aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the expendables - a feláldozhatók 3. (2014) Zalaba_Ferenc
2014. augusztus 27. 10:05:00

Kategória: film 31 komment

Nem lehetsz elég öreg ehhez a szarhoz. Kivéve ha egy olyan taggal kerülsz szembe, aki korábban szintén csapattag volt, aztán személyes ellentétekre hivatkozva bekattant, és eladta a lelkét az ördögnek. Márpedig Stonebanks (Mel Gibson) ilyen, és mikor Barney Ross (Sylvester Stallone) megtudja, hogy vele kerül szembe, azonnal szélnek ereszti az öregfiúkat, hogy feltörekvő újoncokból verbuváljon magának olyan csapatot, mellyel már nekimehet az ellennek. Szerinted is hülyeséget csinál, ugye?

A vérfrissítés üdvözítő dolog. Erre nem csak Barney Ross jött rá, hanem Stallone is, aki hatvanon túl elindított franchise-jának harmadik felvonásához érkezve úgy érezte, immáron nem lehet csak öregfiúkkal focizni, viszont Ross-szal együtt ő is elkövette azt a hibát, hogy néhány betöretlen újonc kedvéért partvonalra állította aranycsapatát, márpedig a nézők miattuk váltottak jegyet az újabb meccsre. Velük kellett volna begyakorolni egy új taktikát, kipróbálni egy-két új fogást, ehelyett viszont Stallone a játékidő javát suhancok társaságában tölti, és túlzottan nem erőlteti meg magát.

Már a második résznél érezhető volt ez a fáradtság: hogy az alkotógárda energiája ráment arra, hogy összeverbuváljon egy nagy rakat - mindennél nagyobb rakat - ex-akciósztárt, hogy aztán odaállítsa őket a kamera elé, felmondassa velük legismertebb egysorosaikat, aztán hadd lőjenek. Ezúttal a csapatnak szinte már fel sem kell állnia. A nyitányban szabadon engedik Wesley Snipesot, aki természetesen jól bánik a pengékkel, ééérted, és adócsalásért volt bekasznizva, ééééérted, aztán hátradőlve, annak frissességén ógva-mógva figyelik, ahogy jókora pusztítást rendez. Mindezt egy rettenetesen rosszul levezényelt akciójelenet közepette. Aztán őt is kispadra küldik.

A film középső egy órájában Stallone Amerikának álcázott bolgár tájak és épületek között ingázva új csapatot toboroz, és gyakorlatilag senkinek sem mond nemet - kivéve a géppuskaszájú, kellemetlenül izgága, de éppen ezért - mérsékelten - vicces Antonio Banderasnak (akit aztán végül csak besoroz, mert jól jön egy kis comic relief Sylvester Savanya mellé, ugyanis Stallone ebben az epizódban már egy kivert kutyánál is kevesebbet mosolyog), utána pedig kellemetlen párbeszédek és teszetosza akció-morzsák közepette várja a csodát. Ennek köszönhetően a nézőtéren is idő előtt fogy el a pattogatott kukorica, és immáron a vásznon túl is a csodát várják, azt, hogy mikor fejezi be Schwarzenegger a háttérben való ácsorgást, és vesz kézbe valami nagyon hangosat, mikor tűnik fel a beígért Jet Li, mikor (han)szólózik be a képbe Harrison Ford, és mikor engedik vissza a játékba a Statham/Lundgren/Snipes/Couture/Crews-ötöst.

Szerencsére az utolsó fél órában azért elszabadul a pokol, hogy valamelyest kárpótoljon az első 75 percért, és ekkor már a másodfilmes Patrick Hughes is mutat némi rendezői skillt, az operatőr is kezd ráérezni, mit filmezzen, a vágó is felébred álmából, és már-már azt hinnéd, egy rendes akciófilmet látsz, de aztán rádöbbensz, hogy túl sok embert próbálnak a szemed előtt mozgatni (mert ekkor már a régiek és az újak egyaránt kockázzák a népet), ezért aztán a csapat fele hol eltűnik (vajh mihez kezdett Lundgren és Snipes Couture a begyűjtött tankkal?), hol egy helyben ácsorog (az egyik újonc eme akciójelenet 90%-át egy liftaknában lógva tölti), hol hozza a második rész szintjét és állva (ülve) lő. De a bontás többnyire így is működik - és még a vér se hiányzik, hisz a kicsi-a-hulla-rakás mentalitás amúgy is rajzfilmszerű.

S mindentől függetlenül továbbra sem lehet elmenni a film nosztalgiaértéke mellett, csakhogy immáron nem csak az a gondolat fogalmazódik meg az emberben, hogy "de jó is volt ilyen filmeken felnőni", hanem vele párhuzamosan az a fészkelődős kérdés is, hogy "mit szerettem én ezeken a filmeken?!" Nehéz már ezt megmondani. Lehet, hogy én már tényleg túl öreg vagyok ehhez a szarhoz.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika harrison ford ** mel gibson sylvester stallone antonio banderas action jet li stallone arnold schwarzenegger dolph lundgren jason statham wesley snipes sequel the expendables kellan lutz

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr756640131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoly82 · http://www.otherworld.hu 2014.08.27. 10:17:29

Nem Te vagy öreg ehhez a szarhoz. Amíg egy gyerekfilmen tényleg lehet örülni, addig a gyerekszív sem vész el. Ennek a filmnek az a hibája, hogy szar és ez elég komoly probléma tud lenni :)

BangoTomi 2014.08.27. 10:20:09

És a "THE" szócskát hova dugták a Magyarok a címből? :) Van erre valami épkézláb magyarázat?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.08.27. 10:27:46

Nem Snipesszal csórja el a tankot Lundgren, hanem Couture-ral :)

De jah, kár volt a fiatalokért.

csgergo 2014.08.27. 11:07:07

Szerintem a kikötős akció is teljesen jó volt, viszont a finálé tényleg a széria csúcsa volt (leszámítva a végső ökölharcot, az mi a halál volt mégis?)

Nagyon rossz ötlet volt ezt 2 óránál hosszabbra vágni.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.08.27. 11:25:24

Az első két részt még rohantam megnézni, ezt viszont már nyugodt szívvel hagyom ki.

LasDen 2014.08.27. 12:00:02

Az egész film egy kalap szar volt. Baromságok halmazati sora kezdődik Snipes kiszabadításával, és Stallone már beszélni is alig tud. Az első résznek volt valami nosztalgia faktora, utána a többi szimplán szar vagy mégrosszabb...

isvean 2014.08.27. 12:04:29

az üldözöttről lesz kritika? kíváncsi leszek, azt hányas csillaggal szórjátok meg.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.27. 12:12:56

@csgergo: Nálam továbbra is az első rész a favorit. Ahogy egy cimborám mondta, abba Sly beleadott apait-anyait. Nem érte be annyival, hogy odarakjon egymás mellé egy rakás hasbeent. Az akciók, bunyók jobban meg voltak rendezve, még karakterek is akadtak, és a poénok is ott voltak a legkevésbé erőltetettek. Istenem, mekkora élmény volt együtt látni Arnolddal (és Bruce Willisszel). Most meg már szinte nem is csinálnak egymás nélkül filmet.

isvean 2014.08.27. 12:16:10

@Lazók György: maktub kihagy egy EXP III-at? wow. ez a világ sem a régi :o)))

isvean 2014.08.27. 12:17:39

@Zalaba_Ferenc: egymással, nélkül is sorra buknak. eljárt az a kurva idő, na. és unalmasak.
megjegyzem, az első rész jó lett volna, ha nem látom az utóeffekteket benne, és több a művér, mint a CG digit compact vér...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.27. 12:51:01

Nagyon vártam, és nagyot csalódtam... de ez a kocsmás párbeszéd azért megér egy misét:

„Stallone - Tudjátok, nehéz ezt mondanom, de egykor... ti voltatok a legjobbak. Talán még most is... de semmi nem tart örökké. Akármennyire is nehéz ezt hallani... nem a mi jövőnk többé. Szerencsétlenségünkre... mi már a múlt vagyunk.

Statham - Nem tudsz túllépni rajta?

Stallone - Ahogy én látom... ha folytatjuk ezt az életet... az egyetlen, ahogy ez végződhet... mindannyiunk számára... egy gödör a földben, amit mindenki leszar. Ha így kell elmennem, tudok vele élni... Amivel nem tudok... nem akarok együtt élni... hogy titeket is magammal rántalak.”

Ez betalált, ezt jól megírták. Hozta is a drámai hangulatot, de ennek ellenére kevés volt benne a múltidézés, és a beszólás. A film 2/3-ába nem tudta se a rendező, se az író, hogy mit készít, és emiatt félrement az egész film. Kár érte...

csgergo 2014.08.27. 12:52:05

@Zalaba_Ferenc: Mert ott volt legalább valami koncepció. Itt csak addig jut már a tudomány, hogy több öreg és... hívjunk be amatőröket!

Kovács Erzsébet 2014.08.27. 13:01:23

Fiúk, engem továbbra is gyötör a kíváncsiság. Mi volt az a párbeszéd Schwarzenegger és Jet Li közt a végén?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.27. 13:19:14

@Kovács Erzsébet: A hírek szerint Arnold karaktere meleg. A többit kitalálhatod :D

clive. 2014.08.27. 13:25:21

Eleve nem értem, hogy minek tette bele ezeket a fiatalokat. A kutya sem volt kíváncsi rájuk. Ha már beteszi őket, purcanna ki néhány. És csak engem zavar, hogy három rész alatt Stallone egyetlen feláldozhatót sem áldozott be? Engem ez zavar a legjobban, mert így már izgulni se lehet értük, másrészt nem haverfilmet akarok, hanem akciót. Őszintén mondom, ha Terry Crews és a Randy C. Kipurcanna észre se venném a hiányukat. De annak örültem, hogy kevesebb volt az önparódia, ami rettentő irritáló volt a kettesben és Gibson is jó volt, én még több teret is adtam volna neki. Karakterének egyetlen hibája is abból fakadt, hogy felépítik milyen veszélyes meg kíméletlen aztán mégsem öl meg senkit a Stallone csapatából.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.27. 13:53:04

@Kovács Erzsébet: Az egy nagyon-nagyon rossz vicc volt. Kb. megfagyott tőle a levegő a moziban - egy-két ideges kuncogást leszámítva.

iopi 2014.08.27. 14:32:47

@Zalaba_Ferenc:

Csak poénkodik Schwarzi és Lee, hogy melegek vagy valóban azok. Nekem ez nem tiszta.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.27. 14:37:15

@iopi: Poénnak is elég rossz lenne (főleg ahogy előadják, brr), de állítólag Hughes már megerősítette, hogy azok.

Kovács Erzsébet 2014.08.27. 14:37:58

@REMY: @Zalaba_Ferenc: @iopi: Köszönöm!
Mikor először hallottam erről, nem akartam elhinni. Igaz, hogy szükség lenne meleg reprezentációra, na de pont egy iróniamentesen macsó nosztalgiafilmben... ráadásul évtizedek óta ismert és kedvelt figurákat retconnolni így. Bátor húzás, nem mondom. Vagy inkább vakmerő.
Bár, ha csak elviccelik... az meg egyenesen gyáva.
A végén még kénytelen leszek megnézni. :)

iopi 2014.08.27. 15:39:56

@Kovács Erzsébet:

Ebbe a sorozatba ez egyáltalán nem illik bele szerintem.

Richárd79 2014.08.27. 16:02:53

Az új arcok teljesen feleselgessek voltak.mindenki a régi arcok miatt megy ezekre a mozikba.Stallone szerintem még mindig jó akcióvonalon bár igaz hogy már semmi újat nem tud mutatni.teljesen egyet értek hogy miért nem hal meg a feláldozhatók közül senki?totál hiteltelen és semmi súlyt nem ad az egésznek!tuti hogy mivel az életben megy a bratyizás meg haverok ezért Sly senki sebéből nem akar lis lóvét kivenni...
Mel Gibson jól tolja,a béna fiatalok miatt meg alig van Statham amit sajnálok!
Összességében jobb mint a 2 szerintem mert nem megy át komédiába.
3/5

Kovács Erzsébet 2014.08.27. 16:22:07

@Zalaba_Ferenc: Ezek szerint mégsem voltak olyan bátrak a fiúk. Ejnye. :)

Kovács Erzsébet 2014.08.27. 16:22:50

@iopi: Hát hiszen én is ezt mondom. :)

peterd127 2014.08.27. 18:41:27

"Lehet, hogy én már tényleg túl öreg vagyok ehhez a szarhoz."

vagy túl fiatal

peterd127 2014.08.27. 18:46:48

amúgy a filmben Mel Gibsonon és a filmvégi akcióorgián kívűl, nincs igazán semmi említésre méltó momentum

K. Kálmán 2014.08.28. 15:12:17

Nem mondom, hogy nagy szám volt a film, de szerintem a három rész közül messze ez sikerült a legjobban. Gibson végre egy meggyőző főgonosz volt, és a többi nagy nevű új szereplőnek (Ford, Banderas, Snipes) sem csak kétmondatos szerepet adtak. A történet maga is jobb volt, mint az előző két epizódé, nekem a humor is jobban tetszett, és azzal sem értek egyet, hogy a fiatalok elvették volna a megszokott arcoktól a filmidőt: összesen talán 20-25 percnyi olyan jelenet volt, ahol csak az új figurák szerepeltek. Az én szememben két nehezen vállalható film után harmadszorra sikerült végre felmutatni valami érdemlegeset a Feláldozhatóknak.

szkristof92 2014.08.28. 20:00:45

Richard79 szóról szóra leírta a véleményem a filmről, én még pluszban annyit tennék hozzá, hogy a két órás játékidő nagy megérződött, még az akciót is kevésnek érzi az ember a közepe miatt plusz nagyon látszódott, hogy megvagdosták őket a PG-13 miatt, ami alaposan levett az élvezeti értékükből. Nekem speciel a második is jobban tetszett, az első pedig továbbra is a legjobb.
Mel Gibson viszont király volt! :)

Sardaukar Bashar 2014.08.28. 21:37:18

Nálam az egész sorozat félrement sajnos. Emlékszem még kisgyerekként mindig arról álmodoztam, hogy Arnold, Sly, Willis és a többi nagyágyú egy filmben fog szerepelni. De azt bizony nem így képzeltem el. És ez a fő problémája a feláldozhatóknak. Nincs nosztalgia érzés. Hisz hol voltak a jó öreg, 80-as 90-es évek akciófilmjeibe CGI vér effektek? Hol voltak CGI robbanások? Hol voltak gyors, klippes vágások? Hol voltak fárasztó, elnyújtott, kínos viccelődések ? Hol voltak rosszul felépített, teljesen semmilyen főgonoszok?
Elméletben remek, sőt, szuper lett volna az Expendables. Gyakorlatban viszont egy félrement, néha azért picit szórakoztató akciófilm a régi öregektől, akik már megérdemelnének egy jó forgatókönyvet, és egy jó rendezőt...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása