aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: riddick (2013) Zalaba_Ferenc
2013. szeptember 04. 09:35:00

Kategória: film 40 komment

Richard B. Riddick (Vin Diesel), a világegyetem leghalálosabb gazfickója akaratán kívül extrém túrázik egy ellenséges bolygón, és mikor egyik vadtól a másikig menekülve rádöbben, hogy az esős évszak még nagyobb veszedelmet jelent rá, elhatározza, hogy dobbant innen. Ehhez viszont szüksége lesz egy hajóra, egy hajó az ő esetében pedig csak fejvadászokkal együtt kapható.

riddick620_3.jpg

Hol is hagytuk abba? Riddickből király lett, méghozzá nem túl boldog király, mivel az ösztönei más vidékekre, más tennivalók felé húzzák, és a közérzetének az sem tesz túl jót, hogy az ágyában fekvő négy meztelen maca közül legalább egy a vérét akarja, mert hát ez a királyok sorsa. Hamarosan eljön hát neki a vérrel-porral folyó Kánaán, ahol kedvére harcolhat a puszta túlélésért.

Igazából soha nem derült ki, hogy miben is állnak Riddick igazi szándékai: tart valahová, talán haza, de minden egyes alkalommal valaki vagy valami megakadályozza abban, hogy elérje célját. Olyan ő, mint egy univerzális megoldókulcs, amely egyben a problémát is magában hordozza. Mert csak úgy vonzza a bajt. No, de a Riddick-misztikum kb. ennyiben ki is merül, ami nem is baj, mert nem erre vettünk jegyet.

Határozottan élveztem, mi több, egyenesen imádtam az első fél órát. Hősünk egymagában, némán, érdeklődéssel, izgalommal vegyes kínnal az arcán próbálja megérni a holnapot egy olyan világban, ahol mintha minden arról szólna, hogy ő még véletlenül se érje meg a holnapot. Egyfajta anti-WALL-E-ként telnek ezek a Bear Gryllst is megidéző, aztán persze nyolcszor lepipáló percek, és még a korábban már viszolyogva fogadott Kiskutya Mentőakciót is ekkor zavarják le, de istenuccse, ebben a kontextusban még ezt is bírtam, hisz egyfajta kisfiús bájt kölcsönzött Riddick amúgy tompára kopott maszkulanitásának.

A film akkor romlik el, mikor megjönnek a fejvadászok. Nem is egy csapat, hanem mindjárt kettő. És aztán kinyitják a szájukat, és beszélnek és beszélnek: veszekednek, ordibálnak, verbális péniszkardozást rendeznek, és az sem téríti őket észhez, hogy Riddick szépen lassan elkezdi őket levadászni, úgyhogy a film olyan formát ölt, mint egy rossz Ragadozó-klón, melyben a címszereplő az ikonikus izomemberek helyett egy óvoda udvarának viaskodó hülyegyerekeit iktatja ki. Aztán megjönnek a szörnyek is, de a mocskos szájú szájkaratézés még ekkor sem hagy alá.

Rettenetesen csikorog a film. Két órás játékidejét csak lomha mozgású, túlnyújtott szünetekkel teli töltelékjelenetekkel tudja átvészelni, mintha mindjárt egy rendezői, azaz jelen esetben egy produceri változatot küldtek volna moziba, amely a nagy átlaggal szemben azért hosszabb (a producerek szerint a rövid film a jó film), mert jelen esetben Vin Diesel tartotta kezében eme gyeplőt, és szemlátomást szívesen elnézegette magát. A hosszadalmas játékidő az alacsony költségvetésnek sem tesz jót, amely hol borzalmas trükkökben, hol ritmustalan, gyakorlatilag akciót nélkülöző akciójelenetekben ütközik ki: mert hát ennyire tellett. 

A Diesel az Diesel, de körülötte majd mindenki pocsék. Az egyik fejvadász-csapat idegeskedő csapatkapitányát, és annak behemót jobbkezét alakító Jordi Mollának és Dave Batuistának ugyan vannak jobb pillanatai, de a szögletes forgatókönyv őket is hülyébbnél hülyébb helyzetekbe kényszeríti. 

Hihetetlen, hogy ezért a sztoriért küzdött éveken át Diesel és David Twohy rendező. Erre mondták azt, hogy olyan történetük van, amit mindenképp el kell mesélni, a Riddick ugyanis gyakorlatilag nem rendelkezik sztorival: a Pitch Black szcenárióját másolja, annak jól sikerült momentumait idézgeti, de mindezt elképesztően fáradtan, böszmén, alig-alig élvezhetően. Azért remélem, Dieselnek nem megy rá a háza, mert az éjjellátó figura továbbra is jó, csak legközelebb nem ártana, ha kezdenének is vele valamit.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika sci fi 4csillagos action sequel vin diesel david twohy riddick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr65494579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.04. 09:44:12

annyira szeretném, hogy miután megnéztem visszajöhessek, hogy nem, nincs igazad, ennél jóval jobb a film.

Konkrétan az első pletykák óta várom szóval még mindig bizakodok.

McCl@ne 2013.09.04. 09:45:45

@doggfather: Lehet, hogy csak egymás mellett ültek a Geekz bohócával, ami nyilván nem segített :) Vagy csak simán kurva hosszú volt a nyár...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.04. 09:55:36

@McCl@ne: A nyár sajnos rövid volt és nem túl emlékezetes, ezért is jött volna jól egy kis szeptemberi felfrissülés, de sajnos az még várat magára. :\

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.04. 09:56:39

@McCl@ne: de megbeszélték előtte a cikkeiket az tuti. :D

peterd127 2013.09.04. 10:21:17

sejhető volt már a trailerek alapján hogy nem nagyon lesz történet

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.04. 10:21:33

Szerintem meg pont az első fél óra volt az, ami nem működött :) És a fejvadászok érkezésével indult be igazán a film. Egész jó volt. De hát ízlések és pofonok.

McCl@ne 2013.09.04. 10:25:53

6|10-re számítok, nem csak a rotten alapján, hanem úgy nagyjából ennyi néz ki az egészből. Maximum 7, minimum 5, de ha még ehhez képest is csalódnom kell, akkor már tényleg felmondok magamnak.
Az amúgy igaz, hogy az egész országban nincs egyetlen eredeti nyelvű kópia sem? :O Valamelyik fórumon ezt írták, engem ugyan nem érint, mert Pápánál messzebb nem megyek, de durva, ha igaz.

MasterTom 2013.09.04. 10:35:34

@McCl@ne: Sajnos én is így láttam a CC honlapján, nincs eredeti nyelvű vetítés az egész országban sehol. Pedig Vin Diesel Riddick karakterében az ő saját hangján minimum +1 pont a filmélményhez, de inkább 2.

McCl@ne 2013.09.04. 10:38:31

Amúgy ha jól emlékszem, talán filmnaplóból, vagy valahonnan rémlik, hogy a The Chronicles of Riddick 5|10-et kapott itt... ha ez tényleg csak egy ponttal rosszabb annál, akkor azért még nyugodtan alszom holnapig :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.04. 10:45:04

@McCl@ne: A The Chronicles of Riddicket úgy szoktam emlegetni, mint minden idők legambiciózusabb rossz filmjét. :) Ebben viszont nincs ambíció.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.04. 10:50:03

Egy-két örökzöld a film szövegei közül:

(Miután Katee Sackhoff behúzott egyet Jordi Mollának): "Nem szoktam férfiakkal kúrni, csak néha bekúrok nekik egyet.)

Riddick Katee-nek: "Tetszik a rúzsod. Megy a bimbódhoz."

R: "Mielőtt megöltök, lenen egy utolsó kívánságom. (Ránéz Katee-re) Igen, veled kapcsolatos.
K: "Nagyon szexi vagy a láncokkal, de akkor sem mászom rád ennyi férfi előtt."

McCl@ne 2013.09.04. 11:06:10

@Zalaba_Ferenc: Nem akarom látatlanban védeni a filmet, de ez simán lehet a szinkron hibája is. Mint amikor kiemelted a F&F6-nál, hogy Hobbs kiszáll a terepjáróból és azzal kezdi, hogy "elég a pofázásból"... eredeti nyelven semmi ilyet nem mond :) ("Allright, lock it up!")

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.04. 11:09:45

popcorn filmről már nem tudom mikor olvastam itt olyan kritikát mely éltette volna a filmet. :D

Nem hiszem el, hogy ennyire mellé megy nálatok az adott film. Ennyi lehúzó kritika után már lehet feladnám a filmezést, mert úgyse lesz egyik se jó.

Na, majd holnap meglátjuk.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.04. 11:09:47

@McCl@ne: Az szép. Ugyanakkor remélem, hogy a filmet végig kísérő "ki dugja majd meg a leszbikát" sztorivonal valójában "ki sakkozhat először az okos és intelligens lánnyal" fordulat, és csak a fordító gondolta úgy, hogy ez a kurógatós buta férfisovinizmus jobban illik Riddickhez.

McCl@ne 2013.09.04. 11:21:23

@Zalaba_Ferenc: Jól van, nem kell ám a cinizmus :) Nyilván nem ekkorák a különbségek, de simán belefér, hogy valami egészen vagány/vállalható angolul, szinkronban pedig... nos... hakapeszi :) (bár ettől nem buktam ki annyira, mint a filmre adott 6|10-től, de ez már off itt :))

Kovács Erzsébet 2013.09.04. 11:47:06

@McCl@ne: Félek, soha nem fogom átlátni, miért a hakapeszi fájt nektek, és miért nem az, hogy a szinkronrendező úgy instruálta Józsát, mintha a Másnaposokat kellett volna szinkronizálni.
Nekem nem fájt, dehát én a Csupasz pisztolyon is tudok nevetni, ahol hallani, hol tesz hozzá egy mondatot az eredetihez Drebin magyar hangja.

koho 2013.09.04. 11:57:27

Nem értem, miért száműzik az eredeti nyelvű filmeket a mozikból? Nem kicsit idegesítő, hogy elfuserált tróger szinkronokkal kell megbírkózni az embernek. Vagyis kellene, ha betenném a lábamat. De sajnos így elmarad az én részem a mozibevételekből.
Megint. Idén kb ez a 6. film amit kihagyok, s megvárom a DVD megjelenést, hogy aztán letöltsem. Pedig aztán kifizetném azt a nyomorult jegyárat. De ha nem kell akkor nem kell...

Bakatcha Bandita 2013.09.04. 12:00:10

Mondjuk ez az utolsó "örökzöld" egész jó. :)

De már megvan, mikor nézem és kivel, szóval nem tántorít el még a többi gagyi sem...

McCl@ne 2013.09.04. 12:00:24

@Kovács Erzsébet: nem fájt a hakapeszi, sőt! Sokkal jobban zavar, hogy szerintem alulértékelt a film, még egy kicsit a Te 7 pontodat is annak érzem, de mindegy, igazából lényegtelen, én imádtam :)
Szóval a P&G az egyetlen film az elmúlt évekből, amit mindenáron itthon szeretnék megvenni BD-n, remélem meg is jelenik, és ennek csak a szinkron az oka, mert nagyon jó lett! :)

Kovács Erzsébet 2013.09.04. 12:10:16

@McCl@ne: Akkor lehet, hogy félreértettelek. Én is hihetetlenül szórakoztam rajta a moziban, pedig borzadva olvastam a gyilkosságokról szóló cikksorozatot. Amikor a film (és a kritikám) kijött, éppen javában forrongott a nép a szinkron-felirat vitában, részben ennek is volt köszönhető, hogy a kommentáló energia jórésze a Speier-féle szinkron csepülésére ment el.
Persze, hogy túlzó volt az a magyar szöveg, de hát túlzás volt az egész film maga is. Valamiért az az érzésem, hogy sokan nem szembesültek vele soha, hogy a műfordítás szükségszerűen csalás.

McCl@ne 2013.09.04. 18:06:06

@Zalaba_Ferenc: Én nem láttam a filmet, úgyhogy nem tudom :) Valószínűleg nem egy kiemelkedő film, engem erről egyelőre nem kell meggyőzni, főleg miután annyi szart láttam idén, mint még soha.

De ha most keresek egy 4|5 körüli kritikát, akkor nekem lesz igazam? :)
Csak azt szerettem volna a szinkron témával mondani, hogy nem mindig célszerű messzemenő következtetéseket levonni a magyar fordításokból, amit egy közelmúltból hozott, apró példával is alátámasztottam.

A F&F6-tal sem az az egy mondat volt a baj, mielőtt még... :)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.09.04. 18:37:13

Ha már előkerült a Chronicles: élvezhető ez a film az előzmények alapos ismerete nélkül (nagyjából tudom, mi a szitu, de nem láttam egyik részt sem), vagy gyorsan zavarjam le őket, mielőtt ezt megnézem?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.04. 19:24:37

@McCl@ne: Igazából ezt a kritikát azért idéztem meg, mert azt írja, hogy a film szexista.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.09.05. 09:02:45

sose bírtam ezt az öblös tapírt

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.05. 09:45:32

@Adam Van Helsing: Az első részt sok apróságban megidézik... De ha nem emlékszel rá akkor max nem fognak ezek feltűnni. A második végkifejletét meg zanzásítva felmondja narrációban Riddick, szóval anélkül simán lehet követni.

TetraB 2013.09.05. 09:58:27

kedvenc Starbuckunk is rossz volt? pedig a BSG-ben jól küldte...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.09.05. 11:03:31

Ez a két korábbi Riddick film is egy kalap szar volt, csaxólok.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2013.09.05. 14:26:12

Csak szinkronosan vetítik a moziban?
Riddick szinkronnal?
Riddick?
o.O

Akkor ez kimarad.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.05. 18:55:12

Tényleg nem a legjobb, de azért 4 pontnál bőven jobb szerintem.

Az első rész 8
második 5,5
harmadik 6,5

Lehetett volna nagyon király, de hiányzik belőle az a bizonyos plusz, és akadozik. Majd legközelebb, de azért nem kell félni tőle, nézhető!

McCl@ne 2013.09.05. 23:56:47

4|10
Néhány értékelhető momentumot és Vin Dieselt, illetve az első fél órát leszámítva a kínszenvedés és a dögunalom adják egymás kezébe a váltóbotot. Ja, és kurva hosszú, nem tudom, ezt hogy gondolták... :(

Regggie 2013.09.06. 11:28:58

Szerintem teljesen jó volt ez a film, persze helyén kell kezelni. Az első fél óra kicsit lassú és nyögvenyelős, de aztán felpörögnek a dolgok. Jó beszólások, jó csaj(ok), hentelés, Vin Diesel.
7/10.

szkristof92 2013.09.06. 20:58:56

Erősen indít, jól folytatódik, aztán a vége felé átmegy gagyiba, a befejezés meg borzalmasan összecsapott. Egyszer egynek jó volt noha kevesebb izzadtságszagú beszólás és egy pörgősebbre vett tempó (na meg forgatókönyv) nem ártott volna neki. 6/10

Majdénmegmondom 2013.09.08. 15:00:08

Istenem, az a fordítás! Gyújtógránát helyett "villanógránát", és társai...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.08. 15:34:33

Meg lettem fedve, hogy miért nem jeleztem a kritikámban, hogy Katee Sackhoff cicot prezentál. Igaz, hogy hónalj-mosás közben egy felet, de jó... Emberek! Starbuck cickót villant a Riddickben!!!

Bublos Zoltán 2013.09.09. 13:28:32

Lehet hogy SPOILER:

Az amúgy csak engem zavart nagyon mikor kiderült hogy a 2. zsoldoscsapat főnöke Jones apja? A színészek között 3 év különbség van. Nem értem hogy gondolhatták ezt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása