekezetesebb szerep az egész filmben -, akkor hogy hagyhattad ki a listából a LOOPER-t???

www.imdb.com/title/tt1276104/?ref_=nm_flmg_act_13

Az a film éppen attól is lett fantasztikus hogy mennyire jól eljátszották a fiatalkori valóját.

Persze lehet mondani, hogy az Gordon-Levitt érdeme, de ugye Willis nélkül értelme nem lett volna!

Plusz az se semmi alakítás amit a megöl egy gyereket után előad, ha mar a színészi játékról beszélünk.

igazi Ténytár 2015.03.31. 04:52:07

@Momina: Mert azt hiszi poenos, vagy cool hogy a beceneven hivja, mintha ismerne.

Mondjuk mintha Ben Affleket (ha mar épp az Armageddonon vitázik itt mindenki) végig Gézának hívná.

igazi Ténytár 2015.03.31. 04:59:01

Apropo BRUNO!!

Ha mar ezzel villog (vagy akar vicces lenni) a cikk szerzője, hogy így hívja, akkor illene tudni, hogy ez éppen egy önparódia filmjéből van és akkor azt már csak következetesség alapján is be kellett volna rakni a legjobb filmjei listájára (kb mintha valaki Stallonerol csinálna listát es végig Rockynak hívja, de nem karja be egyik Rocky filmet se).

Ha meg nem hallott arról a filmről soha, akkor ne hívjuk már itt Brúnónak, mintha személyesen ismernénk.

Arról már nem is beszélve, hogy ugye Willis nagy harmonikás és a film éppen egy Blues zenészről szól, szóval...

The Return of Bruno
www.imdb.com/title/tt0095987/

igazi Ténytár 2015.03.31. 05:06:19

@Aegopolis2: Nem, az Walter.

Beceneve meg Buck-Buck volt. Szóval ez a Brunozas kissé tudálékos villogásnak tűnik, ami nem lenne baj, ha ugye epp azt az a zenész/önparódia filmet nem hagyta volna ki amiből ered (lásd fentebb).

www.contactmusic.com/bruce-willis

igazi Ténytár 2015.03.31. 05:18:12

@szkristof92: Igaz. DH4-ben jól játszotta az öreg vagyok, nem értek semmihez csak lovok dolgot (ugye ha epp felujitjak a franchise-t akkor pont ez kellet az eltel 20 ev utan)

Armageddon meg ugye végig tele poénokkal (Steve Buscemi and Peter Stormare egyszerűen zseniális).

Nyálas? Igen az is.

De meg mindig jobb mint a párja, az Deep Impact ahol a főszereplő utálom apám mert lecseréli anyámat egy fiatalabbért, aki meg öngyilkos is lesz egyedül, de amikor a karma visszaüt és az apját elhagyja az asszony akkor meg őnfelaldozva rohanok meghalni apucival a tengerparta. Vagy az öreg kapitány az patetikus szövegeivel az önfeláldozásról a fiatal asztronautáknak a gépen...

Ehhez képest Willis filmvégi tette a lánya vőlegényéért (és emberiségért) egyenesen Shakespeare-i szintű sztori volt ;-)))

Behajtó70 2015.03.31. 07:06:21

A cikk egy szar másolt, az Armageddon szörakoztató film. A 12 majom meg szar. Ne és?

Gallion 2015.03.31. 08:20:25

Muszáj mindig feltünniük az ilyen cikkeknél azoknak a debileknek, akik azt hiszik hogy minden listának pont az ő ízlésüket kell visszatükrözniük és ha nem így történik akkor a lista írója személyes támadást intézett ellenük vagy rosszul végezte a dolgát? Aki nem tudja felfogni hogy nem csak a saját véleménye létezik az minek olvas egyáltalán toplistákat?

nemecsek ernő áruló 2015.03.31. 09:11:48

A legrosszabbak közé én az Armageddon helyett a Loopert raktam volna. Akkora egy unalmas trágya hulladékot ritkán látni. :)

nemecsek ernő áruló 2015.03.31. 09:14:40

@igazi Ténytár: Az a maszkmester és Levitt érdeme volt, és ezzel nagyjából minden értékelhető momentumot fel is soroltunk abból a filmből.

joska61 2015.03.31. 09:16:55

Én a Sin city-t és a Pulp Fiction-t dobnám a listáról, viszont hiányolom a Red-et, a Hudson Hawk-ot és a 16 utcát.

nemecsek ernő áruló 2015.03.31. 09:18:49

@==T==: Tényleg a Hudson Hawk minden idők legnagyobb anyagi buktája, még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Hogy maradhatott le a listáról? :DDDD

Scagnetti 2015.03.31. 10:03:40

Die Hard 4 még elmegy, talán citromlistát nem érdemel. Akkor már inkább a Looper, az tényleg rossz volt.
Az ötödik rész viszont tényleg a legalja Willis munkásságának.
Armageddon nézhető giccs, volt benne pár jó karakter, ami megmentette. Egyik listára sem tettem volna fel.
A pozitív listára felmehetne még a Red, a szerintem alulértékelt Die Hard 2, és nálam a Hudson Hawk is. Nem tudom, azt miért, de szeretem.

2015.03.31. 12:32:37

Az Armageddon nekem mindig tetszett. Nem az az örök klasszikus de mégis megnézem újra néhány évente. Én színvonalas "butafilm"nek tartom.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása