aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: sin city - ölni tudnál érte [sin city: a dame to kill for] (2014) Takács Máté
2014. augusztus 22. 00:01:00

Kategória: film 23 komment

Előtte és azóta se volt film, aminek annyiszor megnéztem az előzetesét a bemutatót megelőzően –és utána is–, mint a Sin City - A bűn városának. Hujjuj, de menő volt benne minden: képek, zenék, szövegek, fiúk, lányok. És aztán magában a filmben is. Meghatározó, újszerű: a stílus maga volt a tartalom. Megismételhetetlen?

sin_city_2_eva_green.png

Sin Cityben nagyon könnyen pórul lehet járni; ezt 2005-ben nem csak simán a fejünkbe akarták vésni, hanem kellően széles tárházat felhasználva be is mutatták. Sin Cityben muszáj, hogy minden figura agyában folyvást keringjenek a gondolatok; ezt 2005-ben súlyos, következményt bíró, maradandó, felidézhető szavakkal adták elő.

Ebbe a sötétségében izzó helybe egykettőre bele lehetett zuhanni, amihez a kürtőt a remek vizualitás képezte. A módszert azóta próbálták máshol is hasznosítani, nyúlni. Ergo a Sin City: Ölni tudnál érte legnagyobb ütőkártyáját fenyegette a legkomolyabb veszély az avulás tátongó és minduntalan szélesedő aknája felől. A helyzet viszont az, hogy ezt, precízen ezt, amit a Sin City nyújt képi megjelenítés terén, ezt kilenc éve nem láthattuk, és jó most újfent rácsodálkozni. Ezúttal nem nyűgöz le, nem hökkent meg, de hangulatba hoz. Máshol a hiba.

Sin Cityben nagyon könnyen pórul lehet járni; ezt most a kelleténél sűrűbben igyekszenek a fejünkbe vésni, miközben már amúgy is tisztában vagyunk vele. Sin Cityben muszáj, hogy minden figura agyában folyvást keringjenek a gondolatok; ezek a gondolatok azonban most valahogy egy kezdő noir-ponyvaíró szárnypróbálgatásainak hatnak: nem vernek gyökeret, nem tűnnek visszavonhatatlannak, nem lengi körbe őket a megpecsételődés. Nem maradandók, nem felidézhetők. Nem olyanok, mint Hartigan utolsó szavai, nem olyanok, mint Dwight határozott elképzelései arról, milyen verdára is van szüksége, nem olyanok, mint Manute a háborút elkerülhetetlenül kilátásba helyező baljós tőmondatai.

Talán így van jól, talán nem –elvégre ezek az alakok csak egyfelé tarthatnak–, de a dolgok nem változtak: Marv megint nem tudja, hogy került oda, ahova, mitől sérült meg és kit ölt meg pár perce; Dwight újfent démoni nőszemélyek hálójában találja magát; Hartigan továbbra is Nancy őrangyalának szerepében tetszeleg. A három történeti szálból az egyik egy korábbi továbbfűzése, kettő pedig új szereplőket mozgat. Mindre érvényes azonban, hogy végső soron személyes bosszúról szólnak, vagyis az első rész nagyobb tétje(i) sincsenek meg a folytatásban, így kevesebb az izgulnivaló is, de azért távolról sem érdektelen mindaz, ami történik. Jobban mondva, mindaz, amit látunk.

Eva Greent látjuk.

Ez a nő már James Bondot is könnyűszerrel az ujja köré csavarta, mit van így csodálkoznivaló azon, hogy Sin City legbizalmatlanabb, ugyanakkor leginkább balek-alapanyag lakójára, Dwightra is játszi könnyedséggel veti ki hálóját. Nem véletlenül hagytam, hogy elmosódjon a határ Green és Ava Lord között az előző mondatban: ez a nő piszkosul jól adja, és mindent bevet hozzá.

Amúgy a többi színész is megszolgálja szerepét, Powers Boothe, Mickey Rourke és Jessica Alba lehetnek a leginkább hálásak. Akik pedig az Ölni tudnál értének lehetnek hálásak egy új élményért, azok azok, akik nem látták az első filmet. A többieknek egy enyhén bizsergető utánérzés, pár jó pillanattal, kevés jó szöveggel, még mindig fasza kinézettel. Csak ugye, most sehogy se tud meghatározó, újszerű lenni. Az megismételhetetlen.

Kövess minket facebookon és twitteren!

sin_city_2_hun_poszter.png

Címkék

kritika *** jessica alba frank miller noir sin city bruce willis robert rodriguez mickey rourke eva green crime josh brolin sequel joseph gordon levitt powers boothe

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr76620421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2014.08.20. 12:42:14

Kíméljük meg egymást a "na én megmondtam, hogy ilyen lesz" típusú kommentektől.

Kopidnux 2014.08.20. 12:42:41

A képarány az eredeti 1.85 volt? Csak mert a forgalmazó a trailereket mindig 2.35-re croppolta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.20. 12:43:47

túl sokára jött ez a folytatás szerintem is.

bigdenzel 2014.08.20. 13:18:39

Meglepő, hogy a Galaxis őrzőin kritikánál az újdonságok hiánya nem számított hibapontnak, itt viszont leginkább az van a középpontban... Mondom ezt attól függetlenül, hogy ezt a filmet még nem láttam sajnos.

csgergo 2014.08.22. 00:08:42

@bigdenzel: Mert a Marvel filmek sosem az újításokról, kísérletezgetésekről szóltak, míg az első Sin City valami olyasmit mutatott, amit filmen azelőtt nem igen láthattunk. Minden filmmel szemben más elvárásokat támasztunk (legalábbis én)

bigdenzel 2014.08.22. 01:02:44

@csgergo: Azóta láttam ezt a filmet is, nem akarom védeni, itt is egy már bevált sémát használtak (elég közepesen). Viszont míg a Sin City esetében két filmről beszélünk, a Marvelnél 5-6 alkalommal láttuk ugyanazt, jobb esetben más karakterekkel. Ez volt az előző fanyalgásom oka.

freddyD 2014.08.22. 07:44:46

Teljesen egyet kell értsek a kritikával.

Első látszatra olyan volt, mint a régi, de hamar rájöttem, hogy ez nem így van. Nem volt olyan jó hallgatni a monológokat mint régen, nem voltak olyan gyakran vizuális megoldások, mint régen és maguk a történetszálak sem kötöttek le annyira, mint régen.

Pl Joseph Gordon-Levitt története jónak ígérkezett, de aztán kezdett ellaposodni. A vége meg meghökkentően semmilyen volt.

Az egyszer nézhető kategória lett, ennél többet vártam volna majd egy évtized után. Főként, hogy ennyit dolgoztak a forgatókönyvön is

MasterTom 2014.08.22. 07:54:45

@Kopidnux: 16:9 Flat formátumú a film. :-)

frmn 2014.08.22. 11:20:29

Az első sem volt olyan nagy szám, csak a másodikig eltelt tíz év és közben sokan felnőttek.

skaven 2014.08.22. 11:27:46

en mar az elsot sem tudtam vegignezni, olyan szinten unalmas es bena volt. :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.22. 11:47:54

@frmn: Az is lehet, hogy te nőttél fel, és ezért gondolod azt, hogy az első nem olyan nagy szám :), pedig azért elég korszakalkotó darab volt (még ha nem is vagyok elkötelezett rajongója).

nortonp 2014.08.22. 12:20:14

Az első valóban egy nagyon nehezen megismételhető élmény, manapság egyre ritkábban lehet vizuálisan olyat kanyarintani, hogy az ember leesett állal jöjjön ki a moziból. Sokadszorra nyilván megkopik, de pontosan emlékszem milyen volt, amikor anno kijöttünk a teremből a haverokkal és csak bólintgattunk, hogy na, ez már valami. Hogy ezt megközelítse nagyon erős sztori, és erős nosztalgia kellett volna a régi karakterekkel...hát ez so-so jött be, de sokkal többet nem lehetett tőle várni.

Ami nevetséges viszont, hogy a Marvel filmek mostanra ilyen kommentelő Prometheus szindrómában szenvednek, egyszerűen nem lehet olyan kritikát olvasni, ahol páran ne rúgnának beléjük egyet :) Komolyan mondom, mintha szívlapáttal ütnék az ember tarkóját, hogy takarodjon be a Marvel mozikra, különben nem lesz vacsora. Nem muszáj őket nézni...

bigdenzel 2014.08.22. 15:25:28

@nortonp: A legnépszerűbb filmek nem ússzák meg ezt, nem a filmbe rúgtam bele és eddig pár kivétellel tetszettek is a marvel filmek. De ahogy egy Chris Nolan, úgy a marvel se szent és sérthetetlen, mindenki el tudja dönteni maga, hogy tetszik-e vagy sem. Én csak azért írtam ide, mert pont témába vágott, senki nem kergetett szívlapáttal :)

MT90 2014.08.22. 15:28:44

De ahogy Chris Nolan neve nagybetűvel van írva, úgy a Marvelé miért nem? :D

bigdenzel 2014.08.22. 15:30:08

@MT90: Freudi hiba, teljesen véletlen volt :D

nortonp 2014.08.22. 15:32:22

off, bocsi

( @bigdenzel: nekem sem szívügyem a Marvel, csak kicsit olyanok, mint a jótanuló diák a gimnáziumban, vagy a korán kerekedő kislány a suliban...az ember nem tud velük mit kezdeni, szóval marad a piszkálódás :) )

bigdenzel 2014.08.22. 15:36:11

@nortonp: A véleménynyilvánítás nem piszkálódás, nyugodtan intézd hozzám a szavaidat, nem sértődök meg ilyen apróságokon. A vitához még annyit, hogy addig jó az irány Hollywoodban, amíg ilyen szintű vitákat le lehet folytatni filmek terén, legyen az Marvel ( :) ) vagy DC vagy akármi más.

Tehéntőgy 2014.08.22. 16:00:21

Bírom a Sin Cityt, de pontosan ezek a gyengéi szerintem az első résznek is ugyanígy megvannak (és a képregényeknek is). A történetek hangulata marhajó, magával sodor a vizualitás, de ha egy másodpercig is komolyan próbálod venni ezt a sok (jó értelemben vett)orbitális baromságot, akkor a röhögve fetrengés marad az egyetlen opció, akkor is, ha épp a soros gonosz nekropedofilszadobuzi készül elkapni egy fél óvodát. Még szép, hogy súlytalan, ez azért nem a Gonosz érintésébe oltott Máltai sólyom, hanem morbid és groteszk viccek sora.

Repce Manó 2014.08.22. 22:19:59

Akkor most ez a film azért nem jó, mert nem olyan jó, mint az első rész, vagy mert, nem ismételte meg azt az újítást és élményt, amit az első okozott?

batboy 2014.08.30. 01:19:22

Eva Green másodszor is feljavít egy so-so folytatást. a Warner helyében rögtön lecserélném Gal Gadot-ot Eva Greenre :DD

Fausto(tm) 2014.09.04. 11:52:01

Már nem annyira aktuális, de tegnap sikerült megnéznem :)
A sok negatív visszhang (most nem erre a kritikára gondolok) ellenére jól szórakoztam, csak elkövettem azt a hibát, hogy előtte nem sokkal néztem meg az első részt, így a folytatás tényleg nem ütött akkorát. A Dame to Kill For szerintem nagyon jól sikerület, az nagyon tetszett! Egyedül azt sajnáltam, hogy *SPOILER* Dwight-ot a műtét után nem Clive Oven alakította, így az átalakulása nem volt olyan drasztikus, mint a képregényben. *SPOILER VÉGE*

Viszont a többi sztorival nem voltam maradéktalanul elégedett. A Just Another Saturday Night jó pofa volt, de szerintem képregényben jobban működött. A Johhny sztorija érdekesen indult, de a vége nagyon súlytalan lett. Nancy történeténél pedig rá kellett jönnöm, hogy Jessica Alba nem annyira jó színésznő, hogy egy ilyen rövid szekvenciát is elvigyen a hátán főszereplőként (najó, ezt eddig is sejtettem :). Engem nagyon idegesített a szenvedése. Illetve: SPOILER* Marv mit keresett ebben a történetrészben? Szerintem kronológiailag itt már halottnak kellett volna lennie vagy rosszul számolok? *SPOILER VÉGE*
De összességében nem érdemli meg a nagyon lehúzós kritikákat és a hatalmas buktát. Tény, hogy az első részhez nem ér fel, de így is nagyon hangulatos film.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása