aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: walter mitty titkos élete [the secret life of walter mitty] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. december 21. 16:55:00

Kategória: film 10 komment

A Life magazinnál dolgozó, fotók előhívásával foglalkozó Walter Mitty álomvilágban él. A mindennapok szürkesége elől virtuális kalandképekbe menekül: ilyenkor környezete csak azt látja, hogy az amúgy is visszahúzódó fickó kikapcsolt, így aztán esélye sincs arra, hogy beilleszkedjen, és teszem azt, meghódítsa azt a nőt (Kristen Wiig), akit most vettek fel a könyvelésre. Ekkor azonban ölébe hull az igazi kaland lehetősége: meg kell találnia Sean O'Connellt (Sean Penn), a rejtélyes fotóst, és meg kell szereznie tőle azt a képet, amely a Life utolsó papíralapú kiadásának címlapjára kerülhet. 

thesecretlifeofwaltermitty620.jpg

Ben Stiller álomvilágban él. Vagyis nem. Mi, nézők élünk álomvilágban, ha azt hisszük, Ben Stiller megkomolyodott. Lehet, hogy ő Hollywood egyik legelszántabb komikusa, azaz azon kevesek egyike, aki a vígjátékok bármely válfajában képes megállni a helyét - legyen szó valami kis abszurd indie-ről vagy egy stúdió által finanszírozott debilitásról. De ha azt hisszük, hogy a Walter Mitty titkos életével elindult a díjakkal kirakott komolyodás irányába, hát tévedtünk.

Lehet, hogy Walter Mitty első pillantásra sok-sok átlagember szomorú és szürke tükörképe, de valójában egy nagy fantáziával és humorérzékkel megáldott álmodozó, egy igazi hős, méghozzá komikus hős, aki minden rá váró kaland, minden kimondott üzenet ellenére egy romantikus vígjáték típusfigurája. És ez egyáltalán nem baj, mert röhögni és érezni jó dolog, márpedig a Walter Mitty önzetlenül, nagy mennyiségben szállítja a mulatságos helyzeteket és a jól időzített poénokat, továbbá Kristen Wiig is hihetetlenül bájos, és mindezzel együtt a film még inspiráló is, hisz az ember legszívesebben szedné a sátorfáját, és elindulna... mondjuk, arra. A gond igazából az, hogy a humor, a kalandok (megjárjuk Grönlandot, Izlandot és a Himaláját) és az inspirálás közepette valahol elveszik maga a film lénye, lényege, és ezzel együtt is karakter is, aki végül is eléri célját - azaz minden tekintetben megvalósítja magát -, de addigra szerethető egyénből szimpla eszközzé válik.

Egy minden ízében hollywoodi mese eszközévé, amely ugyan fantasztikusan jól meg van csinálva - zenéje és látványvilága is pazar -, ám a végére talán hamisabban csillog, mint kéne (hisz a kihajított pénztárca sem hozza el a világvégét, az eszményinek beállított, aztán a földre lehozott nőről is kiderül, hogy mégis eszményi, maga a MacGuffin, azaz a titokzatos kép is olyan, amilyen), viszont oly sok szeretetbe van csomagolva, hogy egye fene, el van nézve.

kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

poster_thesecretlifeofwaltermitty_hun.jpg

Címkék

kritika *** fantasy comedy ben stiller sean penn adventure romance kristen wiig

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr15703557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NorthopViggo 2013.12.21. 17:50:03

Hát nem tudom...pazarul felvett filmnek tűnik, de a trailer alapján kicsit szájbarágós, tömi beléd a tanulságait, mint a bejglit. Ez a kész filmnél is jelen van?

NorthopViggo 2013.12.21. 18:15:43

@Wintermoots: Igen, egy kicsit kétszínű. De hát Stiller nem Ang Lee...

NorthopViggo 2013.12.21. 19:36:28

@Wintermoots: Mi talán nem, de a Fox igen :)

Wintermoots (törölt) 2013.12.21. 21:36:49

@Zalaba_Ferenc:

a plakát alapján azt, hogy "ne álmodozz, kezdj élni":)
gondolom hogy ne meneküljön a virtuális világba a mindennapok szürkesége elől, próbálja megvalósítani önmagát, ha jól értem még egy eszményi nőt is megkaphat, stb.
ezek szép dolgok, de hát a világ nem ilyen.
a jövő bizonyos értelemben a virtuális világé, mert a valódi...jaj.
de mondom, igazából én szeretem az ilyeneket, még ha mindenki tudja, hogy mesék is. a műfajtól én is ezt várnám el,ez a lényegük, szórakozzon az ember addig, amíg tart. jól van ez így.
(inkább ilyen filmek, mint erőszakos drámák)

youlopukku 2013.12.22. 20:03:26

olvassátok el a novellát, ami a film alapja. vagy a könyvet,amiben a novella van. jó lesz az.

Kollár_Bálint 2013.12.27. 23:51:49

Túlságosan feelgood volt ahhoz, hogy fennakadjak a döccenőkön, és túlságosan habkönnyű, hogy tíz perccel a vége után bármi komolyabbra emlékezzek belőle. Aranyos, ártatlan, helyenként szívmelengető családi film, de túl kevés lélek és történet van benne ahhoz, hogy igazán maradandó legyen. Szerintem is kicsit túlságosan didaktikus volt tanulságok terén - ám ahogy története, üzenete sincs sok, ami egyrészt hátrány, másrészt legalább a szájbarágás mértékét is határon innen tartotta. Kellemes karácsonyi kikapcsolódás volt, de örültem volna, ha többet is nyújt. Teljesen helytálló a pontszám.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása