aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: amerika kapitány - a tél katonája [captain america: the winter soldier] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. április 09. 15:00:00

Kategória: film 30 komment

Bő egy héttel ezelőtt Cseh Dani már megemlékezett a filmről, ám úgy éreztem, nekem is szövegelnem kell róla egy-két sort, ugyanis sajnos másfajta vélemény alakult ki bennem, mint becses kollégámban, meg úgy általában a közvéleményben. Tehát ha az volt a PRO-kritika, akkor ez lesz a KONTRA-kritika. 

Nem elég, hogy a számára ismeretlen világgal kell szembesülnie, még az egyetlen támaszt nyújtó S.H.I.E.L.D. falai is kezdenek omladozni Steve Rogers (Chris Evans) körül, akinek ráadásul egy új, már-már hátborzongatóan hatékony ellenféllel is szembesülnie kell. SPOILER! Ő a másik címszereplő. (SPOILER OFF.)

captain_america2_620.jpg

Amerika Kapitánynak nem áll jól a jelen. Nem feltétlenül azért, mert a fenti premissza ellenére azért elég jól feltalálja magát a jelenben - sokkal jobban, mint például én egy Apple Store-ban, pedig elvileg felhasználó vagyok -, nem is azért, mert magánélete se nagyon van, hanem mert túl naiv ehhez a világhoz. Nem csupán gondolataiban és érzéseiben, mellyel a magamfajta, klasszikus kalandfilmeken felnőtt, de azért a modernitásra is messzemenőkig nyitott fickó olyan könnyen azonosul, hanem mert az egész figura divatjamúlt. Így aztán hiába is építenek rá Bourne-i akciójeleneteket és rakják körül hidegháborús thrillerekre jellemző konspirációkkal, amíg maga Rogers vizenyős szemmel bámulja a Smithsonianben a II. világháborús híradót, addig én magam is abba a korba vágyom vissza, egészen pontosan abban a korban szeretném őt viszontlátni.

És ez leginkább azokban a momentumokban a szembeötlőbb, melyekben a film igenis ehhez a képregényes naivitáshoz nyúl vissza, mikor abbahagyja a papolást a 9/11 után megváltozott Amerikáról, a világpolitika terelgetéséhez szükséges hidegfejűségről, a nagyobb jó gyilkos elvéről, és felhagy a történet csavargatásával, hogy bedobjon egy olyan gonosztevőt, aki egy szuperkomputer képernyőjén tálal ki terveiről, hogy arról az Afganisztánt megjárt, némileg sérült lelkű katonáról (Anthony Mackie) is kiderüljön, hogy valójában egy igen cool szárnyas katona, arról a kirobbanó, de parádésan primitív befejezésről nem is beszélve, melynek lényege, hogy ezt vidd A-ból B-be, aztán ismételed meg még kétszer, és győzelem! Ezt egy fél világ választja el attól a konspirálástól, melyben még az egyik kulcsfiguráról is majdnem kiderült, hogy...

Amúgy derék dolog felnőttesebb filmekre jellemző elemek bevetésével nagykorúvá tenni egy hőst, ám amikor váratlanul belépnek a képbe az ilyen és ehhez hasonló kockás mókák, az ember hirtelen rádöbben, hogy mit is néz, mi több, arra is, hogy annak, amit eddig nézett, most hirtelen búcsút inthet, és az, ami előtte áll, ebben a környezetben már nem állja meg a helyét. Zavarba ejtő ez a törés.

Mintha valahol félúton szóltak volna a Russo-testvéreknek, hogy "Az addig rendben van, hogy a Szemtől szemben, A keselyű három napja és a Francia kapcsolat volt a hivatkozási alap, ahonnan elindultatok, de ne feledjétek, hová jöttetek, mi van kiírva az ajtó fölé, úgyhogy tessék, itt van ez a két tucatnyi marvelizmus, tessék szépen legalább minden másodikat belerakni a filmbe!" Így aztán A tél katonája első felében bátornak tűnő húzásokat a második fertályban egy tollvonással lenullázzák, mélynek tűnő karakterekből lesznek mókamikik, vagy éppenséggel cool karakterekből érzelmi csomópontok, a címszereplő félelemforrásról pedig kiderül, hogy valójában ő robotzsaru, akihez valamilyen rejtélyes okból "Made in USSR" feliratú alkatrészeket szállítottak. A hozzá köthető nagy revelációt az internet és a filmhez kapcsolódó reklámkampány javarészt kinyírt, de amúgy sem annyira emlékezetes a maszk mögött rejtőző figura ahhoz, hogy a közönség soraiban bármiféle megrökönyödést váltson ki. Ó, és szerintem azt is tudni fogjátok, hol keressétek a mindent megmozgató bábjátékost: ehhez elég csak megnézni a... Vasember 3-at.

Csúnyán elbánik nézőjével A tél katonája. Mikor azt hinnéd, hogy ez a film valóban más lesz, mint az eddigiek, és ebben még az se zavar, hogy javarészt a Bosszúállók díszletei között játszódik (csak abban jobbak voltak a poénok), de aztán rádöbbensz, hogy hiába mondogatja azt Kevin Fiege, a Marvel Studios feje azt, hogy a sikerük kulcsa az, hogy náluk minden film más és más, rá kell döbbenned, hogy voltaképp mindegyik ugyanaz. Csak néha jobban csúszik.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika *** thriller marvel scarlett johansson robert redford action samuel l jackson sequel superhero chris evans captain america cobie smulders

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr905995855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nortonp 2014.04.09. 15:12:52

mielőtt elolvasnám, a SPOILER offolódik a kép után, vagy onnét kezdve az egészre vonatkozik? :)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.04.09. 15:31:16

Eddig az összes általam látott Avengers filmnek ez a baja. A fináléval nagyon átmennek gagyiba. Még az X-men First Class is elkövette ezt, remélem idén nem fogja.

nortonp 2014.04.09. 15:37:07

@Zalaba_Ferenc: na azért volt cseles az egész ;)

Amúgy látatlanban annyit Cap naiv jelleméhez, hogy a karakter maga zseniális, a "vizenyős szemű" vezető a leírás alapján itt még jócskán felnövőben van - amikor kiteljesedik igazán (a filmekben nem tudom mikor jutunk el oda), onnét kezdve mindenkinek az egyik kedvence lesz az biztos, de ahhoz minimum egy-két évadnyi sorozatos karakerközpontú építkezés kéne (majd 2028-ra :) )

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.09. 15:47:16

Azért érdekes lény az ember :D Mindig, mindenhol van olyan, aki beleköt valamibe, és nem tetszik neki az adott dolog, stb.

Zalaba, ez nem ellened irányul, hanem úgy általánosságban. :)

Eddig is kíváncsi voltam a filmre, de tudom, hogy neked tetszett az első, és most már tudom, hogy az újról mi a véleményed. És mivel nekem is tetszett az első, sőt... így tényleg kíváncsi vagyok már, hogy mi lesz végül...

DHOPW42 2014.04.09. 16:04:01

Én mondjuk még nem láttam ezt a filmet, de tényleg csak most esik le, hogy minden Marvel-film ugyanolyan? :P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.09. 16:07:11

Abszolút benne van ez, hogy az eredetileg jó témafelvetésekre nagyon marveles megoldások érkeznek, de szerintem ennek az első fele már egyértelműen előrelépés. Most őszintén, melyik Marvel-filmben láttál egyáltalán megközelítőleg olyat, hogy az aktuális lehallgatási botrányokhoz hasonlóra reflektáljon?
És ez csak egy része, akciófilmként és thrillerként is simán az egyik legjobb Marvel-alkotás, szóval én is inkább Danival értek egyet.

A főszereplővel meg szerintem az a fő baj, hogy alapvetően egy statikus karakter. Ezt már az első résznél is mondtam: Amerika Kapitány szép, jó, szerény, hibátlan, tökéletes. Semmi gyengeség, belső konfliktus, ami hajtaná előre a történetet. Viszont itt legalább elég sok és elég karakteres mellékszereplővel bástyázták körbe, hogy erre ne is legyen szükség.

SPOILER (eszerint tényleg van még, aki elhiszi :P)

(Amúgy ha a Bosszúállók 2-ben vagy a GotG-ben is lesz olyan, hogy valaki meghal, pedig nem, akkor elutazom LA-be, és személyesen verem tarkón Kevin Feige-t. Van még valaki, aki komolyan elhiszi nekik ezeket a húzásokat?)

Kovács Erzsébet 2014.04.09. 18:06:19

"a Szemtől szemben, A keselyű három napja és a Francia kapcsolat volt a hivatkozási alap"
Azért ez mégiscsak elég impresszív egy lista.

Spawn85 2014.04.09. 23:39:25

Most én is inkább Danival értek egyet.

Nekem az első résznél sokkal jobban tetszett ez. (Azon konkrétan elaludtam, amikor otthon néztem DVD-n. Még jó, hogy előtte láttam moziban.)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.10. 08:11:50

@Kovács Erzsébet: Oké, de én is mondhatom azt, hogy a reggeli kakilásom közben Shakespeare-re gondoltam, nem? :)

Kovács Erzsébet 2014.04.10. 10:44:24

@Zalaba_Ferenc: Az attól függ, melyik sorra gondoltál. :-) Meg különben is, "rabbi, szabad dohányzás közben Talmudot olvasni?"

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.10. 11:10:25

@Kovács Erzsébet: "Lenni vagy nem lenni?" ...és lehúztam a WC-t. :)

Kovács Erzsébet 2014.04.10. 11:22:04

@Zalaba_Ferenc: Á, nem nyert. Én személy szerint valamelyik ízes Erzsébet-kori trágársághalmazt preferálom a nemes alkalomra, pl. azt a szép leírást, amikor a három boszorka főzőcskézik a Macbethben. :-)

Creativ3Form 2014.04.10. 19:53:35

Nemrég értem haza, és én nagyon megvagyok elégedve! Mondjuk nálam az első rész a közel nézhetetlen kategóriába tartozik, és a mai napig nem tudtam végignézni másodjára, pedig többször nekiültem. :-D
De ez nagyon rendben volt számomra. Minden téren. Egyedül talán picit maga a tél katonája volt súlytalan, de összességében megvett kilóra a film.

drazsika 2014.04.11. 14:11:56

Korrekt film, sajnos az elso akciojelenet messze a film csucspontja, onnan mar csak lefele megyunk. Egy kicsit kevesebb rangatott kamerat elviseltem volna, mert amugy a koreografiak eleg jok voltak (mar amit lattam beloluk)

SPOILER

Az eleg vicces volt, hogy a Transcendence trailer ment elotte, aminek a sztorijat ez a film elhappolta... Amugy abban egyetertek hogy eleg banalis volt a vegso feladat - itt jott ki igazan az egyseges Marvel Universe rakfeneje, az egesz hacacare egy telefonnal lerendezheto lett volna, csak Starknak kellett volna szolni...

Sardaukar Bashar 2014.04.11. 20:06:05

@REMY: Az ember nem érdekes lény, csupán mind más más jellemmel rendelkezünk. Más ízléssel. Így szerintem teljesen érthető, hogy nem tetszhet mindenkinek ugyan az. És ha valaki úgy gondolja, hogy a véleményét leírja, az nem feltétlenül kötekedés. Legalább is én így vélem. Amúgy már kíváncsi vagyok a filmre. Az első rész közepes volt. Remélem ez többet fog nyújtani.

szkristof92 2014.04.12. 18:32:23

Én is a pozitív kritikával értek egyet, irtózatosan jól szórakoztam ezen a filmen, lényegében már az első akciójelnettel kilóra megvett, és 136 perces játékidőt is alig érzetem.

Baleus 2014.04.13. 16:27:56

@drazsika: Na ez az én is erre gondoltam. Teljesen következetlen ez az univerzum. Konkrétan egy böfögés Starknak, hogy "hé milliókat akarnak legyilkolni, köztük téged" és ott a Vasember vagy akárki. Ez a konfliktus kicsit több volt személyes jellegűnél és a hősök nem kerülnek kapcsolatba egymással.

Eleve szerintem ennek a képregényfilmes dolognak a rákfenéje az kb, mint a Dragon Ball-é. Mikor a legyőzhetetlen karatemester után jön a Sátán, aztán a csillagharcos, aztán a szupercsillagharcosok. Nem lehet a veszélyt fokozni, pontosabban csak érdektelenül/komolytalanul.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.13. 17:25:07

@Baleus: Simán meg lehetett volna oldani azzal, hogy "hívtuk Starkot, de szétlőtték a házát, és senki nem tudja, hol van." Ennyi. 1 millió dollár lesz, Mr. Feige.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.04.13. 18:07:22

@Baleus: Az Iron Man 3-ban pedig elrabolják az elnököt, de a Shield vagy a Kapitány meg se mozdul, pedig illene.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 21:06:58

@Baleus: @Zalaba_Ferenc: @Adam Van Helsing: sólyomszem (az új bourne féle sólyom, az íjász) hiánya sokkal feltűnőbb aki ugye shield katona, mint az Özvegy.

Nyílméregbéka 2014.04.14. 19:06:41

Inkább a másik kritikával értek egyet, szerintem ez egy jó film, akciófilmnek és képregényfilmnek is remek, az Avangers és Ironman után a legjobb Marvel film.

Jester. 2014.04.15. 20:58:11

A "New York után..." kezdetű szövegben nem 9/11-re gondoltak, hanem a Bosszúállók-végi rajcsúrra.

Baleus 2014.04.16. 16:35:50

@Zalaba_Ferenc: Igen. Egy mondat, valami magyarázat. De itt eszükbe sem jut, pedig logikailag akkora buktató, mint egy toronyház.

Nyílméregbéka 2014.04.16. 17:37:05

@Baleus: Szerintem meg pont ehhez a konfliktushoz nem kellettek a bosszúállók, nem volt itt semmi logikátlanság. A Thor 2-nél én is feltettem magamban a kérdést, hogy hol van ilyenkor a Vasember, Hulk és a többiek, hogy segítsenek Thornak, mégis csak az egész univerzum sorsa dől el itt ebben a csatában. Míg ebben a filmen, ha úgy vesszük "csak" a SHIELD "belügye" volt, közel sem akkora volumenü mint mondjuk az Avangers történései, ahol a bolygót támadták meg idegenek. Ehhez az akcióhoz elég volt a SHIELD úgymond "alkalmazottai" is, az özvegy és a Kapitány, és nem kellett Stark és Hulk, hogy lerombolják megint a fél várost...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.16. 18:20:05

@Nyílméregbéka: és hol volt hawkeye, mint shield tag vagy war machine/iron patriot, mint kormányalkalmazott?

Nyílméregbéka 2014.04.16. 18:24:55

@doggfather: Hawkeye, biztos egy másik küldetésen valahol, hiszen van gond rendesen szerte a világban, lásd SHIELD sorozat, War Machine meg Ironmannek segít éppen Mandarin ellen... :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.04.16. 20:05:17

@Nyílméregbéka: SPOILER! 20 millió ember - köztük minden bizonnyal Tony Starkkal és Bruce Bannerrel - azért elég nehezen nevezhető belső ügynek, szóval igazán nem ártott volna elvarrni ezeket a szálakat.

Nyílméregbéka 2014.04.16. 20:11:40

@Zalaba_Ferenc: Ezért vannak az idézőjelek. Azért a bolygó és a galaxis pusztulásához képest piti az ügy. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása