aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: a törvény nevében - 1. évad [true detective - season one] (2014) Cseh Dániel
2014. március 16. 21:00:00

Kategória: tv 29 komment

Louisiana, 1995. január 3. Egy leégett tarló határában a helyi farmer és fia egy fa törzséhez kötözött meztelen női holttestre lelnek, fején agancsok, hátán különös szimbólum. A kiérkező nyomozók értékes időt nem vesztegetve azonnal munkához látnak, hogy kiderítsék a halott személyazonosságát, és megtudják, kinek lehetett útjában, mit akart üzenni a szokatlan gyilkossággal. Tömeghisztéria, az elégedett kritikusok és lenyűgözött nézők ritkán látott egysége, az évadzáró idején túlterhelt HBO szerverek. Az elmúlt nyolc hét alatt a True Detective végigsöpört a világon, a forradalom szelét hozta magával, és nem átallott betartani ezen ígéretét.

truedetective01.jpg

A továbbiakban a True Detective teljes első évadát érintő cselekményleírás következik!

Elszomorítóan ritka, ám annál örömtelibb pillanat a mozgókép történelmében, amikor egy, a trendekkel és elvárásokkal szembemenő alkotó különösebb kompromisszumok nélkül képes megvalósítani elképzeléseit, és követőkre lel. A bűnügyi történeteivel már korábban elismerésre szert tett Nic Pizzolatto forgatókönyve úgy mesél el egy rendkívül összetett, ám alapjaiban mégis egyszerű, elemi gondolatokkal tűzdelt történetet, hogy közben tudomást sem vesz a CSI és alig megkülönböztethető társai által teljesen átformált elvárásokról. A True Detective nem menő és nem feszes, inkább olyan, mint egy, a ’90-es évek idusa óta időkapszulában várakozó mestermű.

A fentiek tükrében különösen meglepő a sorozatot övező hisztérikus rajongás, Pizzolatto munkája ugyanis minden, csak nem a tömegigényeket kielégítő produktum. Az évadot mesterien lezáró utolsó rész aztán felrajzolt egy éles vonalat a padlóra, majd megkérte a sorozat követőit, hogy álljanak a vonal egyik oldalára. A saját magát egy visszamenőleg mindent átíró csavarért akár a logika oltárán is feláldozó filmek és sorozatok blőd fordulataihoz hozzászoktatott közönség egy része ugyanis csalódottságát fejezte ki, amikor a főszereplők így vagy úgy, de életben maradtak, és még csak fel sem göngyölítették a teljes ügyet, hogy a gyilkos és a Sárga Király személyét meg se említsem.

truedetective03.png

Mert soha nem ez volt a lényeg. A Robert W. Chambers munkásságát több ponton megidéző kerettörténet érdekfeszítő és példásan kidolgozott ugyan, de messze elmarad a karakterek ábrázolásától, a személyiségek 17 éven átívelő fejlődésétől, jellemezze ezeket pozitív vagy negatív előjel. Pizzolatto a látszattal ellentétben nem különösebben érdekelt a déli államok faji és kulturális keveredései okán kialakult szokatlan szeánszok, okkultista mozgalmak és emberáldozatok intézményeket sejtszinten fertőző láncolatában. Őt az egyén érdekli, a lét, a nem lét, bűn és bűnhődés, a rothadó világ, és benne a rothadó ember.

Ezzel el is érkeztünk ahhoz, ami a sorozatot, jöjjön bármilyen trónbitorló, egy életre elhelyezte a legnagyobbak panteonjában. Matthew McConaughey és Woody Harrelson. Kettejük párosa, a köztük működő kémia minden eleme páratlanul működik, azonosulási pontok millióit szolgáltatják a nézőnek, tekintve, hogy éppen annyira gyarló és esendő lények, mint bármelyikünk. Bár Harrelson is bőven bizonyítja rátermettségét, a szépfiúból hirtelen pálfordulással korunk egyik legnagyobb színészévé avanzsált McConaughey vitán felül a sorozat legékesebb köve. A Dallas Buyers Club csizmában halni vágyó betegéért járt az Oscar-díj, de élete eddigi legnagyobb alakítását itt nyújtja.

truedetective02.jpg

Rust Cohle nyomozó karaktere eredetileg valamivel kevésbé fatalista irányba indult volna el a forgatókönyv szerint, de McConaughey talált magának valamit a figurában, Pizzolatto és a nem kevésbé kiváló rendező Cary Fukunaga pedig nem állta útját. Milyen jól is tették, Rust figurájában nem kisebb személyt üdvözölhetünk, mint a valaha mozgóképre álmodott legzseniálisabban megírt, legkiválóbban felépített karakterek egyikét. A Harrelson alakította Marty Hart kiváló munkát végez a mérleg másik nyelvén, különbözőbben nem is láthatnák a világot és önmagukat, a sorozat egyik leginkább életszagú momentuma, hogy 17 esztendő után nyílnak csak meg a másik előtt igazán.

Félreértés ne essék, a fenti pillanat a sorozat záró momentuma, a nagy meglepetés, a nagy fordulat. Hogy ki a gyilkos, hogy ki vagy mi a Sárga Király, hogy meddig ér el a Tuttle család keze, hogy ki tud róla, és mennyit, lényegtelen. Ha a sorozat címe CSI Louisiana volna, jogos volna az ilyetén való felháborodás, de a világbajnok főcím után az áll, True Detective, hamis ígéretekről tehát aligha beszélhetünk. (Eltekintve persze a végtelenül szerencsétlen A törvény nevében magyar keresztségről.) A bűnügy, az elkövető személye alapot és hátteret szolgáltat egy olyan dupla fejlődéstörténethez, amilyenre példát időtlen idők óta nem láthattunk a televízióban.

Bár formai értelemben sorozatról beszélünk, a True Detective első évada mégis inkább egyetlen, embert próbálóan tömény, végletekig őszinte, trendekkel szembevágtatóan egyenes nyolc órás film, írói, színészi, zenei és fényképészeti bravúr, és mint olyan, megállja a helyét olyan, hangulatában nem ritkán megidézett mesterművekkel szemben, mint a Hetedik vagy a Nem vénnek való vidék. Az ezredforduló óta elmosódó határok film és sorozat között végleg köddé váltak, a formátum nem akadály és kifogás többé, lehet ellenben erény, ha értő kezekbe kerül. Pizzolatto és Fukunaga tették a dolgukat, a True Detective pedig az élő bizonyíték rá, hogy a tehetségnek nem érdemes útját állni.ae5csillag.jpg

truedetectiveposter.jpg

Címkék

hbo ***** thriller drama action series matthew mcconaughey crime woody harrelson true detective

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr755865155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.16. 21:39:13

Néhány hónapja még az első poszterek meg az első előzetesek láttak napvilágot. Most meg mindenki erről beszél. Mert beszélni kell, mert a True Detective ott lesz, ott van a legnagyobb mozgóképes alkotások között. Legyen itt szó filmről vagy sorozatról. Egy igazi mestermunka. Igazából ezt látni kell, ezt nehéz elmesélni, ezt érezni kell, ide nem szavak kellenek, ide szemek, amikkel látjuk a történéseket. Zseniális.

Nekem amúgy a 3. résztől indult be igazán.

Kíváncsi leszek mi lesz a 2. évadban, mert ezt űberelni... de nem is kell megugrani, csak hozzák, csak közelítsék meg.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.03.16. 21:42:06

@REMY: Újabban Brad Pitt nevét emlegetik, mint producer/főszereplő, úgyhogy talán még van ennél is feljebb.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.16. 21:45:01

@Cseh Dániel: Igen olvastam, bár a Hollywood Life hozta le, ha jól tudom, az meg eléggé pletykalap. Na, mindegy. Meglátjuk. Én mindenesetre örülnék neki.

Sőt.. én megkockáztatom, hogy DiCaprio is ott van a tűz közelében, mert nincs készülő filmje. Kapóra jönne.

Brad Pitt - DiCaprio duó. Úristen :D

megapull 2014.03.16. 22:04:53

én Bruce Willissel néznék meg egy új évadot... Csinálhatnának neki valami olyan szerepet amiben végre nem unja halálra magát hanem lát benne lehetőséget (bár a kiégett öreg róka szerep adná magát itt is).

CyrusRamsey 2014.03.16. 22:21:39

Üdv!
Hasonlít ez a sorozat valamennyire a Twin Peaks-re? :)

Németh Barna 2014.03.16. 22:24:26

@CyrusRamsey: Nem.

Vagy választhatnának a második évadra olyanokat, akikhez illik az ilyen szerep, és hajlandóak lemondani a tízmilliós gázsiról.

CyrusRamsey 2014.03.16. 22:39:05

@Németh Barna: kössz, azért megnézem ezt is

Németh Barna 2014.03.16. 22:42:02

@CyrusRamsey: Nézd is, attól még hogy nem olyan, ez is egy műremek :)

komplikato 2014.03.16. 22:45:06

@CyrusRamsey: Hát, ööö, szerintem nem. Úgy konkrétan semmire sem.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.03.16. 23:23:15

"A David Lynch és Mark Frost nevéhez fűződő nagysikerű, 90-es évek eleji tévésorozat, a Twin Peaks sok felszíni hasonlóságon osztozik Nic Pizzolatto krimiszériájával. A két történet kiindulási pontja megegyezik: vidéki kisvárosban meggyilkolnak egy fiatal lányt. Az ügy vizsgálatát egy helyi, köztiszteletben álló rendőrre és egy tragikus múlttal rendelkező idegen nyomozóra bízzák, aki meglehetősen rendhagyó módszereket alkalmaz munkája során. Mindkét eset megoldása után kiderül, hogy a gyilkosságok csupán a történet “triggerei” voltak: a tettes mögött egy nagyobb és gonoszabb erő áll, mint amit a nyomozók korábban feltételeztek. Mindkét sorozat nyomozópárosa egyenlőtlenül járul hozzá az ügyek megoldásához, a folyamatos haladás és az áttörési pontok szinte kizárólag az „idegen” detektívek munkájának köszönhető. Egyéb átfedő tulajdonságokat is találunk Rustin Cohle és Dale Cooper karaktere között. Mindketten jellegzetes módon készítenek széljegyzeteket munkájuk során: Cooper diktafonra mondja fel fontosnak tűnő észrevételeit, míg Cohle egy méretes jegyzetfüzetet ír tele megfigyeléseivel. A nyomozók különösen fogékonyak a filozófiai iránt, és ebből fakadó különcségükre ráerősít, hogy az ügyre vonatkozó látomások gyötrik mindkettejüket. A rendvédelmi szervekhez fűződő unortodox viszonyukat jól jellemzi, hogy felfüggesztésük után is folytatják a nyomozást."

(Prizma)

Deepblue Noir (törölt) 2014.03.17. 00:05:31

Hetedik vagy a Nem vénnek való vidék"

az egyik a kilencvenes, a másik a kétezres évek talán legcinikusabb alkotása.
a világ rossz, sötét, kegyetlen hely, az emberek rosszak, talán (de nem biztos) menthetetlenül. sötét, esőáztatta nagyváros vagy napégette sivatag.
gondolom ez a sorozat is nagyon optimista és vidám...

Németh Barna 2014.03.17. 08:10:04

@Cseh Dániel: Na jó, ezek tényleg csak "felszíni hasonlóságok".

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.17. 09:01:30

@Deepblue Noir: biztos, hoyg a cinikus, és nem a realista a jó szó rájuk?!

A poszt egyébként nagyon jó minden részével egyetértek.

Mondjuk az kicsit érdekes, hogy WH és MM közötti kéiát mindenki megemlíti annak fényében, hogy több filmben szerepeltek már együtt és a való életben is jó barátok. Miért lepődik meg ezen akkor mindenki?

exilis 2014.03.17. 09:47:48

SPOILERES:

Akkor egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy ez a film csak egy nagy blöff. Sokat ígér, felvázol érdekes karaktereket, de ezek a karakterek sem különbek a CSI sablonjainál, csak más sablonok. Maga a film is ilyen, hol újszerű, hol klisékövető (pl. a kvázi harakirit simán túléli az egyik főhős, ennyi erőből ne is töltsenek csak tüzeljenek. Egyszerűen súlytalanná válik a film, ha a főhősök kvázi hallhatatlanok) Ráadásul a film felvázol és előkészít valami nagyszabású és borzalmas igazságot, ami aztán nemhogy nem kerül kibontásra, de az utolsó részben súlytalanná válik, amikor kiderül, hogy csak egy tipikus bazári-gonosz kripli a nagy ellenség. És nem hiszem, hogy ez volt a koncepció, mert működhetett volna az, hogy nincs lezárás és lebegve marad a helyzet, de itt nem azt láttuk, hanem egy kommersz megalkuvó lezárást.

drazsika 2014.03.17. 09:53:32

SPOILER

A Yellow King az a csontokból, gallyakból meg koponyákból álló "szobor" volt, amit az utolsó részben lehetett látni a szentélyben.
Nekem amúgy annyira nem volt tökéletes az egész. A hatodik részig imádtam, onnan viszont átcsap az egész egy procedurális krimibe, ami annyira nem volt jó, ráadásul nem is mindehol klappolt a nyomozás. Ha nincs az utolsó rész utolsó tíz perce, akkor nagyon csalódott lettem volna, így azért mégis jó élménynek maradt meg. Viszont nálam a Wiret még mindig nem sikerült utolérnie semminek, marad a Breaking Bad a távoli második:)

McCl@ne 2014.03.17. 10:41:28

SPOILERES

@totorohun: Jó sok mindent megértettél a sorozatból :)
Ja, nem.

"előkészít valami nagyszabású és borzalmas igazságot, ami aztán nemhogy nem kerül kibontásra, de az utolsó részben súlytalanná válik"

Az miért nem elég nagyszabású és borzalmas, hogy beteg állatok az egyház mögé bújva rabolnak el, erőszakolnak és ölnek meg kisgyerekeket tucatszámra, rituális keretek között? Ennél keményebbet szeretnél? Borzalmasabbat? Van egyáltalán? Én konkrétan baszottul örültem, hogy nem mutattak többet se a VHS-ből, se az eseményekből úgy általában, ennyi is pont elég volt.

drazsika 2014.03.17. 10:48:23

@McCl@ne:
Szerintem arra gondolt inkább, hogy az összeesküvésből amit felépítenek, hogy hányan tudtak a történtekről és hányan hallgaták el, szinte semmi sem derült ki. Nem feltétlenül értek egyet azzal hogy a nagy tömeges letartóztatás meg a főszereplők megdicsőülése jót tett volna a végének, de értem amit ír.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.17. 10:49:39

@McCl@ne: az egyház, és az állam, mert ugye volt politikus is köztük rendesen.

exilis 2014.03.17. 11:19:58

@McCl@ne: Azt írom, hogy ahhoz képest, hogy mi rajzolódott ki az elején, számomra banális és buta befejezést láttam, ócska horrorokat idéző, sebhelyes-hentelős-baltás gonosszal, harakirit is túlélő szuperhősökkel és összeborulós szabványbejezéssel. Vannak nagyon erős pontjai a sorozatnak, ami előtt le a kalappal, de bennem hiányérzet maradt utána. Örülök, hogy ezzel csak én vagyok így :)

theus 2014.03.17. 11:35:05

Na már itt is?
Lépjünk már túl, ellostozták ennyi. Megint át lett baszva a néző.
17 év után, milyen zöld fülűek vagyunk, volt valami spagetti arcú zöldfülű rajz is, meg egy zöld ház, hoppá megoldottuk!

galamb01 2014.03.17. 12:44:40

@theus: mondd azt, hogy téged basztak át. nem mindenki egyenlő. megszoptad. a többiek meg nem.

batboy 2014.03.17. 12:45:09

SPOILER!

ma megkérdezte tőlem valaki, hogy hőseink miért nem néztek utána a könyvtárban Carcosának és a Yellow Kingnek, hisz Ambrose Bierce és Robert W. Chambers művei ott vannak minden polcon.

úgy gondolom, hogy ha a sorozat szereplői az említett novellák valóságában élnek, akkor abban ezek a történetek és az alkotóik nem léteznek.

theus 2014.03.17. 14:32:52

@galamb01: te is át vagy baszva, csak nem vetted észre.
Nem gond ez, van például egy rakás ember aki a mai napig Lost rajongó, ők sem vették észre, hogy átkúrtják a fejüket a palánkon, még az után sem, hogy megtörtént.

Kösz a halakat! 2014.03.17. 15:54:27

Véleményem spoilerekkel:

Szerintem sem a nyomozásról szólt a sorozat, hanem két olyan férfi kapcsolatáról, akik már nagyon sok kemény dolgot láttak/átéltek az életben, mindkettőnek sommás véleménye van az életről, amit próbálnak a másikkal megvitatni, közös nevezőre jutni. A szép az egészben, hogy ez 17 év alatt sem sikerül, nagyon életszerű szerintem.
A zöld házas rész kicsit a semmiből jött, viszont mcconaughey "fuck you man"-je annyira őszinte volt, hogy valamennyire ellensúlyozta ezt a hihetetlen megoldást.
Tetszett az is, hogy végülis nem oldották meg az ügyet, hiszen az olyan szálakhoz vezet, amin már rust cohle sem tudott volna felül kerekedni (hiába tűnt úgy néha, hogy szuperhős képeségekkel rendelkezik), ráadásul majdnem meghalt. Jázusként feküdve a kórházban szerintem azon merengett, hogy a faszom akar meghalni.
Én inkább kétszereplős drámának tekintettem az első résztől a sorozatot, mint thrillernek, ezért nem is zavart a csavar hiánya a végén.

vargatom 2014.03.23. 22:44:05

A kritika nagyon jó, szinte mindennel egyet is értek, és én is csak remélem hogy lesz itt még folytatás.

@totorohun:
SPOILER

Rust karakterének a halál lett volna a könnyebb megoldás, eleve végig jelen volt benne ez a vonás (mond is valami olyat hogy gyenge az öngyilkossághoz). A nagyszabású és borzalmas igazság is ezzel kapcsolatos és nem a bűntettekkel. A gyilkos meg legalább annyira áldozat is volt, erre is van bőven utalás.

Blöffnek inkább azért gondolhatod, mert téged is elkapott a gépszíj a netes reakciók miatt, és elkezdtél mindenféle dolgokat belelátni. Mondjuk az is igaz, hogy a szerzők kicsit rá is mentek erre, egyértelműen a Lost utáni idők szülötte a sorozat, épít az online közösségekre és a visszajátszhatóságra (emiatt lehet minden képkockát túlelemezni).

vargatom 2014.03.23. 22:44:57

@Németh Barna: Pitt megtette már párszor, asszem... :)

Mert megérdemled 2014.04.27. 15:51:26

Ezzel a sorozattal le is zártam tíz éves sorozatjunkie pályafutásom. Ezt überelni szerintem nem lehet, és egyébként is a csúcson kell abbahagyni. Innentől, már a meló-család-hobbi kombó jön. A kritika egyébként tíz pontos volt, gratulálok.

bodee 2014.05.10. 00:45:52

Nagyon jó kritika, gratulálok.

A sorozat meg valóban egy gyöngyszem. Szerintem kár lenne folytatni, mert ezen csak rontani lehet. Ez így volt tökéletes.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása