aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a majmok bolygója - forradalom [dawn of the planet of the apes] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. július 17. 07:00:00

Kategória: film 23 komment

- SPOILERMENTES -

Tíz év telt el azóta, hogy majominfluenzának hála az emberiség megtizedelődött. Nem lehet tudni, hányan maradtak életben, a túlélők kisebb-nagyobb közösségekbe tömörültek, és a civilizáció romjain építkezve próbálnak valamit újrakezdeni. A Caesar (Andy Serkis) által vezetett intelligens majmok is csak a kezdeteknél tartanak: kommunájuk ugyan egyre jobban gyarapszik, de még nem döbbentek rá arra, hogy az intelligenciának vannak negatív hozadékai, olyan dolgok, melyek az emberiséget is térde kényszerítették. És ezt a feszültséget tovább szítja, hogy emberek egy csoportjának pont Caesarék otthonának közelében akad létfontosságú dolga.

A legújabb hollywoodi trendeknek köszönhetően egész sor új szakkifejezést kellett megtanulnunk, melyeket aztán kedvünkre, egészen pontosan a stúdiók kedvére kombinálhatunk. Ennek megfelelően a Forradalom egy reboot sequelje, magyarán egy bejáratott portéka nulláról történő indításának következő állomása. Ezen kívül rendkívül fontos fegyvertény abban a szintén új keletű vitában, hogy Hollywoodban nincsenek már eredeti ötletek. Már hogyne volnának? A technológia fejlődésével együtt az alkotók a fantáziájukat is sokkal jobban el tudják engedni - Keanu Reeves el tud hajolni a golyók elől, Hugh Jackman testéből növények tudnak kinőni, Sandra Bullock pedig el tud sodródni az űrben -, és ugyan a látvány gyakorta megy minden egyéb rovására, azért vannak olyan kivételek, melyek a történet, a karakterek, a hangulat és/vagy a feszültség szolgálatába állnak.

Nos, a Forradalom ilyen kivétel. 2011-ben a Lázadás nem csupán lenullázta, de teljesen új alapokra helyezte A majmok bolygója-franchise-t, és minden görcsössége, bakija ellenére nem lehet tőle elvenni bizonyos érdemeit, melyeket a Forradalom is továbbvitt - immáron levetkezve a gyermekbetegségek nagyját. Az van ugyanis, hogy ezek a filmek tulajdonképpen nem majmokról szólnak, hanem emberekről: egyénekről és úgy általában a társadalomról. Pontos és nem túl pozitív, de azért nem minden reményt nélkülöző képet festenek az emberiségről, az emberségességről, arról, hogy honnan jöttünk, hol tartunk és mivé válhatunk; ugyanakkor mindkét film nagyon izgalmas, a hatalomért folytatott stratégiai harcot mutat be - mondhatni úgy, mint a Trónok harcában, csak kevesebb cicivel és több majommal.

A majmok pedig immáron majd minden képkockán ott vannak - és tényleg ott vannak, ami nem csupán az elképesztő szintre fejlődött megjelenítésnek köszönhető, amely Andy Serkis, Toby Kebbell (aki a filmben mint ember is feltűnik) és a többiek, valamint az FX-művészek szövetségének bámulatos gyümölcse, hanem annak is, hogy ezek a karakterek baromi jól meg vannak írva. Döntéseiket átérzed és megérted, könnyeiket látva gombócot érzel a torkodban, dühüket látva összeszorul az öklöd. Ezúttal a humán oldal is erősebb, habár az emberiség és a fia jövőjén dolgozó Malcolm (Jason Clarke) és a hasonló célokért küzdő, azok eléréséért jóval keményebb döntéseket is meghozni képes Dreyfus (Gary Oldman) inkább típusok, mint figurák, de olyanok, melyeket szívesen magáévá tesz az ember.

A cselekmény gördülékenyebb, az akció pazarabb, a rendezésben több az egyéni vonás, és alapvetően a koncepció is bátrabb: Matt Reeves (Cloverfield), aki Rupert Wyattet váltotta a rendezői székben ragaszkodott ahhoz, hogy a film tíz évvel az első után, egy apokalipszis-közeli világban játszódjon, ám ezt a világot nem feltétlenül az emberek, hanem a majmok szemszögéből mutassa be - az első humán karakter kb. 15 perc után lép be a történetbe, és gyakorlatilag mindvégig másodhegedűsök maradnak. Ugyan a teátrális megoldásokat sem nélkülöző végjáték jó előre látható, és néha a párbeszédeket is már előre be lehet tenni a figurák szájába, a fentiek gondoskodnak arról, hogy a hatás ne maradjon el.

És ezzel még nem ért véget a történet, ám ha igaz az, hogy a 2016-ra tervezett folytatásnak simán csak az lesz a címe, hogy A majmok bolygója, akkor túl sok jót tényleg nem jósolnék az emberiségnek.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_dawnoftheplanetoftheapes_hun2.jpg

Címkék

kritika **** sci fi drama sequel gary oldman matt reeves jason clarke planet of the apes andy serkis post apocalyptic

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr86496743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.07.10. 14:46:42

Kár, hogy mi, egyszerű halandók csak jövőhéten nézhetjük meg :/

tumi 2014.07.10. 15:13:48

Még egy hete kell várni :( Csak a szinkront el ne csesszék.

Lennox 2014.07.10. 15:14:44

Hú, nagyon várom.

Egy kérdés: szinkronnal láttad\láttátok? Ha igen, akkor milyen a szinkron? Leginkább Caeser-ra vagyok kíváncsi.

isvaen 2014.07.10. 15:26:19

az a fenti közeli mindig a jokerre emléksztet, vjh' mennyi tudatosság van a készítők részéről, avagy ezzel akarnak tudat alatt arra ösztönözni, hogy ez is olyan menő, mint az...

Atkakukac1989 2014.07.10. 15:27:35

Én pedig arra lennék kíváncsi, hogy a végefőcímben most is van 1-2 plusz képkocka meg animáció (magyarázat a későbbiekre), mint az első résznél?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.10. 15:48:19

" 2011-ben a Lázadás nem csupán lenullázta, de teljesen új alapokra helyezte A majmok bolygója-franchise-t, és minden görcsössége, bakija ellenére nem lehet tőle elvenni bizonyos érdemeit..."

Hát a burton féle kisiklást elfelejtette az pozitív, de, hogy az eredetihez képest lennének érdemei erről a mai napig nem vagyok meggyőzve.

Mármint a lázadásnak, ezt még nem láttam.

Fausto(tm) 2014.07.10. 17:15:11

De várom márt ezt a filmet és de soká lesz 17-e! Viszont legalább újra tudom nézni az első részét.
Ahogy látom 3D-ben is adják, érdemes abban nézni, vagy nem ad hozzá semmit?

Ecco 2014.07.10. 17:27:59

Tipp: elrakhatnátok ezeket a kritikákat megjelenésig, mert egy hét múlva már nem lesz egyszerű előbányászni a posztot, és érdemi diskurzus így nehezen lesz manifesztálható. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.10. 21:18:27

@Lennox: Szinkronnal láttam. Gondolom, majd Máté részletesen megemlékezik róla, én csak annyit tudok mondani, hogy egyedül Jason Clarke magyar hangja volt zavaró, de az se vészesen. A majmok mind reszelős hangon dumáltak. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.10. 21:19:37

@Atkakukac1989: Nincs, ellenben a film olyan animációval indít, mint amilyennel az előző végződik.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.10. 21:21:55

@Ecco: Gondoltam már rá, hogy a premier környékén "bumpolom" a korábban írott kritikákat. Lehet, hogy ki is próbálom.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.11. 19:45:13

"Boo to Boyhood & Dawn of the planet of the apes"
üzeni armond white. az első részt szerette.

Németh Barna 2014.07.12. 11:59:41

@Deepblue Noir: Pavlov kutyája is előbb kondicionálódott ennél a provokátor baromnál. Mondjak az egy értelmes jószág volt.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.12. 12:06:14

@Németh Barna:

egy rádióműsorban mondta, pár másik kritikusról:
"haters. dishonest haters. they don't have the intellectual capacity to enter into a debate with me".

(tavalyi kedvenc filmjei
we and the I (gondry) az év legjobbja
pain and gain
man of steel
american hustle
ezek meg a legjobb amerikai filmek szerinte.

Németh Barna 2014.07.12. 12:14:54

@Deepblue Noir: Ja, a Man of Steel és a Pain and Gain is hatalmas intellektus kíván. Pont akkorát, amekkora neki van :)

K. Kálmán 2014.07.15. 18:44:42

Nem jó hír, hogy a film egyelőre egyik Cinema City műsorán sem szerepel a heti premierek közt. Állítólag egyezkedik a Cc és a forgalmazó. Nem tudom, a film premierheti hiánya kinek nagyobb hátrány: a moziláncnak, vagy a forgalmazónak. Leginkább persze nekünk, olyan nézőknek, akiknek nincs a közelükben másik mozi, csak CC.

Nyílméregbéka 2014.07.15. 19:04:42

@K. Kálmán: Hát ez fasza! Én most pont csak CC moziba tudnám megnézni mert vidéken vagyok.

isvean 2014.07.18. 17:49:32

meglepett a 4 sillag, ezért hát megnéztem.
nem mondom, hogy a fáradtság miatt aludtam be majdnem, de azért a sztori és az események nem erőszakolták meg a pulzusomat. kellemes, közhelyes, szemforgatóan pátoszos, több sebből vérző, de jól összehozott nyári majomság.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.19. 18:29:00

@Ecco: @Nyílméregbéka: No, azt hiszem, most már kijelenthető, hogy ez a bump óriásit bukott. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása