aeon flux

ready for the action now, danger boy?

körkérdés: mi volt az első film, amit videón láttál? Zalaba_Ferenc
2014. április 20. 15:40:00

Kategória: film 50 komment

Az egyik DVD-vel foglalkozó oldal brózolgatása közben bukkantam rá arra a hírre, hogy hamarosan Angliában is megjelenik BD-n a Re-Animator című Stuart Gordon-ópusz, amely nem csupán hihetetlenül intuitív és kreatív kultuszhorror (azt tudtátok-e, hogy egy Lovecraft-írás ihlette?), hanem az első film, melyet szerény személyem azon a leírhatatlanul izgalmas szerkezeten látott, amely forradalmasította a filmnézési szokásokat és lehetőségeket, és melyet maximum csak Juhász Előd bácsi hívott képmagnónak, mindenki csak videóként csodált. Meg is rohantak az emlékek.

reanimator.jpg

Egy forgalmas vasútvonal menti településen nőttem fel. Akkoriban még majd minden faluban volt mozi, ez alól a miénk természetesen kivételt képezett, így a szomszédos település - szó szoros értelmében is - fapados filmszínházába kellett átvándorolni, ahol hetente csupán kétszer volt előadás,melyeket aztán rendre kipipáltunk. Ezen kívül jó darabig csak az ORF1 műsorából szemezgethettünk (jót tett a német szövegértésnek), meg persze abból, amit a Magyar Televízió nagy ritkán felkínált. Aztán egy nap az állomásfőnök fia izgalmas hírrel jött le a grundra focizni: vettek egy videót. Egy olyan készüléket, melyet a tévére kötve bármikor bármilyen filmet megnézhetünk, ráadásul olyanokat, amilyeneket elképzelni sem tudunk. 

Az állomásfőnök fia aznap nagyon sok közeli barátot szerzett, de csak a néhányunkat hívott meg a "tesztelésre". Igazából nem emlékeszem, utána hány filmet láttunk közösen, de eme első szeánsz a mai napig élénken él bennem. Mindjárt két filmet néztünk meg, én magam a földön, a kőkemény parkettán ülve, de ez egy csöppet sem foglalkoztatott, ugyanis a tévében valóban csodát láttam. A készülék egy felültöltős Sanyo volt, a tévé a jó öreg Super Color, a két film (narrátorosan, persze) pedig a már említett Re-Animator (avagy Az újraélesztő), és a talán kevésbé ismert Pulykavadászat (Turkey Shoot), amely egy poszt-apokaliptikus világban játszódó ausztrál akciófilm, melyben a túlélőket koncentrációs táborokban tartják, melyek vezetői szórakozásból vadásznak rájuk. Ezt a stuffot azóta sem láttam, és a lenti trailer láttán sem utaztam vissza az időben, arra azért emlékszem, hogy az izzasztóan izgalmas film tele volt naturalisztikus (az akkori kis srácnak egyenesen horrorisztikus) jelenetekkel, az egyikben például egy bozótvágó késsel (amit bozótvágó kés helyett valamiért bendzsónak hívtunk) lékeltek meg az egyik rosszfiú fejét, valamint volt egy nagyon szőrös előember szerű izé is (az előzetesben csak egy pillanatra tűnik fel), aki puszta kézzel tekerte ki a "pulykák" nyakát. Szóval tanulságos darab volt.

De persze kutya füle a Re-Animatorhoz képest, melynek trükkjei, tiltott erotikát hordozó, groteszk kreativitása és főhősének (Jeffrey Combs) eszementsége még napjainkban is egyedülálló. Na jó, az újraélesztett macskás csörte már inkább emlékeztet Frank Drebin és a törülköző párharcára, viszont képzelhetitek, hogy mindez milyen hatással volt arra a kb. 10 éves kis kölyökre, aki még A bolygó neve: Halál képregényváltozatától sem tudott aludni. Szoktam mondani, hogy a 9 éves koromban látott A Dolog csinált belőlem filmbuzit, de filmgyűjtőt ez a double feature-ös élmény faragott, mert akkor és ott elhatároztam, hogy én is megszerzem magamnak ezeket a filmcsodákat - minél többet, annál jobb -, hogy aztán hasonlóan kikerekedett szemű barátimnak mutogathassam kincseimet. Jelenleg úgy 3.000 filmem van itthon, persze nem VHS-en, hanem DVD-n és BD-n, nem mintha ezeknek a formátumoknak nem lenne már leáldozóban. No, de ez egy másik történet.

Amennyiben a 90-es évek előtt születtél, akkor te is részese lehettél a VHS-korszaknak, mikor egymás kezébe adtuk a másolt filmeket, melyek minősége minden egyes továbbkopírozást követően tovább romlott: emlékszel a narrációkra, a kép tetejéről eltünedező színekre, a trackinghibákra, a tompa és hamis hangra, vagy arra a kétségebe esett érzésre, mikor a magnó bekapta a szalagot. De mindenek előtt arra, hogy mekkora érzés volt videón filmeket nézni. Neked mi volt az első, amit így láttál?

bd_reanimator.jpg

Címkék

horror kult vhs trivia exploitation aeonflux

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr596055865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.20. 15:49:19

amerikai ninja, star wars, frigyláda 3as ból valamelyik, de nem tudnám megmondani melyik.

norberthellacopter 2014.04.20. 15:54:44

A Sho Kosugis nindzsa bosszúja (20 év japánban címmel narrátorosan), Fulci The Beyondja (örökre belémégett), ezek a legelsők közt voltak. Ez olyan 1984-85 körül lehetett, apám haverja hozta a képmagnót NSZK-ból, 5-6 éves voltam...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.04.20. 15:59:28

Erre már sajnos nem emlékszem, de arra még igen, hogy anno kikölcsönöztük A három amigót és a Jurassic Parkot a videótékából, a másolásvédelemre kitalált lyukat egy papírzsepidarabbal bedugaszoltuk és leragasztottuk, aztán át is másoltuk őket izibe. Később még a Dinkaszauruszok című műremek (és még valszeg jó néhány másik film) is csatlakozott a klubhoz. A Jurassic Parkot pedig rongyosra néztem.

szkristof92 2014.04.20. 16:11:31

Terminátor 2, szomszédunk nappalijában kemény 7-8 éves lehettem. :)

szkristof92 2014.04.20. 16:14:38

@szkristof92: Persze lehet, hogy már azelőtt is volt, csak erre emlékszem.

robi110 2014.04.20. 16:19:25

Pocahontas/Hófehérke az amire emlékszem mint elsők.. A gyűjtögetésre viszont a Bölcsek Kövének egy mozis másolt, változata vett rá. Azóta sem nézetem moziban felvett filmet, mert ekkor is csak a feléig bírtam.

TomPowell25 2014.04.20. 16:35:07

Nos, ami az elsők között volt: A muzsika hangja/ Mary Poppins, Grease, Hófehérke és a hét törpe, de a legsanszosabb a Batman, mert azt napjában legalább ötször néztem, pedig csak 3 voltam, és az indította el a máig tartó filmmániámat.:)

Wendynne 2014.04.20. 17:16:59

9 évesen az "A rejtőzködő" című sci-fi(?)-horror(?). E miatt a film miatt, lett életem első színész szerelme Kyle McLachlan...ami a későbbi Twin Peaks mániámhoz vezetett:)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.20. 17:19:10

A címek faszák, de meséljetek a körülményekről is! :)

nortonp 2014.04.20. 17:34:59

Vagy a Batman, vagy az első Tini Ninja Teknőcök, nem rémlik pontosan. Édesapám a munkahelyéről hozta haza a videómagnót, és hozzá a filmeket. A 3. a Reszkessetek betörők volt tutira :)

Robert Migu Gulyas 2014.04.20. 19:13:16

Nagybátyámnál először a Kommandó és Aliens, a saját videóra nem emlékszem, de nagyon valószínű a Kommandó. Vezettünk egy füzetet, minden megnézett filmet bevéstünk.

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2014.04.20. 19:17:25

Hozzám is egy felültöltős Sanyo képében érkezett el a megváltás. Annyira láma voltam az egészhez, hogy meg akartam tudni, mi van a kazetta másik oldalán. Mert egy kazettának ugye két oldala van, ezt mindenki tudta. Az első film pedig a Rocky III. volt, német szinkronnal. Akkor hallottam életemben először Rockyról és Sylvester Stallone-ról is, németül meg azóta sem beszélek, de a film így is fasza volt. Asszem, volt ott még egy film, de arra már kicsit sem emlékszem, lehet, meg se néztük.

theus 2014.04.20. 19:17:55

@lisztes: másolás védelem lyukat?
Arra a lukra gondolsz ami a kazetta elején volt, és azért, volt, hogy ne lehessen rávenni semmit a kazettára?

Amúgy kb 83-84-ben Franko Nero Cápavadász című remekét hangalámondással.

Gál Zoltán (ICR) 2014.04.20. 19:23:06

az elso kazimon asszem a kickboxer / tango es cash volt

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.04.20. 19:23:43

@theus: Arra, de az azt sem engedte tudtommal, hogy másolni lehessen róla.

KeriJoe 2014.04.20. 19:40:52

Az igazi, az egyetlen ITT Nokia videó lejátszó volt az első csoda amit megpillantottam :D és olyan filmekkel ajándékozott meg 6-7 éves koromra mint az alábeszélős amerikai ninja, egy régi Johhny Depp film, nyereménynyaralás a címe, a piszkos alku, alábeszélősen a Lundgren féle vörös skorpió és stb :).

Jester. 2014.04.20. 19:41:52

@lisztes: Nem, ahhoz semmi köze.

minnifield űrhajós 2014.04.20. 19:42:27

az első háromra emlékszem, bár a pontos sorrendre nem sajna.a delta force kommando chuck norrissal, a goldfinger, és a valamiért a fantom előtaggal ellátott kommandó svarcival. kölcsön kapott video volt, ráadásul hangalámondással, mindezt fekete-fehér junoszt tévén :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.20. 20:52:42

a körülmények semmi xtrák. nagybátyám film őrült volt már akkor is, és sok filmje volt, általában hangalámondással természetesen. Az a régi egy hangon, jó monoton fekvéssel azt is.

szkristof92 2014.04.20. 21:16:10

@Zalaba_Ferenc: Igazából semmi különös, egyszer rá lettem bízva a szomszédra, hogy figyeljen rám és mivel rengeteg VHS kazettája volt, úgy gondolta, hogy azzal lehet engem lekötni, ha filmet nézek. Igaza is lett. :)

Nyílméregbéka 2014.04.20. 22:18:11

Pécs, Denevér klub, valamikor a nyolvanas évek elején, főiskolai bulik... disco előtt voltak filmvetítések, ott láttam az első videofilmet. Akkoriban még hangalámondás sem volt, a német vagy angol szövegből, és a cselekményből próbáltuk összerakni a sztorit. A címére már nem emlékszem a filmnek, de egy horror volt, amiben egy erdőben üldözött egy csapat fiatalt egy szörny, ami testén lévő, élő, kis csápos-fogas korongokat dobált, mint egy frizbit, úgy kapta el az embereket... Címet valaki tudja ebből? Egyszer újranézném. :)
Az első saját videofilmem, még bétamaxon, egy Georg Lazenby féle James Bond film, és az Indiana Jones volt, na meg egy német tiroli bőrgatyás pornó. :)

Lobo · http://olvasonaplo.net 2014.04.20. 22:51:03

Először az alámondásos videóval tuti a nagybátyámék révén találkoztam és a Szahara volt (Brooke Shields volt a főszereplő) a film és nagyon bennem maradt, hogy ugyan a női szereplő alá nő mondta a szöveget, viszont annyira érzelemmentesen "kiabált" segítségért, hogy ha ecsetelni akartuk milyen szörnyű is ez a fapados szinkron, csak erre a filmre kellett hivatkozni. Nagybátyáméknál még olyan klasszikusokat láttunk, mint a Rendőr akadémia I-III és az Alien.
Később még nagy élmény volt az a nyár, amikor az egyik osztálytársamhoz jártunk fel videózni kollektíven. Na itt már néztünk Mad Max I-II-t, Rambokat, Péntek 13 első pár részét.
Volt időszak, amikor nekünk ugyan nem volt videónk, de kaptunk kölcsön ismerőstől és feljártak hozzánk az osztálytársnőim Dirty Dancing-et meg Grease I-II-t nézni, nehezített pályán nyomtuk: németül!

Kemény Husi 2014.04.20. 23:33:45

@Nyílméregbéka: csábos-fogas frizbi az szerintem a Without Warning lesz. Kevin Peter Hall volt benne a rém, aki később a Predátort játszotta :)

www.imdb.com/title/tt0081764/

sidek 2014.04.21. 00:09:51

Hát, azt meg nem mondom, hogy mi volt a legelső, mert lehettem kb 5 éves, de az biztos, hogy az elsők közt olyanok voltak, mint a Krull, vagy a Big Trouble In Little Chine - és mondtam se kell, azóta is kultikus státuszban van mindegyik nálam. De a Terminator is az elsők közt lehetett, meg a Péntek 13 V, és az Alien 1-2. Szintén nagy kedvenc mind.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 00:11:18

@Nyílméregbéka: @Kemény Husi: Állatság! Kénytelen leszek megnézni, mert azt hiszem láttam, de nem vagyok benne biztos. Mindenesetre azonnal beugrott róla ez, ami szintén egy korai videós zsengém volt:
www.youtube.com/watch?v=UypDHNiKbE4

sidek 2014.04.21. 00:11:33

@Doncsi1984: Juuuj, ezt is imádtam. Viszont ezt gyerekkorom óta nem láttam újra. Ideje lenne már, csak félek csalódnék. :D

sidek 2014.04.21. 00:13:21

Körülmények: Asszem németektől kaptunk kölcsön először videólejátszót, és ezzel kezdődött minden, aztán nem sokára apu hozott Németo-ból egyet, és onnantól már ment a kazetták másolgatása - persze mind alábeszélősen, vagy németül volt meg. :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 00:15:42

@Lobo: Grease 2, főszerepben Michelle Pfeifferrel! Egyébként a Dirty Dancing hányszor volt meg? Ha tucatnál kevesebbszer, akkor hazudsz.

sidek 2014.04.21. 00:19:37

Na most olvastam végig az írást. Ari. :) Jó kis Grindhouse volt ez neked Feri. :)
Ja igen, a Thing is elsők közt lehetett.

Nyílméregbéka 2014.04.21. 00:24:23

@Kemény Husi: Azaz!!! :))) Köszi, mindjárt be is szerzem!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 08:06:01

@sidek: Azt én az ORF1-en láttam, és eltelt vagy 6-7 év, mire újra be tudtam szerezni. Azóta is megvan az eredeti VHS (a Zoom Video kiadásában)!

Lobo · http://olvasonaplo.net 2014.04.21. 10:02:58

@Zalaba_Ferenc: 17 + még sokszor visszapörgettük, amikor Swayze meztelenül kimászik az ágyból :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 10:28:03

@Lobo: És gondolom, ebből minden második megtekintés pizsamában történt (esetleg egy nagy adag fagyival felszerelkezve). Ó, a visszapörgetés! Hányszor de hányszor visszatekertük azt a jelenetet a Terminátorban, melyben a címszereplő megragad egy szerencsétlen fakabátot, hozzávágja a rendőrautója oldalának, majd elhajítja, mint egy rongybabát, végül bevágja magát az előbbi figura kocsijába, és füstölgő kerekekkel kifarol. Az volt ám a romantika!

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2014.04.21. 13:35:12

Megboldogult gyermekkoromban volt egy ismerősünk, akinek KÉT (!) videója is volt és olyan 5-600 filmje, nála másoltam magamnak a filmeket. Azt ugyan nem tudom, mit láttam először, de arra a mai napig emlékszem, hogy az 1-es számú kazettámon az Egyik kopó, másik eb című Tom Hanks-klasszikus volt, a 2-esen meg a Harmadik típusú találkozások, mindkettőt imádtam.
Az első moziélmény meg a Jurassic Park, kb. 6 évesen és csak az első sorba volt már jegy, onnan nézhettem az emelet magas T-Rexet.

_Rorschach_ 2014.04.21. 14:30:38

'85 nyara, looney toons rajzfilm a kölcsön Betamax(!!!!!) videón. Az ősok megnézték a Zölderdő szelleme (Evil Dead) és a Rémálom az Elm utcábant, de nekem nem engedték. :(
'88 őszén érkezett a családba az első GoldStar video, egy Terminator-Predator kombóval azt hiszem elég erősen belekezdtem a videózásba. :D

Bérgyilkos Bohóc 2014.04.21. 14:51:54

Hát én nem emlékszem pontosan. Talán 6-7 éves koromban egy üdülőben volt egy tv szoba, és ott az egyik csatornán folyamatosan videó filmek mentek. Amikre emlékszem, az a Forró rágógumi, az Ördög jobb és bal keze, meg valami Részeges karatemester-szerű Jackie Chan film. Aztán kaptunk pár napra kölcsön egy videót, azon talán a Halálosztó volt a legelső film.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 15:50:47

@_Rorschach_: Az simán csak Az erdő szelleme volt, amely részben azért volt videón népszerű, mert a két rész simán elfért egy 180 perces kazin. :)

_Rorschach_ 2014.04.21. 15:57:35

@Zalaba_Ferenc: én még Zölderdő-ként ismertem, plusz ha megnézed, a fent említett esemény '85, míg az Evil Dead 2-Dead by Dawn '87-es. :D Öreg vagyok, ez van. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.21. 16:42:18

Star Wars 4!!!! Kb 3 és fél vagy 4 éves lehettem. Mai napig ott van a szemem előtt Ben Kenobi :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 17:03:32

@_Rorschach_: Nekem ez tök új, ellenben nagyon vicces, hisz ez a "Zölderdő" ilyen tündérmesés színezetet ad a sztorinak, pedig olyan aztán nem nagyon van neki. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.21. 17:05:51

@_Rorschach_: Viszont mégis csak rosszul fogsz emlékezni rá, mivel rákerestem a neten erre a címre, és mindössze egy találat jött ki, az is tőled származik egy kommentben. :D

horrormirror.blog.hu/2008/05/13/humoros_zombi_filmek

Ellenben "Az erdő szelleme":

www.google.hu/search?q=%22az+erd%C5%91+szelleme%22&oq=%22az+erd%C5%91+szelleme%22&aqs=chrome..69i57j0l5.4126j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

_Rorschach_ 2014.04.21. 18:24:40

@Zalaba_Ferenc: távol álljon tőlem, hogy vitatkozzak, arra viszont pozitív emlékszek, hogy mifelénk anno (Salgótarján, 80-as évek közepe-vége) a suliban mindenki ezen a néven emlegette. :D Abban igazad van, h a zöld erdő nagyon tündérmesés. :D

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2014.04.22. 08:48:52

A Star Wars: New Hope volt az első film amit kivettünk a videotékából.

Egy rokonunk videólejátszóján néztük meg.

esoember 2014.04.22. 10:17:39

Summer of ’69. Ja nem, 88' nyara volt azt hiszem. :-) Bécsi bevásárló körútról hazahozott Orion videomagnóba pakoltuk a már jó előre elkészített, szomszédoktól, barátoktól, ismeretlen ismerősöktől beszerzett alámondásos, uram bocsá’ eredeti nyelvű feliratos filmeket. Az első – hosszas tanakodás, viaskodás után – természetesen az Amerikai nindzsa volt. Majd szinte azonnal következett a Predator, aztán az Aliens. A további sorrendet már nem tudom, csak azt, hogy néhány nap alatt akkora filmdömpinges maratont lenyomtunk, hogy még ma is irigykedve bámulok akkori önmagamra! :-)
Egy biztos: meghatározó volt az a néhány nap! Mély szeretetet, rajongást ültetett el bennem a filmek világába!!!

mesterjani 2014.04.22. 12:52:22

Nekem kazettán a Hegylakó volt az első film amit láuam. 8-9 lehettem egy gyerekkori barátomnál, unokatesója volt náluk nyáriszüneten. Hozta magával vakációra a gyűjteményét. Oda jártam nyáron mozizni, rá 1, 2 évre mi is vettünk lejátszót.

lutánnia 2014.04.22. 17:07:04

Robotzsaru,Tremors, Kickboxer, Titkok köve (Runestone, tényleg az nincs meg valakinek kb 15 éve nem láttam, de nagy hatással volt rám ) és a Csipkerózsika amit azóta sem néztem meg még egyszer de az biztos hogy ezek közül az volt a legfélelmetesebb, főleg a vége amikor sárkány lesz a boszi...brrrr

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.04.23. 11:55:29

Lövésem sincs.:D
Azt tudom, hogy Arnie, Sly és Chuck klasszikusokat nézünk rogyásig.

Tetsu 2014.04.24. 15:01:59

@Nyílméregbéka: Igenigen azt a filmet én is az elsők közt néztem meg.

A videót kölcsön kaptuk egy helyi TV-s figurától egy éjszakára, filmért pedig valahova a tettyére mentünk....
Hoztunk 5-6 filmet, és reggelig filmezés volt.
Terminátor, The beyond, Démonok, Evil dead, meg vmi szakállas fickó sütött meg a sütőben vkit.... nem tudom mi a címe. Ezek voltak az elsők többek közt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása