aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: everly (2015) Gőbölös Ákos
2015. február 02. 17:10:00

Kategória: film 5 komment

Egy nő összeverve és feltehetően megerőszakolva vonszolja be magát a fürdőszobába. A WC-tartályból előhalász egy mobilt és egy pisztolyt, és miután a mobilon senkit sem ér el, akit szeretett volna, a saját fejéhez emeli a pisztolyt. Persze, ha tényleg elkövetné az öngyilkosságot, akkor a film mindössze négy perces lenne, és közel sem szórakozhatnának rajta annyit az akció és/vagy a gore filmek rajongói.

everly-6.jpg

Az említett hölgyről elnevezett Everly tehát in media res kezd, és a háttérsztorit csak később, egy-egy kiadós golyózáport követően ismerteti a nézővel, azt is foszlányokban. Ezekben elmesélik, hogyan rabolták el Everly-t (Salma Hayek) otthonától és családjától, hogyan lett belőle egy, a jakuza által felügyelt épületben szex-rabszolga. Az előbb említett tömbházban játszódik a teljes film, illetve annak egy lakásában, meg néha a hozzá tartozó folyosón. A kezdő képsorokat követően a pecóban csak Everly és egy halálos sebet bekapott jakuza tag marad. Amint ez kiderül, a nő fejére azonnali vérdíjat tűz ki a fő ellenlábas, Taiko, és ebből egy hatalmas vér-, belsőség- és agyvelő-lavina indul el, amit természetesen a címszereplő hölgy generál. Az a hölgy, aki a film elején még egy géppisztolyt is alig bír egyenesen megtartani a kezében.

És ezt tartom a film egyik legnagyobb hibájának. Sajnálatos módon nem találja magát: az egyik snittben még parodisztikus, a követezőben már véresen komolyan, ráncolt homlokkal zúdítja rá magát a nézőre. Hangvételében csapongva, narratívájában nyílegyenesen halad a történet a teljesen tipikus és a mindössze 92 perces játékidő ellenére is nagyon várt vég felé. Az akciójelenetek rettentően semmilyenek, és még a megvágásuk is elég silányul sikerült. Az operatőri munka amúgy sem nevezhető kiemelkedőnek, de az akciókat különösen kakofón módon vették fel. És ha már az akciókat említettem: a film kezdetén lévő Kill Bill spin-off hangulatot árasztó chick fightok rémesen nevetségesek. Viszont ami még ennél is durvább, hogy egy csapatnyi kommandós nem képes egy 30 nm2-es lakásban megtalálni és hatástalanítani egy több sebből vérző prostit, mi több, még „hagyják is magukat” kivégezni.

salma_hayek_everly01.jpg

Nem tudom, ki hogy van vele, de azt, hogy a kamera többször mutatja a főszereplő nő melleit és fenekét, mint az arcát, illetve ahol a szóban forgó hölgy testének extrémebbnél extrémebb helyzetekben történő mutogatása a fő irány, én pornóban látnám szívesebben, és nem akciófilmben. Persze ha el tudunk vonatkoztatni – ami valljuk be, nagyon nehéz –, akkor még akár jól is szórakozhatunk az Everly-n, bár nekem nem igazán sikerült. Persze most nem Salma Hayek testére gondolok, hanem a film sekélyességére. Szerény véleményem szerint sokkal jobban jár a kedves olvasó, ha előszed két régebbi filmet, nevezetesen a Drágán add az életed és az Élve eltemetve címűeket. Azokban minden benne van, amit az Everly-be bele szerettek volna tenni, de nem sikerült: akció, véres trikó, keménykötésű hős illetve a szűk tér, no meg az ebből adódó szorongás érzete.

Megjegyzem, a második csillag roppant haloványan pislákol a pontozásnál, hiszen csupán a Hayek kisasszony iránti nosztalgikus ragaszkodásom és az itt-ott frankón elcsípett hangulat miatt lehet ott, ahol.

Kövess minket facebookon és twitteren!

everly-poster_ae.jpg

Címkék

kritika ** akció salma hayek hiroyuki watanabe joe lynch

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr567126361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2015.02.02. 17:18:31

Hát én speciel jól szórakoztam rajta, nagyrészt annak köszönhetően, hogy szerintem egy percig se kívánta magát komolyan venni, így a legnagyobb marhaságait is sikerült az akasztófahumorával eladnia számomra. Viszont ahogy netes véleményeket olvasgattam róla, megint én tartozom a kisebbségbe. :)

E900 2015.02.02. 17:32:42

Nagyon rossz , nagyon de tényleg. Nagy Akció rajongó vagyok de ez nagyon nem jó..

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.02. 18:34:28

@E900: Szerintem ez nem csupán akciófilm. Egy tökéletes exploitation mozi. Hozza az elvárt színvonalat.

McCl@ne 2015.02.02. 21:51:16

Sajnos ez történik, amikor a szerény tudás és a nagy önbizalom találkozik. Mármint a "kritikáról" beszélek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.02. 22:33:44

"ha előszed két régebbi filmet, nevezetesen a Drágán add az életed és az Élve eltemetve címűeket. Azokban minden benne van, amit az Everly-be bele szerettek volna tenni, de nem sikerült:"

Minden bizonnyal jobban jár az olvashó, ha azokat veszi elő, DE...

Szerintem az Everly egyszer nem akar a Die Hardhoz hasonlítani. Tipikus exploitation mozi, ami pont annyira veszi komolyan magát, mint a Teletabik. Bár tény, hogy a rendező hibázott, mert voltak pillanatok, amikor megpróbálta a komolyabb hangvételt erőltetni, és ez végül kihatott a végeredményre. Ebben a filmben csak az számított, hogy hány embert ölnek meg, hogyan ölik meg őket, hány liter vér folyik el, és hányszor válik badassé a főhősnő.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása