aeon flux

ready for the action now, danger boy?

májustól forog a függetlenség napja folytatása Richter Géza
2015. március 21. 19:03:39

Kategória: film 20 komment

Körülbelül másfél hónap múlva látnak hozzá az Independence Day 2 forgatási munkálatainak. A hányatott sorsú projektet először a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások folyományaként állították pihenőpályára, mígnem többéves huzavona után zöld utat kapott tavaly novemberben. Sőt ekkor egy darabig arról szóltak a hírek, hogy a költségcsökkentés érdekében egyben veszik fel a második és harmadik részt, amit nagyjából az év végére elvetettek, így azóta az ID Forever Part I és Part II munkacímeket sem használják. További részleteket a folytatásban olvashattok.

UPDATE: Vivica A. Fox újra látható lesz Jasmine Dubrow-ként.

id4.jpg

A rendelkezésre álló hosszú idő legalább alapos felkészülést tett lehetővé, ami utólag igen szerencsésnek volt mondható. Már 2013-ban világossá vált, korántsem egyértelmű, hogy Will Smith tekintettel lesz arra, mennyit köszönhet az első filmnek. Valahol vicces, hogy éppen A függetlenség napja lendített akkorát a karrierjén, hogy akkora gázsiigényt engedhet meg magának, ami végül a folytatásból való kihagyását eredményezte. Roland Emmerich és csapata azonban előrelátóan biztosra mentek, és eleve két forgatókönyvet írtak: egyet Steven Hiller figurájával, és egyet nélküle. Miután kiderült, hogy a piszkos anyagiak miatt csak az utóbbi jöhet szóba, először James Vanderbilt (A csodálatos Pókember 2., Az elnök végveszélyben, A csodálatos Pókember), majd legutóbb az eddig jobbára ismeretlen Carter Blanchard vette kezelésbe a szkript a rendező és állandó alkotótársa, Dean Devlin által jegyzett első változatát.

Nagyjából ugyanakkor, amikor a nagydumás pilóta távolmaradása hivatalossá vált, a neurotikus műszaki zseni viszont visszatért a produkcióhoz, azaz Jeff Goldblumot, mint David Levinsont üdvözölhették a rajongók ismét a szereplőgárdában. Állítólag Bill Pullman, az amerikai (ex)elnök alakítója is újrázni fog, de ezt még sehol nem erősítették meg. Január végén Liam Hemsworth, e hónap elején Jessie Usher, míg legutóbb Charlotte Gainsbourg csatlakozását jelentették be a stábhoz. Közülük Usher a legkevésbé rutinos játékos, kisebb-nagyobb tévéfilmeken és -sorozatokon kívül csupán a Csapatjátékban láthattuk; viszont egyelőre egyedül az ő szerepe ismert - Will Smith korábbi karakterének Dylan nevű fiát fogja játszani.

Az ID4 817,4 millió dolláros összbevételét figyelembe véve várható volt, hogy a Fox előbb-utóbb beadja a derekát, de azt senki nem gondolta volna, hogy ehhez majdnem két évtizedre lesz szükség, hiszen A függetlenség napját 1996. július 3-án mutatták be, az Independence Day 2 premierdátuma pedig 2016. június 24.

Addig is lehet találgatni, hogy vajon az Apple vagy a Microsoft fog többet fizetni, és az iCloudon vagy a OneDrive-on tárolt cuccok fognak-e sérülésmentesen megőrződni az invázió alatt. Persze tudom, rosszindulatú vagyok, de olyan jól esik...

Címkék

fox sci-fi sci fi will smith jeff goldblum roland emmerich sequel emmerich disaster movie bill pullman william fichtner charlotte gainsbourg liam hemsworth independence day sela ward filmhir jessie usher vivicia a fox

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr187289321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

caseyjones 2015.03.21. 19:09:28

Szerintem teljesen felesleges egy inváziós filmnek folytatást csinálni. Főleg úgy, hogy a folytatásban már nem lesz az első rész egyik legfontosabb szereplője...

kaamir 2015.03.21. 19:24:57

Hát nem tudom. Miről fog ez szólni? Hogy kövekkel dobáljuk a csészealjakat? Mert kb. annyi maradt a civilizációnkból az első rész után.

Bence Gerhardt 2015.03.21. 20:18:28

Az első rész annyira ostoba szar volt, hogy a második nem tudom, hogy fog tudni alámenni. Azért biztos megoldják, Goldblum rutinos játékos. :)
Furcsának tartom, hogy az emberek egy része hatlmas átfedéssel egyszerre fikázza pl. a Battle: Los Angeles (sosem tudom megjegyezni a magyar címét) féle filmeket, és egyszerre izgul a Függetlenség napja.
A Függetlenség napja szerintem a nem-transformers filmek transformers-filmje.
Roland Emmerich pedig a Uwe Boll-félék Michael Bay-je. :)

Bence Gerhardt 2015.03.21. 20:19:41

"[...] és egyszerre izgul a Függetlenség napja folytatásáért."

Richter Géza 2015.03.21. 20:30:52

@Bence Gerhardt: ugye nem a legrosszabb sci-fi filmes lista, és a fenti poszt alapján kombináltad ezt össze? mert nem látom, miből derülne ki, h bárki izgul az ID4 2-ért, sőt a szöveg utolsó mondata az első rész vállalhatatlanságára utal. a tények mindenféle lelkesedés nélküli összegzését a Facebook oldalunkon ígértem ma meg, amikor a Charlotte Gainsbourg csatlakozásáról szóló megosztásnál valaki rácsodálkozott a folytatásra.

Bence Gerhardt 2015.03.21. 22:21:10

@Richter Géza:
Ó, nem az itteni hírre gondoltam, hanem a (Rátonyi Róbert modorában:) mélyentisztelt publikum - egy részének - hozzáállására (ahogy tulajdonképpen írtam is).
Azt tapasztalom, hogy valamiért az ID nincs a helyén kezelve a köztudatban (tehát a szemétdombon). Mintha egyfajta hivatkozási alap is lenne, és nem az értéktelen szarra való hivatkozáskor. Ez az ami számomra érthetetlen, de kábé így vagyok a Resident Evil filmekkel is, azt is többen kedvelik, igaz, abban van Milla Jovovich és ez mindent megmagyaráz. Az ID-nél nincs ilyen magyarázat. Ja és épp a cikk is írja: ez a film termelte ki Will Smith szupersztárságát. Na ez önmagában érthetetlen számomra. (Nincs bajom Smith-tfszhel, de hogy ez a film bárkit is FELEMELJEN, az számomra felér egy paradoxonnal a tér-idő kontinuumban. Vagy mivel.)

LasDen 2015.03.21. 23:18:10

Ha már közepes lesz és nézhető, akkor nekem megfelel...

Gallion 2015.03.21. 23:26:03

Kellemes kis popcorn mozi volt az első film. A közönség szerintem teljesen a helyén kezelte. Egy olyan érában mutatták be, amikor még nem lépkedtek egymás sarkára a CGI-orgiával tűzdelt blockbusterek.
Tudott újat mutatni a látványban, biztos kézzel volt lerendezve és ha a karakterek nem is voltak különösebben érdekesek, nem voltak a szórakozás útjában. Amit kellett azt hozták. A sokat cseszegetett vírusos megoldás a végén pedig egy homázs a Világok harcának (mármint a Wells regénynek és az 1953-as filmnek), ahol nem számítógépes hanem igazi vírusok nyirják ki az alieneket.
Ezen is látszik hogy a film nem veszi magát túl komolyan. Ami egy látványközpontú inváziós filmnél nem is különösebben nagy meglepetés.

Nyilván az is jó lenne ha készülne egy realista inváziós film is, de sajnos az valszeg 5 perces lenne. Az idegen flotta beparkol a Plutónál, a biztos messzeségből szarrá lővik és kipusztitják az emberiséget és vége.

Richter Géza 2015.03.22. 07:08:33

@kaamir: na ez az, ugyanez jutott az eszembe.

@Gallion: tátottunk a szánkat és szerettük, teljesen rendben lenne, ha a technikai részletek (térerő, oprendszer-kompatibilitás, stb.) egy hangyabögyörőnyit közelebb állnának a realitáshoz. nem kellett volna sokkal több energiát belefeccölni, de lehet, h lényegesen vállalhatóbb lenne még most is, a mániákus valósághűség korában. azaz ettől időtállóbb is lenne az ID4.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.22. 08:20:57

És ugyan mi tartja vissza őket attól, hogy ezt a részt is júli 4-hez legközelebbi napon mutassák be?
Ha már az első stílusosan 3-án nyitott?

Ficus Cucis 2015.03.22. 12:24:10

Amikor 2000 környékén rátaláltam az imdb-re, első dolgom az volt, hogy megnézzem, mennyin áll: asszem 5.7 volt. Most 6.9.
Nem nagyon tudok olyan filmről, amely ennyit emelkedett volna hosszú távon, inkább csökkeni szoktak. Azaz tetszik azoknak, akiknek kimaradt 96-ban, vagy egyszerűen még annyira gyerekek voltak, hogy esélyük sem volt a megtekintésre.
Szóval szerintem igenis helyén van kezelve: simán csak egy blockbuster-klasszikus (Mann mohikánja mellett az egyetlen film, amit évente újranézek).

Kovács Erzsébet 2015.03.22. 14:08:54

@Ficus Cucis: Ha nő lennél, a Mohikánt még meg is érteném. :)
(Bocs, gonosz kedvemben lehetek máma.)

misafeco 2015.03.22. 14:39:32

@Ficus Cucis: 6,9? Akkor már majdnem olyan jó, mint a Transformers. :)

Ficus Cucis 2015.03.22. 15:05:33

@Kovács Erzsébet: hát, ezt most nem egészen értem:)

ha csak az imdb-nél maradunk: a nők átlaga mindkét filmnél mindössze egy tizeddel magasabb.

a mohikán meg minden, csak nem női film.

Laslo_ 2015.03.22. 15:41:42

Szerintem is kurva jó popcorn mozi volt ez. Egyébként van egy törölt jelenet, ahol megmutatják, hogy a lezuhant űrhajó számítógépe ugyanazon a programozási nyelven fut, mint amit Goldblum a film elején megfejtett. Így azért elfogadhatóbb, bár engem a film közben sem zavart.

A folytatást eléggé feleslegesnek érzem, mivel azt várnám, hogy összejönnek a régi arcok, nosztalgiáznak, megtudjuk kivel mi történt stb.
A régi film a trükkök miatt (is) működött, a színészek rá se kerültek a poszterre :)
Ha jól emlékszem a Függetlenség napja még büszkélkedik is valami olyan rekorddal, hogy az egy filmen belül felrobbantott legtöbb makett :)
Viszont manapság minden blockbuster hozza ezt a látványt, okafogyott a folytatás készítése.

Kovács Erzsébet 2015.03.22. 17:04:12

@Ficus Cucis: Hát nem chick flick, az biztos. De nem is egy Heat (Szemtől szemben) - nekem legalábbis. Viszont Day-Lewis igencsak eye candy benne. És érdekesnek találtam (bár ez talán inkább a regény számlájára írandó), ahogy az indián, félvér és női identitásokat az amerikai identitás felépítésére használja a történet.

Garami Gábor 2015.03.22. 18:34:27

@Gallion: Ez szép volt ! Maximálisan egyetértek .

K. Kálmán 2015.03.23. 08:28:07

@Richter Géza: "a mániákus valósághűség korában"??? Szerinted azt éljük? Az ezerszám érkező szuperhős-filmekkel vagy a Fast and Furious-féle akciókkal? Szerintem épp a fordítottja igaz.

Amúgy A függetlenség napja azért működőképesebb a fentieknél, mert egy percre sem veszi magát komolyan, így aztán nekem egy cseppet sem hiányzott az erősebb realitás a filmből.

Gál Zoltán (ICR) 2015.03.23. 10:05:59

@K. Kálmán: pont h a szuperhos filmeknel is jol latszik a realizmusra valo torekves (vegyuk csak nolan batman-jet)

de ugy altalaban veve is, szerintem a "fantasztikus" temakat sajat vilagukun belul verkomolyra formaljak, hol van ezzel szemben a 80-as, 90-es evek (mai szemmel onironikus) gyermeki naivsaga. sztem az sokkal uditobb volt..

Gallion 2015.03.23. 10:52:37

@Gál Zoltán (ICR): Nolan Batmanje inkább kivétel, mint tipikus alkotás. A Marvel filmek viszont egyelőre csak az előzeteseikben darkosak meg földhöz ragadtak. Maguk a kész művek aligha. A Fast and Furious pedig már a trailerekben is egy óriási fityisz a valósághűségnek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása