aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: thor - sötét világ [thor: the dark world] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. november 11. 13:45:00

Kategória: film 35 komment

- SPOILERMENTES -

Sok-sok évezreddel ezelőtt az univerzumot sötétség uralta, hála a sötét tündérek ármánykodásának, ám Asgard népe vérrel és verejtékkel fényt vágott a galaktikus éjszakába, megfosztotta a tündéreket becses kincsüktől, az Aethertől, őket magukat pedig mind egy szálig kiirtotta. Legalábbis úgy vélték, ugyanis Malekith (Christopher Eccleston) vezetésével néhány, eddig mélyálomban várakozó tündér most visszatér, mivel a Föld nevű bolygón egy bizonyos Jane Foster (Natalie Portman) véletlenül meglelte az elpusztítottnak hitt világegyetem-foglaló McGuffint, amire tündérek mindennél jobban vágynak. Még jó, hogy ehhez az univerzális békekötéssel épp végzett Thornak (Chris Hemsworth) is lesz egy-két szava. Még jobb, hogy eme szóváltáshoz bebörtönzött fivére, Loki (Tom Hiddleston) segítségére is szüksége lesz.

Nem tagadom, az első rész megtekintésekor jó erősen fogott a pennám, mikor ítéletet mondtam felette, de lehet, hogy ez konstans elferdültségének tudható be (már ami a kameraállásokat illeti), no meg a tökéletesen elherdált Natalie Portmannek. Nos, a jó hír az, hogy a folytatásban már összejött egy normális kameraállványra, ellenben Portman karakterével ezúttal sem sikerült mit kezdeni. De még ez sem feltétlenül igaz: ezúttal ő lesz az események katalizátora, s részben megoldása is, csak maga a figura ne lenne egy olyan porcukorral beszórt nagy semmi...

Szintén jó hír (ha másnak, hát nekem mindenképp), hogy egészen megenyhültem Thor világával szemben: amint elfogadod magadban, hogy egy királydráma tündérmesébe illő, ezért esetenként önkéntelenül is komikus változatát látod, akkor a nagyívű monológok és a pózőrködések mögött jó eséllyel megtalálod az embert is. Például Thor egy olyan férfi, aki azért nem lehet a szerelmével, mert csúnyán el van havazva munkahelyén, másrészt felmenője sem támogatja azt, hogy egy másik rasszból válasszon magának párt. Igen, szerintem is *meh*. Ennél szerencsére érdekesebb a bebörtönzött Loki figurája, akiről a falak között, anyja (Rene Russo) egyszerre vádló és szeretetteljes tekintetét látva fokozatosan lemállik a pökhendiség máza, az, amir szemlátomást még Hulk sem tudott leverni róla. Ez a felismerés és az azt követő átalakulás talán emberibb, mint bármi ebben a képregény-univerzumban, no persze a róla kialakult képet sem szabad túlságosan megcsonkítani, így mikor Thorral egyfajta intergalaktikus/mitológiai zsaru-párost alakítanak, Loki ott osztja őt, ahol csak tudja, és viszont. Nem kétséges, hogy azok a jelenetek a legjobbak, melyekben Loki ott sertepertél. Ezt még a Marvel is felismerte, hisz jelenését menet közben okosan felhizlalták.

A költségvetés is szép svungot kapott: a Földet ezúttal nem egy egyutcás város képviseli, hanem maga, London, amire idén tényleg nagyon rájár a rúd, de ezt már az előzetesek sem titkolják el. Asgard is pofás ráncfelvarráson ment át: igaz, hogy a Branagh-féle Disney-cicomát nem lehetett csak úgy a sutba vágni, de ez az Asgard már inkább tűnik gazdag középkori birodalomnak (némi sci-fi beütéssel), mint egy életre kelt giccsnek - hálával tartozunk hát a a Trónok harcából jött Alan Taylor-nek, aki ugyanolyan ügyesen egyensúlyoz a szagos-mocskos és a pompázatos között, mint a tévészéria általa dirigált epizódjai esetében. A film akciójelenetek tekintetében túl sokat nem fejlődött az elődjéhez képest (mivel eléggé be van határolva az, hogy egy pöröllyel mit lehet tenni), ellenben felvonultat egy-két pazar csatát - földön és levegőben egyaránt -, melyek hajlamosak előhozni a nézőből a Star Warsért rajongó kisgyereket.

A sztori olyan, amilyen: egyszerre járatja az (ál)mitikus és az (ál)tudományos ködgépet, melyek kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a karakterekkel lehessen sakkozni a különböző helyszínek között, valódi feszültséget sajnos nem sikerül párologtatnia, mint ahogy a drámai fordulatok is csak annyira működnek a filmben, amennyire tudhatjuk, hogy a Marvel-univerzumban nehezen halnak a kedvencek. A film meglepetést azért így is képes okozni, kár, hogy végső soron az alsónadrágban (vagy anélkül) flangáló Selvig (Stellan Sarsgard) maradandóbb élményt szerez, mint ezek a fordulatok. Még jó, hogy minden öt idétlen poénra jut egy-egy igazán kacagtató momentum is (még ha nem is feltétlenül szándékosan), de azért nem ártott volna, ha Joss Whedon kicsit többet dolgozik a szkripten.

Összességében a Thor: Sötét világ hozza a sokéves Marvel-átlagot, egy nagyobb kép részeként azonban jóval izgalmasabb, mint önmagában, ezt támasztja a narratívába beleszőtt rengeteg utalás, meg előre- és visszakacsintás, no meg a feliratok utáni (első) jelenet, amelytől taknyom-nyálam összefolyt, és minden eddiginél jobban kezdtem el várni 2014 nyarát.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika fantasy marvel thor natalie portman anthony hopkins sequel superhero adventure idris elba chris hemsworth tom hiddleston 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr445626675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2013.11.11. 13:58:36

Akkor jó kezekben lesz az új Terminator film?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.11.11. 13:59:50

@Dzsedáj: Azt nem tudom. Azért annyira nem tűnt egyéninek a film látványvilága. Sőt, abszolút rent-a-marvel-movie fílingje volt. :)

MT90 2013.11.11. 14:01:03

Igen, aranyos lesz az 1. stáblistás jelenet. Abban is van egy easter egg :D

csgergo 2013.11.11. 14:11:46

Csütörtökre már le van szervezve a túra. Kedveltem az eddigi Marvel filmeket, szóval érdekel, mivel bővítik az univerzumot. Plusz tetszik ez a fantasy-s hangvétel.

Dean6 2013.11.11. 15:07:46

Az első rész nekem nagyon vérszegény volt, és valahogy most sem érzem, hogy futnom kellene premier napján a moziba. Olvastam pár kritikát, és egyáltalán nem hozták meg a kedvem hozzá. Kicsit erőltetettnek érzem ezeket a külön akciózásokat, főleg, hogy az Avengers-szel ennyire magasra tették a lécet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.11. 15:15:47

ha hozza a marvel átlagot akkor az már jó. de legalábbis elég.

Andrews 2013.11.11. 15:44:15

Pont erre számítottam amit Feri is írt. Hát nem hiszem hogy megnézem moziban.

A Hobbit váratlan utazás bővített változatáról lesz írás vagy kicsomagolós videó?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.11. 16:18:13

Ha itt 6 pont, akkor az nálam közel 8 :D Bizakodó vagyok, bár szerintem a Thor volt a leggyengébb az első Fázisból. Csütörtökön (mert a vidékiek le vannak ejtve...) meglátjuk.

A nép fia 2013.11.11. 19:01:37

@REMY: Én meg pont a Thor filmet szerettem a rengeteg Shakespeare-s elem miatt: királydráma, testvérharc, plátói szerelem, száműzetés, királyok háborúja, karikatúra-szerű mellékszereplők. A nyelvezete pedig néha egészen zseniális!

batboy 2013.11.11. 21:00:04

a Dark Knight után a Thor Sötét világ a szuperhős filmek újabb Keresztapája - ahol a sequel ráver az első filmre. jajj, ezt elrontottam! a Begins jobb mint a Dark Knight.

akkor most helyesen: a Thor Sötét világ a szuperhősfilmek Keresztapa II-je! :DD

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2013.11.12. 08:18:09

köpenyes hős. supermannek is volt köpenye. zod jól meg is forgatta őt annál fogva.
a hihetetlen család óta tudjuk, hogy a köpeny ROSSZ...
:-)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.11.12. 08:52:01

Pénteken megyünk a feliratos előadásra.

Ha tényleg mozgalmasabb akkor az jó pont mert amit a Thor 1-ben végső csata címén lenyomtak nekünk az egy rosaz vicc volt. A film elején lévő jégóriások elleni csata ezerszer hangulatosabb volt mint a "nagy leszámolás."

Remélem itt már az epikusabb csaták fognak dominálni.

Kemencés Szittya Buci 2013.11.12. 18:25:45

Ha az Avangers nem tetszett annyira, de a Thor 1. részét szerettem, akkor érdemes megnéznem a másodikat?
Nem nagyon szeretem az olyan monumentális ökörségeket, mint a Bosszúállók.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.11.13. 08:25:10

A Thornak éppen hogy monumentálisan kellene lennie. Már csak az alapfelállás miatt is.

Erre az 1-ben Asgard invázióját 3! jégóriás hajtja végre, az utolsó csata meg még viccnek is rossz.

csgergo 2013.11.14. 19:44:26

Nagyon vagány lett a Dark World. Izgalmas, nagyon vicces és iszonyat durva látványa van. Nekem tetszett, ahogy bemutatták Asgardot és mélyítették picit a világot. Tom Hiddleston egyszerűen brilliáns a szerepében, de a többiek sem panaszkodhatnak. Kicsit problémás a 2 dimenziós főgonosz meg Jane karaktere. A sztorival sem emelték új szintre a Marvel univerzumot.

Pacsi a szegedi CC-nek a feliratos vetítésért.

szkristof92 2013.11.15. 18:26:56

Pörgős, izgalmas és nagy fun a film, a látvány és akciók pazarok (főleg az elsőhöz képest), Tom Hiddleston még mindig frenetikus, mondjuk egy karakteresebb főgenya kellett volna a sztorinak, és Kat Dennings-t egy kanál vízben meg tudtam volna fojtani (őhozzá képest Portman tolerálható volt, na ez teljesítmény!).

7/10

Tnitike 2013.11.15. 23:34:19

Tom Hiddleston visz mindent.. Még több Lokit akarok!

robi110 2013.11.16. 23:52:25

Részemről csalódás volt a film rendesen. A színészekre nem lehet panasz, mert igazán szép kis gárdát hoztak össze, de a történet több helyen is vérzett és kiszámítható volt. Kezdve onnantól, hogy minden fontos karakter megmenekült, a fúdegonosz főellenséget egy kis tudományos halandzsával tudták csak legyőzni stb. Azt már blockbuster filmnél kár is lenne felhozni talán, hogy a filmnek se íve sem ritmusa, nem volt. Mondhatni döcögött egy két helyen. Az amit a kritikában is említett a cikkíró, Asgard látványvilágával kapcsolatban, az részemről inkább úgy jött le, hogy annak érdekében, hogy Londonban lehessen "hentelni" ez volt a járulékos veszteség. De ezek szerint nem erről van szó, hanem kicsit rusztikusabbra vették a hangulatot.(Gondolom Thornak a haja is ezért volt zsíros) Mindenesetre én hiányoltam azt a látványvilágot, teszem azt giccset, amit az első filmben láthattunk, mert így inkább olcsónak hatott. A kameraállásokhoz annyit, hogy bár lehet, hogy állványt sikerült szerezni, de, hogy normális totálplánt alig tudtak lőni az fix. Egyetlen téren volt jobb talán ez a film mint elődje, az pedig a komikum, mert tényleg jó párszor kaptam magam hangos nevetésen.. de sajnos ilyen áron. Egyébként Alan Taylor le se tagadhatná a rendezését, amit már sajnos a Trónok Harca 2. évadában is érezni lehetett.

Llew 2013.11.18. 18:34:10

Kezdem azzal, hogy én az egyet is szerettem, szerintem simán vállalható bevezető film volt.
Ez a folytatás jobb lett, mint az első rész, de azért távolról sem hibátlan és van benne jó pár kihagyott ziccer.
A cím ellenére azért a sötét bolygó, sötét ruhás lakóin
(magyarban tündérek, ez komoly? nem akartam hinni a feliratnak), meg a sötét, izé gonosz vezérükön kívül nem sok sötét dolog volt a filmben. Miért nem lehet egy valamirevaló, karakteres főgenyót összehozni? Ecclestont teljesen elpazarolták, jobban, mint Portmant.

SPOILER

Az egyben, meg a Bosszúállókban legalább tudtuk, hogy Loki mit akart elérni. Na, de itt Malekith? Mit akart azzal, hogy a sötétséget visszahozza az univerzumba? Mindenkit kinyírni? Uralkodni a semmin a maradék 30 emberével? Vagy, ha csak csak nem bírta a fényt, akkor miért nem szerzett egy Riddickes napszemcsit?
Az elég komikus volt, hogy egy maréknyi elf szétcsapja asgardot, halomba hentelik a hős harcosokat, aztán meg csak teletubbik módjára idétlenül szaladgálva kergetik Fosteréket.

Örültem volna, ha Thor társai, vagy Heimdal kicsit komolyabb szerepet kapnak a kötelező feltűnésen, meg a kettővel több soros szövegen túl. Mondjuk Heimdal mondjon fel, és vezessék be a foglyok motozását.

Imádom Portmant, csoda szép volt most is, de egy Thor-Sif párosítást inkább néznék a következőben és akkor talán a kötelező földi részeket is hanyagolni lehetne és valami igazi űrfantasyt összehozni.

Loki erősen feldobta a filmet, de azért őt is jobbra balra pofozzák. Nem igazi gonosz, nem lehet tiszta szívből utálni, sőt ellenkezőleg, de azért az csak nem kellett volna, hogy útbaigazítja a bent tomboló giga ellenséget, aztán meg őszintén gyászol hogy ez miatt meghalt a muter.
Odinnal most mi lett?

A vége elég ütős GoG felvezetés lett. Ezek alapján Tho és/vagy az asgardiak ott is felbiukkan/nak?

Tegyük meg tétjeinket, vajon a keddi SHIELD részben egy elhagyott elf puska vagy a Londonban maradt jégszörny lesz a heti feladat?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.03. 16:33:19

hát thort hagyni kéne a csudába, nevezzék át Lokira a szériát és lehet folytatni.

Moziban nem láttam a fimet, de most pótoltam, kicsit jobb, mint az első rész, de annyival azért nem, hogy feltétlenül kelljen egy 3. is.

Kovács Erzsébet 2014.02.04. 01:59:27

Hát ez a stáblista utáni jelenet minden további nélkül elment volna a Doctor Who-ba is, olyannyira, hogy már félig-meddig azt vártam, előlép a sarokból egy szilurián.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 08:23:48

@Kovács Erzsébet: a stáblista utáni jelenetEK ebben a filmben voltak eddig a leggyengébbek szerintem.

Kovács Erzsébet 2014.02.04. 10:54:21

@doggfather: Oi! A kedvenc sorozatomat nem bántani! :-) Annyi kreativitással és humorral pótolták ki a látványbéli hiányosságokat, amennyiről ez a Thor legfeljebb csak álmodhat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 11:10:57

@Kovács Erzsébet: nem, nem félreértettél. Azt írtam, hogy a Thor 2 stáblista utáni jelenetei lettek a leggyengébbek a Marvel filmek stáblista utáni jelenetei közül.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.04. 11:18:12

@doggfather: Érdekes, engem meg ez a Del Torós kis szösszenet izgatott fel a legjobban. :)

Kovács Erzsébet 2014.02.04. 11:35:18

@Zalaba_Ferenc: Ezek szerint Del Toro rendezhetne egy Who-részt? :-)
Nem tudom, miért, de valahogy időről időre az volt az érzésem, mintha egy laposabb, de sok pénzből dekoratívan megcsinált DW-mozifilmet néznék, ami Gallifreyen, a Földön, és valami szokásos "walesi kavicsbánya" jellegű idegen bolygón játszódik. Talán a brit színészek túlsúlya miatt?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.04. 12:38:44

@Kovács Erzsébet: Feltételezem, nem láttad a Thor 2-t. :) Én most Benicio Del Toróra gondoltam, aki feltűnik a feliratok utáni jelenetben.

Kovács Erzsébet 2014.02.04. 13:03:58

@Zalaba_Ferenc: Izé, de. :-) Ja, hogy az ifjabb Del Toro volt szőke parókában? :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 13:11:35

@Zalaba_Ferenc: félek, hogy az a rész többet nem kerül elő, se del toro, se a hajója.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.02.04. 13:15:49

@Kovács Erzsébet: Nem értem, miért nem ismerted fel. :)

8th-circuit.com/sites/default/files/benicio-coleccionsita-thor.jpg

@doggfather: Ha jól tudom, ő A Galaxis Őrzőinek egyik rosszfiúja.

Kovács Erzsébet 2014.02.04. 13:20:53

@Zalaba_Ferenc: Ha nem eleve Eccleston miatt néztem volna meg, szerintem két órán át zavart volna, hogy honnan olyan ismerős nekem Malekith orgánuma. :-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.04. 13:44:58

@Zalaba_Ferenc: hínnye, akkor ez eddig valahogy elkerülte a figyelmemet.

Ettől függetlenül tartom, hogy béna volt mind a kettő stáblistás jelenet.

Főleg a 2. :S

Kovács Erzsébet 2014.02.04. 15:14:17

Viszont majd elfelejtettem mondani, hogy az a két cameo tényleg vicces volt!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása