aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az éhezők viadala - a kiválasztott, 1. rész [the hunger games: mockingjay - part 1] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. november 20. 08:00:00

Kategória: film 27 komment

Annak köszönhetően, hogy Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) a Viadal után a Mészárlás végkimenetelébe is erősen belepiszkál, kitörölhetetlenül forradalmi jelképpé válik, és az ennek nyomán Penam-szerte kitörő lázadásokra a Kapitólium durva megtorlóakciókkal felel. Időközben a lány az elpusztítottnak hitt 13. körzetbe kerül, amely Coin elnöknő (Julianne Moore) vezetésével forradalomra készül, melyhez jól jönne egy jelkép...

thehungergames_mockingjay01_620.jpg

A legújabb hollywoodi könyvadaptációs trendek szerint a sikersorozatok befejező részét két részre osztva tálalják fel a rajongók sikoltozó pénztárcájának. A magyarázat többnyire az, hogy olyan sok minden történik az utolsó fejezetben, hogy az egy filmbe egyszerűen nem férne bele. Harry Potter horcrux-vadászatáról még elhittem, hogy eseménydús, az Alkonyat-széria befejezéséről nem tudok nyilatkozni, ám A kiválasztott első fejezete csúnyán megsínylette a darabolási akciót.

A film ugyanis expozíciók (mit fogunk tenni majd, ha...), érzelmi nyűglődések (jelkép leszek! nem leszek jelkép!), bátorító szónoklatok és hangulatfokozó (jelen esetben értsd: üres) jelenetek örvénylő sorozata, melyben a feszültség kimerül egy elhozott vagy egy ottfelejtett macskában, egy elmesélt(!) bombázásban, egy, a cselekmény szempontjából irreleváns fára mászós akcióban, egy kényelmetlenül nagy bodycounttal járó, ám túlontúl rövid öngyilkos rohamban, egy megmosolyogtató rezonanciával (de jól jött az a lebombázott kórház!) rendelkező promóciós útban és egy olyan mentőakcióban, melyben az egyik oldal nagyon beszop egy ősi kelepcét.

Mindeközben Katniss ismerkedik új környezetével, egyik rémálomból a másikba ébred, rájön, hogy a lázadók oldalán is a póz a lényeg, nem a teljesítmény - mondjuk, ez egy szép gondolat, csak kár, hogy a kivitelezés kivonatos és visszatetsző, hisz nehezen tudom elhinni azt, hogy miután egy lövéssel levadászik az égről KÉT vadászgépet (eat this, John Rambo!), az imént meglátogatott kórház még lángoló romjai előtt állva Katniss oly szép szónoklatot lenne képes kerekíteni, mint a filmben, arról nem is beszélve, hogy a kegyelet azt kívánná tőle, hogy ebben a helyzetben ne is akarjon szónokolni.

De sebaj, a "háborús propaganda kezdőknek" lecke felolvasása mellett jut idő egy kis vadászatra és éneklésre, Haymitch (Woody Harrelson) az alkoholtilalom miatt, Effie (Elizabeth Banks) pedig a szürke falak és ruhák miatt zúgolódhat (és mindkét színész van olyan jó, hogy mosolyt csaljon az arcokra), és még a harcos Poszáta-jelmez is kap egy körberajongást, pedig az ember már azt hinné, hogy a polgárháborús környezetben ilyen dolgokon már rég túlléptek. 

Nem, persze, hogy nem, de ha a filmnek lenne valós cselekménye, akkor nem térne ki ehhez hasonló mellékvágányokra, nem kényszerítené bele Gale-t (Liam Hemsworth) és Katnisst olyan vitákba és helyzetekbe, melyek vagy nem vezetnek sehová, vagy csak egy korábbi esemény nem titkolt felmelegítései, és talán Peetának (Josh Hutcherson) is több jutna néhány Kapitólium-párti szónoklatnál, miközben látszik, hogy a csontsoványra fogyott színész testét-lelkét beleadja a számára leosztott pár percbe.

Vacak érzés egy szívemnek kedves franchise-ról ilyen epésen nyilatkozni, főleg úgy, hogy Az éhezők viadalában továbbra is benne van a potenciál, hisz az már a második rész végén is kiderült, hogy sokkal többről van itt szó tévé általi népbutításról, habár ha jobban belegondolok, ez a kizárólag bevételi okokból kettévágott film is a megvezetésről szól. 

Kapcsolódó anyag:
Az éhezők viadala - kritika
Az éhezők viadala: Futótűz - kritika

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika ** sci-fi fantasy drama francis lawrence woody harrelson romance julianne moore jena malone philip seymour hoffman josh hutcherson liam hemsworth jennifer lawrence the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr256910119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nortonp 2014.11.17. 16:32:04

a 3. könyv első felének egy az egyben ezek voltak a betegségei, ...de ha már ennyire hűek akarnak maradni az alapanyaghoz és mégis nyújtogatják a témát, akkor látni kéne annak a buktatóit és kicsit kreatívabban pimpelni a cuccot. úgy tűnik, ez nem sikerült.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.17. 16:33:48

Sajnos egyet kell értenem, ígéretesnek indult a franchise, de ez sajnos nagyon gáz lett. Nekem egyedül az a félig meddig öngyilkos roham tetszett az énekkel együtt, de azt leszámítva folyamatos és hiteltelen nyavalygás, mocsódás, szenvelgés az egész film akció, izgalom, feszültség, vagy mondanivaló nélkül, tele felesleges töltelékjelenetekkel. Hiába szeretem a franchise-t, mégsem csalódtam, mert annyira várható volt.

TomPowell25 2014.11.17. 17:04:16

Jobbára egyet értek a leírtakkal, túl sok minden mondvacsinált vagy történik off-screen, plusz a színészek is jobbára csak tengenek-lengenek, ami különösen fájó a történteket figyelembe véve Philip Seymour Hoffmant látva, annak tekintetében, hogy a filmet neki dedikálták. Ugyanakkor ez-az ellen-propaganda nekem kifejezetten tetszett, és a dalolós-gátas jelenet több, mint hatásosan sikerült.

K. Kálmán 2014.11.17. 17:07:16

Nekem már az előző résszel is ez volt a bajom. A könyv - és a második rész filmváltozatának - ismeretében biztos voltam benne, hogy valami hasonló végeredmény születik, ha kettévágják az eleve sem vastag regényt.

freddyD 2014.11.17. 17:13:01

Valóban a harmadik könyv a leggyengébb a trilógiából, féltem tőle, hogy a filmben sem fogják tudni teljesen kikozmetikázni hibáit. De ennek ellenére azért megnézem

Sajnos a Kiválasztott/2 sem lesz akkora durranás a történetet ismerve

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.17. 17:41:21

SPOILER:

1. A két napra teljesen(!) elsötétített Kapitólium önmagában nonszensz - nehogy már egy ilyen hipermodern város teljes áramellátása egyetlen vízi erőműtől függjön... amiről aztán kiderül, hogy csak csapda, tehát Snow elnöknek sikerült meggyőznie egy milliós metropoliszt, hogy mindenhol kapcsolják le a villanyt, de még gyertyával vagy elemlámpával se világítsanak. Ejha.

2. Az ugyancsak két nap alatt teljesen átprogramozott Peeta, aki az imént még könnyes szemmel aggódott Katnissért, és még az életét is kockára tette azért, hogy figyelmeztesse, egy gyors félelemterápiának és hallucinogén drogoknak köszönhetően most azonnal meg akarja őt ölni. És a szöveg, hogy "simán hagytak minket elmenni", meg úgy általában Snow minek lőtte le a tervét? Tudta, hogy a felkelők úgy is vannak annyira ostobák, hogy nem kezdenek el gyanakodni?

Fogtam a fejem...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.17. 18:04:07

@Zalaba_Ferenc: SPOILER 3. Snow elnök futni hagyja a csapdából a lázadókat, csakhogy Peetával megmerényeltesse Katnisst. Valószínű, hogy senki se védi meg a lányt...

isvean 2014.11.17. 18:23:20

több tag is megkérdezte, és most már én is beállok a sorba, amikor azt kérdem: mi a fene ebben olyan sikeres? mi?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.17. 18:30:57

@Santino89: SPOILER!

Nekem ezzel volt a legkevesebb bajom. Mivel tudja, hogy Peeta és Katniss közel állnak egymáshoz, ezért valószínűleg azonnal odasiet hozzá, mikor megtudja, hogy kiszabadult. Szerintem sokkal nagyobb butaság volt jelezni, hogy "tudjuk ám, hogy itt vannak", hogy aztán az ég világon semmit se tegyen ez ügyben - azt leszámítva, hogy jó hatásvadász módon felkapcsolja a villanyt.

misafeco 2014.11.17. 18:32:21

@Zalaba_Ferenc: "Vacak érzés egy szívemnek kedves franchise-ról ilyen epésen nyilatkozni..."
Az első két részre 7 illetve 6 pontot adtál. Ez a közepes/annál kicsit jobb kategória. Vagy a könyvet szereted, azért írtad ezt?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.17. 18:40:54

@misafeco: Jelenleg így pontoznám számokban kifejezve a szériát:

Az éhezők viadala 10/8
Futótűz 10/6
A kiválasztott: 10/4

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2014.11.17. 19:02:11

De hülye vagyok. Olvasom a kommentet: SPOILER és olvasom tovább. Aztán rájövök hogy ez spoiler és nem akarom tudni.
#facepalm

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2014.11.17. 19:03:18

Teljesen nem ide vágó kérdés :D

A sajtóvetítésen esetleg vetítenek előzeteseket is, esetleg azokat, azokat amelyeket majd a moziban is levetítenek a film előtt? Csak azért kérdezem, mert egy bizonyos, dinós film előzetese állítólag a héten jön ki (talán csak az USA-ban) e film előtt :D Nem-e láttad-e? Bár biztos írtál volna róla, de hátha... :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.17. 19:05:49

@Lord Picard: Ritkán szoktak előzeteseket vetíteni, de akkor is csak néha-néha olyat, amit még nem láthattunk egyébként moziban.

OneBoy FromBrasil 2014.11.17. 21:01:19

@isvean: jó kérdés. magam is feltenném.
én aki a YA könyv-film sikereken kívül állok, mert már nem élem azt a korszakomat, amikor rajonganék ilyen dolgokért, szóval én úgy látom ez is csak egy a többi ilyenből...pl. divergent, meg csontváros, meg ilyesmik. ebben sincs több potenciál, csak talán az első két rész kevésbé idegesítő, mint fentiek. Pont Lawrence felszállóban volt és ennyi. Nüanszokkal jobb mint mondjuk a kiválasztott. Szóval ezek a nüanszok tömegeket csípnek el a kasszánál... talán ennyi. én semmi mást nem látok. a hunger games 2 filmen nem unatkoztam. az sem rossz.:)

misafeco 2014.11.17. 21:46:11

@Zalaba_Ferenc: A vetítés feliratos, vagy szinkronos volt? Ha utóbbi, akkor még egy érv amellett, hogy eredeti nyelven nézzem. Különös, hogy az eddigi magyar kritikák ilyen negatívak, mikor a külföldiek ugyanúgy dicsérik a filmet, mint a megelőző 2 részt.

isvean 2014.11.17. 22:26:13

@OneBoy FromBrasil: még mindig nem értem, bocs :o)
a többi, csontváros, beavatott, etc miért bukott meg?
az alkonyat egy kurva jó, kár tagadni. a többi hulladék, de az egy megalapozott valamit. ez meg... mit?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.17. 22:58:14

@misafeco: Feliratos volt a vetítés. A külföldi kritikusok meg néha azért szeretnek valamit, mert a korábbiakat is szerették ugyanabból (lásd Marvel-filmeket... :).

misafeco 2014.11.17. 23:15:56

@Zalaba_Ferenc: Nem feltétlenül. Olvastam több olyan kritikát, aki az eddigieket szerette, ezt meg nem, és fordítva is.
És nyilván könnyebb szeretni akkor egy folytatást, ha már a korábbi részek is tetszettek, de ez nem egyértelmű. Ha már Marvel, az Iron Man első részét nagyon dicsérték, a másodikat már sokkal kevésbé, a harmadikat talán egy kicsit jobban. A Thor 1. része rendben volt a kritikusok szerint, a második meg a szódával elmegy kategória. Az Amerika kapitánynál pont fordítva, ott a második részt szerették jobban. És ezekkel az értékelésekkel az emberek többsége egyet is ért szerintem, mindegyiket a helyén kezelték. Szóval ha egy film nem tetszik egy kritikusnak, akkor is lepontozza, ha esetleg az előzményét szerette. Ez nem csak Magyarországon van így. :P

replugged 2014.11.20. 10:01:15

nekem még mindig a Menekülő ember az etalon ebben a témában :)

egyébként is megőrülök ettől az Éhezők viadala címtől, mikor a filmben mindenki úgy néz ki, mint egy jól lakott modell. ehh
ki éhezik ezekben a filmekben, és hol?

HavasiG 2014.11.20. 11:20:22

@isvean:

Nekem speciel a Csontváros jobban tetszett, de valószínűleg csak azért, mert szeretem az urbánus fantasy -t és még a közepesen jó film is ritka abból a típusból.

Az Alkonyat sorozat jobb volt, mint vártam. Rajongó nem lettem, meg komolyan szívnám a fogam, ha újra kellene néznem, de megértem és elfogadom, hogy miért tetszik a fiatalabb korosztálynak. Valami spinoff -ot kevesebb "romantikvával" viszont megnéznék. :)

isvaen 2014.11.20. 12:19:31

@HavasiG: de miért tetszik, ez a kérdésem továbbra is :o) ilyen alacsony az ingerszint manapság, vagy ezekben van valami, amit én, don corleonén és cobrettin nevelkedett nyolcvanas nem ért/lát, hisz el.

TomPowell25 2014.11.20. 13:58:51

@isvaen: én helyette megadom a saját válaszomat, mert bizonyos mértékig jól el vagyok ezekkel a YA adaptációkkal (mondjuk a Csontváros speciel egy katasztrófa volt szerintem). Egyrészt ezek a történetek egyértelműen a fiatal korosztályt célozzák meg, korukbeli főhősökkel, és ennek megfelelő problémákkal, pontosabban a problémákra adott, olykor túlzott reakciókkal. Ezek pedig mindig valamilyen rendkívüli világgal párosulnak, amiben a szürke, hétköznapi emberke, egyszer csak ráébred önnön rendkívüliségére (ezt a legtöbbször a környezete is kihangsúlyozza), ami szintén jól rímel a tinédzser létre.
A probléma szerintem ezeknél ott van, hogy hiába van kitalálva egy alapvetően ötletes (még ha nem is eredeti) világ, korrekt, az elsősorban a fiatalok számára megfelelő azonosulási ponttal rendelkező főhőssel, ha a történet és a karakterek egy papírlapon elférnek, vagy egyszerűen az adott írónak az égegyadta világon semmilyen dramaturgiai érzéke sincsen. Az, hogy ezek kinek mennyire átélhetőek, vagy legalábbis szimpatikusak, az nyilván nem csak kor, hanem habitus kérdése is, de ezek megítélésében nyilván nem árt figyelembe venni a generációs különbségeket is.
Hogy a témához is szóljak: még nem olvastam a filmek eredetijéül szolgáló könyveket - talán nem is fogom - de alapvetően a hatalom és a média természetéről egy több, mint korrekt disztópiát alkotott az írónő, ami a maga nemében kifejezetten szórakoztató is. Pont ezért - noha a fenti kritika majd minden sorával egyet értek - nem tudok haragudni erre a (fél) filmre, mert az alapanyagban van annyi plusz, hogy - még ha jelen esetben nehezen is - de túllendítsen a nehézségeken.

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2014.11.20. 14:38:31

fúj de utálom a könyvet. így ez a kritika engem nem is lepett meg. nem láttam a filmet, nem tudom, hogy fogok-e jegyet váltani rá, de a 3. könyv önmagában tette tönkre nekem az egész trilógiát. olyan problémákra hívta fel a figyelmem az a könyv, amik egyébként az egész trilógiában jelen vannak.

SPOILER

például a scifi vonal nem scifi. minden bénán tálalt (pl. kommunikarkötő? mi a 3,14csa ez a béna szöveg?) tudományos újítás egy dologra való: a versenyzők szopatására az arénában. vagy hogy deus ex machina legyen.
-éheznek az emberek? annyira nem, hogy ne élvezzenek el egy ruhától.
-Katniss határozott és igazi hős karakter? emberek halnak meg miatta, két csávó közt csapong folyamatosan és minden egyes szituációban döntésképtelen, illetve teljesen kiszámíthatatlan.
plusz sokat ront a könyveken, hogy három könyvet tölt el Katniss idióta fejében az, aki ezeket olvassa. a kiszámíthatatlanságából következő idiotizmust nem nevezném fordulatos történetnek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.11.20. 19:47:41

A filmet nem láttam még, de a leírások alapján egyértelműen ott követék el a hibát, hogy kettévágták az utolsó könyvet, amelynek a mérete ezt egyáltalán nem indokolta. Csak a producerek pénzéhsége.

Hajnal70 2014.11.23. 15:15:00

megnéztem, megnéztük, kínosan feszengve vártam a végét....

ha otthon néztem volna, vagy kikapcs, vagy fejezetugrás lett volna a vége

DNes · http:/dinihotelblog.blog.hu 2014.12.01. 02:45:11

@Santino89: SPOILER Peetát egyébként nem azért engedték haza, hogy megölje Katnisst, hanem ez is az elme-játék része, hogy Snow megmutassa, hogy mindent elpusztít, amit Katniss szeret stbstb.

ez a könyvben le van írva, az már más kérdés, hogy a filmbe valamiért került egy mondat, hogy "gyilkolásra lett programozva" vagy mi

@Zalaba_Ferenc: ja, a könyvben nincs benne a túszmentő akció, se a beszélgetés Snow és Katniss között, szóval, éppen ahogy te tartod ésszerűnek - csak egyszerűen szép csöndben hagyta, hogy elvigyék

persze most mindkettőtök mondhatja, hogy "de mi a filmről beszélünk és ez önmagában attól még hülyeség"...

...és igazatok lenne :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása