aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 2015: az év 25 legjobban várt filmje #2 (a nem blockbusterek) Németh Barna
2015. január 04. 13:15:00

Kategória: film 21 komment

Mindig öröm látni, amikor a fesztiválforgatagban felbukkan egy-egy új tehetség, vagy amikor egy félig-meddig ismert névről derül ki, hogy a vártnál sokkal több van benne. Ezt persze lehetetlen előre jósolni, úgyhogy a most következő összeállításban a már bizonyított alkotók legújabb produkciói közül válogattam össze huszonötöt. Nyilvánvaló, hogy itt most nagyobb halmazból kellett dolgozni, ráadásul a függetleneknek még a PR-ja sem olyan jó, de azért igyekeztem a legszínesebb csapatot összeállítani, amelyben jól megfér egymás mellett Quentin Tarantino, Jacques Audiard és Emir Kusturica is. 

Ahogy Zalus megígérte az év legígéretesebb blockbustereinek méltatásakor, jöjjenek most a kisebb költségvetésű és/vagy független és/vagy fesztivál-kompatibilis és/vagy ínyencebb filmalkotások...

lead.jpg


25. Regression

R.: Alejandro Amenábar
Sz.: Ethan Hawke, Emma Roberts  Watson
Miért: A borzalmas Agora ugyan hat évre megrekesztette a karrierjét (pont ennyi időre kéne büntetni mindenkit, aki szar filmet csinál!), de Amenábar most visszatér arra a terepre, amihez ért. Új filmjében a mindig szívesen látott Ethan Hawke alakítja azt a nyomozót, aki megkapja egy lánya (Watson) molesztálásáért letartóztatott apa ügyét.

regression-movie.jpg

24. Spotlight

R.: Thomas McCarthy
Sz.: Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Liev Schreiber, Billy Crudup, John Slattery
Miért: Egy pedofilbotrány már önmagában is rizikós téma, hát ha még az egyház is érintett az ügyben. Borzasztó kiváncsi vagyok, mihez kezd ezzel a helyzettel McCarthy, aki most kénytelen lesz elhagyni azt az emberközeli látásmódot, ami az eddigi munkásságát jellemezte, mert ahogyan a cím is mutatja, itt bizony egy szélesebb perspektívára lesz szükség.

23. Legend

R.: Brian Helgeland
Sz.: Tom Hardy, Emily Browning, Christopher Eccleston, David Thewlis, Chazz Palminteri
Miért: Nagyjából ötven évvel ezelőtt egy ikerpár uralta a londoni alvilágot, minden szál az ő kezükben futott össze. Az ő történetükből írt forgatókönyvet a Szigorúan bizalmas és a Titokzatos folyó írója, hogy aztán az ikerpár mindkét tagját Tom Hardy-val játszassa el. Hát nem remek ötlet?

legend-tom-hardy.jpg

22. On the Milky Road

R.: Emir Kusturica
Sz.: Monica Bellucci, Emir Kusturica
Miért: Már az idejét sem tudom, mikor állt utoljára kamera mögé Kusturica, aki most ismét kedvenc témáit veszi elő: a háborút és a szerelmet. Ráadásul Monica Bellucci főszereplésével teszi ezt, akiből szintén nem kaptunk mostanában annyit, mint amennyire szeretjük őt a vásznon látni.

milky_road.jpg

21. Everything Will Be Fine

R.: Wim Wenders
Sz.: James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg, Peter Stormare, Marie-Josée Croze
Miért: Néhány nagyszerű dokumentumfilm (Pina, The Salt of the Earth) után újra játékfilmet rendez 3D-ben egy anya kapcsolatáról azzal a férfival, aki elütötte gyermekét. És itt most nem csak arra van esély, hogy kapunk egy szépen megmunkált drámát, hanem arra is, hogy újra dimenziót kap a 3D.

everything_will_be_fine.jpg

20. Ricki and the Flash

R.: Jonathan Demme
Sz.: Meryl Streep, Kevin Kline, Mamie Gummer
Miért: Azt mondják, Meryl Streep mindent el tud játszani, és most erről a listáról ki fogja húzni a kivénhedt rocksztárt, aki újra jóban szeretne lenni tőle elhidegült gyermekeivel. Hát ki ne akarná látni a lepattant Meryl Streepet, akinek maga Diablo Cody (Juno, Pszichoszingli) írta a szövegkönyvet. Meg persze azt se felejtsük el, hogy Jonathan Demme határozottan tud rendezni, és az effajta történetek jól is állnak neki. Itt bizony nem lesz finomkodás...

meryl_streep.JPG

19. Icon

R.: Stephen Frears
Sz.: Ben Foster, Lee Pace, Dustin Hoffman, Chris O'Dowd, Guillaume Canet, Bryan Greenberg
Miért: Személy szerint a hócipőm tele van a Lance Armstrong-botránnyal, de ha valaki, akkor Stephen Frears lesz az, aki megmutatja ennek a csúnya ügynek az emberi oldalát. Éppen ezért jó hír, hogy nem a sportoló, hanem a botrányt kirobbantó újságíró szemszögéből közelít az eseményekhez, remélhetőleg a tőle megszokott karakterábrázolással.

ben-foster-lance-armstrong.jpg

18. Beasts of No Nation

R.: Cary Fukunaga
Sz.: Idris Elba, Abraham Attah
Miért: A True Detective után Fukunaga mondhatni visszatér a gyökereihez, és ha a tőle megszokott színvonalon teszi (és miért ne tenné), akkor az afrikai gyerekkatona története lehet az év egyik húsba vágó alkotása.

beasts-of-no-nation1.jpg

17. Babi Yar

R.: Szergej Loznyica
Sz.: ???
Miért: Loznyicában gyönyörűen ötvöződik az ex-dokumentumfilmes tisztánlátása és a képíró szépérzéke, ami különösen fontos egy olyan vidéken, ahol a mai napig forrong a múlt. A náci megszállás előtti életkép pedig új értelmet kap majd a jelenlegi ukrán helyzetben, de Loznyica majd lesz olyan bátor és józan, hogy ezt nem használja ki.

16. Cím nélküli hidegháborús kémthriller

R.: Steven Spielberg
Sz.: Tom Hanks, Amy Ryan, Alan Alda
Miért: Zalussal ellentétben, a Hadak útján nekem csak kimaxolt naplementéktől terhes rémálmokat adott, a Lincoln emléke pedig még most is álmot csal a szemembe, de ez most a folyton pityergő Tom Hanks ellenére is inkább tűnik Münchennek, ami jó. Ráadásul a Coen testvérekért a fedélzeten (ők írták) ki kell osztanom egy plusz pontot, meg különben is, ez a színészhármas jól mutat majd egy kémfilmben.

steven-spielberg-tom-hanks-untitled-cold-war-thriller.jpg

15. Entourage

R.: Doug Ellin
Sz.: Adrian Grenier, Jeremy Piven, Jerry Ferrara, Kevin Connolly, Kevin Dillon, Debi Mazar, Billy Bob Thornton, Mark Wahlberg, Emmanuelle Chriqui, Rex Lee
Miért: HBO a nagyvásznon, méghozzá a sok közül az egyik csúcsponttal. Hát hogy ne várnánk Vinnie Chase karrierjének újabb állomását, és főleg, hogy ne várnánk Ari Gold Hollywoodját?

14. Dheepan

R.: Jacques Audiard
Sz.: Vincent Rottiers
Miért: Egy Sri Lankáról Franciaországba menekült tamil harcosból külvárosi ápoló lesz. Ez már önmagában is az év egyik legérdekesebbnek tűnő multikulti szüzséje, hát még ha hozzáveszem, hogy Audiard (A próféta, Rozsda és csont) milyen profi tud lenni egy-egy szubkultúra bemutatásában, máris nyert ügyünk van.

13. The Lobster

R.: Giorgos Lanthimos
Sz.: Léa Seydoux, Ben Whishaw, Rachel Weisz, Colin Farrell, John C. Reilly, Olivia Colman
Miért: Az Oscar-jelölt agymenés, a Dogtooth rendezője nemzetközi vizekre evez, és a multinacionális színtéren sem hazudtolja meg önmagát: filmje egy olyan világban játszódik, ahol a szingliket egy ijesztő hotelben szeparálják el a társadalom többi részétől. Fincsi geek.

lobster-reilly-whishaw-farrell.jpg
12. The Sea of Trees

R.: Gus Van Sant
Sz.: Matthew McConaughey, Naomi Watts, Ken Watanabe
Miért: Azt nem mondom, hogy feltétel nélküli rajongója lennék Van Sant lelki tripjeinek, de a híres japán öngyilkosok erdeje már anélkül is izgalmas helyszín, hogy Matthew McConaughey boncolgatná a lelkét. Így viszont nehezemre esik nem várni ezt az alkotást, biztos hatásos kiút lesz erdőből és életből egyaránt.

the-sea-of-trees-matthew-mcconaughey-ken-watanabe1.jpg
11. Mænd og høns (Men & Chicken)

R.: Anders Thomas Jensen
Sz.: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, David Dencik
Miért: Szóval az a fickó, aki megadta nekünk az Ádám almáit, a Zöld henteseket és a Gengszterek fogadóját, most újra fekete komédiát forgat a fentebb felsorolt úriemberekkel. Ahogy a művelt francia mondja, nuff said.

10. Midnight Special

R.: Jeff Nichols
Sz.: Michael Shannon, Adam Driver, Kirsten Dunst, Joel Edgerton
Miért: Ha minőségről van szó, a Jeff Nichols - Michael Shannon párosra mindig lehet számítani. Talán most majd megkapják a nekik kijáró rivaldafényt is, habár egy sci-fi elemekkel átitatott drámával (egy apa felfedezi, hogy fiának különös képességei vannak) könnyű vékony jégre tévedni, de a Mud és a Take Shelter biztosíték rá, hogy ne így legyen.

midnight-special.jpg

9. Knight of Cups

R.: Terrence Malick
Sz.: Christian Bale, Cate Blanchett, Imogen Poots, Ben Kingsley, Natalie Portman, Antonio Banderas, Freida Pinto, Armin Mueller-Stahl
Miért: Mert piszok kíváncsiak vagyunk rá, melyik színész éli túl a vágószobát. De a viccet félretéve, egy új Terrence Malick-film mindig esemény, ennek pedig már a trailere is egy élmény.

8. Silence

R.: Martin Scorsese
Sz.: Liam Neeson, Andrew Garfield, Adam Driver
Miért: Mert Shûsaku Endô regénye egy gyöngyszem és mert végre valaki arra használja ezt a három színészt, amire valók. Meg különben is, ha a 17. századi Japánban, Jézus tanainak hirdetéséért bajba jutott jezsuita szerzetesek történetéből valaki ki tud hozni valami egyedit és izgalmasat, az Martin Scorsese.

7. The Revenant

R.: Alejandro González Iñárritu
Sz.: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson
Miért: Hóval és jéggel tálalt kosztümös bosszúdráma Alejandro González Iñárritutól? Naná, hogy bármikor jöhet, főleg egy ilyen illusztris gárdával. Leo rajongói pedig újra szoríthatnak majd azért a bizonyos filmtekercsen álldogáló meztelen aranylovagért...

6. The Death and Life of John F. Donovan

R.: Xavier Dolan
Sz.: Jessica Chastain, Susan Sarandon, Kathy Bates, Kit Harington
Miért: Általában ígéretes újoncként szokás hivatkozni egy 26 éves rendezőre, de a kanadai csodagyerek ezen már hét éve túl van. Kész csoda, hogy a mára már tehetséges veteránként működő filmesre még nem ugrottak rá Hollywood nagyjai, de úgy tűnik, ennek most vége. Három nagyasszony is bejelentkezett, hogy részesei lehessenek Dolan legújabb alkotásának, amely ezúttal a filmvilágba vezet: egy szuperhősként világhírűvé vált színészt rágalmaznak meg, hogy "illetlenül" viselkedett 11 éves rajongójával, ami persze a férfi karrierjébe kerül.

death_of.jpg

5. Flashmob

R.: Michael Haneke
Sz.: ???
Miért: Az igaz szerelem után Haneke egy interneten szerveződő flashmob-csoport mibenlétét térképezi fel, és egész biztos érdekes dolgokat talál. Lehet, hogy nem készül el idén, de akkor majd rákerül a következő évi listára is, mert Hanekében azért meg lehet bízni.

4. That’s What I’m Talking About

R.: Richard Linklater
Sz.: Glen Powell, Zoey Deutch, Will Brittain
Miért: A történet részleteit még titokban tartják az alkotók, de egyrészt Linklater mindig szívesen látott vendég, másrészt már az is bőven elég, hogy ez a film lesz a Tökéletlen idők (Dazed and Confused) szellemi utódja, amelyről annyit azért lehet tudni, hogy egy nyolcvanas évekbeli baseball-csapat játékosainak életéről szól majd. Vagy így, vagy úgy.

thats-what-im-talking-about-movie.jpg

3. The Hateful Eight

R.: Quentin Tarantino
Sz.: Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Demian Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern
Miért: Egyrészt ez már megint egy bitang jó gárdának tűnik, másrészt pedig az egész annyira faltól falig Tarantino, neki pedig még a legrosszabb filmjét is többször meg lehet nézni. Oké, most majd jön valaki azzal, hogy nem is, pedig de.

hateful-eight.jpg

2. La giovinezza (The Early Years)

R.: Paolo Sorrentino
Sz.: Michael Caine, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda, Harvey Keitel, Ed Stoppard
Miért: Az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású filmje (A nagy szépség) után Sorrentino már egy Jaden Smith-monodrámával is toplistás lett volna, hát még így, hogy nemzetközi vizekre evezve ered egy utolsó nagy dobására készülő rendező és egy visszavonult zeneszerző nyomába, valahol az Alpokban.

la_giovenezza.jpg

1. The Other Side of the Wind

R.: Orson Welles
Sz.: John Huston, Peter Bogdanovich, Lilli Palmer, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper, Claude Chabrol, Paul Mazursky
Miért: Welles leforgatott, de különböző okokból soha be nem fejezett filmjét most végre összerakták, hogy mozikba kerülhessen a rendezőlegenda születésének 100. évfordulójára. A film maga egy film-a-filmben áldokumentumfilm, egy szatíra "Új Hollywoodról", a Welles halála idején született film-ínyenceknek pedig maga az álom: ott lehetünk a premierjén. Na jó, a magyaron, de akkor is. Time travel of my own.

the-other-wind.jpg

Mivel itt most jóval nagyobb adag filmből kellett kiválogatni a végső huszonötöt, engedjétek meg, hogy címszavakban megemlítsem legalább az utolsó körben kihullottakat: Lauder than Bombs (Joachim Trier), Queen of the Desert (Werner Herzog), Demolition (Jean-Marc Vallée), Elle (Paul Verhoeven), Life (Anton Corbijn), Il racconto dei racconti - The Tale of Tales (Matteo Garrone), Remember (Atom Egoyan), The Light Between Oceans (Derek Cianfrance), Triple Nine (John Hillcoat), Ubik (Michel Gondry).

Címkék

dustin hoffman ethan hawke emir kusturica birthday colin farrell martin scorsese quentin tarantino meryl streep billy bob thornton michael caine rachel weisz richard linklater mark wahlberg wim wenders spielberg tom hanks orson welles jeremy piven michael haneke michael keaton stephen frears mark ruffalo brian helgeland james franco terrence malick gus van sant idris elba anders thomas jensen tom hardy cary fukunaga alejandro gonzalez inarritu paolo sorrentino lea seydoux top film alejandro amenabar tom mccarthy jeff nichols xavier dolan top 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr67040093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.04. 13:22:07

Emma Robert? Nem inkább Emma Watson? D:

nortonp 2015.01.04. 13:56:12

Eros evnek igerkezik, jo valogatas, akarcsak a blockbusteres, ev elejere kivanni sem lehetne jobb postokat, koszi. Volt tavaly esetleg hasonlo, viszonyitasi alapkent, hogy akkor mik kerultek be?

Baldan8 2015.01.04. 14:10:28

Tényleg nagyon kellenek az ilyenek, mentettem is könyvjelzők közé.

batboy 2015.01.04. 14:25:48

három pedofil téma a 25-ből. nem tudom sírjak-e vagy nevessek. inkább sírok.

Németh Barna 2015.01.04. 14:46:00

@batboy: Még jó, hogy mindhárom teljesen más műfajú, s a rendezőkből kiindulva más-más stílusú lesz, ráadásul hmlokegyenest más megközelítésből. De ha leltározunk, négy szól filmesekről, három háborúról, kettő pedig sportolókról vagy hülye emberekről :)

Gál Zoltán (ICR) 2015.01.04. 14:47:55

tok jo lista! viszont azert ennek egy resze boven 2016, mire elkeszul vagy barmilyen formaban is eljut hozzank : )
btw az ubik ugy tudom tovabbra sem fog elkeszulni, vagy van errol barmi uj hir? novemberi interjuban is azt mondta h nem tudja megcsinalni

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.01.04. 14:48:07

Irigylem azt, akinek még rémálmaiban is naplementék vannak. ;)

Sokra vagyok nagyon kíváncsi a filmek közül, nálam egy Hillcoat és egy Herzog pedig minden további nélkül bekerülne a top 10-be is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.04. 15:20:00

A The Revenant a limitált karácsonyi USA premiert leszámítva mindenhol 2016-os, nem tudom mennyi létjogosultsága van így ebben a listában, annak ellenére, hogy kétségkívül várós darab.

Dolannal is az a baj, hogy a magyar forgalmazás kb. másfél éves eltolódásban van hozzá képest, még a Mommy sincs sehol, de már a következő alkotásáról beszélünk. :D

Mindenesetre tényleg kimerítő összeállítás, viszont Damien Chazelle és John Michael McDonagh új filmjei igazán ideférhettek volna még, meg a Drake Doremus-féle Equals is.

Németh Barna 2015.01.04. 15:35:56

@danialves: Ez igaz, de ha így néztem volna, most olyan filmekről kellett volna írnom, amikről már írtam egyszer-kétszer 2014-ben a különböző fesztiválok kapcsán, hiszen azok majd most érnek ide. Vagy nem :/

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.04. 16:02:58

@Németh Barna: Nyilván nem azt mondom, hogy a magyar premierhez alkalmazkodj, nem is lenne semmi értelme, főleg az ilyen filmeknél. Azért emeltem ki pont a The Revenant-et, mert az gyakorlatilag az egész világon csak 2016-ban jön, úgyhogy szerintem kereken egy év múlva sem lett volna késő megemlékezni róla.
Nekem rendszeresen azzal kell kezdenem az ilyen listáimat, hogy "hát a tavalyi 25ből ezt a 8at még mindig nem mutatták be, úgyhogy vegyétek úgy, mintha azok is itt lennének...", aztán éppen ezért most már próbálom kerülni az ilyen év végi, díjszezonra időzített darabokat (főleg, mert ezeket úgyis csak az Oscar kedvéért mutatják be hivatalosan karácsonykor, egyébként január-februárban jön az összes).

De nekem aztán mindegy, én nem fogok a Hadak útjánnal álmodni, ha máshogy csinálod, csak így az egy éves előretekintés időhorizontja könnyedén másfél-két évvé válhat.

Atkakukac1989 2015.01.04. 20:02:52

A felsorolásban alul kiszorultam az Elle-t. Paul Verhoeven végre a Fekete könyv után megint csinál valamit. Ez az! :D

Amúgy nagyon jó a lista, sokkal jobban érdekel, mint a blockbusteres.

Dean6 2015.01.04. 23:32:35

The Revenant nálam a legvárósabb. Dicaprio már nagyon must see kategória lett nekem,mármint a filmjei...:)

K. Kálmán 2015.01.05. 12:40:01

Legjobban az új Spielbergnek örülök - remélem, ennyi hiátus után ismét gyorsít majd kicsit a tempón. Bár, tudom, ő is öregszik...

Kovács Erzsébet 2015.01.05. 13:57:39

A lista végére biggyeszteném az általam várva várt angolokat: Ben Wheatley következő filmje, a High-Rise (Ballard-adaptáció!) és Peter Strickland következő filmje. a Duke of Burgundy.

isvaen 2015.01.05. 14:00:35

"Coen testvérekért a fedélzeten (ők írták)"
átírták.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.05. 14:23:33

mads mikkelsent akármiben várom.
A törtetőket a legjobban természetesen.

butch2038 2015.01.05. 18:20:41

imdb release alapján Orson Welles cannes-i nyitófilm lesz. És az új Vinterberg Far From the Madding Crowd még a listára kívánkozó. Meg Todd Haynes Carol című filmje (bár az lehet 2016?).

Németh Barna 2015.01.05. 18:29:34

@butch2038: Mindkettő az utolsó előtti körben esett ki ilyen-olyan okokból. Egyébként engem is érdekel mindkettő, de muszáj volt kitenni ezt-azt.

Dean6 2015.01.05. 18:58:24

Hiányolom kicsit a listáról a Mr.Holmest. Ian McKellen, mint Holmes, nem kicsit érdekesen hangzik.

butch2038 2015.01.05. 19:03:54

@Németh Barna: jogos. ebből is látszik, hogy idén nem fogunk unatkozni. :)

Leone_510 2015.01.06. 18:46:51

emma watson a képen pont úgy néz ki amiért soha az életben nem tudok színésznőként rá tekinteni (mert nem az és bééééna), olyan apu megmolesztált fejet vág akit nagyon kell sajnálni , oszt lófaszt így néz akit tényleg ilyen trauma ért, uncsiiiii

a többi film nagy része nézős , köszi

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása