aeon flux

ready for the action now, danger boy?

cabin pressure-finálé karácsonyra Kovács Erzsébet
2014. december 22. 11:19:50

Kategória: kultura 5 komment

Aki már tudja, hogyan kell sárga autósat játszani, készítheti a zsebkendőt: december 23-án és 24-én (kinti idő szerint este fél hétkor), két részletben adja le a BBC Radio 4 a Cabin Pressure záró, Zürich című részét. Aki még nem, de tudni szeretné, annak hadd mutassam be a hajtás után dióhéjban John Finnemore rádiós szitkomját. Vigyázat, a nevetéstől (is) garantáltan könnybe lábad a szemed!cabin_pressure.jpg

A sorban az első úriember Finnemore, aki családi élményekből táplálkozva írt meg (és játszott el) négy évadnyi, részenként bő húsz perces, a brit közszolgálati rádió egyébként sem színvonaltalan átlagából is kiemelkedő hangjátékot egy valószínűtlen (légi)társaság mindennapjairól. Minden, kristálytiszta angolsággal előadott, jól időzített, finom nyelvi poén és practical joke ül, sőt! Lassacskán azon kapjuk magunkat, már a szívünkbe is lopózott a négy kishibás karakter.

Carolyn Knapp-Shappey (Stephanie Cole) elvált a férjétől: a vagyonmegosztáskor jutott neki GERTI, a szebb napokat látott utasszállító repülő. Az MJN (My Jet Now) "légitársaság" jó pénzért bárkit elrepít bárhová, bármikor, de persze a nem teketóriázó, éles nyelvű főnökasszony és szeretetreméltóan együgyű, lelkes fia, Arthur Shappey (John Finnemore) ketten még egy skeleton crew-t sem tennének ki. A botkormánynál ül Martin Crieff (Benedict Cumberbatch, röviddel a világhírnév előtt), a ritkuló hajú, önbizalomhiányos és hiú, ám nagyszívű repülőgép-nörd, aki mindenre és bármire hajlandó, csak repülhessen. Másodpilótája, Douglas Richardson (Roger Allam) ellenben az Air Englandnél volt kapitány, amíg ki nem rúgták, és a presztízsvesztést hajlamos a Martin, illetve Carolyn felé irányzott szarkasztikus megjegyzésekkel orvosolni.

Mint minden jó szitkomban, úgy itt is igaz barátokká csiszolódnak a kíméletlenül szórakoztató verbális csörtékkel kitöltött kalandok során a fura szereplők. Az ábécésorrendbe tett helynevekkel jelölt és különcebbnél különcebb utasokkal (illetve rakománnyal) tarkított utazás 2008-ban kezdődött Abu Dhabival, és hamarosan végleg le kell szállni Zürichben. Hiányozni fognak. Hiszen ki mást okolhatnék azért, hogy már soha többet nem tudok vigyorgás nélkül ránézni egy pitahayakaktusz-gyümölcsre?

Címkék

radio comedy benedict cumberbatch

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr406991803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pofallgalaxies 2014.12.22. 12:23:42

gragonfrúúúh! frúh-frúúúúúh... =D

Sil 2014.12.22. 22:16:56

Have a Banana... :P

Sil 2014.12.22. 22:22:06

A sárga autós játékhoz egyébként van útmutató, egyenesen Arthurtól:
www.youtube.com/watch?v=nq8KrAx26mM

Itt pedig az egyes epizódok szövege:
www.cabinpressurefans.co.uk/cabin-pressure-episode-transcripts/

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása